Review Microsoft Surface RT: design plăcut, potențial de gaming, ceva lipsă (Video)

Autor:  | Publicat în:  Microsoft 2.257 ori
<b>Review Microsoft Surface RT: design plăcut, potențial de gaming, ceva lipsă (Video)</b>Tableta Microsoft Surface Pro a debutat cu review-uri negative și probleme de stoc, dar până să primim acest model în teste vă prezentăm review-ul lui Microsoft Surface RT, prima tabletă a celor de la Microsoft produsă in-house și un produs...

Tableta Microsoft Surface Pro a debutat cu review-uri negative și probleme de stoc, dar până să primim acest model în teste vă prezentăm review-ul lui Microsoft Surface RT, prima tabletă a celor de la Microsoft produsă in-house și un produs foarte promovat prin diferite clipuri promoționale și campanii TV/web, cel puțin în SUA. Am primit produsul în teste de la Quickmobile.ro.

Retailer-ul vinde acest device la prețul de 2.499 lei în versiunea de 32 GB sau 3.099 lei, în varianta de 32 GB cu tastatură, respectiv 3.499 lei în versiunea de 64 GB cu tastatura. Tableta a debutat în luna noiembrie, odată cu o reclamă pe bază de breakdance care supraestima ușurința de manipulare a acestui terminal. Produsul a fost anunțat în iunie și ați remarcat probabil că toate clipurile promo îi scot în evidență o trăsătură: suportul kickstand din spate.

Microsoft Surface RT

în ce privește designul, trebuie să spun că deși inițial tableta pare mai mare decât vă așteptați, după câteva zile de utilizare produsul începe să devină familiar. Gadgetul măsoară 9.4 mm în grosime, încorporează un ecran de 10.6 inch și cântărește 680 de grame. Marginile ecranului sunt mari, iar alte aspecte de remarcat sunt prezența unui port Full USB în lateral, plus pini laterali pentru încărcare și un slot microSD ascuns sub kickstand.

Microsoft Surface RT

Avem și o ieșire micro HDMI pe tableta, foarte discret integrată. Difuzoarele au o amplasare interesantă, la colțurile superioare ale tabletei. în cele din urmă descoperim și o serie de pini în partea inferioară, cei care permit ațâțarea unei tastaturi la Surface RT. Am apreciat suprafața mată a acestui device și textura sa plăcută la atingere.

Review Microsoft Surface RT

Ați văzut probabil și voi clipul cu un oficial Microsoft care a atașat roți de skateboard tabletei și a făcut skateboard pe ea. Confirmăm faptul că tableta e rezistentă și mai trebuie menționat că e vorba aici de o carcasă din magneziu fabricată pe baza procesului Vapor MG. Suportul din spate are un unghi de 22 de grade și se deschide doar la acest unghi, iar dacă mă întrebați pe mine, dacă aș avea de ales o tabletă Win RT, aș prefera, sincer să fiu modelul ASUS VivoTab RT la capitolul design.

Trecând la dotări, tableta Microsoft Surface RT pune la bătaie un display de 10.6 inch, cu rezoluție de 1366 x 768 pixeli. Acesta este un display IPS cu densitate de 148 ppi, rezistent la zgârieturi și bazat pe tehnologia ClearType HD. Avem de-a face cu un widescreen aici, pe care filmele se văd excelent. Produsul oferă și un CPU quad core Nvidia Tegra 3 T30 de 1.3 GHz, cu GPU ULP GeForce de 520 MHz și 2 GB RAM. Tableta vine cu 32 sau 64 GB memorie internă și două camere HD, ambele de 1,2 megapixeli și care promit captura 800p în aspect 16:10.

Recenzie Microsoft Surface RT

Nu avem vreun blitz la dispoziție, iar printre dotările tabletei găsim aproape tot ce ne trebuie la capitolul conectivitate: Bluetooth 4.0, WiFi, dar nici urmă de 3G/4G și GPS. Lista de specificații hardware se încheie cu un accelerometru, giroscop, busolă și o baterie de 31.5 Wh, care asigură 9 ore de funcționare, sau chiar 9 ore și jumătate. Tableta bootează în doar 20 de secunde, iar testul de baterie cu rezultatul de 9 ore a fost realizat cu luminozitatea la 50% și WiFi pornit.

și acum să aflăm ce ne rezervă Surface RT pe zona de multimedia. Am testat calitatea audio, unde tableta s-a dovedit a fi un adevărat as, cu voce excelentă în melodiile ascultate, foarte clară și răspicată. Apoi avem un bas foarte bun, înalte excelente, claritate deosebită și volum ridicat. în ce privește playback-ul video, am beneficiat de unghiuri bune de vizualizare, luminozitate rezonabilă și culori vii.

Microsoft Surface RT

Aspectul 16:9 și-a spus cuvântul la vizualizare video, tableta îmbiindu-te să vezi filme pe un astfel de ecran. Camera e singurul punct șubred al tabletei, producând poze cu noise și foarte grainy. Din păcate nu avem nici autofocus, nici bliț, dar un lucru trebuie menționat: captura video nu e chiar rea, mai ales când vine vorba și de captură audio care o însoțește.

Nu puteam lăsa deoparte benchmark-urile, astfel că în Sunspider am atins 1003 puncte, în condițiile în care un iPhone 5 obține 900, deci Internet Explorer 10 în această versiune stă bine. V-am prezentat în review și tastaturile virtuale pe care le aveți la dispoziție și modalitate de input prin recunoaștere a scrisului de mână, plus un soi de thumb typing, toate foarte comode.

Review Microsoft Surface RT

Cu Windows RT sunteți deja familiarizați dintr-un review ultra detaliat de pe tableta ASUS VivoTab RT, dar hai să facem o scurtă recapitulare. Cu un swipe din dreapta în stânga declanșăm zona de Charms, care include o zonă căutare și setări, ambele contextuale în funcție de aplicația în care vă aflați. Cu swipe din stânga la dreapta veți face multitasking între aplicații, iar cu un swipe mai scurt de acest gen vedeți aplicațiile aflate în multitasking sau puteți alipi două softuri și să le folosiți simultan, unul primind o zonă mai mare pe ecran.

Microsoft Surface RT

Un swipe de sus în jos închide o aplicație, iar unul de jos în sus ne oferă un meniu de opțiuni și selecții pentru acel soft. Mai aflați și că Microsoft Surface RT a primit recent o actualizare software, care i-ar fi rezolvat unele din probleme, în special cele cu conectivitatea WiFi. și ca să nu existe vreun dubiu, de vreme ce acest model rulează Windows RT, el nu suporta instalarea aplicațiilor pe bază de fișiere .exe.

Tableta Windows RT

Aici intervine Windows Store, din care vă luați aplicațiile și trebuie să recunosc că acesta a început să fie destul de populat cu jocuri interesante în ultima vreme. V-am prezentat în video review și zona desktop, pe care sincer o găsesc inutilă, poate doar ca file manager, altfel nu îi văd rostul. SkyDrive e la posturi pentru stocarea în cloud, plus o suită de aplicații Bing de știri, căutare, turism și sport. La pachet cu tableta vine și suita Office 2013, care nu pare totuși adaptată epocii Post PC și necesită un mouse și o tastatură pentru a lucra cu interfața migăloasa.

Microsoft Surface RT cu DVD Writer atasat

Am conectat și un CD Writer la tabletă, el fiind depistat ca unitate optică, în cazul în care vreți să folosiți un DVD sau anticul deja CD. Evident, la USB puteți conecta și un mouse sau o tastatură sau le puteți conecta pe cele speciale de la Microsoft. și acum hai să trecem la concluzii și să vedem ce ne-a încântat la Surface și ce ne-a displăcut.

Iată aspectele sale pozitive:

 • design plăcut și revoluționar
 • baterie cu durata bună de viață
 • ecran luminos, unghiuri bune de vizualizare
 • difuzoare de calitate, claritate deosebită
 • potențial mare pentru gaming
 • pachet Office inclus
 • încărcare rapidă a bateriei

și iată și aspectele negative:

 • calitatea camerei, lipsa de bliț și autofocus
 • mărimea tabletei depășește rivalii
 • prețul ridicat
 • prea puține aplicații atractive
 • fără GPS
 • bug-uri inițiale care au avut nevoie de update

și acum să acordăm și niște note, întâi pentru design, unde Surface RT primește un 9.5 din 10, apoi pentru hardware, unde acordăm un 9 și apoi pentru OS și UI, unde dăm doar un 8.3 din 10. Nota totală a lui Microsoft Surface RT este de 8.93 din 10 și le mulțumim celor de la Quickmobile.ro pentru că ne-au oferit produsul în teste.

Review Microsoft Surface RT

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×