Huawei a prezentat la început de vară a lui 2021 cele mai noi produse ale sale, cu accent pe noul sistem de operare HarmonyOS 2.0, etalat pe ceasuri ca Huawei Watch 3 şi 3 Pro, dar şi tablete ca Huawei MatePad 11 şi Huawei MatePad Pro (10.8 şi 12.6). În acest material analizăm tableta Huawei MatePad 11, care îşi începe aventura în România prin disponibilitatea la precomanda de pe 26 iulie. Vine cu voucher de 50 lei şi trebuie doar să te abonezi la newsletter-ul Huawei pentru a avea parte de discount.
Acest produs costa 1999 lei la Huaweistore.ro si la retailerii de la noi si e disponibil la precomanda de pe 26 iulie, cu M-Pencil și tastatura Huawei Smart Keyboard la pachet. Tableta reprezintă şi o premieră: primul dispozitiv Huawei cu ecran mare şi HarmonyOS 2.0, dar şi primul terminal Huawei cu procesor Snapdragon după ceva vreme.
E un CPU cu pedigree bun, un Qualcomm Snapdragon 865, văzut pe marile telefoane flagship din 2020 spre exemplu. Un nou început pentru Huawei as zice. Tableta îmi dă senzaţia de combinaţie între muncă şi divertisment, pe de o parte având noul M-Pencil 2.0 la dispoziţie, tastatura Smart Magnetic Keyboard şi suport pentru mouse, iar pe de altă parte un ecran de 120 Hz şi difuzoare quad cu tehnologie Harman Kardon.
Oferă şi o cameră cu filmare 4K, funcţii Multi Screen Collaboration şi toate într-un format destul de compact pentru o tabletă de 10.95 inch. Am testat tableta, în tandem cu stylus, tastatura şi am pus şi HarmonyOS 2.0 la treabă, iar tot ce am descoperit aflaţi în recenzie.
Cine a pus mâna pe o tabletă cu MatePad în nume ştie exact la ce să se aştepte aici. Huawei MatePad 11 are un format dreptunghiular alungit, cu colţuri curbate. E o tabletă subţire, la 7.25 mm şi uşoară, la 485 grame, dar lungimea sa o face solicitantă pentru braţul care o ţine. E clar gândită pentru utilizare în landscape şi cu ambele mâini pe ea.
Video-review Huawei MatePad 11, secțiunea Design
Şi poziţionarea centrală a camerei selfie indică orientarea ideală, ca şi logo-ul Harman Kardon de pe spate. Tableta stă bine la aderență şi ecranul are muchii înguste, dar lasă şi loc pentru degetele tale. Huawei MatePad 11 este fabricată din plastic, un plastic soft touch pe spate, plăcut la atingere, dar unul care atrage grăsime şi amprente. Pentru a ţine totul închegat Huawei a folosit o ramă centrală din aliaj de magneziu şi aluminiu.
Muchiile sunt simetrice în grosime şi parcă mai înguste decât la tabletele Samsung ale momentului, cel puţin cele midrange. Construcţia e solidă, butoanele comode, iar cel Power are un accent roşu care te-ar putea face să crezi că are cititor de amprente integrat că ultimul iPad Air. Nu e cazul totuşi. Este un dispozitiv uşor de ţinut în ghiozdan, în mâini timp de ore bune şi în general de manevrat în orice situaţie, solid construit şi comod.
Tastatura-husă i se ataşează magnetic la 2 înclinări/unghiuri, iar stylusul se poate ataşa tot magnetic sus. A se remarca şi modulul alungit al camerei selfie, care include senzor principal, bliţ LED, microfon.
Există şi o eleganţă aici care separa produsul de tabletele midrange clasice.
Huawei MatePad 11 are un ecran de calitate, am remarcat asta încă de la prima atingere de la debutul din România al lui Huawei Watch 3, atunci când am pus mâna pe tableta prima oară. E vorba despre un ecran de 10.95 inch, un IPS LCD cu rezoluţie de 2560 x 1600 pixeli, densitate de 275 PPI şi raport corp-ecran de 86%. Are calibrare DCI-P3, refresh rate de 120 Hz şi certificare TUV Rheinland pentru o cantitate scăzută de emisii de lumină albastră, pentru a proteja ochii.
Video-review Huawei MatePad 11, secțiunea Display
Cum stăm cu experienţa propriu-zisă? Ecranul e cu siguranţă luminos, dar devine foarte alb, cel puţin în interfaţa la nivel maxim. Detaliile sunt excelente, mulţumită rezoluţiei ridicate, culorile sunt vii, dar realiste şi avem şi unghiuri largi de vizualizare. Contrastul e OK, chiar şi la soarele de luna iulie, nu am întâlnit probleme cu lizibilitatea citind articole la cafea pe şezlong la soare. Simt fluiditatea şi responsivitatea panoului în Asphalt 9, care "zboară" pe panoul de 120 Hz.
Test Luminozitate ecran
1.Huawei MatePad Pro 13.2 PaperMatte1408 (LUX)
2.Huawei MatePad Pro 13.2950 (LUX)
+
13.Huawei MatePad 11505 (LUX)
14.Samsung Galaxy Tab S7+ 5G481 (LUX)
15.Redmi Pad Pro478 (LUX)
16.Samsung Galaxy Tab S2 9.7460 (LUX)
17.Xiaomi Pad 5460 (LUX)
18.Allview Viva H7 Xtreme458 (LUX)
19.Huawei MatePad Pro443 (LUX)
20.Apple iPad 9.7 (2018)440 (LUX)
21.Samsung Galaxy Tab S 8.4432 (LUX)
Display-ul are aranjament de pixeli RGB Stripes, iar la testul cu luxmetrul am ajuns la 505 LUX, ceea ce înseamnă că aceasta e cea mai luminoasă tabletă testată de noi în ultimii 8 ani. Foarte aproape de Nexus 7 2013, la un nivel de câţiva LUX care intră în marja de eroare, deci stă foarte bine. A depăşit Huawei MatePad Pro, Tab S7+ 5G.
Trecând în revistă setările din HarmonyOS 2.0, văd că ele sunt similare cu cele de la tabletele Android. Avem luminozitate, luminozitate automată, Dark Mode, Eye Comfort, Ebook Mode, dar şi reglaje pentru mărimea textului sau afişajului. Putem seta culorile pe "Natural Tone", pentru a scăpa de acel alb pur şi intens mai sus menţionat. Culorile se pot seta pe Normal sau Vivid, iar temperatura culorii pe Default, Cald sau Rece.
Există şi Smart Resolution, cu rezoluţie care se poate seta automat, iar refresh rate-ul este dinamic, schimbându-se în funcţie de conţinutul afişat pe ecran. Se poate seta şi pe 120 Hz (High) şi 60 Hz (Standard), economisind baterie pentru cel din urmă caz. Un ecran excelent, mai ales pentru un LCD.