Nu ştiu dacă aţi remarcat, dar am postat ceva foarte tare pe canalul de YouTube Mobilissimo.ro. Este o prezentare ceva mai atipică, pentru că ne ocupăm de accesorii de gaming de această dată, accesorii ASUS pe care le conectaţi la telefonul de gaming ASUS ROG Phone. Terminalul a intrat în magazinele din România pe 9 noiembrie şi costă în jur de 4300 de lei, iar dacă îl vreţi cu tot cu valiza cu accesorii plătiţi în jur de 9000 de lei.
Noi am deschis valiza şi în ea am găsit o sumedenie de accesorii, pornind de la telefonul în varianta cu 512 GB stocare. ASUS ROG Phone a primit de la Mobilissimo.ro o recenzie separată, deci nu vom insista prea tare pe el. Ce trebuie să ştiţi pe scurt găsiţi mai jos, punctual:
- are procesorul Snapdragon 845 cel mai sus tactat
- are 3 butoane ultrasonice laterale
- are logo ROG care se poate ilumina pe multiple culori şi modele
- are un sistem de răcire avansat, plus unul Aerocooler la pachet
- are 2 jocuri preinstalate: Asphalt 9 şi Free Fire
- vine cu camera lui ASUS ZenFone 5z
- foloseşte un ecran de 90 Hz, HDR, cu timp de răspuns de 1 ms
- are funcţie de streaming spre YouTube şi Twitch şi mod special de gaming X Mode
Dar hai să vorbim puţin şi despre accesorii!
TwinView Dock (costă în jur de 1050 lei)
ASUS TwinView Dock este un accesoriu care dă senzația că ar combina un soi de Nintendo DS cu un joystick cu feeling de Xbox. Are un ecran AMOLED integrat în acest dock, cu diagonală de 6 inch şi rezoluţie de 2160 x 1080 pixeli. Mai primim şi două butoane fizice de tip trăgaci, motoare duale pentru răspuns haptic şi o extra baterie de 6000 mAh.
Pe locaşul său superior montăm telefonul şi putem deschide jocul pe oricare dintre cele două ecrane (telefon şi dock). E o funcţie utilă dacă vrei să faci şi altceva în vreme ce te joci. Spre exemplu îţi poţi vedea stream-ul live din joc şi răspunde la comentarii pe ecranul de sus, în vreme ce te joci pe cel de jos.
Şi sistemul său de aerisire este bine implementat, pentru o răcire perfectă. Ştiu că pare masiv, dar e fix pe măsura unui joystick de Xbox peste care ai pune un soi de Nintendo DS. Puteţi mapa butoanele shoulder la controale din joc. Am făcut asta în Darkness Rises şi a arătat excelent indiferent de ecranul ales.
Professional Dock (în jur de 300 de lei)
Să nu vă sperie numele de "Professional Dock", pentru că avem mai degrabă un mic hub sau dongle cu extra conectori pentru telefon. Pe de o parte avem un conector Ethernet cu viteze Gigabit pentru ASUS ROG Phone, dar şi două porturi full USB prin care putem conecta drive-uri USB, harduri sau mouse şi tastatură la ROG Phone.
Nu uităm nici de HDMI cu care scoatem semnalul video spre un monitor de exemplu, ba chiar cu suport pentru grafică 4K la 30 Hz. Portul USB Type-C 3.1 Gen 1 oferă transfer rapid de date, dar şi încărcare rapidă.
Phone Case (în jur de 130 de lei)
Aici lucrurile sunt destul de simple: e vorba despre o husă branduită ROG, care creşte rezistența telefonului la zgârieturi, scăpări pe jos, contacte mai dure. Permite logo-ului Aura ROG să strălucească în continuare şi se montează şi demontează modular (bucată cu bucată) destul de uşor şi intuitiv.
Apără părţile laterale şi spatele telefonului şi păstrează aceeaşi abordare badass cu vibe de robot Transformer. Apără telefonul şi de şocuri.
WiGig Dock (în jur de 900 lei)
Acesta este un receptor/dongle care îţi conectează ASUS ROG Phone la televizor. În mod normal te-ai conecta via Miracast sau HDMI, dar aici se simplifică treaba. Nu mai tragi cabluri din telefon ci pur şi simplu foloseşti conexiunea WiFi ad (pe care nu prea am mai văzut-o pe alte telefoane) pentru a conecta ROG Phone şi acest dock.
Dock-ul se conectează la televizor via HDMI, iar gameplay-ul de pe handset ajunge pe TV şi arată excelent. Zero latență, peste Miracast şi tot ce se întâmplă în joc se întâmplă în timp real şi pe ecran de TV, arătând excelent. Folosim aici un WiFi 802.11 ad de 60 GHz, o tehnologie foarte rapidă şi eficientă.
Pe hârtie sunt promise viteze de până la 10x mai mari decât la WiFi ac. Se poate ajunge la viteze de 4.6 Gbps în cazuri ideale. De am avea jocuri 4K pe mobil... Am cuplat experiența aceasta cu un televizor cu ecran generos şi cu un scaun comod de gaming şi m-am distrat de minune în Mortal Kombat X, Asphalt 9 şi Free Fire. M-aş vedea pierzând multe ore aşa, mai ales cu joystick GameVice la pachet.
Mobile Desktop Dock (în jur de 650 lei)
Acesta este probabil cel mai complex accesoriu, în ideea că îţi transformă telefonul într-un soi de înlocuitor de desktop de gaming. Ştiu că sună parcă prea optimist şi deplasat chiar, dacă hai să vedem ce primim aici. Punem telefonul pe dock, conectându-l la fanta specială şi avem porturi DisplayPort şi HDMI, dar şi un USB 3.0 lateral. Puteţi scoate semnal 4K UHD la 60 Hz, iar dockul vine cu integrare gigabit LAN şi ieşire S/PDIF pentru sistemul de sunet.
Am conectat ASUS ROG Phone la o tastatură Strix de gaming (mecanică) de la ASUS, un monitor de generaţie nouă branduit Call of Duty Black Ops 4 şi la un mouse de gaming ASUS. Vă daţi seama că a fost o experienţă specială într-un MOBA ca Arena of Valor. Am mapat pe tastatură butoanele esenţiale de atac şi am avut şi mouse-ul la dispoziţie pentru mapare, dar nu a fost nevoie şi de el. Puteţi mapa chiar şi thumbstick-ul pe butoanele WASD să zicem şi m-am învăţat imediat cu acest sistem de control.
Am încercat şi Darkness Rises şi arată genial pe monitorul ASUS. La cum progresează jocurile, procesoarele de pe mobil şi cantităţile de RAM suntem la maxim 2-3 ani distanţă de gaming 4K în acest format, iar ASUS e pe drumul cel bun. În PUBG deja simt că trişez cu acest setup, aşa mult ajută.
GameVice (în jur 300 lei)
Acesta este accesoriul ideal de folosit în tandem cu WiGig Dock-ul. Este un controller uşor pliabil care alipeşte cele două segmente ale sale prin magneţi când nu îl folosiţi. Are butoane de acţiune, D Pad, două thumbstick-uri şi 4 butoane shoulder, nu doar 2 ca Twinview. Cu el am încercat Free Fire, Mortal Kombat X şi Asphalt 9, fiind şocat că unele dintre ele au butoanele deja mapate, precum Free Fire.
Am făcut ceva kill-uri, am jucat Asphalt 9 cu şi fără tilt şi am reuşit să mă caftesc cu Sub-Zero în Mortal Kombat în faţa ecranului cel mare. Nu vă speriaţi de formatul alungit, pentru că degetele se adaptează imediat şi butoanele răspund excelent la apăsări. Cele shoulder chiar sunt bine diferenţiate şi m-aş vedea jucând şi FPS-uri cu ele. E foarte uşor de ataşat telefonului acest GameVice, dar şi foarte uşor de scos.
Probabil accesoriul meu preferat, prin prisma cantităţii de butoane, care uşurează gameplayul.
Toate acestea fiind spuse, eu, ca gamer de mobil simt că aceasta valiză e ceva ce mi-ar folosi pentru hobby-ul şi chiar ocupaţia mea. ASUS e singura companie care îţi oferă o funcţie de streaming de pe telefonul mobil, prin Game Genie, singura companie care îţi oferă aşa multe accesorii pentru un telefon de gaming şi singura companie cu un telefon de gaming ATÂT DE RĂCIT. Avem atâtea sisteme de răcire că e imposibil să încingi telefonul, orice ai face.
Ştiu că nu are cei 120 Hz ai lui Razer Phone, dar plusează cu aşa multe funcţii, accesorii şi artificii, că nu duc dorul celor 30 Hz extra. Cum gamingul mobil e deja la peste 50% din toată industria de gaming, însetaţii de gaming mobil se vor adăpa de la ASUS în anii ce urmează. Ştiu şi că preţul e piperat, dar gândiţi-vă că toate jocurile cool de pe Android sunt gratuite, că telefonul şi accesoriile sunt total future-proof chiar şi pe 3-4 ani aş zice. Pot recomanda aceste produse.
Prețuri accesorii: