Evolio Aria review - o surpriză plăcută cu preț accesibil, procesor dual core, interfața fluidă (Video)

8.738 ori
<b>Evolio Aria review - o surpriză plăcută cu preț accesibil, procesor dual core, interfața fluidă (Video)</b>Iată că a sosit la Mobilissimo.ro și una dintre primele tablete dual core sub brand românesc, Evolio Aria. V-am prezentat primii o privire asupra acestui device și acum revenim cu un review detaliat și cu toate informațiile de care are nevoie un...

Iată că a sosit la Mobilissimo.ro și una dintre primele tablete dual core sub brand românesc, Evolio Aria. V-am prezentat primii o privire asupra acestui device și acum revenim cu un review detaliat și cu toate informațiile de care are nevoie un potențial cumpărător al tabletei. Iată în sfârșit un produs cu branding autohton pe care am fost mulțumiți să îl analizăm, prin prisma lipsei sale de defecte. Evident, există unele mici probleme, dar mai multe despre asta în rândurile următoare.

Terminalul costă 999 de lei și a fost prezentat oficial în august, ajungând în magazine cu doar câteva zile în urmă. Tableta este oferită cu nu mai puțin de 5 ani garanție și vine la pachet cu un adaptor pentru stickuri USB și dongle-uri 3G. Evolio Aria vine într-o cutie colorată de mari dimensiuni și este o tabletă fabricată din materiale care îi conferă rezistenta și un feeling de soliditate. Terminalul se simte bine în mâna utilizatorului și nu ave vreun buton inutil sau plasat ciudat, poate în afară de cele de volum, izolate de restul butoanelor.

Spate Evolio Aria

Porturi Evolio Aria - Tableta măsoară 9.9 mm În grosime, cântărește 570 de grame și are toate porturile pe o singură parte

Tableta măsoară 9.9 mm în grosime, cântărește 570 de grame și are toate porturile pe o singură parte. Aici îl găsim pe cel micro USB, HDMI, jack audio, port de încărcare, slot microSD și o zonă care indică prezența conectivității infraroșu. Mai avem și două orificii pe altă parte a tabletei, unu pentru microfon și unu pentru resetare. Pe aceeași parte cu toate porturile găsim și micuțul și inaccesibilul buton On/OFF, care e prea bine încorporat în tableta și greu de apăsat.

Evolio ARM dispune de un procesor ARM SoC de tip AMLOGIC 8726 MX, un dual core de 1.5 GHz care se comportă admirabil

în partea frontală avem o cameră de 0.3 megapixeli pentru videoconvorbiri, în vreme ce camera principală a lui Aria este cea de 2 megapixeli din spate, fără bliț. Se remarcă la un prim contact cu tableta și prima problemă: acel backlight bleeding în partea superioară a ecranului, adică scăpările de lumină în zona superioară a display-ului. Experiența de utilizare nu este afectată, dar la nivel estetic e puțin deranjant. Evolio ARM dispune de un procesor ARM SoC de tip AMLOGIC 8726 MX, un dual core de 1.5 GHz care se comportă admirabil.

Recenzie Evolio Aria

Tableta vine și cu GPU Mali 400, pe care îl cunoaștem de pe Samsung Galaxy S II și S III. Ecranul lui Aria este un IPS de 9.7 inch, cu rezoluție de 1024 x 768 pixeli și unghiuri bune de vizualizare, plus luminozitate bună, chiar mai bună decât a lui Sony Xperia Tablet S, pe care îl avem în teste și am putut sesiza diferența imediat. Lista de dotări a noului produs Evolio include și 1 GB RAM DDR3, 16 GB spațiu de stocare (memorie iNAND Flash), iar în spate găsim un difuzor de 1 W.

Terminalul de 9.7 inch suporta WiFi, iar 3G e accesibil via dongle. Bateria să oferă 5-6 ore de funcționare și se încarcă la 100% în aproximativ 2 ore și jumătate. Ni se promite și suport quad full HD la playback video pe acest device adică vizionare de filme la rezoluție de 3840 x 2160 pixeli. Datorită conectivității infraroșu veți putea folosi Evolio Aria și drept telecomanda pentru televizor, o funcție mereu binevenită. Trecând la aspectul multimedia, am fost încântat de calitate audio a playback-ului melodiilor pe tableta, dar și de bas, indiferent de genul de muzică ascultat.

Prezentare Evolio Aria

în ce privește playback-ul video, Aria suporta fișiere MKV, în cazul în care vă întrebați și nu are absolut nici o problemă cu filmele Full HD, ba chiar oferă și un player interesant cu care puteți redimensiona imaginea la aspectul dorit. Unghiurile de vizualizare sunt bune, iar luminozitatea este excelentă. Pe partea de cameră nu avem prea multe de spus, senzorul de 2 megapixeli fiind prezent doar de dragul unei funcții în plus. Pozele ies grainy, dar măcar avem posibilitatea de captură foto/video plus panorama, dacă avem nevoie. Se recomandă utilizarea doar în condiții de luminozitate bună.

și acum momentul benchmark-urilor, probabil aspectul care ne-a șocat cel mai mult la acest model, care obține rezultate foarte bune. Ca să înțelegeți despre ce e vorba, am comparat Evolio Aria, tableta de 999 lei, cu Samsung Galaxy Tab 2 10.1 3G de 1900 de lei (nu am găsit varianta non 3G la retaileri), cu Motorola Xoom 2, de 2600 de lei și cu Acer Iconia Tab A200 de 1600 de lei. Toate acestea sunt tablete dual core cu pretenții, corect? Ei bine, Evolio Aria le învinge pe toate în testele benchmark!

Evolio Aria Quadrant benchmark

Am introdus în comparație și single core-ul Allview Alldro 3 Speed, pentru că el costa tot 999 lei ca și Aria. și acum hai să trecem la benchmark-uri! în Quadrant Evolio Aria obține 3819 puncte, deci peste Samsung Galaxy Tab 2 10.1, cu ale sale 2647 puncte, peste Acer Iconia Tab A200, cu 1907 puncte, peste Motorola Xoom 2 cu 2500 de puncte și peste Allview Alldro 3 Speed, cu doar 1685 puncte. în AnTuTu stăm iar foarte bine, cu 7511 puncte, în vreme ce rivalii dual core scot cu toții în jur de 5000 de puncte, iar Allview Alldro 3 Speed 2900 de puncte. și în NenaMark 2 stăm la fel de bine, cu 36.5 FPS, peste cei 18 FPS de pe Galaxy Tab 2 10.1 sau peste cei 25.7 FPS de pe Acer Iconia Tab A200.

în Vellamo performanta e decenta și apropiată de rivali. Aria obține 1114 puncte, aproape de cele 1290 puncte ale lui Iconia Tab A200 de la Acer și cele 914 puncte ale lui Galaxy Tab 2 10.1. Surpriza cea mai mare a fost în Browsermark, unde am scos 111.000 puncte, în condițiile în care un Nexus 7 scoate 123.000 de puncte (testat de noi cu 2 săptămâni în urmă), iar un iPad 3 a scos în martie 100.000 de puncte. și asta cu browserul stock al lui Evolio Aria, deoarece sunt sigur că în Chrome am scoate și mai mult!

Review Evolio Aria

Probabil știți deja că tableta rulează Android 4.0.3, cu tot ce presupune acest OS, de la zona de setări în partea dreaptă jos, la sistemul eficient de multitasking pe bază de swipe și zona comună de widgeturi și aplicații. Un aspect pozitiv e includerea lui Google Earth printre aplicațiile care vin la pachet cu tableta. Doar la Nexus 7 am mai fost întâmpinat de această aplicație preinstalata, care nu se mișcă deloc rău pe Evolio Aria. Mai avem și suport Google Play Store, Google Maps, socializare prin Google+, Gmail și Evobooks, cu rol de e-reader și magazin de cărți digitale, oferit de Evolio.

Evolio ARIA

Din păcate aplicația YouTube nu a funcționat, în ciuda eforturilor noastre. Interfața tabletei se mișca excelent și asta în condițiile în care am folosit din plin widgeturi și chiar unele solicitante, deci experiența de utilizare zilnică este foarte bună. și acum marele moment al aspectelor pro/contra pe tableta.

Iată aspectele pro ale lui Evolio Aria:

 • procesor performant, GPU bun
 • design plăcut, tableta solidă
 • calitate audio bună, bas bun
 • unghiuri de vizualizare bune pe ecranul IPS
 • ecran luminos
 • interfața fluidă
 • port HDMI inclus
 • port infraroșu
 • 16 GB stocare și nu 8 GB că la rivali
 • vine cu Google Earth la pachet

și iată și aspectele negative

 • backlight bleed al ecranului
 • camera de calitate inferioară (spate)
 • durata de viață a bateriei (doar 5-6 ore)
 • butonul On/Off greu de nimerit/apăsat
 • aplicația YouTube nu funcționează

Observați că aspectele negative sunt minore la tableta și nici unul nu este de gen "deal breaker", cum e pentru unii interfața TouchWiz de exemplu la Samsung. Pentru acest produs bine realizat acordăm nota 8.5 pentru design, 9.5 pentru hardware și 9 pentru sistem de operare și interfața. Nota totală este de 9 din 10, probabil cea mai mare pentru o tabletă cu branding românesc trecută pe la Mobilissimo.ro. Tableta costă 999 de lei, în condițiile în care o tabletă dual core Allview costă 1149 lei, rețineți acest aspect. Vom testa în curând și tableta rivală de la Allview și revenim cu o comparație! Până atunci Evolio Aria rămâne o tabletă de nota 9, o surpriză plăcută în peisajul local.

Review Evolio Aria

Evolio Aria
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×