ASUS ZenFone 4 (ZE554KL) Review (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

4.207 ori
<b>ASUS ZenFone 4 (ZE554KL) Review</b>A venit şi momentul recenziei lui ASUS ZenFone 4, după ce am luat contact cu terminalul în premieră luna trecută, la debutul sau în zona EMEA, în cadrul unui eveniment organizat la Roma. Noi am testat versiunea ASUS ZenFone 4 (ZE554KL), o varianta..

Multimedia ASUS ZenFone 4 (ZE554KL)

Interfaţa nouă pentru Audio Wizard, totul sună bine

ASUS ZenFone 4 (ZE554KL) face din start ceva mai bine decât unele flagship-uri şi anume aduce două difuzoare, în vreme ce telefoane celebre precum Note 8 şi Galaxy S8 se mulţumesc doar cu unul singur. În cazul acestui handset ASUS avem un difuzor jos şi unul sus, adică acela pentru convorbiri.

ASUS ne asigura că primim acustică 24 bit şi suport pentru DTS HeadphoneX cu surround 7.1. Avem parte şi de anulare duală a zgomotului de fond şi lăsând la o parte detaliile hardware să trecem la chestiuni pragmatice. Google Play Music este playerul muzical preinstalat, care ne trimite spre zona Audio Wizard, unde găsim multe funcţii şi opţiuni. Audio Wizard era cândva o aplicaţie separată, iar acum această zonă are un UI proaspăt.

Test - Putere volum frontal (jos)

 • 1.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
 • 2.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • +
 • 67.ASUS ZenFone 4 (ZE554KL)87,4 (dBA)
 • 68.Nokia Lumia 93087,3 (dBA)
 • 69.Nokia 8.187,3 (dBA)
 • 70.Huawei Mate 987,2 (dBA)
 • 71.Huawei P9 Plus87,1 (dBA)
 • 72.Motorola Moto G5S Plus87 (dBA)
 • 73.HTC U11 Life87 (dBA)
 • 74.Huawei Honor 8X87 (dBA)
 • 75.HTC One M986,9 (dBA)

Test - Putere volum spate

 • 1.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • 2.Motorola Moto G7 Plus94,5 (dBA)
 • +
 • 70.ASUS ZenFone 4 (ZE554KL)87,4 (dBA)
 • 71.Nokia 8.187,3 (dBA)
 • 72.iHunt S60 Discovery87,3 (dBA)
 • 73.Huawei Mate 987,2 (dBA)
 • 74.Huawei P9 Plus87,1 (dBA)
 • 75.Acer Liquid Jade Primo87,1 (dBA)
 • 76.ASUS ZenFone Max ZC550KL87 (dBA)
 • 77.Allview E3 Jump87 (dBA)
 • 78.Motorola Moto G5S Plus87 (dBA)

Avem reglaje Mono, Stereo şi Outdoor, acesta din urmă urcând volumul la un nivel uriaş. Modurile de audiţie sunt Normal, Pop, Vocal, Rock şi Custom, cu reglaje pentru genuri, 6 canale custom, bas şi treble. Când am pornit muzica am remarcat că fiecare apăsare pe acele opţiuni chiar se resimte imediat la playback. Vocea se aude excelent şi am avut şi o piesă care tot recita numele "ASUS", în mod cristalin ca modalitate de test pentru AudioWizard.

Test - Putere volum multimedia

 • 1.ASUS ROG Phone107,5 (dBA)
 • 2.Nokia 8.1107,2 (dBA)
 • +
 • 82.ASUS ZenFone 4 (ZE554KL)97,4 (dBA)
 • 83.Huawei P9 lite (2017)97,3 (dBA)
 • 84.Xiaomi Mi A297,3 (dBA)
 • 85.TP-Link Neffos X197,2 (dBA)
 • 86.Google Pixel 3 XL97,2 (dBA)
 • 87.Huawei P30 Lite97,2 (dBA)
 • 88.Huawei Mate 10 Lite97,1 (dBA)
 • 89.Sony Xperia XA197 (dBA)
 • 90.Samsung Galaxy A3 (2017)96,9 (dBA)

Volumul e foarte ridicat, mai ales cu modul Outdoor pornit, care îşi face treaba excelent. Lucrurile devin totuşi puţin stridente cu acest mod activat, deci rămâneţi la un 90% sau 100% volum şi e de ajuns. Spatele nu vibrează, basul şi înaltele sunt OK. Am realizat şi testul cu decibelmetrul, atingând 87.4 dBA în faţă şi spate cu mostra noastră clasică acustică, depăşind deci LG G5 şi Xperia XA1 Ultra. Galaxy A3 (2017) se descurca puţin mai bine.

Castile lui ASUS ZenFone 4 (ZE554KL)

În Riptide GP Renegade am ajuns la 97.4 dBA, un rezultat de top, peste Galaxy S8 şi Huawei P10. Căştile sunt similare cu cele de anul trecut, uşor înclinate, comode şi cu izolare bună a zgomotului de fond. Basul şi volumul sunt excelente. Per total o acustică stereo plăcută, deloc departe de un flagship.

Cameră ASUS ZenFone 4 (ZE554KL)

Excelentă în zona midrange, fără recorduri low light sau video

ASUS ZenFone 4, nu doar telefonul ci întreaga serie este orientată complet spre cameră. La urma urmei smartphone-urile acestea noi au venit sub motto-ul "We Love Photo", cu mare accent pus pe hardware-ul şi software-ul optic proaspăt implementat de ASUS. Să vedem totuşi cum s-a comportat ZE554KL, mai ales că avem o galerie super specială, realizată la Roma cu acest terminal.

Dacă ZenFone 3 avea o cameră singulară de 16 MP, ASUS ZenFone 4 (ZE554KL) face trecerea la o cameră duală, cu senzor 12 MP, lucrând împreună cu unul de 8 MP. Camera de 12 MP vine cu senzor Sony IMX 362, în mod interesant acelaşi senzor de pe HTC U11 şi Moto Z2 Play. Vine cu tehnologie Dual Pixel, deschidere F/1.8 şi câmp de vizualizare de 83 de grade. Senzorul măsoară 1/2.55 inch şi capturează pixeli de 1.4 microni.

Camera suportă stabilizare optică pe 4 axe (stabilizare electronică doar pe 3 axe pentru video), PDAF, are şi senzor RGB, plus blitz LED. Senzorul de 8 MP vine cu lentilă wide angle de 120 de grade, iar pentru selfie avem o cameră de 8 MP, cu deschidere F/2.0 şi unghi de vizualizare de 84 de grade. Suportă selfie Panoramic, poreclit de ASUS drept "WeFie".

Aplicaţia Camera a evoluat odată cu noul ZenUI şi avem acum mai puţine opţiuni, dar şi o interfaţă mai aerisită şi mai bine organizată. Cât despre cameră în sine, aceasta focalizează rapid, realizează rapid şi fotografiile şi oferă un zoom fluid până la 4X. Modurile de fotografiere includ Portrait, HDR, Beauty, Super Resolution, Panorama, Time Lapse, Pro, G F, Slow Motion.

Modul Pro vă permite să faceţi reglaje la nivel de balans de alb, expunere, ISO, shutter sau focalizare. Faptul că avem mai puţine opţiuni este binevenit, pentru că multe dintre cele de până acum de pe ZenFone-uri, cele extra ca Time Rewind sau Miniature chiar nu prea erau folosite de publicul larg. Şi iată-ne ajunşi şi la Galerie! O galerie foto realizată ziua la Roma, Oraşul Etern, pe finalul lunii septembrie, într-o vreme mediteraneană minunată.

Avem o galerie uriaşă şi încep cu faptul că acest telefon realizează selfie-uri excelente. Chiar şi acum când am mai văzut 2 telefoane excepţionale la selfie-uri între timp, Xperia XZ1 şi Xiaomi Mi 6, tot aş plasa acest ZenFone 4 în top 5 sau chiar top 3. Îmi place în special felul în care sunt surprinşi ochii subiectului şi cred că e prima oară când mi se vede atât de clar culoarea ochilor.

Trecem la camera principală, care a surprins numeroase monumente în Roma, de la Fontana din Trevi la Pantheon şi numeroase coloane egiptene. Totul este clar, detaliile sunt excelente şi textura monoliţilor de acum mii de ani este excelentă. Chiar şi cu soarele în faţă, camerele duale din spate şi cea frontală nu au avut nici o problemă. E drept că la zoom am pierdut ceva detalii, dar nu în cantitate uriaşă.

Culorile sunt calibrate perfect, că la flagship-urile moderne aş zice, deci nici o obiecţie aici. Panorama nu e chiar generoasă la 9600 x 864 pixeli, aş zice. Putem face selfie-uri cu opţiune Portrait activată, iar rezultatul este spectaculos, deşi nu avem vreo cameră duala frontală. Am apreciat şi iluminarea obţinută la interior, unde multe midrangere ar fi comis-o cu neclaritate.

Am observat foarte des că acest telefon chiar nu are probleme atunci când se confruntă cu soarele direct în faţă. Avem pentru voi şi câteva prim planuri reuşite cu mâncare, în care luceşte uleiul de măsline, carnea are o textură care îi dezvăluie frăgezimea şi claritatea e bună chiar şi pentru un restaurant mai slab iluminat. Evident puteţi face trecerea între cameră standard şi cea wide angle, aceasta din urmă prinzând un unghi de captură mai larg şi ca atare realizând fotografii mai cuprinzătoare.

E drept că rezultatul e destul de curbat, problema care a chinuit şi LG G5, mai puţin G6 şi spre deloc LG V30. Per total aş zice că pe timp de zi acest telefon se poate bate uşor cu Huawei P10 şi LG G6 chiar, dar nu intră în zona lui Note 8, Galaxy S8 sau HTC U11. Pentru asta îl avem pe ZenFone 4 Pro totuşi. Ce e clar ca lumina zilei e faptul că ZenFone 3 e lăsat în urmă, saltul fiind de 25%, poate chiar 30%.

În condiţii low light, parcă nu mai suntem chiar aşa impresionaţi. Avem un grain vizibil, se pierd multe detalii la zoom, dar textura monumentelor şi clădirilor rămâne OK. Blitzul nu deformează imaginea în vreun fel, nu o îneacă în alb şi lasă culorile în stare naturală. Am remarcat totuşi unele nuanţe roz printre zecile noastre de fotografii nocturne. Halourile luminilor stradale sunt foarte mari, dar luminozitatea şi nuanţele au fost OK în mare.

Nici prim planurile nu arată rău şi îmi place că nu avem acea nuanţă gălbuie care apare uneori şi la flagship-uri. Subliniez faptul că o persoană care are răbdare să focalizeze, nu doar apasă pe shutter şi aleargă va avea rezultate optime noaptea. Detaliile sunt slabe la distanţă şi aş fi zis că acest telefon e în grafic totuşi pentru un midranger, doar că m-am întors la capturile lui ZenFone 3 şi l-am găsit admirabil şi acum în low light.

Saltul e mic faţă de el şi aş plasa ZenFone 4 pe acelaşi picior cu Huawei P10 să zicem. Este sub LG G6 şi mahării flagship-urilor la captura low light. Captura wide este mai curbată decât la LG G6, asta e un lucru sigur. La fel de sigur e că acest model se va duela la orice din zi şi noapte cu echivalenţi că Moto Z2 Play sau Huawei Honor 9, poate şi Huawei Mate 10 Lite.

Să vedem cum stăm şi la filmare, pentru că nu poţi vedea Fontana di Trevi, fără să o filmezi, nu? Am filmat în format MP4, Full HD, la 30 FPS şi cu bitrate de 20 Mbps. Am remarcat un uşor flicker la filmarea în mişcare, dar în acelaşi timp am descoperit un super microfon, care poate prinde şi separa o sumedenie de voci, zgomotul străzii, susurul apei şi ce mai vreţi.

Există şi ceva refocalizare dacă stresaţi mult camera cu mersul în grabă, dar în general am fost mulţumit de claritate. Şi luminozitatea e în grafic, iar culorile sunt perfect calibrate. Chiar şi la zoom in la acea filmare din Piazza di Spagna am fost încântaţi de detalii. Captura 4K e perfectă, de la un punct înalt cu vedere la magazinele de lux ale Romei şi iarăşi mă declar mulţumit de culori.

Copacii au un verde natural, nu deformat că la Huawei P10 Plus. Cerul e albastru, nu alb, cum prindeau unele flagship-uri anul trecut. Nimic nu e ars de soare, iar ZenFone 4 nu cade niciodată în ofsaidul problemelor cu dynamic range-ul. Mai ales la Fontana di Trevi au fost condiţii dificile, zona fântânei fiind foarte bine iluminată şi oamenii din fata fiind în umbra totală. ZenFone 4 rezistă!

Microfonul a fost pus la treabă şi la o slujbă din biserica St Agnes, unde iarăşi s-a descurcat bine. Sunt impresionat de toate aceste capturi video şi singurele neajunsuri ar fi stabilizarea şi uşoara curbură a imaginii, ce apare din când în când. Ca ranking, acest model e peste ZenFone 3, dar şi peste ZenFone 3 Deluxe mai ales la culori, peste majoritatea telefoanelor Motorola şi se poate bate cu cele mai bune Xperia-uri.

În condiţiile în care LG G6 a ars video-uri şi Huawei P10 Plus a prins un verde aiurea, le depăşeşte şi pe acelea. Nu ne impacientăm totuşi şi rămânem sub Note 8, Galaxy S8, Xperia XZ Premium etc Noaptea apare călcâiul lui Ahile totuşi. Sunt multe telefoane de calitate testate de noi în ultimii ani care au avut numai note bune şi puncte forte, până le puneai să filmeze noaptea.

Chiar şi câţiva grei Sony au avut problema asta şi nici LG G6, G5 şi în general nici un telefon Huawei care mi-a trecut prin mâna vreodată nu a făcut o impresie memorabilă la filmarea nocturnă. ASUS ZenFone 4 ZE554KL filmează grainy în low light, cu halouri mari de lumină, dar claritatea rămâne totuşi rezonabilă pentru situaţia dată. Avem zone întunecate şi gălbui, imaginea tremură, în lipsa stabilizării, dar microfonul rămâne neştirbit în calitate.

E totuşi prea multă "pufoșenie" în imagine, prea multe "scame" pentru a aprecia captura video. Şi asta fie că avem în față Timişoara sau Forumul din Roma. Rămânem practic doar cu culorile, microfonul şi claritatea prinsă în zonele mai bine iluminate. Cam la nivel de Huawei P9 Lite, cel mult P10 Lite aş zice...

Cu bune şi cu rele, pot zice că ASUS şi-a atins ţinta centrală: a depăşit ZenFone 3, deci a mers înainte şi încă nu avem măsura finală a potenţialului lor, pentru că nu am testat încă ZenFone 4 Pro. Abia atunci vom afla cât de avansaţi sunt.

Benchmark-uri ASUS ZenFone 4 (ZE554KL)

Performanţă bună, ajută şi lipsa de bloatware

ASUS ZenFone 4 (ZE554KL) ramifică şi mai departe seria ZenFone 4, oferind variante cu procesor Snapdragon 630 sau 660 şi cu 4 sau 6 GB RAM. Noi avem modelul cu Snapdragon 630, cu procesor tactat la 2 GHz. Ambele chipset-uri sunt de 14 nm, 64 bit şi octa-core.

Au totuşi GPU diferit, Adreno 508 pentru primul şi Adreno 512 pentru al doilea. RAM-ul este de tip LPDDR4X, iar stocarea este de 64 GB, plus slot microSD. Terminalul nu are pic de lag şi duse sunt vremurile când un ZenFone mai vechi sughiţa când făcea 30 de descărcări şi update-uri în fundal. Totul e foarte lin şi aplicaţiile pornesc rapid. Şi jocurile arată şi se mişcă bine, fie că e vorba despre Asphalt sau Riptide GP Renegade.

Vernee Apollo LiteMotorola Moto G5 PlusMotorola Moto Z2 PlayASUS ZenFone 4 (ZE554KL)Allview X4 Soul Xtreme3DMark Sling Shot Extreme×4664698327313DMark Sling Shot Extreme - Graphics×3823837246313DMark Sling Shot Extreme - Physics×2066220817441635AnTuTu v68735865771682096544965467AnTuTu v6 - 3D1798113197132311818711416AnTuTu v6 - CPU2732120771220742141517769AnTuTu v6 - RAM70205895596148834848AnTuTu v6 - UX3503625908269432096431434Basemark OS II10861191120015031358Basemark OS II - Graphics16371004101514731117Basemark OS II - Memory215198392913311282Basemark OS II - System35882768316932983097Basemark OS II - Web110736693790767Basemark Web72,6592,0280,2899,4459,8Basemark X2539421300213662897719546BenchmarkPi167165152153194GFX Bench 4.0 - ALU 2549,5359358,8681,5340,1GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.1377,5224,8225,7309240,7GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 2227,9414,6450,4447,5165,8GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.01088625,5643,8853,3650,4GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1700,1431,1432,3591,4419,9GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1.1352193,2193,2288228,5GFX Bench 4.0 - Render Quality33102510251025103310GFX Bench 4.0 - T-Rex20141144129916341281GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.1472,5314,2314,2425,4538,6GFX Bench 4.0 - Texturing21631918192122431342Linpack - Multi-Thread427 (MFLOPS)291,31 (MFLOPS)314,09 (MFLOPS)379,88 (MFLOPS)266,46 (MFLOPS)Linpack - Single Thread173,93 (MFLOPS)132,23 (MFLOPS)142,57 (MFLOPS)154,96 (MFLOPS)149,44 (MFLOPS)NenaMark 256,7 (FPS)59,9 (FPS)59,8 (FPS)60 (FPS)60,6 (FPS)PCMark Work 2.029635320508751104925PCMark Work 2.0 - Data manipulation16933598364134523596PCMark Work 2.0 - Photo editing27439106800583487292PCMark Work 2.0 - Video editing51505548515155024084PCMark Work 2.0 - Web browsing41385513528552765601PCMark Work 2.0 - Writing23074253429341644829Quadrant3328218646204912174850946SunSpider1026,7 (ms)1268,3 (ms)817,6 (ms)935,5 (ms)896,6 (ms)Vellamo - Browser33653268353633623701Vellamo - Metal28881775154615461437Vellamo - Multicore36901756201723352220TOTALURI173596

Gamerii au şi avantajul funcţiei Game Genie, care permite streamingul direct pe YouTube şi Twitch, cu faţa gamerului capturată live. Trecând la benchmark-uri, în Quadrant am depăşit Huawei P10 Lite şi Vernee Thor, dar am fost sub  Galaxy A5 (2016) şi HTC One M8. În AnTuTu 6 am depăşit LG V10 şi ASUS ZenFone Zoom S, dar am fost sub Moto Z2 Play şi Lenovo Vibe X3. Gravităm deci tot în zona midrange.

În 3DMark Slingshot Xtreme am depăşit Samsung Galaxy A5 (2017) şi Xperia XA1, ceea ce înseamnă un scor solid. Rămânem totuşi sub un Huawei P10 să zicem. O performanţă bună de tot a fost în sub testul multi core GeekBench 4, acolo unde ZenFone 4 (ZE554KL) îi e superior lui LG G6 şi Pixel XL. Performanţa e bună pentru un midrange, fiind la nivel de flagship de 2015 şi bătându-se şi cu câteva telefoane high profile din 2016 şi 2017.

Şi la temperatura stăm bine, cu 31.2 grade Celsius atinse când am rulat GFXBench şi 34.2 grade Celsius când am jucat Riptide GP Renegade, deci nu avem supraîncălzire.

Test Temperatură în Benchmarks

 • 1.Xiaomi Redmi Note 4X28 (°C)
 • 2.Motorola Moto Z2 Play28,8 (°C)
 • +
 • 12.ASUS ZenFone 4 (ZE554KL)31,2 (°C)
 • 13.ASUS ZenFone 4 Selfie Pro (ZD552KL)31,2 (°C)
 • 14.ASUS ZenFone 3 (ZE552KL)31,2 (°C)
 • 15.Motorola Moto G531,5 (°C)
 • 16.Motorola Moto G6 Plus31,6 (°C)
 • 17.OnePlus 331,6 (°C)
 • 18.UMi Plus E31,7 (°C)
 • 19.Nokia 6.131,8 (°C)
 • 20.Nokia 8.131,9 (°C)

Test Temperatură în jocuri

 • 1.OnePlus 6T30,8 (°C)
 • 2.Samsung Galaxy S731,1 (°C)
 • +
 • 44.ASUS ZenFone 4 (ZE554KL)34,2 (°C)
 • 45.Motorola Moto G534,2 (°C)
 • 46.Allview E3 Jump34,2 (°C)
 • 47.OnePlus 334,2 (°C)
 • 48.Samsung Galaxy J5 (2016)34,2 (°C)
 • 49.Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)34,3 (°C)
 • 50.Motorola Moto G6 Play34,3 (°C)
 • 51.Meizu Pro 6 Plus34,3 (°C)
 • 52.Motorola Moto G5S Plus34,3 (°C)
 • 1234
ASUS ZenFone 4 (ZE554KL)8,8710
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×