FireWave X88, un TV Box Android pe care l-am testat, ne-a plăcut, iar acum vi-l prezentăm în premieră într-un review detaliat

1.966 ori
<b>FireWave X88, un TV Box Android pe care l-am testat, ne-a plăcut, iar acum vi-l prezentăm în premieră într-un review detaliat</b>Avem să vă prezentăm astăzi un produs mai special și anume TV Box-ul Firewave, un dispozitiv creat de către un colaborator Mobilissimo pe nume Petre Popescu. Creația sa vine la pachet cu Android TV și oferă funcții pe care nu le găsiți

Unul din colaboratorii noștri, Petre Popescu, s-a hotărat să își pună cunoștințele de tehnologie la treabă și să încerce lansarea gamei proprii de produse tech. Astfel a luat naștere FireWave. Momentan un brand mic dar care sperăm că va avea succes. Pentru început a lansat două produse: un breloc cu funcție anti-pierdere și conexiune Bluetooth (produs ce este rebranding la un dispozitiv vândut sub licență OEM) și un TV Box cu Android TV, pe nume X88. La cel din urmă îi vom face un review în rândurile ce urmează.

Design, Hardware și conectivitate

FireWave X88 este realizat din material plastic la exterior. Nu iese în evidență din punct de vedere al calității materialelor nici pozitiv, nici negativ. Din fericire nu este ceva ce îl vei ține în mană prea mult, așa că materialul din care este realizat, nu are o importanță foarte mare. În partea frontală vine cu un display care afișează ora. Culoarea ledurilor este un albastru plăcut, mai viu colorat decât se vede în poză.

FireWave X88

În lateral dispozitivul are un slot pentru carduri microSD precum și două porturi USB din care unul este USB 3.0 și oferă o viteză de citire mai mare. În spate avem un port USB Type-C, conector SPDIF, ieșirea HDMI și o intrare ethernet care, din păcate, nu este gigabit. Și alimentarea este situată tot în spate.

FireWave X88 privit din lateral

Dacă TV Box-ul în sine nu o să îl ții în mană, telecomanda cu siguranță o vei folosi destul de des. Din fericire calitatea materialelor este mult mai bună și telecomanda oferă o construcție solidă. Este chiar mai confortabilă și mai plăcută la atingere decât multe telecomenzi de la televizoare scumpe. Mai mult, aceasta vine cu microfon pentru a putea folosi asistentul virtual Google Assistant.

Mai multe detalii despre asta imediat. Unul din porturile USB va fi ocupat de adaptorul telecomenzii (aceasta nu se conectează direct la TV Box) dar din fericire acest adaptor e mic și nu îngreunează folosirea portului USB 3.0 de lângă.

FireWave din spate

Alte opțiuni de conectivitate includ Wi-Fi b/g/n/ac precum și Bluetooth. Un telefon cu Android recunoaște dispozitivul și îl vede ca un device cu funcții Chromecast. Din păcate acea funcție nu pare să meargă, obținând un mesaj de eroare de fiecare dată când încerc să fac cast la ceva. Petre ne-a spus că se incearcă rezolvarea problemei de Chromecast. În acest moment însă nu avem nicio garanție că se va remedia.

Din punct de vedere al specificațiilor hardware, acest dispozitiv vine cu un procesor Rockchip RK3328 quad-core tactat la 1.8GHz, 4GB RAM și 32GB spațiu de stocare (28GB utilizabili). Vine de asemenea cu un GPU quad-core ARM Mali-450MP4 care este destul de mediocru pe partea de jocuri 3D, dar mai mult decât suficient pentru filme, inclusiv 4K@60fps

Software și Google Assistant

TV Box-ul oferit de FireWave este aproape unic pe piață. Aproape toate dispozitivele similare vin cu varianta standard de Android peste care a fost aplicat un launcher care să ușureze navigarea pe televizor, doar că acel launcher este de multe ori foarte lent, plin de buguri, iar aplicațiile nu sunt toate optimizate pentru a fi folosite fără touchscreen. Din fericire acest dispozitiv vine cu 
Android TV oficial. Aceasta este varianta de Android special adaptată pentru televizor și vine cu aplicații concepute să fie folosite doar din telecomandă. Sunt puține dispozitive similare, singurele care îmi vin în minte fiind Xiaomi Mi Box și NVidia Shield TV, care joacă în total altă categorie de prețuri.

Firewave TV Box

Pe langă faptul că aplicațiile sunt adaptate special pentru televizor (inclusiv Play Store care oferă numai asemenea aplicații spre download), faptul că vine cu Android TV mai are câteva avantaje: interfața este ușor de folosit și intuitivă, direct în home screen ai sugestii de video-uri de la aplicațiile instalate (ex: Youtube, Twitch), un screen-saver cu poze profesionale ce îți transformă televizorul într-un tablou digital, poți folosi telefonul pe post de telecomandă (funcție utilă mai ales când vrei să scrii ceva), iar Google Assistant se integrează cu aplicațiile de video și muzică.

Firewave TV Box

Ca un exemplu, poți să îi ceri lui Assistant să redea un film iar acesta va deschide automat aplicația unde găsește filmul dorit. O comandă de genul “play Salvation” va deschide automat Netflix direct la ultimul episod văzut și poți continua vizionarea fără să fi nevoit să navighezi prin aplicație. Dacă sunt mai multe aplicații care au un film te lasă să alegi unde vrei să îl vizionezi (în cazul în care e prima vizionare) sau poți explicit să îi spui aplicația: “play Friends on Netflix”. Pare un lucru minor, dar merge mai rapid decât navigarea prin meniul aplicației.

Firewave TV Box

Totodată, dacă tot veni vorba de economisit timp, un lucru bun la un TV Box este faptul că e mereu pornit. La un televizor, după pornire, durează câteva secunde bune până se incarcă funcțiile smart și ai acces la aplicațiile instalate. Cu un asemenea dispozitiv de îndată ce ai pornit televizorul poți folosi funcțiile TV Box-ului.

Nu este totul atât de roz. Există câteva minusuri care merită menționate. În primul rând, Play Store nu oferă spre download decât aplicații special realizate pentru Android TV. Deși numărul lor este semnificativ mai mare decât la un televizor cu alt OS, este doar o fracțiune din ecosistemul Android. De exemplu, Google Chrome nu există și trebuie să folosești un alt browser (Pufin). Acest lucru se poate remedia ușor instalând Aptoide App Store, dar atunci există riscul ca aplicația respectivă să nu se comporte frumos pe televizor.

Un alt dezavantaj este faptul că TV Box-ul de la FireWave vine cu Android 7.1 și nu cred că va vedea vreodată o versiune mai nouă. Această versiune se mișcă foarte bine, cu lag aproape inexistent, dar dacă ești o persoană care ține neapărat să aibe ultima versiune de Android cu cele mai noi patch-uri de securitate, acest dispozitiv nu este pentru tine.

Filme, muzică și jocuri

Să trecem la partea care interesează pe toată lumea. Cât de bun este acest X88 la redat filme? Pentru acest test am încercat mai multe formate și rezoluții și nu am întâmpinat probleme de fel. La redarea 4K de pe stick USB posibil să fie probleme, mai ales dacă folosiți un USB mai lent, dar personal nu am întâmpinat probleme nici așa.

FireWave X88

Ca avantaj menționez că deoarece vine cu Widevine L1, Netflix merge în format 4K fără probleme. Asigurați-vă insă că sunteți pe ultima versiune de firmware deoarece pe versiuni mai vechi de 1.0.4, Netflix nu trecea de ecranul de încărcare. Cu actualizările la zi însă, nu am întâmpinat probleme. Mai mult, TV Box-ul are suport pentru HDR10, așa că filmele cu suport HDR vor avea o calitate a imaginii mai bună comparativ cu alte dispozitive similare. 

TV Box-ul FireWave poate fi folosit și pentru muzică. Există aplicație Google Play Music, Spotify și altele compatibile cu Android TV.  Iar cu o aplicație de tipul IPTV se pot vedea până și unele canale TV, deși playlistul trebuie să îl cauți singur.

Când vine vorba de jocuri însă, acest TV Box dezamăgeste. GPU-ul nu este suficient de puternic pentru a reda la framerate ridicat jocurile mai solicitante iar unele jocuri precum Asphalt 8 refuzau să ruleze, prezentând doar un ecran negru. Acest rezultat slab în jocuri era de așteptat luând în considerare configurația hardware.

Teste sintetice

A fost puțin mai greu de rulat testele sintetice deoarece nu există variantă de Android TV, dar cu instalare manuală de pe APK Mirror s-a rezolvat. Rezultatele sunt foarte bune, dacă privim prețul. Din nou, la 3D se putea mai bine. Pentru mai multe detalii vizionați capturile de ecran din PCMark si 3DMark. De menționat e faptul că dispozitivul era conectat la un televizor cu rezoluție Full HD, nu 4K (capacitatea maximă a TV Box-ului).

Antutu din păcate nu a putut fi rulat. Deși aplicația pornea fără probleme, butonul de “Start test” nu putea fi apăsat, chiar și cu un mouse conectat (soluție care funcționa la restul aplicațiilor neoptimizate pentru TV).

Concluzii

Pentru a trage concluziile despre TV Box-ul de la FireWave trebuie evident să facem o comparație cu alte dispozitive similare. Dacă e să îl comparăm cu majoritatea TV Box-urilor achiziționate din China, nu prea există termen de comparație. Doar prin faptul că cel de la FireWave vine cu Android TV este un mare plus. Dar, există și dispozitive cu Android TV pe piață care merită luate în considerare. Primul care vine în minte este Xiaomi Mi Box. Ca și software nu este mare diferență, mai ales după actualizarea de la Android 6 cu care a venit Mi Box. Însă acel dispozitiv oferă doar 2GB RAM și 8GB spațiu de stocare.

Desigur, nu putem să nu amintim și de Google Chromecast. Varianta cu suport pentru filme 4K este cu puțin mai ieftină, dar în același timp și oferă funcții mai puține comparativ cu TV Box-ul FireWave. Pentru mulți insă este suficient ce oferă Chromecast, deci merită luat în considerare. Dacă funcționalitatea Chromecast de pe TV Box-ul amicului nostru s-ar rezolva, atunci, cu excepția prețului, nu ar mai fi niciun beneficiu oferit de Chromecast față de acest dispozitiv.

În concluzie, merită achiziționat TV Box-ul FireWave? Consider că este un mod eficient de a transforma aproape orice televizor într-un Smart TV. Chiar și FireWave merge pe sloganul “oferă-i televizorului tău o nouă sansă”. Da, există alternative, dar obții mai mult de la acest dispozitiv pentru o sumă nu prea mare. 

Cei interesați pot achiziționa TV Box-ul de pe site-ul FireWave.ro pentru suma de 429 lei, transport inclus.

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×
×