Am testat deja câteva aspiratoare de nouă generație aici la Mobilissimo. Este vorba în general despre modele verticale, fără fir și suficient de puternice pentru a curăța atât casa, cât și mașina. Ultimul produs de acest fel a sosit la mine în urmă cu mai bine de o săptămână, alături de o stație de curățare “la pachet”. Vorbim totuși de această dată de un aspirator de top, cu un preț pe măsură, pe numele său, Samsung Jet 90 Series, compatibil cu Jet Clean Station, o stație de curățare cu tehnologie Pulse Air. Le-am folosit pentru câteva zile, m-am “pierdut” în multitudinea de accesorii din pachet, iar acum a venit timpul să vă prezint și impresiile mele despre aceste două produse.
Unboxing - Samsung Jet 90 Series
În cazul aspiratorului parte de o experiență de unboxing destul de plăcută, chiar dacă cutia este mare și grea. Accesoriile sunt bine protejate de carton gros, iar toate componentele sunt învelite în folii de protecție adiționale. Pe lângă aspirator, garanție și manualul de utilizare vom găsi în cutie următoarele:
- Perie standard (Soft Action)
- Perie mică
- Perie specială
- Accesoriu pentru spații inguste
- Stație încărcare
- Perie cu turbină rotativă (Turbo Action)
- Duză tapițerie
- Tub prelungire
- Baterie reîncărcabilă
- Alimentator
- Șuruburi pentru prinderea suportului de perete
Unboxing - Samsung Clean Station
Experiența de unboxing în cazul stației de curățare este chiar mai simplă. Ea sosește “dintr-o bucată”, iar în cutie vom regăsi doi saci colectori pentru praf, recipient colector pentru aspirator și manualul de utilizare. Unul dintre saci este deja montat în Clean Station. Este important să menționăm că recipientul colector ce vine cu Jet Clean Station este diferit față de cel ce sosește cu aspiratorul. În acest caz recipientul include o trapă ce se deschide pentru a fi curățat mai ușor.
Design
Menționez încă de pe acum că cele două dispozitive sunt concepute pentru a fi folosite împreună. Samsung Jet Clean Station este compatibilă atât cu aspiratorul Jet 90 Series, cât și cu Jet 75 Series (versiunea precedentă). Ambele adoptă un design simplu și minimalist, Samsung fiind una dintre companiile care pun mare accent pe acest lucru. Știm asta încă de când au fost prezentate noile frigidere din gama Bespoke.
Aspiratorul Samsung Jet 90 Series prezintă un display puțin mai sus de mâner prin intermediul căruia putem alege nivelul de aspirare dorit. El va afișa și diverse coduri de eroare sau când bateria este descărcată. Mai avem pe acest mâner și 3 butoane fizice prin intermediul cărora oprim sau pornim aspiratorul și controlăm nivelul de aspirare dorit.
Jet Clean Station are o formă cilindrică, cântărește 5,9 kilograme și măsoară 60 de centimetri în lungime. Această stație de curățare este folosită pentru a goli recipientul colector atașat de aspirator, prevenind împrăștierea în aer a prafului ultrafin. Stația se deschide din partea din față, fiind atașat un capac cu magneți pe margine. Astfel, putem schimba săculețul odată ce acesta se umple.
În spate vom regăsi și un filtru colector care nu va lăsa nici măcar praful ultrafin să treacă. Dispozitivul are doar un buton prin intermediul căruia îl oprim sau îl pornim. LED-ul alungit din partea din față ne indică când stația funcționează, luminând în albastru, dar și când trebuie schimbat săculețul colector, luminând în roșu.
Dacă tot vorbim despre recipiente, ele au o capacitate de 0.8 litri și sunt fabricate din plastic. Se atașează lejer la aspirator, toate componentele fiind ușor de demontat și schimbat. Bateria este o unitate cu 6 celule, Li-Ion, de 2850 mAh, în formă paralelipipedică, iar pe ea se află și ledurile care indică starea acesteia. Tot la baza aspiratorului se află și două plăcuțe mici care se folosesc pentru alimentare în momentul în care aspiratorul se află în stația de încărcare.
Asemeni altor aspiratoare testate de mine și în acest caz avem parte de perii electrice ce se rotesc în timp ce aspirăm. Capătul de podea vine cu design tip pieptene, împiedicând înfășurarea părului uman sau al animalelor de companie pe parcursul curățeniei. Mai avem și un instrument pentru spații înguste cu telescop, o perie pentru canapea (tot telescopică). Aspiratorul se întreține ușor, toate componentele permițând dezasamblarea, spălarea și curățarea.
Specificații aspirator Jet 90 Series
Samsung Jet 90 Series unul dintre cele mai puternice aspiratoare testate de mine până acum. Motorul său are o putere de 550W și vine cu tehnologia Jet Cyclone prin care puterea de aspirare va rămâne constantă indiferent de suprafața aspirată. Puterea de aspirare este de 200 AW, iar nivelul maxim de zgomot este de 86 dB.
- Putere motor: 550W
- Putere de aspirare: 200 AW
- Capacitate recipient: 0.8 litri
- Tip aspirare: uscată
- Filtru evacuare: HEPA
- Tehnologie: Jet Cyclone
- Reglaj putere: 3 trepte
- Putere pe trepte: 200W (Max), 40W (Mid), 18W (Low)
- Baterie: detașabilă, 2850 mAh
- Autonomie (Manual): 6/30/60 minute
- Autonomie cu peria cu acționare fină: 9/20/40 minute
- Autonomie cu peria cu acționare turbo: 9/20/35 minute
- Timp încărcare: 3.5 ore
- Dimensiuni: 113.6 x 25 x 21.5 cm
- Greutate: 2.8 kg
Specificații Samsung Jet Clean Station
Stația de curățare are și ea un motor la interior cu o putere foarte mare, de 1600W. Capacitatea recipientului de curățare este de 0.8 litri, însă săculețul colector are o capacitate de 2 litri. Regăsim aici un filtru promotor din material nețusut accesibil prin partea din față, dar și un filtru de praf ultrafin, accesibil din partea din spate. Samsung nu sugerează însă curățarea acestor filtre cu apă. Se recomandă însă schimbarea lor cel puțin o dată pe an.
- Putere motor: 1600W
- Capacitate recipient colector: 0.8 litri
- Capacitate sac colector: 2 litri
- Tehnologie: Pulse Air
- Greutate: 5.9 kilograme
- Dimensiuni: 60 x 18 x 18.5 centimetri
Performanță
Am utilizat acest ansamblu format din aspirator + Jet Clean Station pentru puțin peste o săptămână atât în cameră, cât și pe gresia din bucătărie și în mașină. În majoritatea cazurilor este nevoie de o singură trecere pentru a curăța suprafața dorită. Dacă vorbim despre covoare, nivelul 3 va asigura o curățare optimă. Totuși, pentru parchet sau gresie funcționează excelent și pe nivelul mediu. Pe Low puterea de aspirare este limitată la doar 18W și cred că ar putea fi folosit în acest mod doar în scenariul unui menaj ușor precum aspirarea câtorva firimituri.
Autonomia mi se pare totuși cam scăzută, deși nu pot spune că mă așteptam să fiu impresionat. Aspiratoarele verticale fără fir au în general parte de o autonomie destul de slabă, iar producătorii recomandă utilizarea mai multor acumulatori pentru “power useri”.
Acest lucru se aplică și aici. Pare-că Samsung s-a gândit la acest lucru, iar stand-ul permite atât încărcarea bateriei aflate în aspirator, cât și a unei rezerve ce se poate conecta chiar la stația de încărcare. Totuși, această rezervă va trebui achiziționată separat.
Într-un scenariu ideal autonomia ar ajunge la 60 de minute, folosit pe Low, fără accesorii electrice. Totuși, nu cred că îl va folosi cineva în acest mod. În realitate, folosit alături de o perie electrică durata de viață pe treapta Max este de 9 minute, iar pe Mid 20 de minute. Clar nu poți curăța întreaga locuință în acest timp. Pentru o încăpere mică cu parchet aplicat pe jos ar trebui să fie suficient, însă.
Cred că ar fi fost ideal să existe și un mod “Auto” care să ajusteze puterea de aspirare în timp real în funcție de suprafață. Pot spune doar că va dura puțin până ce utilizatorul se obișnuiește cu treptele de funcționare astfel încât autonomia să nu aibă prea mult de suferit. Timpul de alimentare al unei baterii este de 3.5 ore.
Apreciez însă faptul că la interior găsim tehnologia Jet Cyclone prin intermediul căreia aspiratorul se curăță singur. Mai exact, aspiratorul este atât de puternic încât reușește să expulzeze praful din filtrul HEPA în timpul funcționării. Merită menționat că vorbim despre un filtru cu 5 straturi aici. El absoarbe părul animalelor de companie, polenul, dar și praful fin și alergenii.
Eu am utilizat recipientul de colectare care vine cu stația de curățare - Samsung Jet Clean Station. Stația sosește cu tehnologia Pulse Air și are o putere de 1600W. Ce face mai exact? Golește recipientul pentru praf al aspiratorului vertical în mod automat. Față de curățarea convențională a acestuia, soluția propusă de către Samsung este mai igienică și mai eficientă.
După cum am spus mai sus, stația integrează atât un filtru promotor, cât și unul ultrafin. Astfel, sunt eliminate atât mirosurile neplăcute, cât și praful fin și alergenii. Pot spune că a făcut o treabă bună.Aparatul pulsează de câteva ori în încercarea de a elimina cât mai mult praf, deși am simțit nevoia să detașez și capacul posterior al recipientului pentru curățare. Săculețul meu nu s-a umplut pe tot parcursul utilizării. Totuși, când acesta va fi plin, aparatul va atenționa, LED-ul luminând în roșu.
Impresii
Samsung Jet 90 Series este cel mai puternic aspirator vertical din portofoliul companiei sud-coreene, dar și dintre cele testate de mine până acum. El se întreține ușor, iar alături de Jet Clean Station oferă o experiență de utilizare mult mai igienică și eficientă. Autonomia este totuși un mare minus, iar dacă îl veți achiziționa, ar fi bine să adăugați în coș și o baterie suplimentară. E clar că Samsung s-a gândit la acest lucru și apreciez faptul că avem posibilitatea de a încărca doi acumulatori concomitent.
Stația de andocare este stabilă și poate fi mutată cu ușurință. Este compactă și prezintă un suport pentru toate periile și accesoriile aspiratorului. Aspiratorul este suficient de puternic pentru a curăța o încăpere normală, însă aș fi apreciat un mod "Auto" prin intermediul căruia suprafața de contact să fie recunoscută și puterea de aspirare reglată în funcție de aceasta. Totuși, la o utilizare îndelungată îți dai seama care ar fi nivelul optim pentru aspirare în funcție de suprafața de contact și vei mai câștiga câteva minute de autonomie.
Asemeni altor aspiratoare, Jet 90 Series poate fi o extensie pentru un aspirator robot, ajungând cu ușurință în locurile înguste și greu accesibile. Stația de curățare Jet Clean Station e utilă mai ales pentru cei cu alergii și poate salva timp, golind recipientul automat și mult mai igienic. Totuși, nu este neapărat un "must-have", având în vedere că ea se achiziționează separat.
Un aspect importat, dar subiectiv, poate fi prețul care se poate dovedi cam mare pentru acest ansamblu format din aspirator + stație de curățare. Totuși, când vorbim despe aspiratoare și electrocasnice în general, ele sunt o investiție pe termen lung, astfel că suma poate fi justificată.
Preț și disponibilitate
Aspirator Samsung Jet 90 Series
Samsung Jet Clean Station