Sfârșitul de an ne prinde la Mobilissimo.ro nu cu bucate pe masă, ci cu unul dintre primele televizoare lansate de către Allview pe piață și anume modelul 49ATC5000-U care se remarcă prin câteva aspecte cheie. Diagonala generoasă de 123 cm, rezoluția 4K Ultra HD și soundbar-ul integrat sunt doar câteva dintre punctele sale forte, iar pe deasupra Allview pulsează și cu un cadou special la achiziție, un Chromecast 2.
Din rândurile de mai jos veți putea afla impresiile mele despre acest televizor și descoperi rând pe rând pașii pe care i-am urmat încă de la unboxing și până la explorarea funcțiilor multimedia oferite de Allview în cazul de față. Apropo, în momentul de față acest TV se vinde la un preț special de 1.599 lei direct de către allview.ro.
Montare și conținut pachet
Începem cu procesul de unboxing, cutia conținând televizorul, tălpile acestuia, telecomanda, bateriile, cablul de alimentare, respectiv manualul de utilizare din care puteți afla detalii extra despre dispozitivul proaspăt achiziționat. Nu uit nici de cadoul oferit de către Allview și anume dongle-ul Chromecast 2 care separat v-ar fi costat în jurul a 200 lei, poate chiar mai mult.
Montarea televizorului este una foarte simplă și implică doar aplicarea tălpilor acestuia, fiind nevoie de o șurubelniță pentru că pachetul nu conține o asemenea unealtă. Odată completat și acest pas tot ce aveți de făcut este să conectați cablul de alimentare la priză și începe a viziona materialele video preferate.
Setup televizor și conectivitate
Trec mai departe la procesul de setare care la rândul său este foarte simplu mai ales dacă se face cu un set-top box de la operatorul de cablu. Pentru că nu este un Smart TV, tot ce este de făcut este să îl bagi în priză, să conectezi cablul HDMI și ai terminat. Mai mult timp am remarcat că durează să setezi Chromecastul de la Google.
Există funcția de scanare automată a canalelor TV și memorarea acestora, pas ce se realizează foarte rapid. Cât despre conectivitate, pe lista conectorilor se află 2 porturi USB la care se pot conecta memorii flash sau HDD-uri externe pentru a reda filme (chiar și materiale 4K, inclusiv .mkv), fotografii sau chiar text, slot CI+, 3x porturi HDMI 2.0, RF in, mini component, mini composite, jack căști, dar și 1x SCART RGB.
Televizorul știe și PVR, adică poate înregistra pe HDD ceea ce rulează pe ecran. O veste bună raportată la porturile USB este că acestea pot citi și stick-uri USB formatate NTFS, deci veți putea pune filme 4K de mari dimensiuni direct pe această memorie externă.
Display și Design
La capitolul design trebuie spus că se oferă un look simplist, televizorul sosind într-o carcasă din plastic negru ce nu distrage privirea de la ecran. Se remarcă faptul că partea de jos este mai groasă/lată, dar asta se întâmplă cu un motiv bine întemeiat deoarece acolo se află soundbar-ul integrat. Ca dimensiuni, acest televizor Allview măsoară 1106 x 270 x 715 mm cu standul atașat și cântărește 11,5 kg.
Referitor la display aflați pentru început că avem de-a face în cazul de față cu un panou LED plat de 123 cm ce oferă rezoluție 4K UHD (3840 x 2160 pixeli), aspect 16:9 al imaginii și un unghi de vizibilitate de 176 grade. Contrastul nativ este de 3000/1 și luminozitatea ajunge la 200 cd/mp.
Per total, ecranul 4K este suficient de luminos, iar culorile le găsesc OK comparativ cu celelalte soluții de pe piață din acest segment. Nu este vreun Samsung, Sony sau LG, dar se vede bine, mai ales dacă ai timp să reglezi ecranul după preferințele tale. Sunt multiple setări oferite în meniu astfel că pot fi realizate ajustări, ceea ce este bine.
Calitate imagine și sunet
Pentru că tot vorbeam mai sus despre faptul că ecranul este OK, aflați că am pus la treabă televizorul atât cu materiale HD, cât și cu materiale 4K și s-a descurcat mulțumitor. Framerate-ul mi s-a părut puțin cam scăzut, dar un detaliu ce nu trebuie uitat este că televizorul cu tot cu Chromcast 2 cadou costă doar 1.599 lei, asta la o diagonală tare generoasă de 49 inch.
Referitor la sunet, Allview pune aici la bătaie un soundbar integrat la pachet în acea muchie groasă din partea de jos, fiind vorba despre un setup de două boxe care oferă o putere de 20W. Sunetul este de calitate, are și bass și este puternic. Deși nu mă așteptam, în comparație cu smart TV-ul meu Samsung, acest Allview se aude mult mai bine de exemplu.
Extra
Trebuie să mai știți și că televizorul de față știe HDCP, care este obligatoriu dacă dorești să difuzezi de exemplu Netflix prin intermediul Chromcast. În afară de asta avem HDMI CEC, cee ce înseamnă că activat (default nu e activat), vom putea porni televizorul sau stinge folosind Google Assistant. Întregul proces necesită atașarea lui Chromecast la televizor și practic putem comunica cu TV prin Google Home.
De asemenea o altă funcție utilă este aceea că putem comunica cu televizorul prin asistentul AVI al celor de la Allview, dar acest lucru se întâmplă prin funcția Cast din aplicație care la rândul său comunică cu Chromecastul atașat la TV. Putem porni muzica folosind comanda: "What's up AVI, pune muzică românească pe televizor". Muzica va porni de pe YouTube și mă aștept ca această funcționalitate să se extindă și să putem afla de exemplu și vremea direct de pe televizor.
Verdict
Deși nu este un smart TV, Allview 49ATC5000-U poate fi transformat rapid într-unul și asta cu investiții minime (Chromecast îl avem gratuit la pachet), trebuie să cumpărăm să zicem un Google Home pentru a folosi Google Assistant, dar o putem face și folosind smartphone-ul nostru Android. Mai există și opțiunea unui set-top box Android care nu costă foarte mult.
Personal recomand acest televizor, care la o diagonală de 123 cm cu siguranță va umple camera de culoare și conținut. Allview 49ATC5000-U costă 1.599 lei în această perioadă și îl găsiți aici!