Review iPad Air: singura tabletă cu diagonală mare care rezistă presiunii mini tabletelor; Designul nou impresionează! (Video)

5.787 ori
<b>Review iPad Air: singura tabletă cu diagonală mare care rezistă presiunii mini tabletelor; Designul nou impresionează! (Video)</b>Apple iPad Air este tableta flagship a companiei americane, lansată luna trecută și ajunsă și în România în primul val, începând cu 1 noiembrie. Terminalul a ajuns în teste și la Mobilissimo.ro prin intermediul celor de la Okazii.ro, care...

Apple iPad Air este tableta flagship a companiei americane, lansată luna trecută și ajunsă și în România în primul val, începând cu 1 noiembrie. Terminalul a ajuns în teste și la Mobilissimo.ro prin intermediul celor de la Okazii.ro, care vând produsul începând de la 2.100 lei.

Ca design acest model este după cum știți deja, un fel de iPad Mini mai mare. Aceasta este cea mai mare schimbare de design pentru iPad-urile de 9.7 inch încă de la prima tabletă Apple. Produsul măsoară 7.5 mm în grosime, cu 1.9 mm mai puțin decât iPad 4. Apple a "tăiat" 8 mm din fiecare parte laterală a tabletei, reducând lățimea cu 16 mm, din nou față de iPad 4.

Review iPad Air

Carcasa acestui device este fabricată din aluminiu, construcția rămâne una unibody și e foarte solidă. Gadgetul e cu 28% mai ușor decât predecesorul său, cântărind doar 469 de grame. Avem parte și de aderență bună și după cum am spus în unboxing se observă clar o orientare portrait a terminalului. Am apreciat și faptul că marginea superioară și inferioară a ecranului lasă destul loc pentru amplasarea degetelor mari, lucru util la gaming în mod landscape și la vizionarea de clipuri video.

iPad Air portul Lightning

Regăsim în spatele tabletei și un nou microfon secundar, iar în partea inferioară se afla difuzoarele și portul Lightning. Lateral descoperim butoanele de volum în formă de pilulă și butonul Silent, iar în față se afla butonul Home și camera frontală. Marginile acestei tablete sunt mai boante decât cele ale precedentelor modele iPad, iar varianta 3G/4G vine cu slot nano SIM, în cazul în care vă întrebați.

Pareri despre Apple iPad Air

Probabil cea mai mare evoluție a designului reprezintă reducerea greutății cu nu mai puțin de 183 grame, adică echivalentul unui Nokia Lumia greu. Trecând la specificații, iPad Air sosește dotat cu un display de 9.7 inch, un IPS LCD cu iluminare LED și rezoluție de 2048 x 1536 pixeli, neschimbată față de iPad 3 și 4. Ecranul oferă o densitate a pixelilor de 264 ppi, este rezistent la zgârieturi și are un strat oleofobic aplicat.

La interiorul tabletei se află un procesor dual core 64 bit Apple A7 tactat la 1.4 GHz, cu 100 MHz mai mult decât procesorul de pe iPhone 5s. Acestea sunt core-uri Cyclone, mai departe regăsim și un coprocesor M7 pentru analizarea mișcărilor terminalului și un GPU PowerVR G6430. Apple a integrat aici și 1 GB RAM, de la 16 la 128 GB memorie internă, o cameră de 5 MP în spate și una frontală de 1.2 MP.

Pret iPad Air

Pe partea de conectivitate avem la dispoziție WiFi 802.11 A/B/G/N, MIMO prin intermediul a două antene, LTE în varianta celulară, GPS și Glonass și Bluetooth 4.0. Bateria acestui device este o unitate de 32.4 Whr, care pe hârtie asigura 10 ore de funcționare. Alte dotări ale tabletei includ un accelerometru, giroscop cu 3 axe și busolă. Revenind la baterie, la testul nostru, care a implicat playback YouTube HD cu luminozitate la 50% am obținut o serie de cifre impresionante și avem și date exacte pentru voi.

Astfel, am ajuns de la 77% baterie la ora 18.18 la 30% la ora 23.18. Astfel, în 5 ore am pierdut 47% din baterie, iar pentru a descărca bateria am avut nevoie de 11 ore de playback video HD continuu. încărcarea se realizează cu un încărcător de 12 W și durează în jur de 3-4 ore. Per total bateria este foarte bună, mult peste tabletele rivale de 10 inch de pe piață.

iPad Air pe partea audio

Trecând la experiența multimedia, pe partea audio avem parte de difuzoare stereo, care oferă o voce excelentă în melodii și un bas foarte bun. Volumul e foarte ridicat, iar tableta se bate de la egal în zona audio cu Nexus 10, care are difuzoare mult mai mari. Trebuie menționat și că la volum maxim spatele tabletei vibrează puțin, dar asta nu deranjează deloc.

Apple insistă să plaseze difuzoarele lateral (landscape)/ jos (portrait), ceea ce deși nu pare o alegere strălucită, e practic una obligatorie, deoarece cealaltă latură e ocupată de acea fereastră din plastic pe modelele celulare, iar Apple nu va pune prea curând difuzoare pe fața tabletei. Trăgând linie, pot spune că iPad Air oferă o acustică excelentă, aproape perfectă.

Display iPad AirLuminozitate display iPad Air

și pentru că nu putem neglija ecranul, aflați că acest display IPS LCD de 9.7 inch oferă o imagine clară, luminoasă, culori vii, contrast excelent și unghiuri largi de vizualizare. Pixelii acestui ecran sunt de tip RGB Stripe, iar la testul de luminozitate am atins 380 de unități lux pe alb și 2 unități lux pe negru, ceea nu e chiar OK, de vreme ce negrul nu e foarte adânc. Display-ul are un aspect 4:3, iar acuratețea culorii este bună, singura problemă aici fiind reflectivitatea ecranului. încă un aspect excelent al tabletei e acest ecran, legat de care nu avem obiecții.

iPad Air integrează o cameră de 5 megapixeli În spate

iPad Air integrează o cameră de 5 megapixeli în spate, aceeași cameră ca și cea de pe iPad 4, în cazul în care vă întrebați. Ea vine cu o lentilă F/2.4, un câmp de vizualizare larg și o lungime focală de 3.3 mm, aceeași ca la iPad Mini. Captura foto e foarte rapidă, pozele HDR arată bine și sunt bine iluminate, iar interfața camerei păstrează minimalismul și simplitatea lui iOS 7, poate chiar prea mult, deoarece simțim lipsa unor opțiuni mai variate. Avem parte doar de HDR, captura video, foto și Square, pentru poze tip "buletin". Focalizarea e rapidă, culorile fotografiilor sunt realiste și vii, iar luminozitatea este ridicată. Chiar și fotografiile realizate la interior arată bine, după cum se vede în galeria de mostre.

Mostre foto iPad Air

Mostra foto iPad Air la interior

Poate că ar fi trebuit să avem la dispoziție și opțiuni precum panorama sau captură slow motion video, dar ele lipsesc aici. Captura video arată și ea foarte bine, imaginea este clară și e vorba de filmare video Full HD la 30 FPS aici. Rezultatul capturii video este un fișier cu bitrate de 17 Mbps și nici înregistrarea audio nu e rea, deși e vorba de captură mono aici. în recenzia video puteți vedea și opțiunile de editare foto disponibile pe iPad Air și trăgând linie spunem clar că avem o cameră destul de bună pe această tabletă, peste 90% din toate camerele de pe toate tabletele de pe piață, în ciuda lipsei blitzului.

Pentru că avem un procesor tare puternic la interiorul acestui device, am decis să îl punem la treabă prin intermediul unor benchmark-uri. Astfel, în BrowserMark 2.0 am atins 3563 puncte, cu 500 de puncte peste Galaxy Note 3 și cu 10 puncte sub iPhone 5S, deci un scor foarte bun. în Sunspider, unde mai puțin înseamnă mai bine, am atins 426 ms, depășind iPhone 5s și ale sale 473 ms sau Galaxy Note 3 și ale sale 580 ms. De dragul reperului, iPad 4 atinge 865 ms.

Benchmark-uri iPad Air

în 3DMark iPad Air obține 14.740 puncte, cu 1000 peste iPhone 5s și cu 4000 peste iPad 4. între timp Galaxy Note 3 atinge o valoare uriașă de 19.000 de puncte, dar suntem suspicioși, deoarece știm de scandalul Samsung cu măsluirile. Apoi am testat tableta în GFX Bench 2.7, atingând la testul off screen 27 FPS, peste cele 19 FPS de pe iPad 4, cele 25 FPS de pe iPhone 5s și 26 FPS de pe Galaxy Note 3.

în GeekBench 3 am obținut 1481 puncte în testul single core cu iPad Air și 2697 în cel mulți core. iPhone 5s obține 1410 puncte la testul single core, 2563 în cel mulți core, iar Note 3 depășește Air, atingând 2900 de puncte. și la testul Linpack iPad Air depășește iPhone 5s cu 1000 de puncte versus 970. Rezultatele testelor benchmark sunt bune, dar observați că uneori până și Apple A7 e depășit de Snapdragon 800, deși în unele teste contează foarte mult și rezoluția mare a ecranului, mult mai mare decât pe Note 3, care are și alt tip de diagonală, deci comparația nu își are locul decât la nivel teoretic.

iPad Air a fost testat și la capitolul temperatură​

iPad Air a fost testat și la capitolul temperatură, unde a atins 34.4 grade Celsius după 15 minute de joc, ceea ce e foarte OK. Vorbind despre rezultate bune, ați remarcat și voi în unboxing, în hands-on-ul lui Emil și chiar și în acest review că browserul Safari încarcă foarte rapid pagina Mobilissimo.ro. Da, așa e, viteza sa e remarcabilă și aici iese în evidență încă o dată ecranul, textul de pe display fiind clar chiar și fără zoom. 
​

Review iPad Air: singura tabletă cu diagonală mare care rezistă presiunii mini tabletelor; Designul nou impresionează! (Video)

Tableta rulează iOS 7.0.3, care parcă e mai potrivit unei experiențe de tableta decât celei de pe iPhone. Ați văzut în review-ul lui iPhone 5s că nu sunt cel mai mare fan iOS 7, dar repet, pe tableta el pare într-un mediu adecvat, deși tot nu apreciez noul look plat. Notification Center și Control Center rămân la posturi, împreună cu setările bine organizate  și tranzițiile și efectele specifice lui iOS 7. Folderele suporta acum un număr nelimitat de aplicații, iar multitasking-ul se declanșează cu o dublă apăsare pe butonul Home și apoi swipe în sus pentru a închide aplicații.

Notification Center - iPad Air - iOS 7

în video review vedeți și gesturi cu 4-5 degete pe ecran și apoi vedeți Siri în acțiune, cu câteva comenzi noi, Wikipedia drept sursă, noi acțiuni și voce masculină disponibilă pe lângă cea feminină. Facem o trecere în revistă și a aplicațiilor principale, precum calendar, ceas, Maps, Notes, Reminders și Game Center. App Store are taburi acum și o zonă Nearby pentru aplicațiile populare în zona voastră. Maps a evoluat mult de la stadiul său inițial și oferă și date despre trafic, rezolvând și bug-urile și defectele de grafică 3D.

iPad Air - iOS 7 Control Center

iOS 7 aduce și actualizări automate ale aplicațiilor și ați observat și voi că am dedicat o secțiune amplă din review experienței de productivitate și editare media. Odată cu lansarea noilor iPad-uri, Apple și-a actualizat și suită de productivitate, dar și pe iPhoto, iMovie și Garage Band, disponibile gratuit pe terminalele noi. Pages, Numbers și Keynote primesc mici modificări de interfață, funcționează foarte rapid pe iPad Air și sunt foarte intuitive.

Garage Band

Au fost momente când Pages părea atât de complet încă ne și vedeam în liceu făcând un proiect/eseu pentru școală, în lipsa unui PC cu Word pe el. Garage Band permite acum editarea mai multor track-uri, în vreme ce iMovie vine cu o funcție Trailer genială și distractivă. Ea va permite să creați un trailer că la carte, pornind de la câteva șabloane, prim planuri, clișee cinematografice și melodii și scene predefinite. Atașăm și câteva poze făcute cu iPad Air și câteva clipuri video și a ieșit un trailer horror amuzant.

Review Apple iPad Air

La ritmul în care evoluează aceste aplicații și un MacBook va părea inutil în câțiva ani, dacă mă întrebați pe mine. Am încheiat prezentarea lui Air cu o sesiune de gaming pe bază de Infinity Blade 3, care arata și se mișcă foarte bine pe marele ecran, cu o grafică peste cea a unui joc de PS2 și mai aproape de PS3 mai degrabă. și acum hai să tragem și câteva concluzii cu privire la acest device.

Iată aspectele sale Pro:

 • calitate audio deosebită (volum, bas, voce)
 • ecran excelent (unghiuri vizualizare, culori, luminozitate)
 • CPU și GPU puternice
 • baterie foarte bună (11 ore playback video)
 • cu mult mai subțire și ușor decât predecesorul
 • aplicații atractive gratuite oferite la achiziție
 • camera foarte bună pentru o tabletă cu diagonală mare

și aspectele Contra:

 • iOS 7 se simte în continuare ușor nefinisat și prea plat
 • spatele tabletei vibrează la volum audio maxim
 • fără Touch ID, în ciuda așteptărilor
 • nivelul de negru al ecranului nu e prea adânc
 • opțiuni deloc variate ale camerei
 • design portrait și ecran 4:3 care par ciudate în 2013, cu atâtea ecrane panoramice
 • ​difuzoare plasate pe aceeași parte

iPad Air primește de la noi o notă de 9.3 pentru design, 10 pentru hardware și 9 pentru OS și UI. Nota finală e una mare, probabil cea mai mare pentru o tabletă de peste 7 inch: 9.43 din 10. Acest model de tableta poate fi considerat, după cum bine afirmă și Erwin cu 20% mai bun decât orice alt model de tableta de 10 inch de pe piață, iar singurii săi rivali vin din zona de 7/8 inch, cu iPad Mini Retina în frunte. iPad Air e o tabletă excelentă, pe care o găsiți la Okazii.ro la prețul de 2.100 lei și le mulțumim că ne-au oferit terminalul în teste.

Review Apple iPad Air
 

Apple iPad Air
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×