ASUS ROG Phone Review (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

Autor:  | Publicat în:  Asus 1.979 ori
<b>ASUS ROG Phone Review</b>Iată-ne şi cu primul telefon de gaming ajuns la Mobilissimo.ro şi e chiar ASUS ROG Phone, probabil cel mai celebru dintre telefoanele de acest tip. El era subiect de zvonuri încă de când nu apăruse primul smartphone de gaming cu Android la bord.

Multimedia ASUS ROG Phone

Sparge topuri, ferestre, preconcepţii

Nu ştiu ce preconcepţii aveţi voi despre telefoanele ASUS sau despre telefoanele de gaming la capitolul audio, dar ele vor fi eliminate de acest device cu siguranţă. Vine cu două difuzoare (stereo) plasate frontal, generoase ca dimensiuni şi imposibil de acoperit.

Avem acustică 24 bit la 192 kHz, Hi Res şi promisiunea DTS X Ultra, sunet 3D şi surround. Două amplificatoare sunt gata să facă show când ascultaţi muzica EDM din Asphalt 9. Am ascultat totuşi şi muzică şi înainte de a o savura ne-am jucat cu opţiunile de personalizare audio din Audio Wizard. Aici puteţi accesa modul Outdoor, care trece muzică la un volum gigantic, dar avem şi opţiuni Pop, Rock, Vocal şi 6 canale custom cu slidere.

Video review ASUS ROG Phone, secțiunea acustică

Alegeţi extra bass, înalte sau ce mai doriţi voi. Cât despre experienţa mea la ascultare, mi s-a părut că volumul este extrem de ridicat, iar în mod Outdoor e chiar prea mult, devine strident. E atât de tare că vă puteţi juca şi pe pistă la decolarea de avion (exagerând puţin evident). Basul este excelent şi sunetul are "zvâc", îţi dă un "pumn în plex" cu volumul său.

Nu are distorsionare (culmea), cel puţin până nu activaţi Outdoor. E ceva vibraţie a carcasei, dar nu excesiv, iar egalizarea celor două difuzoare este excelentă. Nu primim căşti la pachet (deşi există ceva bundle-uri cu telefonul din ce am înţeles). A urmat testul cu decibelmetrul, la care am atins 88.5 dBA sus şi 86.9 dBA jos, la testul cu sample-ul nostru acustic.

Test - Putere volum frontal (sus)

 • 1.Samsung Galaxy A3 (2017)89
 • 2.Motorola Moto G5 Plus88,6
 • 3.ASUS ROG Phone88,5
 • 4.Huawei Mate 987,2
 • 5.Motorola Moto Z2 Play86,7
 • 6.Motorola Moto G6 Play86,6
 • 7.Motorola Moto Z3 Play86,5
 • 8.Motorola Moto Z86
 • 9.Samsung Galaxy S9+86
 • 10.Razer Phone 285,7
 • 11.Motorola Moto E485,2
 • +

Test - Putere volum frontal (jos)

 • 1.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
 • 2.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • +
 • 71.ASUS ROG Phone86,9 (dBA)
 • 72.Allview V1 Viper I4G86,8 (dBA)
 • 73.ASUS ZenFone Max Pro (M1)86,8 (dBA)
 • 74.ASUS ZenFone Max ZC550KL86,6 (dBA)
 • 75.Huawei P10 Lite86,6 (dBA)
 • 76.Apple iPhone 886,6 (dBA)
 • 77.Huawei Y7 Prime (2018)86,5 (dBA)
 • 78.LG AKA86,4 (dBA)
 • 79.Huawei P9 lite (2017)86,4 (dBA)

Test - Putere volum multimedia

 • 1.ASUS ROG Phone107,5
 • 2.Nokia 8.1107,2
 • 3.Nokia 8107,1
 • 4.LG G7 ThinQ106,1
 • 5.iHunt Titan P6000 Power105,2
 • 6.Nokia 8 Sirocco104,9
 • 7.ASUS ZenFone Max Pro (M2)104,6
 • 8.Motorola Moto G5S Plus104,3
 • 9.Motorola One104
 • 10.Motorola Moto E4103
 • 11.ASUS Zenfone Zoom S102,7
 • +

Rezultatele sunt excelent şi depăşim sute de alte handset-uri, dar ne încadrăm şi sub Moto G5 Plus şi Samsung Galaxy A3 (2017). Depăşim Galaxy S9+ şi Pixel 2 XL de exemplu. Pe de altă parte la gaming ne-am catapultat la 107.5 dBA, locul 1 all time la Mobilissimo.ro şi bătând multe laptopuri, tablete şi chiar boxe portabile. ASUS ROG Phone nu are rival în acest moment la tăria volumului la jocuri şi filme.

Cameră ASUS ROG Phone

Culori OK în mare, prim planuri reuşite, e de lucru noaptea

ASUS ROG Phone se prezintă la apel cu camera lui ZenFone 5Z şi a lui ZenFone 5, acelaşi setup la nivel de hardware. E vorba despre o cameră principală duală, cu senzor de 12 MP + 8 MP. Camera principală are un senzor Sony IMX363 de 12 MP cu deschidere F/1.7, iar camera secundară de 8 MP vine cu obiectiv wide angle la 120 de grade. Există şi bliţ LED aici, Bokeh şi funcţii AI, plus stabilizare pe 4 axe.

Camera frontală este una de 8 MP şi la rândul său ştie Bokeh. Interfaţa este minimalistă cum am tot văzut pe ZenFone-uri în ultimul an, tăind serios din cantitatea de opţiuni. Avem Beauty şi Google Lens preinstalate. Super Resolution (fotografii de foarte mulţi megapixeli), Panorama, Time Lapse, mod Pro cu reglaje ISO, balans de alb, expunere, shutter şi focalizare, plus GIF şi Slow Mo.

ROG Phone poate filma în 4K la 60 FPS. Trecem la galerie, realizată pe final de toamnă, în poate ultima zi cu soare a anotimpului. Am remarcat din prima că acest device arde cerul, îl supraexpune şi îl duce puţin spre alb şi verde. În rest culorile au arătat OK, au fost calibrate în mod realist. Zoomul merge doar până la 4X şi zgomotul apare destul de rapid, după prima "ciupire" de ecran.

La selfie-uri mi-a plăcut cum a arătat tenul meu, dar fundalul din spate a fost cam ars. Panorama are o rezoluţie de 9600 x 976 pixeli, iar HDR-ul a fost eficient, accentuând totuşi masiv contururile obiectelor, clădirilor, copacilor. Evident şi iluminează cadrele extra şi reglează contrastul. Mi-au plăcut culorile jucăriilor din parc, care nu au fost deformate faţă de ce am văzut pe alte sute de telefoane.

Culorile sunt mai puţin calde decât am văzut la un Xperia XZ1 şi iPhone 8, cu care am făcut poze în aceleaşi zone ale Parcului IOR. Bokeh-ul exagerează cu blurarea a ceea ce se află în fundal şi nu sunt prea multe gradaţii să scapi de asta. La selfie-uri devine chiar prea puternic acest blur de adâncime. Trebuie totuşi spus că aş scoate în evidenţă anumite capturi landscape şi anumite selfie-uri ca recorduri ale acestui telefon, demne de Best Of.

Prim planurile jucăriilor sunt reuşite, la nivel de Xperia high midrange să zicem. Captura wide angle e în continuare prea curbată şi deformează culorile, amintind de la LG G6 şi camera sa secundară. Stă mai bine decât generaţia Zenfone 4 totuşi. Recomand să vă uitaţi în special la Bokeh-urile de la final de galerie, care sunt mult mai satisfăcătoare, decât primele.

Senzaţia rămâne totuşi una bătută în cuie: ROG Phone se comportă mai mult ca un telefon high-mid-range decât ca un flagship. E undeva între iPhone 7 şi iPhone 8 la captură foto ziua, între ZenFone 5 şi 5z şi se bate cu Nokia 7 Plus, Xperia XA2 şi Moto X4. Păcat de supraexpunerea care apare uneori.

La captura low light avem un bliţ care face imaginea cam albăstrie. Luminozitatea mi s-a părut a fi satisfăcătoare, zoomul slăbuţ şi dacă te uiţi cu ochi de vultur pe marginile fotografiilor vei remarca nuanţe albăstrii sau mov. Luminile stradale au halouri foarte mari, dar un lucru la care stă bine ROG Phone este prim planul/closeup, chiar şi noaptea. La captura wide totuşi aproape că nici nu poţi să vezi logo-ul Catena şi sursele puternice de lumină.

Parcă e mai puţin impresionant handsetul acesta noaptea decât a fost ZenFone 5z, oricât de ciudat ar suna. Suntem sub Nokia 7 Plus la zoom şi culori, dar subliniez că prindem mai multă lumină decât majoritatea midrange-urilor. Recomand să rămâneţi doar la camera principală noaptea.

Trecem la captura video. Şi aici am descoperit ceva supraexpunere, iar culorile sunt mult prea vii şi aprinse. Zoomul este subţire şi apare grain-ul destul de rapid. Avem şi zone arse, dar microfonul şi-a făcut mereu treaba bine, prinzând perfect tot ce se auzea în jur şi fără ecou. Captura 4K mi s-a părut puţin cam întunecată, dar a avut culori clar mai bune decât cea Full HD.

Stabilizarea e OK, deci la filmarea din mers nu am avut obiecţii. Am remarcat şi că atunci când facem panning apar aceleaşi probleme ca la OnePlus 6, adică acele alipiri de frame-uri pe care le vezi cu ochiul liber. Am lăudat microfonul mai sus, dar atunci când vântul a fost puternic parcă am remarcat ceva necazuri cu captura audio. Ultimul clip are o textură foarte plăcută şi palpabilă a obiectelor.

La distanţă coroana copacilor se prezintă ca un tot unitar, fără să vezi fiecare frunză. Zic că suntem la nivel de LG G6 maxim. ASUS ROG Phone se bate la egal cu telefoanele high midrange ale acestui an, dar nu ajunge la nivel de flagship ca Galaxy S9, Xperia XZ2, XZ3, HTC U12+ sau altele de gen. Filmările selfie nu se descurcă prea bine cu soarele şi par făcute de o cameră de 5 MP nu 8 MP. E important să arate bine fața noastră la filmarea la streaming de jocuri, deci se putea clar mai bine. 

Sunt momente în care cred că şi iPhone 7 al meu ar filma ceva mai bine, dar măcar rămânem cu stabilizarea bunicică şi culorile OK la 4K. La captura video low light am avut margini mov/albastre, ca la fotografiile nocturne. Imaginea e tremurată când filmezi din mers, iar zoom-ul se lasă cu grain şi zgomot. Halourile sunt mari şi orice sursă de lumină este "umflată".

E şi prea mult mov strecurat în cadru, dar obiectele în sine au culori rezonabil calibrate. Luminozitatea e acceptabilă, dar în mare operăm la nivel de telefon midrange, nu mai sus de atât. La urma urmei este un telefon de gaming, deci nu aveam pretenţii uriaşe la captura foto/video.

Benchmark-uri ASUS ROG Phone

Nici nu are nevoie să trişeze

ASUS ROG Phone este un telefon uns cu toate alifiile. Oferă suficient, RAM, stocare şi putere de procesare cât să îşi merite numele de "telefon de gaming". Şi nu are un procesor Snapdragon 845 oarecare, ci varianta cea mai sus tactata de pe piaţă. E vorba despre un CPU octa-core de 10 nm, tactat la 2.96 GHz.

Ca idee, ASUS ZenFone 5z ajunge la 2.7 GHz, iar Samsung Galaxy Note 9 la 2.8 GHz. Primim şi 8 GB RAM LPDDR4X, 128 sau 512 GB stocare şi nu avem slot microSD aici. Puteţi uita de lag, telefonul fiind străin de aşa ceva, cu sau fără modul special X Mode pornit. Am încercat orice joc va trece prin minte, de la Mortal Kombat X la Free Fire, PUBG Mobile, Fortnite, Asphalt 9 şi Darkness Rises, dar şi Arena of Valor.

Toate au rulat excelent şi au arătat perfect. Cât despre benchmark-uri, în AnTuTu 6 am ocupat locul 5, depăşind Sony Xperia XZ3 şi pe Samsung Galaxy Note 9 cel cu Snapdragon. Am rămas sub iPhone X şi Huawei Mate 20 Pro totuşi. În AnTuTu 7 suntem pe locul 4, depăşind OnePlus 6 şi Samsung Galaxy Note 9. Rămânem sub iPhone XS Max şi Huawei Mate 20 Pro. În GeekBench 4 Mulţi Core am depăşit Galaxy Note 9, PocoPhone F1 şi OnePlus 6, dar am rămas sub 5 iPhone-uri şi Huawei Mate 20 Pro.

Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)OnePlus 6ASUS ZenFone 5z (ZS620KL)ASUS ROG PhoneXiaomi Pocophone F13DMark Sling Shot Extreme ES 3.13367447145194663×3DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Graphics3686499551955206×3DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Physics2583327131043415×3DMark Sling Shot Extreme Vulkan2902345435673578×3DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Graphics3079375840384021×3DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Physics2417269225342583×AnTuTu v7241246286700269185294526263581AnTuTu v7 - CPU8269891525910409276191363AnTuTu v7 - GPU96785126777107750126656106856AnTuTu v7 - MEM78221042411089119048347AnTuTu v7 - UX5394157974593066320557015Basemark OS II30544201429946643838Basemark Web196,59320,16323,88327,9275,97GFX Bench 4.0 - ALU 21793179517961788×GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.11496191019641959×GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 2694,1176712491777×GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.03545338036272743×GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.12656305536412992×GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1.11600206521442155×GFX Bench 4.0 - Render Quality3272251025102510×GFX Bench 4.0 - T-Rex334533503338××GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.11778179217911788×GFX Bench 4.0 - Texturing7409148471505814465×GeekBench 4 - Multi-Core90608891856993209081GeekBench 4 - Single-Core37032462246724972467JetStream57,6289,4686,0794,969,95PCMark Work 2.0536983787657×7783PCMark Work 2.0 - Data manipulation488762434689×5826PCMark Work 2.0 - Photo editing62941688517736×17030PCMark Work 2.0 - Video editing526558585637×5691PCMark Work 2.0 - Web browsing581272526930×6681PCMark Work 2.0 - Writing474292168101×7568RealPi Benchmark2,94 (s)2,72 (s)2,67 (s)2,58 (s)3,22 (s)SunSpider713,1 (ms)380,1 (ms)418,9 (ms)417,4 (ms)449,3 (ms)Vellamo - Browser6663899380559407×Vellamo - Metal44353923387039414605Vellamo - Multicore52205074476353515311TOTALURI2107171

În Slingshot, test clasic de GPU am întrecut în sfârşit Huawei Mate 20 Pro, marele rival pe 7 nm, dar şi pe Xperia XZ3. Totuşi suntem surclasaţi de OnePlus 6 şi chiar ASUS ZenFone 5z. Un lucru rămâne totuşi clar aici: printre telefoanele cu procesor Snapdragon 845, acesta este campion clar. Şi nici nu se încinge. La testul de temperatură am ajuns la 37.7 grade Celsius când am rulat GFXBench şi 33.9 grade când am rulat Riptide GP Renegade.

Harta termica ASUS ROG Phone

De parcă asta nu era de ajuns, avem şi accesoriul Aero Cooler la pachet, care se ataşează la acel conector special lateral şi oferă extra răcire, total silenţios. Adaugă şi un port USB Type-C şi jack audio, încât să nu fiţi încurcaţi cu cabluri de încărcare când vă jucaţi în landscape. Am făcut şi un test cu camera termică FLIR de pe CAT S61, care prezintă o hartă termică pertinentă. Aceasta indică faptul că telefonul elimina excelent căldura şi nu există nici urmă de exces.

Test Temperatură în Benchmarks

 • 1.Xiaomi Redmi Note 4X28 (°C)
 • 2.Motorola Moto Z2 Play28,8 (°C)
 • +
 • 135.ASUS ROG Phone37,7 (°C)
 • 136.Huawei P30 Pro37,8 (°C)
 • 137.Sony Xperia XZ338,2 (°C)
 • 138.Samsung Galaxy Note 838,2 (°C)
 • 139.Sony Xperia XZ38,2 (°C)
 • 140.Xiaomi Pocophone F138,3 (°C)
 • 141.Vernee Apollo Lite38,3 (°C)
 • 142.Huawei P9 Lite38,3 (°C)
 • 143.Apple iPhone 838,4 (°C)

Test Temperatură în jocuri

 • 1.OnePlus 6T30,8 (°C)
 • 2.Samsung Galaxy S731,1 (°C)
 • +
 • 26.ASUS ROG Phone33,9 (°C)
 • 27.Motorola Moto G6 Plus33,9 (°C)
 • 28.OnePlus 633,9 (°C)
 • 29.Apple iPhone SE33,9 (°C)
 • 30.Allview A5 Quad33,9 (°C)
 • 31.Samsung Galaxy A4034 (°C)
 • 32.Huawei G834 (°C)
 • 33.Samsung Galaxy S7 Edge34 (°C)
 • 34.Allview X2 Soul Lite34 (°C)
 • 1234
ASUS ROG Phone9,0610
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×