ASUS ZenFone Zoom Review: zoom eficient și de calitate, stabilizare optică a imaginii nu foarte convingătoare (Video) (Introducere, Note)

2.166 ori
<b>ASUS ZenFone Zoom Review: zoom eficient și de calitate, stabilizare optică a imaginii nu foarte convingătoare (Video)</b>ASUS are marele noroc de a activa singura pe piaţa cameraphone cam &icirc;n ultimii 2-3 ani, pentru că &icirc;n acest segment nu a mai existat concurenţa de la Galaxy K Zoom &icirc;ncoace. Şi-au mai &icirc;ncercat m&acirc;na cu experimente firme din...

Introducere

ASUS are marele avantaj de a activa singură pe piaţa cameraphone cam în ultimii 2-3 ani, pentru că în acest segment nu a mai existat concurenţă de la Galaxy K Zoom încoace. Şi-au mai încercat mâna cu experimente firme din domeniul foto, dar mereu doar ca produse expuse sub formă de prototip la expoziţii sau concepte. De aceea, ASUS ZenFone Zoom e un produs fără prea mulţi rivali pe piaţă, unul disecat în rândurile următoare.

Noi am testat versiunea ZX551ML a acestui telefon, lansată în România la începutul lunii martie şi având acum un preţ de 2.253 lei la Quickmobile.ro. Acesta e cel mai subţire smartphone cu zoom optic 3X şi să vedem întâi cum stăm cu designul.

- Design -

ASUS ZenFone Zoom

Zona frontală e tipică pentru un ASUS ZenFone şi primim o diagonală de 5.5 inch, în vreme ce în spate se află un modul masiv al camerei. Capacul spate este tras în piele autentică, care deşi se vrea a fi elegant, sfârşeşte prin a părea "portofelul lui bunicu' ", deci uşor ieftin şi neimpresionant. Grosimea acestui telefon fluctuează între 5 mm în cel mai subţire punct şi 11.95 mm în cel mai gros.

Grosimea lui ASUS ZenFone Zoom

Trebuie remarcat că ASUS ZenFone Zoom e mai gros decât Nokia Lumia 1020, cameraphone bătrâior deja, care măsoară 10.4 mm în grosime. Handsetul cântăreşte 185 de grame, deci cu 15 grame mai greu decât ASUS ZenFone 2 şi ASUS ZenFone 2 Laser. Construcţia e solidă, aderența este bună, iar capacul spate e foarte greu de înlăturat.

ASUS ZenFone Zoom

Telefonul e foarte lat, deci e greu de folosit cu o singură mână. Are o ramă metalică masivă, ce aminteşte de cea a lui HTC One M9 şi conform ASUS ar fi fabricat folosind 201 de procese speciale de producţie. Primim şi un orificiu special pentru lanyard şi acea cureluşă mică la pachet, pentru a ţine telefonul agăţat şi securizat la încheietură.

Cameraphone ASUS ZenFone Zoom

Cu toate că acest model nu e prea arătos, fotografii vor trece cu vederea acest aspect în favoarea funcţionalităţii.

- Display -

Display-ul lui ASUS ZenFone Zoom

Acest cameraphone are un ecran de 5.5 inch, un IPS LCD Full HD, cu protecţie Gorilla Glass 4 şi vine fără player video la pachet. Am folosit Galeria ca player video, iar experienţa de vizualizare nu ne-a adus o luminozitate foarte ridicată, iar ecranul a etalat culori reci şi un contrast modest. Unghiurile de vizualizare au fost destul de largi, iar comportamentul în bătaia soarelui nu a fost optim.

Luminozitate ecran ASUS ZenFone Zoom

Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins 388 LUX, care deşi sună rezonabil, ar trebui să fie mai mare, dacă vrem să folosim telefonul şi a sa cameră la potenţial maxim şi în zile însorite, văzând ce capturăm. Stăm mai bine cu această luminozitate decât modelele ZenFone de anul trecut sau HTC One M9 de exemplu.

Luminozitate ecran ASUS ZenFone Zoom comparata

Avem şi setări speciale pentru ecran, precum temperatura culorii, cu slider dedicat şi Modurile ecranului: Balance, Blue Light Filter, Vivid şi Custom, ultimul cu slidere pentru nuanţa şi saturare.

- Hardware -

Specificatii ASUS ZenFone Zoom

ASUS ZenFone Zoom ZX551ML ia ce e mai bun de la ASUS ZenFone 2 şi anume ecranul Full HD de 5.5 inch, cei 4 GB RAM şi procesorul Intel Atom Z3580 şi practic ia camera lui ZenFone 2 Laser şi o face mai bună. Adaugă la pachet stabilizarea optică, zoom optic 3X şi mecanismul cu lentilă cu elemente Hoya. Capacitatea bateriei rămâne fix la fel şi dacă ne gândim puţin, cele 15 grame câştigate merită sacrificiul, în ideea că aduc elemente optice net superioare lui ZenFone 2.

Specificatii ASUS ZenFone Zoom

În ciuda dotărilor, sunt aspecte optice la care ZenFone 2 Laser stă mai bine decât ZenFone Zoom, în mod surprinzător. O să vedeţi şi în secţiunea benchmark că performanţele lui ZenFone Zoom nu sunt deloc departe de cele ale lui ZenFone 2, iar procesorul, deşi bunicel acum un an, începe să îşi arate vârstă, fiind popular pe vremea debutului lui Nokia N1, deci a trecut ceva timp de atunci.

E surprinzătoare şi decizia de a include un singur slot SIM aici şi nu două, nu că asta ne-ar deranja deosebit.

- Baterie -

Bateria lui ASUS ZenFone Zoom

Telefonul optează pentru o unitate Li-Po de 3000 mAh, care dezamăgeşte cu un timp de playback de doar 7 ore şi 20 de minute. Spunem că dezamăgeşte, pentru că deşi acest model are preţ peste 2.000 de lei, el depăşeşte cu foarte puţin entry level-ul Sony Xperia E4 la playback video, ceea ce nu poate fi decât o ofensă pentru un phablet.

Baterie ASUS ZenFone Zoom - Video Playback

ASUS ZenFone Zoom, baterie, test PCMark

ASUS ZenFone Zoom, baterie, test incarcare

În PCMark avem iarăşi un rezultat modest, de 5 ore şi 32 de minute, sub ASUS ZenFone 2, dar mai grav şi sub modestul LG AKA. Măcar am depăşit LG G4, telefon cu pretenţii anul trecut. Încărcarea se realizează în 1 oră şi 56 de minute şi câtă vreme rămâne sub 2 ore, ne declarăm relativ mulţumiţi. Ca de obicei avem foarte multe opţiuni de Power Saving aici, de la Performance şi Normal, la Power Save şi Super Save, dar şi Custom, în care facem noi reglajele legate de luminozitate, utilizare CPU şi conectivitate.

- Conectivitate -

Avem de-a face aici cu un smartphone single SIM, cu suport pentru conectivitate LTE, cu viteza de download de până la 150 MBps. Primim şi GPS şi Glonass, dar şi WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, microUSB, Bluetooth 4.0 şi NFC. Dialerul vine cu multe funcţii asociate, inclusiv Smart dial şi Speed Dial, iar la convorbiri am remarcat o voce robotică, dar semnalul şi volumul au fost bune.

ASUS ZenFone Zoom speedtest

Viteza de download a fost de 20 Mbps via WiFi şi 26 Mbps cea de upload, iar la download parcă ne aşteptam la un pic mai mult, posibil însă să fi fost rețeaua de vină.

- Multimedia -

Difuzor ASUS ZenFone Zoom

ASUS ZenFone Zoom foloseşte tehnologie Sonic Master 2, un difuzor cu 5 magneţi şi o bobină metalică de voce. Remarcăm o grilă a difuzorului de mici dimensiuni în spate, iar aplicaţia dedicată AudioWizard se ocupă de egalizare, cu opţiuni că Movie, Music, Gaming, Vocal şi Smart, dar şi reglaje pe 5 frecvente, sau cele pentru volum, bas, treble şi Dialog Enhance.

ASUS ZenFone Zoom, putere volum

Atunci când am ascultat melodii pe acest dispozitiv am avut parte de un volum ridicat, sunet clar, bas bun şi toate notele s-au auzit bine. Nici pe o suprafaţă plată telefonul nu pierde din volum, având acele protuberanţe în spate, care ţin difuzorul liber. Căştile sunt foarte comode şi sunt fix cele ce veneau şi cu celelalte modele ZenFone din ultimul an.

ASUS ZenFone Zoom, putere volum comparata

Au un bas foarte puternic, sunet clar şi surround bun. Primim şi radio FM şi la testul cu decibelmetrul am atins 82.5 dBA, ceea ce e OK, mai ales că depăşim OnePlus 2 şi iPhone 6S, dar suntem sub ASUS ZenFone 2 Laser, ce atinge 85 dBA.

- Camera -

Iată-ne ajunşi şi la punctul esenţial al recenziei: cameră. În spatele lui ZenFone Zoom găsim o cameră de 13 MP, cu zoom optic 3X şi digital de până la 12X, dar şi cu lentile Hoya cu 10 elemente. Camera focalizează în 0.03 secunde şi are parte de telemetru laser, blitz dual LED Real Tone şi stabilizare optică. ASUS oferă aici tehnologie PixelMaster 2.0, un senzor Panasonic şi butoane fizice pentru cameră, dedicate pentru captura foto şi unul pentru captura video.

Camera lui ASUS ZenFone Zoom

Deschiderea camerei e între F/2.7 şi F/4.8, nu prea generoasă, având în vedere că Samsung Galaxy S7 ajunge şi la F/1.7, lăsând să intre mult mai multă lumină. Camera frontală aduce o lentilă wide angle şi o rezoluţie de 5 MP. La pachet cu telefonul am testat şi accesoriul ASUS ZenFlash, un blitz extra care se conectează via port microUSB şi se ataşează metalic la corpul terminalului.

Asus ZenFlash

El are o aplicaţie dedicată şi reglaje pentru distanța şi luminozitatea cadrelor. Blitzul e foarte puternic, teoretic de 100 de ori mai puternic decât cel standard de smartphone şi include un mecanism de iluminare Xenon, care îşi face treaba excelent noaptea. Camera are o interfaţă tipică Zen UI, doldora de opţiuni, poate cele mai multe văzute de mine pe vreun telefon vreodată.

ASUS ZenFone Zoom are butoane dedicate pentru camera.

Interfata camerei lui ASUS ZenFone Zoom

Camera oferă focalizare rapidă, dar şi zoom în trepte, pe măsură ce elementele optice se aliniază cum trebuie. Fotografierea nu e prea rapidă, din păcate. Din opţiunile oferite aici, 90% sunt cele stas de pe orice ZenFone de anul trecut, inclusiv Super Resolution, cu a sa captură de 52 MP prin alipire de cadre. Avem şi Panoramă, G F, Low Light, Night şi multe, multe altele, plus reglaje manuale de balans de alb, ISO, expunere, focalizare şi shutter speed (de la 1/16.000 secunde la 32 de secunde).

Mostra foto ASUS ZenFone Zoom

Captura video e oferită în maxim rezoluţie Full HD, iar cu stabilizarea activată scade doar la HD. Am realizat galeria foto într-o zi înnorată, ceea ce oferă circumstanţe atenuante camerei. Am avut parte de prim planuri foarte reuşite şi nici una dintre capturi nu a fost blurată. Culorile sunt realiste, aproape la nivel de LG G4, iar senzorul e pragmatic când vine vorba de captura foto.

Mostra foto ASUS ZenFone Zoom

ASUS ZenFone Zoom, mostra foto zoom 3X

Texturile sunt excelente pentru acele jucării colorate din parc şi ne-am jucat destul de uşor cu focalizarea, în depărtare sau apropiere. Am realizat şi multiple cadre în serie, cu diferite nivele de zoom, inclusiv 3X, păstrând detaliile fără probleme. Selfie-ul e doar OK şi are o textură artificială a pielii, dar fundalul nu arată bine deloc.

Mostra foto ASUS ZenFone Zoom

ASUS ZenFone Zoom, zoom 3X

Am fotografiat şi macarale şi lucrările la Mallul din parcul Alexandru Ioan Cuza şi deşi ne aflăm la distanţă foarte mare de ele, zoomul ne-a ajutat să distingem clar detaliile. Puteţi găsi şi în galeria foto câteva prim planuri foarte reuşite cu flori, realizate cu acest telefon, aproape de perfecţiune. HDR-ul a ieşit şi el binişor şi capturile Super Resolution permit foarte multe nivele de zoom fără a pierde deloc detalii, având în vedere cei 52 MP oferiţi.

ASUS ZenFone Zoom, mostra foto low light

Panorama e totuşi cam modestă, cu rezoluţie de 9600 x 1008 şi are o porţiune cam neclară. Aş spune că atunci când vine vorba de claritate şi detalii stăm bine, undeva la egalitate cu Huawei Honor 6 Plus şi HTC One M8 (poate puţin peste acesta) şi cam cu 15% peste ASUS ZenFone 2 Laser. În condiţii low light s-a făcut remarcat în special blitzul puternic al telefonului, dar şi cel ZenFlash.

ASUS ZenFone Zoom, mostra foto low light

Halourile luminilor stradale au fost totuşi mari, dar coloritul obiectelor fotografiate noaptea a fost excelent surprins. Luminozitatea şi claritatea au fost rezonabile, iar ZenFlash a făcut totul la fel de bine iluminat şi clar ca ziua. Există şi câteva cadre mişcate nocturne totuşi şi per total la capitolul low light, putem considera ASUS ZenFone Zoom peste modelele iPhone de nouă generaţie spre exemplu.

Captură video s-a realizat în format MP4, la rezoluţie Full HD şi 30 FPS, cu bitrate de 23 Mbps. Din păcate microfoanele nu au făcut faţa prea bine la vânt, dar culorile au fost bune, ca şi claritatea şi focalizarea, cel puţin în primele clipuri. Apoi am testat stabilizarea pe acele scări, fiind foarte dezamăgit de faptul că se pierd frame-uri la captură şi hurducăturile se simt din plin, deci stabilizarea optică nu e bună aici.

Atunci când am filmat şi am dat zoom in, acel zoom s-a realizat sacadat, în trepte şi a adus la refocalizare, dar rezultatul a avut o claritate bună până la urmă. Pe timp de noapte, captura video a fost foarte slabă şi de-a dreptul neglijabilă faţă de concurenţă de pe piaţă. Consider că o cameră cu OIS ar fi trebuit să filmeze mai bine de atât, atât ziua, cât şi noaptea.

Per total acesta rămâne un cameraphone solid, singur în segmentul său, dar fără pretenţia de a depăşi flagship-urile galonate la capitolul camera şi fără a oferi mai mult decât acel zoom optic 3X şi blitzuri foarte bune.

- Benchmark-uri şi Browser -

ASUS ZenFone Zoom dispune de un procesor quad core Intel Atom Z3580 de 2.3 GHz, GPU PowerVR G6430, 4 GB RAM LPDDR3 şi 64 sau 128 GB stocare. Avem şi slot microSD cu suport pentru 128 GB extra stocare. Terminalul nu suferă de lag şi are interfaţa fluidă, iar el e capabil să ruleze orice joc din Play Store fără probleme.

ASUS ZenFone Zoom benchmarks

Performanţa e OK, iar Riptide GP2 arată şi se mişcă excelent, ca şi jocul Xenowerk, cu obiecte destructibile gârla şi iluminare excelentă. În benchmark-uri, în Quadrant am fost sub HTC One A9, iar în AnTuTu 5 am fost cam la nivel de LG G Flex 2, ASUS ZenFone 2 şi Huawei P8. În mare benchmark-urile au avut cam aceleaşi rezultate ca la ASUS ZenFone 2, ceea ce are sens, având în vedere dotările comune.

Măcar nu avem lag. Browserul web are o viteză medie, benchmark-uri de nivel mediu, iar tastatura e bine spaţiata şi oferă şi Swype.

- Temperatura -

La testul de temperatură, am atins 34.7 grade Celsius, după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci acest model nu suferă de supraîncălzire. Nici după sesiuni lungi de fotografiere şi zeci de update-uri software nu am depăşit temperatura de bază.

ASUS ZenFone Zoom nu se supraincalzeste

- OS, UI, aplicaţii -

ZenFone Zoom rulează Android 5.0 Lollipop cu Zen UI aplicat peste, iar acest OS da senzaţia de vechi, acum în prag de Android N. Avem mult bloatware şi mereu o tonă de update-uri de realizat. Măcar interfaţa e fluidă şi extrem de personalizabilă, la nivel de teme, iconuri, widgeturi, fonturi şi orice alte preferinţe vă puteţi imagina.

ASUS ZenFone Zoom Review

Există şi funcţie App Lock, pentru multitasking avem obişnuitul carusel şi există şi Screen Pinning. Zona dropdown continua să includă acele Quick Settings sub forma unor bule colorate, iar în zona Settings găsim Zen Motion, cu gesturi de control variate, inclusiv desenarea de simboluri pentru a deschide aplicaţii. Avem şi utilizarea cu o singură mână ca opţiune, iar tot printre setări găsim Do Not Disturb, Glove Mode, Kids Mode şi Easy Mode.

Interfata lui ASUS ZenFone Zoom

Pe lista de aplicaţii preinstalate se afla 63 de aplicaţii, din care 12 de la Google. Asta înseamnă că avem şi bloatware la bord, iar printre aplicaţiile ceva mai răsărite amintim ASUS Mobile Manager, Do It Later, Mini Movie, WebStorage saU Photo Collage.

Hai să vedem acum şi verdictul şi să tragem şi concluziile!

Iată aspectele Pro:

 • construcţie solidă
 • performanţă bună
 • fără lag, UI fluid
 • acustică bună
 • foarte multe opţiuni ale camerei şi opţiuni în general
 • zoom optic 3X
 • ZenFlash şi blitzul standard sunt excelente, foarte luminoase
 • prim planuri foarte reuşite
 • focalizare bună
 • captură low light rezonabilă

Şi cele Contra:

 • spatele din piele pare ieftin
 • masivitatea designului
 • ecranul ar trebui să fie mai luminos
 • culori reci ale ecranului
 • stabilizare optică slabă
 • captură video putea fi mai bună
 • bateria e sub aşteptări
 • bloatware + Android vechi

ASUS ZenFone Zoom Review: zoom eficient și de calitate, stabilizare optică a imaginii nu foarte convingătoare (Video)

Nota finală este de 8.02 din 10, iar acest model da senzaţia de ASUS ZenFone 2 combinat cu ZenFone 2 Laser, plus un 15% în plus în dreptul camerei. E un cameraphone bune strict pentru fotografii, dar pentru video găsiţi cel puţin 6 alte telefoane mult mai bune. Blitzul, focalizarea şi calitatea la zoom se remarcă aici drept puncte forţe.

ASUS ZenFone Zoom Review

Ecranul, bateria şi bloatware trag în spate experienţă. Pasionaţii de cameraphone pot alege variantele mai vechi precum Galaxy K Zoom, dar nu vor fi mulţumiţi de softul vechi. Astfel ASUS ZenFone Zoom rămâne în continuare singur pe o piaţă care nu prea mai are mult motiv să existe în absenţa marilor competitori din zona Pureview, K Zoom sau vreun parteneriat Nikon/Canon/Polaroid.

ASUS ZenFone Zoom, prețuri actualizate:

ASUS ZenFone Zoom Video Review

Note

 • Design7,5/10
 • Display7/10
 • Hardware8,5/10
 • Baterie7/10
 • Connectivitate8/10
 • Multimedia9/10
 • Cameră9/10
 • Benchmark-uri7,5/10
 • Temperatură8/10
 • OS, UI & Apps6,5/10
 • Preț8,3/10
 • Total7,85/10
 • 1
7,8510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×