În sfârșit a ajuns și pe masa mea de teste un laptop special, de gaming, pe care l-am așteptat ceva timp și eram curios de performanțele sale. Este vorba despre MSI GF65 Thin 10UE sau cel mai accesibil notebook de gaming cu grafică GeForce RTX 3060 la bord.
Având în vedere criza semiconductor și ce se întâmplă de câteva luni global, gaming-ul a devenit un “privilegiu” pe care trebuie să plătim mii de lei dacă dorim să ne bucurăm de jocurile preferate la calitate înaltă. Din start vă pot spune că GF65 Thin de la MSI s-a dovedit o surpriză plăcută, chiar dacă are și câteva neajunsuri pe care le voi expune în mod transparent în rândurile de mai jos.
Unboxing / Design / Construcție
Despre experiența de unboxing va pot spune că este una extrem de simplă, iar în cutie veți găsi, pe lângă laptop, manualele de utilizare foarte subțiri, alimentatorul și cablul de încărcare pentru notebook. Nici că am avea nevoie de mai mult, de fapt. Ca design, MSI GF65 Thin nu este foarte diferit față de modelul de anul trecut. Șasiul său este construit dintr-o combinație de plastic și aluminiu și pot spune că se simte chiar premium la atingere. Acest lucru se datorează modului ingenios de construcție. Astfel, zonele cu care interacționăm cel mai mult sunt confecționate din aluminiu.
Chiar dacă notebook-ul cântărește doar 1.86 de kilograme și este compact, având doar 21.7 mm în talie, acesta este foarte solid. Capacul este construit din aluminiu, iar logo-ul MSI se regăsește în parte superioară a acestuia. Acesta nu este iluminat, dar combinația de negru cu roșu arată extrem de bine. De asemenea, avem și un pattern “în dungi”, care oferă un look plăcut. Mai regăsim aluminiu doar în jurul tastaturii și a touchpad-ului. Baza și rama din jurul ecranului de 15.6 inch sunt construite din plastic mat.
Apropo, această ramă este foarte subțire pe lateral, măsurând doar 4.9 mm. În partea superioară a ecranului regăsim camera web HD (720p), astfel că rama este puțin mai groasă aici, iar laptopul capătă o formă ușor atipică, dar în același timp și atrăgătoare, care îl diferențiază de alte notebook-uri de pe piață. Primul punct slab ar fi faptul că atrage destul de multe amprente în zonele unde regăsim aluminiu.
Pe laterală, în partea stângă avem portul de alimentare, cel HDMI, dar și o primă gură de ventilație, celelalte două fiind plasate în spatele laptopului. În partea dreaptă avem încă o serie de porturi: 2 x USB 3.2 Gen 1 Type A, 2 x USB Type-C 3.2 Gen 1, un port Gigabit, dar și un port combo pentru căști și microfon. La bază observăm deja o parte din sistemul dual de răcire, câteva piciorușe din cauciuc care ajută la airflow pe suprafețele plate, dar și cele două difuzoare a câte 2W fiecare, aproape insesizabile la prima vedere.
Mă bucură totuși faptul că MSI GF65 Thin este solid, nu “scârțâie”, balamaua este robustă, dar capacul se poate ridica folosind un singur deget. Nu multe laptopuri se pot lăuda cu acest lucru. Mă declar mulțumit atât de construcție, cât și de design, chiar dacă nu sunt modificări față de modelul de anul trecut.
Display / Tastatură și touchpad
Ca o paranteză, când vine vorba de laptopuri, pentru mine ecranul este foarte important. Asta după ce primul meu notebook achizitionat s-a dovedit un eșec, bucurându-mă de specificațiile de top de la acea vreme și prețul scăzut, producătorul trecând cu vederea construcția și calitatea panoului utilizat. Nu este vorba despre MSI, totuși. Modelul GF65 Thin are un display de 15.6 inch în diagonală, cu rezoluție Full HD și refresh rate de 144Hz. Aspectul său este 16:9, prioritizând astfel gamingul și urmărirea de conținut media, iar ramele înguste conferă imersivitate.
Chiar dacă modelul de față redă doar 69% din spectrul culorilor sRGB, este un panou care face față cu brio când vine vorba de gaming. Culorile sunt redate bine, negrul este adânc, iar contrastul este ridicat. În mod clar, nu este un laptop conceput pentru editare foto-video profesională. Nu îl pot trece la minus întrucât vorbim despre un laptop din zona accesibilă cu grafică RTX 30 care își face treaba de minune când vine vorba de gaming și consumul de conținut media. Unghiurile de vizualizare sunt bune, luminozitatea OK, iar ecranul nu suferă de light bleeding.
Tastatura este compactă, neavând numpad în partea dreaptă, dar toate funcțiile sunt ușor accesibile prin combinații de taste. În primele zile am simțit că nu este foarte bine spațiată, dar totuși scriam surprinzător de bine folosind-o. În doar două zile deja m-am obișnuit cu aceasta. Este o tastatură cu iluminare Pure Red pe trei nivele ajustabile cu o cursă destul de scurtă, care nu produce prea mult zgomot în timpul tastării.
De asemenea, tastele sunt ușor cauciucate la atingere. Tasta space mi s-a părut cam ciudată la apăsare în timpul gamingului, având chiar impresia că joacă. Ulterior am verificat și nu este cazul, însă cursa scurtă oferă această senzație cu care m-aș putea obișnui în timp, la o utilizare zilnică. Butonul power este plasat în colțul din dreapta sus, acesta fiind greu de apăsat fără voie sau din greșeală în timpul unei sesiuni de gaming.
Nu știu cât de relevant este touchpad-ul pentru gameri, însă eu folosind laptopul pentru browsing într-o combinație de gesturi swipe + mouse, am ales să vorbesc și despre acesta. Astfel, nu mă pot plânge de mărimea sa. L-am găsit suficient de precis, suprafața sa fiind destul de generoasă pentru câteva swipe-uri în timpul browsing-ului, în cazuri excepționale putând fi folosit fără a fi nevoie de mouse. Poate fi și dezactivat în timpul sesiunilor de gaming, însă nu m-a încurcat nici când am uitat să fac acest lucru.
Hardware, performanță și gaming
Ajungem și la punctul de interes al acestei recenzii și anume hardware-ul. La interior MSI GF65 Thin ascunde 16GB de memorie RAM DDR4 (2933 MHz) în sistem dual channel. Vorbim despre configurația de bază, oferind și posibilitatea de upgrade de până la 64GB. Ca spațiu de stocare avem parte de un SSD M.2 PCIe Gen3 de 512GB care se poate dovedi cam puțin pentru stocarea jocurilor de nouă generație care trec ușor de 100 GB. Totuși, avem două sloturi M2, deci un upgrade ulterior se poate realiza ușor.
Procesorul folosit pentru această configurație este un Intel Core i5-10200H (Gen 10) cu patru nuclee, opt fire de execuție, care rulează la o frecvență de bază de 2.4GHz și 4.1GHz în Boost. Chiar dacă este un așa-zis “CPU de buget”, acesta se potrivește foarte bine alături de placa video - NVIDIA GeForce RTX 3060. Placa oferă 6GB de memorie VRAM de tip GDDR6 și are un TDP de 75W.
La asemenea șasiu compact nu e de mirare că laptopul se încinge, însă aici intervine construcția ingenioasă. Sistemul de răcire, în speță heatpipe-urile și ventilatoarele, sunt amplasate în zona de deasupra tastaturii, astfel că deși laptopul se încălzește în timpul sarcinilor solicitante, nu devine incomod pentru utilizator. Totodată, aluminiul din această zonă ajută la degajarea mai facilă a căldurii. Am jucat câteva titluri competitive pe detalii maxime, dar și Doom Eternal, Ghostrunner, Shadow of the Tomb Raider și GTA V, chiar dacă este un titlu destul de vechi.
Nu mică mi-a fost mirarea când am observat că performanța nu are de suferit, chiar dacă MSI GF65 Thin se încălzește destul de tare în zonele menționate mai sus. M-am distrat foarte tare în Ghostrunner care este un titlu alert și arată foarte bine pe un display cu refresh rate de 144Hz. Am jucat și câteva meciuri de DOTA 2 la 240 FPS constant, dar și Counter-Strike Go și Rocket League unde nu l-am “chinuit” prea tare. Mai sus avem și o galerie completă, majoritatea jocurilor rulând la peste 100 FPS pe detalii maxime.
Merită menționat totuși faptul că sistemul de răcire va face un zgomot destul de puternic care nu va fi însă deranjant dacă purtați căști în timpul sesiunilor de gaming. Totodată, având în vedere că vine vara, iar la bază sistemul de răcire este “descoperit”, nu ar strica și un cooler suplimentar care să ușureze din munca coolerelor aflate la interior.
Am făcut și câteva benchmark-uri:
După câte puteți observa, nu am mai testat CyberPunk 2077 întrucât chiar și cu update-urile sosiste ulterior acesta este un joc destul de prost optimizat, iar după cât hype a primit înainte de lansare, experiența este pur dezamăgitoare, cel puțin pentru mine. Lăsând la o parte acest aspect, “micul” MSI GF65 Thin face față cu brio tuturor titlurilor AAA de pe piață în acest moment, iar experiența este pur și simplu inedită având în vedere că el cântărește sub două kilograme.
MSI ne pune la dispoziție și software-ul său dedicat - Dragon Center care prioritizează resursele, eliberează memorie și aduce Nahimic Game mode prin care orice titlu rulat va fi optimizat pentru performanță maximă.
Baterie, audio și conectivitate
MSI GF65 Thin beneficiază de o baterie de 51 Whr cu 3 celule. Alimentatorul din pachet este de 180W și ar fi indicat să îl utilizăm în timpul sesiunilor de gaming pentru performanță maximă. Cât despre autonomie, ajungem undeva la 4.5 - 5 ore de utilizare continuă dacă selectăm profilul Balanced din Windows 10. În acest mod l-am folosit pentru browsing, Youtube și Netflix. Este o autonomie decentă pentru un laptop de gaming care îi oferă versatilitatea necesară pentru a fi utilizat și în alte scenarii, nu doar pentru jocuri. Pentru a încărca bateria de la 0 la 100% este necesar un timp de aproximativ două ore.
Nici experiența audio nu este rea, deși difuzoarele se află la baza laptopului. Avem parte de un sunet clar, tare și cu ceva bas, deși apar ușoare distorsiuni la volum maxim. Avem totuși software-ul Nahimic prin care ni se oferă libertatea de a alege din patru profile pentru sunet (Music, Movie, Communication, Gaming) și să le ajustăm după bunul plac. MSI are parteneriat cu Nahimic, sunetul fiind optimizat de către aceștia, astfel că putem face modificări în ceea ce privește sonorizarea fie că purtăm sau nu căști prin software-ul dedicat.
Pe partea de conectivitate, avem WiFi 6, Bluetooth 5.1 și o varietate de porturi. Un aspect important este portul HDMI prin care putem reda conținut la calitate 4K, dar doar la 60Hz. Prin urmare, dacă vă interesează să faceți gaming pe un monitor extern mai mare sau chiar grafică pe un panou mai generos din punct de vedere al culorilor, acesta este maximul pe care îl veți obține.
Standardul WiFi 6 este un mare punct pro, laptopul fiind future proof pentru cel puțin trei ani de acum încolo. Din păcate, sunt ceva probleme cu operatorul Digi în zona mea, iar viteza a scăzut în ultima perioadă. Am reușit totuși să obțin 404.96 Mbps la download și 425.95 Mbps la upload la o distanță de 10-15 metri de router. Cred eu că nu e rău, iar jocurile au fost descărcate și instalate prin Steam și Epic destul de rapid. Abonamentul meu este Fiberlink 1000.
Impresii
Am utilizat laptopul MSI GF65 Thin timp de 10 zile pentru redactat articole, editat și gaming în timpul liber. M-a impresionat plăcut având în vedere dimensiunile sale reduse și performanța neașteptat de bună în gaming. De asemenea, îmi place că permite upgrade-uri ulterioare și faptul că vine cu Wi-Fi 6, fiind future-proof.
Este ușor de transportat, iar dacă oprim backlight-ul tastaturii cu greu ne putem da seama că este vorba despre un laptop de gaming, trecând neobservat sub forma unui notebook business, destul de elegant. Marele său minus este faptul că adună amprente și praf destul de ușor, dar este doar o problemă estetică care personal nu mă deranjează atât de tare.
În final, funcționalitatea contează iar MSI GF65 Thin a dovedit că poate să ducă orice sarcină la bun sfârșit, chiar și rularea jocurilor AAA ore în șir. Îl văd potrivit pentru gamerii care își doresc o opțiune versatilă și accesibilă care să îndeplinească o varietate de task-uri fără probleme.
Dacă doriți să îl achiziționați, PC Garage are o ofertă specială în perioada aceasta, astfel că primiți MSI Loot Box Pack (în valoare de 500 lei) și un abonament GeForce Now Founders pe 6 luni, gratuit. Merită menționat că laptopul nu are sistem de operare preinstalat, acesta urmând să fie instalat de către utilizator. Iată și prețurile la care se comercializează MSI GF65 Thin pe plan local: