Samsung OLED 55S90C Review: Televizorul OLED de nouă generație care îți transformă living-ul în sală de cinema

7.793 ori
<b>Samsung OLED 55S90C Review: Televizorul OLED de nouă generație care îți transformă living-ul în sală de cinema</b>La mijloc de lună aprilie am avut ocazia să petrec câteva momente în compania celor mai noi televizoare Samsung din gama pe 2023, de la modele QLED 4K sau 8K și până la variante OLED. Am aflat detalii despre noile tehnologie

La mijloc de lună aprilie am avut ocazia să petrec câteva momente în compania celor mai noi televizoare Samsung din gama pe 2023, de la modele QLED 4K sau 8K și până la variante OLED. Am aflat detalii despre noile tehnologie, despre îmbunătățirile aduse și așteptam cu nerăbdare să pun ochii pe un astfel de televizor OLED într-un spațiu personal, living-ul meu, ceea ce s-a întâmplat pe final de lună mai.

Cu mare entuziasm am deschis larg ușa celor de la Samsung care au venit și mi-au adus în teste modelul Samsung OLED 55S90C, un televizor OLED 2023 cu diagonală de 55 inch, adică 138 cm. L-am avut mai bine de două săptămâni în casă și acum vine și momentul recenziei, o analiză a dotărilor, imaginii și calității livrate de acest televizor din zona premium. În momentul de față poți profita de o ofertă specială care îți aduce televizorul la 9998 lei alături de un sistem audio portabil Samsung de 160W care separat costă 1000 de lei.

Să aflăm împreună ce are de oferit 5590C, televizorul OLED de nouă generație, mai luminos, mai dotat și care promite o experiență audio vizuală de top.

Unboxing și instalare

Fiind un televizor cu greutate, la cei 138 cm ai săi, vine într-o cutie pe măsură, dar bine protejată la interior, astfel încât nu trebuie să îți faci griji cu privire la siguranța pe timpul transportului. Are un sistem inovativ prin care nu trebuie să scoți televizorul pe deasupra cutiei, astfel că baza rămâne pe podea și poți înlătura restul cutiei ușor.

La instalare vei avea nevoie de o mână de ajutor, pentru că televizorul este destul de greu și mai bine să fii sigur decât să te lupți singur cu acesta și să riști scăparea sa accidentală. Acum că am clarificat asta, ce primești în cutie? Păi în primul rând televizorul 55S90C, alături de cablul de alimentare plus numeroase manuale de utilizare, piciorușele stand, cât și o protecție pentru acest stand pentru un look unitar, premium.

Samsung 55S90C

Picioarele standului se instalează simplu și rapid fără nevoia de șuruburi, ci prin fixarea în spate în locașurile dedicate, tip plug and play. Odată ce ai făcut asta, poți ridica televizorul pe masa dedicată, nu înainte de a scoate capacul ce acoperă porturile din spate. Ar fi bine să îți conectezi cablul TV, HDMI și ce mai ai înainte de a fixa televizorul pe masa TV, asta pentru că este destul de complicat ulterior să mai umbli în zona de porturi, mai ales dacă blatul este destul de îngust precum s-a întâmplat la mine.

Acum că ai televizorul pe poziții mai ai nevoie doar de telecomandă, care se încarcă de la soare sau de la USB-C, astfel că uiți de grija bateriilor. Vei aprinde televizorul și experiența poate începe. După câteva apăsări de butoane, vei intra în interfața Tizen OS iar primul lucru pe care l-am văzut a fost să mă conectez la rețeaua Wi-Fi, după care am luat rând pe rând platformele de streaming YouTube, Disney+, Netflix, Skyshowtime și am dezactivat acel Motion Blur din setările imaginii, mod care vine dintr-un motiv sau altul presetat și care nu îmi surâde atât de mult. Am făcut și câteva ajustări la modul de sunet și distracția putea începe! 

Design

Din punct de vedere vizual televizorul Samsung 55S90C se prezintă cum nu se poate mai bine, cu muchii înguste pe 3 laturi și o zonă inferioară un pic, dar numai un pic mai groasă, acolo unde apare logo-ul Samsung central jos. Întreg panoul pare că plutește și este foarte subțire ca talie, având probleme în a focaliza la realizarea fotografiilor de produs. Spuneam că pare că plutește pentru că grosul componentelor au fost incluse într-o zonă centrală în spatele televizorului, astfel încât să fie păstrat look-ul super slim.

Samsung 55S90C

 În cutie, așa cum spuneam mai sus, o să găsești și acele piciorușe-stand care se clipsează simplu și ușor în spatele televizorului, iar tot în cutie mai găsești un cover metalic menit să acopere aceste picioare ale standului, pentru un look uniform. Rămâne la alegerea ta dacă vei folosi acest cover, iar în cazul în care ai o consolă PlayStation 5 Slim, aceasta se va potrivi de minune sub televizor între cele două picioare-stand. 

Samsung 55S90C

Dacă ești interesat și de dimensiuni, televizorul măsoară cu stand 1225.4 x 39.9 x 708.6 mm și ajunge la o greutate de 18.2 kg. Vestea bună este că primim și compatibilitate VESA 300 x 200 pentru a plasa televizorul pe perete. Un design reușit și un lucru care îmi place tare mult este sticla ce acoperă panoul ecran, foarte ușor de curățat cu o lavetă din microfibră, chiar și amprente, praf.  

Samsung 55S90C

Imagine

Motivul pentru care îți vei cumpăra un Samsung 55S90C OLED este clar imaginea. Dacă vrei OLED atunci cauți un negru adânc, culori bogate și o calitate superioară a imaginii, pentru a-ți transforma living-ul într-o mică sală de cinema. Asta și livrează Samsung aici, iar așa cum am indicat în introducere, am primit varianta de 55 inch - 138 cm. Există și variante de 65 inch, respectiv 77 inch pentru case spațioase.

La mine, această variantă de 138 cm s-a potrivit de minune într-un living de 20-22 mp. Revenind la imagine, trebuie să vă spun că acesta este primul televizor OLED pe care îl testez pe o perioadă îndelungată, exceptând momentele în care am mai vizionat conținut pe televizoare cu această tehnologie la prieteni sau rude.

Experiența vizuală este dusă la următorul nivel, cu cel mai mare avantaj din punctul meu de vedere fiind negrul adânc, fără tot soiul de nuanțe albăstrui ca pe LED-uri în loc de negru. Aici negrul este profund iar pe timp de noapte imaginea parcă plutește atunci când sunt incluse tonuri de negru. Samsung a folosit pixeli auto-iluminați și tehnologia Quantum Dot, iar culorile sunt desigur vibrante, deși eu am mai ajustat setările pentru un echilibru la acest capitol.

Ce am aflat încât de la sesiunea preview este că Samsung a inclus un filtru de culoare pe acest televizor care se ocupă de luminozitate în tandem cu tehnologia Quantum Dot și livrând culori vibrante, inclusiv acel roșu caracteristic OLED. Alte OLED-uri aleg să includă un al 4-lea pixel alb care se ocupă de luminozitate, modalitate prin care se mai pierde din vibrația culorilor.

Ai o grămadă de setări și ajustări pe care le poți face pentru a personaliza experiența vizuală după bunul plac, iar o altă tehnologie ce merită menționată este Real Depth Enhancer care mărește contrastul din prim plan, oferind o senzație de profunzime accentuală. Ai și mod EyeComfort, iar panoul folosit aici de Samsung are și validare Pantone. 

Te poți juca orice pe televizorul Samsung, asta pentru că primești Motion Xcelerator Turbo Pro, cu suport de până la 4K și 144Hz. Am avut o consolă PlayStation 5 cuplată care a livrat sesiuni de gaming imersive alimentate de HDR și panoul OLED generos. Tot la gaming mai ai și opțiunea UltraWide GameView, GameBar, cât și mod ALLM (Auto Low Latency). 

Per total experiența vizuală este fantastică, mai ales dacă treci de la un LED tradițional (ca mine) la o astfel de variantă OLED care îți depășește așteptările. Contrast excelent, culori vibrante, acel negru adânc și toate tehnologiile integrate de Samsung livrează pe măsură, pentru ca tu să te bucuri de imagini superbe fie că te joci sau urmărești serialul preferat. E și tare luminos acest panou, cu 30% mai mult decât generația anterioară. 

Sunet

De la un asemenea televizor premium sunt așteptări mari și în materie de sunet, iar Samsung livrează. Astfel, primești un sistem de difuzoare 2.1 cu ieșire de 40W (RMS), cu unitate woofer inclusă. Ai tehnologii Dolby Atmos, OTS Lite, Q-Symphony, Multiroom Link, Bluetooth Audio, Active Voice Amplifier, Adaptive Sound+, Buds Auto Switch și Dual Audio Support (Bluetooth).

Dolby Atmos este ceva tare interesant aici și am mai testat experiența în trecut tot pe un soundbar Samsung. Acum îți este livrată și pe un televizor, capabil să îți ofere o experiență specială în care sunetul devine multidimensional. Se oferă și sunet surround 3D cu difuzoare superioare virtuale prin acel OTS Lite, iar dacă ești familiar cu televizoarele Samsung știi că acel Q-Symphony se referă la capabilitatea de a combina difuzoarele televizorului și soundbar-ului pentru a funcționa simultan.

Cum este experiența audio? Clar imersivă, aș zice că nu volumul impresionează precum se întâmplă la modelele chiar și de 20W unde sunetul duduie, ci mai degrabă calitatea. Se simte și bass-ul livrat, iar sunetul este clar redat, definit. Recomandarea mare ar fi să setezi pe modul Amplify, asta în condițiile în care primești și un mod de sunet Standard căruia parcă îi lipsește ceva.

Acest ceva este completat de Amplify care după cum și numele sugerează, amplifică sunetul, îl îmbogățește. Ai extra setări în meniul dedicat, precum balans între canalul stânga-dreapta, volum automat și multe altele. La conectarea unui soundbar devine accesibilă și opțiunea Egalizator. Experiența audio oferită de 55S90C este captivantă, pot spune că sunetul se simte, are o greutate și completează perfect experiența vizuală.

Dacă vrei mai mult, să te cufunzi în sunet, atunci ai nevoie de un soundbar. Apropo, dacă cumperi televizorul în această perioadă din magazinul online Samsung, primești și soundbar cadou și te-ai echipat cu un sistem home cinema complet.

Conectivitate

La capitolul conectivitate lucrurile stau foarte bine ca și număr de elemente de intrări. Astfel primești 4x porturi HDMI, toate cu suport 4K144Hz. Avem 2x USB, 1x port Ethernet LAN, 1x ieșire audio optică, slot CI, WiFi 5, intrare RF (terestră/cablu/satelit), Bluetooth 5.2 și Anynet+ (HDMI-CEC). 

Dacă numărul de porturi este mai mult decât suficient, ceva incomod (pentru mine cel puțin), este amplasarea acestora care livrează un acces mai greoi, chiar și la porturile laterale HDMI, asta din cauza diagonalei. Este un televizor mare, iar dacă umbli des la conexiunile prin cablu vei avea ceva de furcă, fiind nevoie să înclini TV-ul pe masa/standul pe care l-ai plasat pentru a avea acces la ceea ce dorești.

Samsung 55S90C

Sunt plasate un pic în spate și nu aproape de rama lateral dreapta a televizorului precum se întâmplă la modelele obișnuite, iar de vină aici este design-ul subțire pentru care s-a optat, pentru a fi păstrate proporțiile. Un pic incomod, iar dacă asta te deranjează în mod special, atunci ai putea să alegi varianta S95C acolo unde toate porturile vin sub forma soluției OneBox. 

S95C este ideal și dacă vrei să ții televizorul pe perete, pentru că astfel vei scăpa de cablurile inestetice, deci alegerea este la tine.

Software și interacțiune

Un lucru pe care poate că îl știi, este acela că Samsung este una dintre puținele companii din segmentul Smart TV care aleg să meargă pe propriul sistem de operare, în timp ce marea majoritate a făcut trecerea la Android TV. Am mai testat anterior și modele Android/Google TV, dar folosind Samsung de atât timp ca TV, îl consider pe Tizen OS drept o platformă ideală, cel puțin pentru mine.

Android TV pare anost sau prea simplu cumva prin modul de prezentare a interfeței, în timp ce Tizen și chiar și webOS de la LG au un UI mult mai atractiv. Cu Tizen OS instalat pe Samsung 55S90C pot spune că este clar OS-ul meu preferat de pe televizoare, aici rulând extrem de smooth și fără pic de delay sau lag. Ajută procesorul de nouă generație de la interior și sunt de părere că s-a umblat și la RAM pentru că televizorul se mișcă foarte foarte bine.

Samsung 55S90C 

Răspunsul este instant, la fel și aprinderea/stingerea și orice acțiuni realizezi se întâmplă imediat la apăsarea butonului de pe telecomandă. Apropo de telecomandă, acesta este una compactă, cu mini panou solar în spate, care se poate alimenta atât de la lumina soarelui, cât și lumina din jur. La nevoie ai încărcare via USB-C care te face să uiți de baterii pentru această telecomandă.

Samsung 55S90C

Apropo de Tizen OS, interfața de start este numită Smart Hub și acolo găsești tot ce te interesează, cu shortcut-uri rapide către platforma de streaming favorită, conținut urmărit recent. Ai și Multi View prin care poți continua să urmești un meci de fotbal la TV de exemplu pe 75% din ecran, iar pe 15% să ai mirroring pentru o pagină FlashScore deschisă pe telefonul tău de exemplu. 

Impresii

Am ajuns și la partea finală, cea a impresiilor. Cu mai bine de 2 săptămâni cât timp l-am avut companion pe Samsung 55S90C pot spune că acest televizor oferă într-adevăr o calitate pe măsura așteptărilor. Trecerea de la televizorul meu LED la OLED a fost una uriașă, cu o calitate deosebită a imaginilor, fie că doar m-am uitat pe YouTube la diferite clipuri, m-am jucat pe consolă sau am savurat serialul/filmul favorit de pe platformele de streaming.

Negrul adânc este cheia aici, alături de culorile vibrante pe care le ajustezi după bunul plac (cu zeci de setări la dispoziție), toate completate de un super procesor de nouă generație care se ocupă de optimizări și ajustări în timp real astfel încât experiența de vizionare să fie ideală. Sunt de apreciat și upgrade-urile pe care Samsung le-a adus de la o generație la alta, iar luminozitatea cu 30% mai mare decât predecesorul spune multe la acest capitol.

Cumva este un televizor de recomandat și gamerilor prin prisma tehnologiilor și funcțiilor incluse aici de către Samsung, precum Motion Xcelerator Turbo Pro, cu suport 4K 144Hz. Ai și HDR, iar pentru gaming există și ALLM, GameBar plus UltraWide GameView. Sunt o mulțime de funcții și capabilități menite să îți livreze o experiență ideală personalizată de tine, iar sunetul este de asemenea de admirat, bogat și care livrează o acustică de care nu vei fi dezamăgit, chiar și în lipsa unui soundbar.

Imaginea excelentă, sunetul la fel, iar experiența cu Tizen OS neașteptat de bună, semn că procesorul aduce un boost la capitolul interacțiune și viteză de răspuns pentru acest software. Totul se mișcă smooth iar răspunsul la comenzi este instant. Și design-ul primește o bilă albă, minus partea cu amplasarea porturilor la care ajungi mai dificil odată ce ai plasat televizorul pe perete sau pe o masă TV mai îngustă.

La debut după cum era de așteptat, prețul este destul de piperat, astfel că recomand să stai cu ochii pe reduceri și oferte pentru a beneficia de cel mai bun deal posibil, chiar acum fiind un bundle cu soundbar inclus, ceva care ți-ar putea face cu ochiul. 

Preț și disponibilitate

În perioada 18 mai - 30 iunie ai ocazia de a cumpăra acest super televizor la pachet promo. Primești cadou soundbar-ul Samsung HW-Q60B/EN (3.1, 340W, Dolby) cu valoare de 1000 de lei. Această ofertă este disponibilă în magazinul online Samsung.

Iată unde mai găsești televizorul:

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×