OS, UI & Apps Google Pixel 9 Pro XL
Gemini îţi face viaţa mai uşoară, acum şi Advanced
Android 14
Google Pixel 9 Pro XL a sosit fără Android 15, ceea ce ne intrigă. Pentru că s-a lansat mai devreme, evident. Rulează Android 14, dar vine cu Gemini în loc de Google Assistant. Primeşte 7 ani de actualizări Android, cât despre Gemini, avem acces gratuit la Gemini Advanced 12 luni ca bonus cu telefonul cumpărat. Plus 2 TB stocare în cloud.
Video-review Google Pixel 9 pro XL, secțiunea OS, UI & APPS
Android 14 e minimalist şi stock aici, cu widgeturi utile, fără chenare extra. Personalizare la greu (accente de culoare, forme de iconuri, stil, sunete) şi wallpaper cu AI generativ, cu nişte cuvinte cheie pe care le putem schimba pentru a crea imagini noi. Quick Settings aerisit. Navigarea prin gesturi, Recents pentru multitasking şi un cititor de amprente ultrasonic în ecran care mi se pare că a ajuns la fel de responsiv ca şi cel optic.
Always On Display se poate personaliza cu uşurinţă, iar lockscreen-ul în general e aerisit şi curat. Are şi unele "teme" mai inventive care amintesc de watch face-urile cool e ceasurile smart. Putem schimba stilul ceasului ca la iOS şi avem şi scurtături de pus aici. Avem şi app drawer, iar pe homescreen putem pune şi foldere.
Toată suita de aplicaţii Google este aici, iar ca noutăţi avem Gemini, Screenshots, Pixel Studio şi Weather. Cu Pixel Screenshots capturile de ecran sunt stocate separat de pozele clasice din Google Photos şi sunt extrase informaţiile utile, precum preţul unor pantaloni care îţi plac. Poţi căuta mai precis şi obiecte, persoane, contexte. Sau parole, adrese, meniuri de restaurante, numere de telefon, reţete, companii, repere turistice. Toate informaţiile stocate în poze sunt disponibile în căutări.
Avem o aplicaţie Weather nouă, care are şi AI integrat, hărţi în timp real cu precipitaţii şi predicţii mai pertinente. Pixel Studio e o aplicaţie de AI generativ pentru imagini, ca Dall-E, doar că nu a ajuns la noi încă.
Avem şi Circle to Search evident şi putem ţine apăsat pe "Home" sau bara navigationala de jos, urmând apoi a încercui ORICE pe ecran pentru a afla ce este. Inclusiv o pereche de adidaşi în cătarea camerei în timp real. Preparat la restaurant, automobil pe stradă, orice. Android 15 va sosi probabil prin octombrie.
Google Gemini/Gemini Advanced
Gemini Advanced poate genera imagini la comandă, poate citi sute de mailuri din Gmail şi să tragă o concluzie sau să îţi sugereze ce să faci. Uite un scenariu: sute de mailuri de la şcoală sau grădiniţa copilului tău şi vrei să ai un rezumat cu toate rapid. Îi poţi da până la 1500 de pagini de documente deodată să îţi facă un rezumat, îţi poate programa un widget de Wordpress şi poate scrie o scrisoare de intenţie.
Poate explica pentru un copil ce este un fenomen meteo. Apropo de Meteo, putem genera un wallpaper cu AI, folosind cuvinte cheie, iar în timpul apelurilor avem Call Notes, care iau notiţe din ce vorbim. Atenţie funcţia aceasta nu e încă activă la noi. Putem edita fotografii cu AI, înlăturând subiecţi şi obiecte, adaugă blur în spate sau înlătura blur şi folosi o grămadă de alte artificii.
Magic Editor poate face un apus sau răsărit mai dramatic, să pună sau scoată blur-ul din poze, să înlăture persoane şi obiecte şi să creeze măşti perfecte în locul lor. Te poate ajuta să scrii mailuri, traduce ce vede pe ecran, îi poţi da şi comenzi vocale, ba chiar şi poze cu ce ai în frigider şi îţi va afişa imediat o reţetă. Se poate deschide peste aplicaţii ca YouTube, Gmail, Docs şi să vă ajute şi acolo.
Costă 100 lei pe lună abonamentul Gemini Advanced, ca să ştiţi, dacă îl vreţi separat. Interacţiunea cu el este mai naturală şi conversațională, mai umană, spune bancuri şi poezii, răspunde la întrebări filosofice. Îi poţi da comenzi în engleză vocal, în romana în scris, dacă ţii musai sau îi poţi uploada fotografii cu care să lucreze. Ingrediente pentru o reţetă e doar un exemplu.
Vă reamintesc că pe Pixel 9 Pro şi 9 Pro XL aveţi Gemini Advanced gratuit 12 luni. Aş pune semn de egalitate între ChatGPT şi Google Gemini, cu un plus la acurateţea de programare pentru Gemini. El ştie să "cureţe" codul sursă mai bine şi asta nu o spun eu, ci multipli programatori pe care îi cunosc.
Plusuri și minusuri Google Pixel 9 Pro XL
Părți pozitive
- - cel mai luminos ecran de pe piaţă
- - difuzoare satisfăcătoare
- - design cu personalitate
- - autonomie satisfăcătoare la playback video
- - 7 ani de actualizări Android
- - stabilizare video excelentă
- - culori corecte la fotografii
- - selfie-uri arătoase
- - conectivitate rapidă
- - Gemini Advanced te ajută mult la filtrarea de mailuri, programare, realizarea de eseuri, rezumate de text
Părți negative
- - procesorul Google Tensor G4 are throttling
- - corp masiv, dacă ai mâna mică
- - Google Gemini Advanced parcă nu aduce atâtea extra-uri la productivitate că Galaxy AI
- - încărcare lentă
- - camera selfie nu filmează aşa bine ca la Galaxy S24 şi iPhone 15 Pro
- - în general filmarea e sub fotografie
- - utilizarea continuă sub rivali
- - captura nocturnă nu e la înălţime, mai ales la video
- - fără Android 15 la debut
Concluzii Google Pixel 9 Pro XL
La final de zi pot să zic că poţi păstra un Pixel 8 Pro, dacă îl ai, pentru că în mare experienţă camerei e la fel pe Pixel 9 Pro XL. Îl consider pe OnePlus 12 mai satisfăcător la cameră, iar culmea e că S24 Ultra e un pachet mai atractiv de AI + stylus + camera decât ce avem aici. Mi se pare că Google Pixel 9 Pro XL se bate cu seria Huawei Pura 70 ca produs de nişă, dacă pui mare accent pe cameră.
De gaming poţi uita, din cauza lui Google Tensor G4, dar uşurinţă de utilizare şi natura "stock" a lucrurilor îi conferă alură de "iPhone cu Android". Are deja un nucleu de fani seria Pixel, inclusiv în România, aş zice corporatişti mai nerdy, programatori, oameni care ştiu să şi umble cu Linux şi prin codul Android. Cred că dacă nu ar fi neajunsul cu procesorul şi unele elemente ale capturii video, am fi avut un concurent serios la titlul de "telefon de top 3 în 2024".
Video Review Google Pixel 9 Pro XL
Note Google Pixel 9 Pro XL
- Design9,2/10
- Display10/10
- Hardware8,8/10
- Baterie8,3/10
- Connectivitate9,5/10
- Multimedia9,2/10
- Cameră8,9/10
- Benchmark-uri7/10
- Temperatură5,5/10
- OS, UI & Apps9,9/10
- Preț8,7/10
- Total8,64/10