Printre gadget-urile care ne-au ajuns de curând pe masa de teste s-a numărat și realme 4K Smart Google TV Stick, fiind vorba despre un dongle TV care aduce un suflu nou pentru vechiul nostru televizor din sufragerie. Este la fel de recomandat și pentru acele televizoare mai vechi, care deși modele smart, nu impresionează pe partea software și au lag și nu mai primesc nici update-uri odată cu trecerea anilor. Ce știe să facă acest dongle de la realme și care sunt impresiile formate despre dispozitiv după perioada de teste aflați din rândurile de mai jos.
Design
Începem prim a vă vorbi despre design și sunt sigur că sunteți familiarizați cu acest format. realme 4K Smart Google TV Stick este un mic dongle cu intrare HDMI la un capăt și care se va conecta direct la TV. Are și port microUSB la care vom coencta cablul de alimentare, iar aici aș preciza faptul că unele porturi USB de pe televizoare oferă și funcționalitate de încărcare astfel că poți sări peste a conecta dongle-ul la priză și opta pentru conectarea la USB.
În cutie vei găsi un extender HDMI, telecomanda și bateriile AAA necesare pentru telecomandă. Ca design, telecomanda se remarcă prin minimalism, textura mată folosită pe întreaga suprafață exterioară și prin faptul că este comodă. Are buton power, mute, pad circular de control și butoane pentru setări, back, respectiv Home.
Nu lipsesc butoanele dedicate pentru accesul rapid la Netflix, YouTube, Amazon Prime Video și YouTube Music. Ultimul șir de butoane este cel de ajustare volum și butonul circular pentru activarea asistentului vocal Google.
Specificații
Pe lista de specificații avem în primul rând procesorul quad-core Amlogic S905W2, cu 4 nuclee Cortex-A35 tactate la o frecvență de 1.8 GHz. Alături apare unitatea grafică ARM Mali-G31 MP2 cu 2 nuclee de 650 MHz. Dongle-ul realme aduce 2 GB RAM și 8 GB stocare flash pentru a instala aplicațiile favorite din Google Play.
Primim conectivitate WiFi, Bluetooth, iar dongle-ul oferă și suport HDMI 2.1, output 4k@60fps și suport HDR10+, respectiv Dolby Audio. Apropo, avem și Chromecast integrat aici, iar legat de telecomandă, aceasta are microfonul necesar interacțiunii cu Google Asisstant.
Software și performanță
Mergem mai departe la capitolul software, acesta fiind și punctul principal de atracție pentru că realme 4K Smart Google TV Stick rulează Google TV. Ce înseamnă asta este că avem acces la Google Play Store unde există peste 5000 de aplicații optimizate pentru consum pe un televizor. Sunt o serie de aplicații preinstalate aici printre care bineînțeles cele asociate butoanelor de pe telecomandă, adică Netflix, YouTube sau Amazon Prime Video. Cele nefolositoare se pot dezinstala la nevoie.
Interfața Google TV este bazată pe Android TV 11, oferind aici și sugestii de conținut video pe care îl poți urmări rapid. Sus avem butoanele Search, Home, Apps și Library, mai jos un carusel de aplicații instalate pe televizor, iar în continuare jos shortcut-uri rapide către conținut din aplicațiile de streaming instalate. Poți instala pe dongle și aplicații de streaming audio precum Spotify, playere video precum VLC, sau aplicații utile precum TeamViewer.
De asemenea, software-ul îți permite să bifezi din homescreen filme și seriale pentru vizionat mai târziu. Cât despre performanța livrată aici, totul a funcționat ca la carte. Este un dongle care livrează o experiență rapidă și smooth, fără momente de lag sau întârzieri. În interfață se poate naviga facil și există numeroase setări cu care te poți juca pentru a personaliza pe deplin dongle-ul tău.
Impresii
După mai bine de o săptămână, timp cât am folosit acest dongle îl pot recomanda cu toată căldura celor interesați de un asemenea dispozitiv. Publicul țintă știe clar ce caută, iar aici avem o alternativă la Chromecast with Google TV, una mai accesibilă cu aproximativ 100 de lei. Economia se simte la buzunar, iar realme TV Smart Google TV livrează pe măsura promisiunilor - îți aduce un univers de aplicații smart la îndemână, totul printr-un simplu gest de conectare a sa la portul HDMI de la televizor.
Așa cum spuneam și în intro, îl văd ideal nu doar pentru televizoarele non-smart, ci și pentru cele smart dar depășite, fără update-uri software actuale, iar aici îmi vine în minte aplicația Netflix pe care unele televizoare smart mai vechi nu au mai actualizat-o astfel că nu există suport pentru subtitrări în limba română. Un astfel de dongle salvează situația pentru doar 300 de lei, fără a cheltui mii de lei pe un televizor de nouă generație. Plus că ai parte de un software proaspăt aici, care va primi și update-uri.
Preț și disponibilitate
Dongle-ul realme 4K Smart Google TV Stick poate fi găsit la mai mulți retaileri de pe plan local, iar prețurile se prezintă astfel:
- evoMAG: 299 lei
- IT Galaxy: 292,99 lei
- QuickMobile: 298 lei (folosind codul QUICK202)
- Vexio: 299 lei
- eMAG: 349 lei (vândut de partener)