Prezentare LG Gram 16Z90P - Cel mai ușor notebook de 16 inch de pe piață vine cu CPU Intel Core i7-1165G7 și autonomie de invidiat

1.933 ori
<b>Prezentare LG Gram 16Z90P - Cel mai ușor notebook de 16 inch de pe piață vine cu CPU Intel Core i7-1165G7 și autonomie de invidiat</b>În ultimul an am testat o mulțime de laptopuri foarte puternice, accentul fiind pus în special pe cele de gaming. Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile aflam o veste excelentă, cea conform căreia LG va aduce laptopurle din gama Gram în România

În ultimul an am testat o mulțime de laptopuri foarte puternice, accentul fiind pus în special pe cele de gaming. Cu toate acestea, în urmă cu câteva zile aflam o veste excelentă, cea conform căreia LG va aduce laptopurle din gama Gram în România, oficial. Până acum doar am scris despre ele și este pentru prima dată când am pus mână pe unul și l-am încercat preț de câteva zile. Este vorba despre modelul LG Gram 16Z90P, un notebook de 16 inch ușor și performant, construit în jurul platformei Intel Evo. Cum s-a descurcat LG Gram pe perioada testării aflăm din rândurile de mai jos.

Unboxing

LG Gram 16Z90P sosește într-o cutie neagră, elegantă, cu un singur logo în partea frontală. Ea se deschide prin glisare de jos în sus și protejează bine laptopul în timpul transportului. Aș spune că experiența de unboxing amintește cu cea a unei tablete chiar.

În cutie vom găsi notebook-ul, manualul de utilizare și alimentatorul format din două părți. Avem deci parte de o experiență de unboxing simplă, rapidă, totul fiind împachetat minimalist. 

Construcție / Design / Display

LG Gram 16Z90P măsoară 355.9 x 243.4 x 16.8 mm (L x l x h) și cântărește doar 1.19 kilograme (sau 1190 grame), fiind foarte ușor pentru dimensiunile sale. Nu pot spune însă că e compact, vorbind despre un notebook cu display de 16 inch în diagonală și format 16:10. Probabil te-ai gândi că la o asemenea greutate avem un șasiu din policarbonat. Cu toate acestea, LG a folosit pentru corpul său un aliaj metalic, mai exact din magneziu.

LG Gram

Grosimea și greutatea redusă aduc însă și un dezavantaj care va deveni evident în primele minute de utilizare. Vei observa că panoul flexează destul de tare, fiind foarte subțire, la fel și zona în care se află orificiile pentru difuzoare. Avem însă o construcție bună per total, nu avem zgomote în cazul gestionării laptopului, iar el a trecut chiar testele MID-STD 810G, semn că poate rezista și în condiții de utilizare mai puțin favorabile.

Probabil v-ați dat deja seama, avem de-a face cu un model business, cu design minimalist și elegant. Vine pe negru, iar acest finisaj este mat și se simte foarte bine la atingere. LG a avut mare grijă la construcție, iar atenția la detalii se observă în special în cazul colțurilor și marginilor ușor rotunjite care se îmbină perfect. Balamalele par rezistente, iar capacul poate fi ridicat ușor, folosind chiar un singur deget

LG Gram

Deși avem un finisaj mat aici, va aduna câteva urme de amprente și praf, deci e bine să fie șters regulat. La bază regăsim piciorușe de cauciuc care ajută la o poziționare sigură pe orice suprafață și contribuie inclusiv la o propagare mai bună a sunetului, difuzoarele fiind amplasate tot în partea de jos.

Display-ul lui LG Gram 16Z90P este reprezentat de un panou IPS cu rezoluție de 2560 x 1600 pixeli și aspect 16:10. Este un ecran luminos, cu unghiuri de vizualizare bune și care oferă un negru adânc. Marginile din jurul acestui display sunt înguste, iar în partea de sus regăsim și o cameră web care își face bine treaba în cazul conferințelor.

Am remarcat totuși că avem parte de reflexii accentuate, mai ales în cazul în care e utilizat într-o încăpere luminoasă. Acestea vor fi mai vizibile în cazul în care utilizați un wallpaper cu mult negru în compoziția sa. E clar însă că excelează când vine vorba de multitasking, oferind un raport de 16:10 ce permite gestionarea mai multor aplicații concomitent.

Tastatură și touchpad

Dacă în cazul laptopurilor de gaming tastatura și touchpad-ul nu sunt elemente foarte importante, în cazul lui LG Gram sunt. Vorbim despre un notebook business, destinat spre folosire inclusiv în format on-the-go, la cafenea, în aeroport, la servici sau acasă. Avem aici o tastatură full-size, cu iluminare de culoare albă, dar destul de compactă. 

LG Gram

Vei observa că dimensiunea multor taste a fost redusă, fiind făcute compromisuri pentru integrarea numpad-ului din partea dreaptă. Din fericire, este o tastatură comodă cu care te vei obișnui destul de rapid și mai important, cursa tastelor este suficient de generoasă. Butonul de pornire se află în partea din dreapta însă. Nu e tocmai o poziționare pe placul meu, putând fi destul de ușor de apăsat din neatenție, poate chiar în timpul utilizării numpad-ului. Acest buton ascunde și un senzor pentru amprente destul de precis.

Imediat ce deschidem capacul laptopului, observăm touchpad-ul de dimensiuni mari. Acesta este acoperit de sticlă, oferă suport multi-touch, iar gesturile din Windows 11 au funcționat ireproșabil. Pot spune că e o plăcere să navighezi pe web folosind notebook-ul, chiar și fără un mouse la îndemână.

Hardware și experiență de utilizare

LG Gram 16Z90P este un notebook construit în jurul platformei Intel Evo. Aceasta a fost concepută special pentru ultrabook-urile premium și oferă o serie de avantaje pe aceste dispozitive.

LG Gram 16Z90P

Printre acestea se numără o performanță îmbunătățită oferită de CPU-urile Intel Core Gen 11, conectivitate de top și o autonomie excelentă. Toate notebook-urile bazate pe platforma Intel Evo au trecut, de asemenea, teste riguroase de performanță și pot rula până la 25 de aplicații concomitent fără blocări sau alte probleme.

Deși vorbim despre un notebook de doar 1.19 kilograme, LG Gram 16Z90P ascunde la interior un procesor Intel Core i7-1165G7 (Tiger Lake), fabricat pe 10nm. Este un CPU quad-core tactat la 2.8GHz, dar care poate urca până la 4.7 GHz în mod Turbo. TDP-ul său este de 28W, iar tot la interiorul notebook-ului regăsim și o placă video integrată -  Intel Iris Xe. 

Ca memorie RAM, avem aici 16 GB LPDDR4x, tactați la 4266 MHz. După cum era de așteptat însă, aceștia sunt lipiți de placa de bază și nu vom putea face upgrade la nevoie. SSD-ul are 1 TB în versiunea testată de mine și este un M.2 NVMe PCIe. Deși notebook-ul vine cu Windows 10 din fabrică, la mine a sosit cu Windows 11 instalat. 

Laptopul sosește cu mai multe programe dedicate precum LG Update Center, LG Control Center și foarte important, Virtoo by LG. Avem și o temă foarte interesantă aplicată peste interfața Windows 11, în nuanțele caracteristice companiei (roz și alb). 

Am folosit notebook-ul la browsing cu multe file deschise (6-10 tab-uri), am împărțit ecranul în două, am deschis și un calculator, dar și un program simplu de editare foto (Photoscape), iar LG Gram 16Z90P nu a dat niciun semn de oboseală. Mi-am făcut timp în weekend și am urmărit și ultimele episoade din “La casa de papel” pe Netflix, în așteptarea ultimei părți care va debuta în decembrie.

Avem și un ventilator redus din punct de vedere al dimensiunilor, dar nu am simțit ca laptopul să se încingă, iar zgomotul este practic inexistent. Nu am testat jocuri sau benchmark-uri complicate în acest caz și m-a interesat mai mult performanța într-o utilizare obișnuită, reală.

Software-ul integrat de LG aici ne permite însă să modificăm turația acelui ventilator, să reglăm temperatura culorii și să permitem sau nu alimentarea altor dispozitive la putere maximă prin Thunderbolt 4. Tot acolo vom găsi și un mod de alimentare inteligentă care îți va încărca bateria treptat pentru a reduce uzura sa în timp.

LG Gram

Ce m-a interesat mai mult însă este programul Virtoo by LG. Acest software îți permite să îți conectezi smartphone-ul la laptop via WiFi și să îți accesezi fișierele facil. Îți oferă și posibilitatea de a accesa smartphone-ul prin mirroring, însă poți face și apeluri folosind microfonul și difuzoarele laptopului sau accesa fișiere PDF descărcate deja. Aici vor fi afișate și notificările primite și vei putea răspunde facil la ele. Merită menționat că telefonul va putea fi folosit în continuare în mod normal.

Autonomie

LG Gram 16Z90P are la interior o baterie generoasă, cu două celule, de 80 Wh. Alimentatorul din pachet livrează o putere de 65W, încărcând acest acumulator destul de rapid, în aproximativ 3 ore. Autonomia maximă promisă de către LG este de 22 ore. Totuși, aceasta variază, iar eu am obținut în jur de 10-12 ore de autonomie cu luminozitatea setată la 60%, folosit în browsing și în special pentru Netflix. E clar peste multe modele testate de mine când vine vorba de autonomie, totuși.

Conectivitate și altele

După cum vă spuneam, laptopul stă excelent când vine vorba de conectivitate, fiind construit în jurul platformei Intel Evo. Avem parte deci de WiFI 6 (802.11 ax), Bluetooth 5.1 și o varietate de porturi, chiar dacă șasiul este subțire. Îmi place faptul că avem port HDMI, fiind ușor de conectat la un videoproiector sau la un monitor extern la nevoie.  Avem aici și două difuzoare a câte 2W amplasate la baza laptopului. 

LG Gram

Nu pot spune că m-au impresionat, deși avem acustică DTS:X Ultra aici. Își fac treaba în cazul urmăririi unui film, a unui serial sau în timpul conferințelor video, însă nu avem bas sau sunet profund care să te impresioneze. Calitatea e similară cu cea livrată de un smartphone la volum maxim.

Iată și lista porturilor oferite aici:

  • 2 x porturi USB-C (Thunderbolt 4)
  • 2 x porturi USB-A 3.2 Gen2
  • HDMI 2.0b
  • Jack audio combo
  • Cititor de carduri MicroSD

Concluzii

LG Gram 16Z90P nu se vrea un dispozitiv compact, ci unul ușor, business, cu design ingenios. Nu este pentru toată lumea, este pentru cei ce se află mereu în mișcare, au de răspuns la mail-uri on-the-go și de participat la conferințe și ședințe constant. Display-ul de 16 inch și autonomia generoasă te vor ajuta să îți duci munca la bun sfârșit în fiecare zi. 

Este rapid, amprenta funcționează ireproșabil, iar performanța este excelentă când vine vorba de multitasking și lucru cu multe tab-uri deschise și programe Office. Clar nu este un laptop conceput pentru gaming sau "muncă grea", dar excelează la celelalte capitole, accentul fiind pus în principal pe autonomie și performanță, fiind construit în jurul platformei Intel Evo.

Primește puncte bonus și pentru software-ul LG Virtoo prin care îți poți conecta smartphone-ul cu Android sau iOS rapid, pentru a răspunde la mail-uri, transfera fișiere sau chiar a efectua apeluri facil. L-aș recomanda? Da, pentru cei ce se încadrează în tipogia amintită mai sus și au nevoie de un dispozitiv ușor de transportat, cu autonomie excelentă, pe care să-l poată folosi la birou, acasă, la cafenea sau în orice altă locație.

Preț și disponibilitate

Având în vedere că vorbim despre un laptop premium, ce livrează o experiență nouă, inedită, LG Gram 16Z90P vine cu un preț pe măsură. E disponibil atât în versiune cu procesor i5-1135G7, cât și în cea prezentată mai sus, cu CPU i7-1165G7. Iată și prețurile:

  • LG Gram 16Z90P, Core i5-1135G7, 16GB RAM, SSD 512 GB - 5.999 lei (Altex)
  • LG Gram 16Z90P, Core i5-1135G7, 16GB RAM, SSD 512 GB - 6.187 lei (IT Galaxy)
  • LG Gram 16Z90P, Core i7-1165G7, 16GB RAM, SSD 1 TB - 7.874 lei (Altex)
  • COMPARI
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×