HTC One M9 Review: cu siguranţă nu "The One!" (Video)

6.210 ori
<b>HTC One M9 Review: cu siguranţă nu "The One!" (Video)</b>HTC One M9 este telefonul flagship al celor de la HTC pe anul 2015. Acest model a fost anunţat la MWC 2015 pe 1 martie şi am avut ocazia să vă oferim o experienţă hands on cu terminalul direct din Barcelona. Apoi pe 31 martie a avut loc lansarea...

HTC One M9 este telefonul flagship al celor de la HTC pe anul 2015. Acest model a fost anunţat la MWC 2015 pe 1 martie şi am avut ocazia să vă oferim o experienţă hands on cu terminalul direct din Barcelona. Apoi pe 31 martie a avut loc lansarea în România, de unde v-am oferit un hands on mai detaliat. Iată că în cele din urmă am primit la test şi două unităţi ale terminalului, una de la Quickmobile.ro şi una de la HTC, formându-ne astfel o impresie clară despre M9.

La Quickmobile.ro acest produs costă 3.179 lei şi este disponibil pe argintiu, auriu şi negru. În ce priveşte designul, terminalul aduce un corp unibody metalic, foarte similar cu cel al lui One M8, la formatul de design cel puţin. Trebuie remarcat că pentru un telefon cu ecran de 5 inch, HTC One M9 este destul de greu la 157 de grame. El e totuşi cu 3 grame mai uşor decât HTC One M8, dar şi cu 0.2 mm mai gros, la 9.6 mm în talie.

HTC One M9 si marginea aurie

Unitatea noastră de test a fost versiunea argintie cu margini aurii. HTC One M9 adoptă un design cu color bitonal, astfel că spatele are o culoare şi marginile o altă culoare. Acea margine extra metalică în plus a acestui model da senzaţia de design stratificat, dar şi de o husă bumper ataşată la terminal. Totuşi, acea margine extra are şi un rol binevenit şi anume creşte aderența handsetului, "agăţând" degetele utilizatorului.

Terminalul are un design atractiv, e fabricat din materiale premium şi stă bine în mâna utilizatorului. Utilizarea cu o singură mână e facilă, iar telefonul are carcasa destul de solidă, putând supravieţui unui eventual impact. În zona frontală avem difuzoarele BoomSound, senzori sus, camera tot sus şi un LED pentru notificări integrat în difuzorul superior.

HTC One M9, parte frontala

Celebra margine neagră de sub ecran e prezentă şi aici, în ciuda criticilor fanilor HTC, dar compania producătoare insistă că avem componente vitale dedesubt. La drept vorbind nu ne-ar fi deranjat o serie de butoane capacitive în acea zonă, decât să irosim spaţiu pe ecran cu butoanele virtuale, pe o diagonală aşa mică, de 5 inch. În spate găsim camera principală, bliţ dual LED, un microfon şi decupajele din plastic pentru antene, plus o protecţie din sticlă de safir pentru lentila camerei.

Sus se află emiţătorul infraroşu, iar jos portul microUSB şi jackul audio. În stânga găsim slotul nano SIM, accesibil folosind o cheiţă metalică specială, iar în dreapta se afla slotul microSD, dar şi butoanele de volum şi acum butonul On/Off a fost mutat de sus în această parte dreaptă. Acest buton are dimensiune redusă, dar are o textură zimţată pentru a fi simţit şi apăsat mai uşor.

Recenzie HTC One M9

Cu toate acestea am apăsat foarte des butonul volum jos în loc de acesta. Noile margini fac telefonul să pară mai subţire, iar per total designul rămâne unul premium, arătos, dar cam masiv pentru un handset de 5 inch. În ce priveşte aspectul hardware, acest model vine cu un display Super LCD 3 Full HD de 5 inch, ca şi cel al predecesorului său, dar acum cu protecţie Gorilla Glass 4.

Terminalul aduce şi un procesor octa core Qualcomm Snapdragon 810, cu 4 core-uri Cortex A53 tactate la 1.5 GHz şi 4 core-uri Cortex A57 tactate la 2 GHz. Avem la bord şi un GPU Adreno 430, 3 GB RAM LPDDR4, 32 GB stocare şi slot microSD cu suport pentru până la 128 GB stocare extra. Camera din spate este o unitate de 20.7 MP şi vine cu bliţ dual LED, iar cea frontală este o cameră Ultrapixel de 4 MP.

Specificatii HTC One M9

Pe partea de conectivitate avem WiFi 802.11 a/b/g/n/ac, DLNA, WiFi Direct, GPS, NFC, LTE şi Glonass. Lista mai include şi infraroşu, Bluetooth 4.1, radio FM, microUSB 2.0 şi MHL. La capitolul "altele" avem difuzoare stereo BoomSound, cu acustica Dolby de această dată. În cele din urmă HTC One M9 vine cu o baterie de 2840 mAh/ 10.79 Whr, în vreme ce M8 avea o baterie de 2600 mAh.

Test baterie video playback HTC One M9

Bateria asigură pe hârtie o durată de funcţionare de 400 de ore în standby sau 25 ore de convorbiri. La testul nostru, de playback video HD, cu WiFi pornit şi luminozitate la 50% am atins 6 ore şi 9 minute de playback video HD. Suntem clar sub Galaxy S6, cu ale sale 9 ore şi 49 de minute, dar şi mult sub HTC One M8, cu ale sale 10 ore şi 15 minute şi evident sub iPhone 6, care oferă 11 ore şi 30 de minute de playback.

HTC One M9, test baterie PCMark

La testul de utilizare continuă PCMark am atins 4 ore şi 57 de minute de funcţionare, fiind sub OnePlus One, care atinge 5 ore şi 15 minute şi sub Galaxy S6, care atinge 7 ore şi 6 minute. Per total bateria este dezamăgitoare, fiind un mare regres faţă de predecesor. Încărcarea durează 2 ore şi 20 de minute, adică dublu faţă de cea a lui Galaxy S6, ceea ce iar ce nu este bine. Lui HTC One M8 îi lua 2 ore şi 30 de minute să se încarce la maxim.

În zona de Setări găsim opţiunea Power Saver, care are rolul de a reduce puterea procesorului, luminozitatea, a dezactiva vibraţiile şi a dezactiva conexiunea date în standby. Există şi opţiunea Extreme Power Save, care oferă acces doar la funcţiile de bază, precum telefonie, SMS, mail, reduce luminozitatea, dezactivează vibraţiile, notificările şi auto sincronizarea.

HTC One M9 vine cu difuzoare BoomSound stereo în zona frontală

Ea aduce şi un afişaj nou, cu o interfaţă bazată pe tile-uri de mari dimensiuni. Şi HTC One M8 venea cu această funcţie. Tot în zona Setări găsim şi un "Sleep Mode", care dezactivează conexiunea date în perioadele lungi de inactivitate. Per total bateria dezamăgeşte şi trecem acum la playback-ul media. În ce priveşte acustica, HTC One M9 vine cu difuzoare BoomSound stereo în zona frontală, acum cu aportul tehnologiei Dolby.

Playerul sau muzical e simplu şi vine cu suport FLAC şi o interfaţă minimalista. Putem vedea melodiile ascultate recent, artişti, albume, melodii, playlist-uri şi foldere. În zona de Setări găsim Album Art, fotografii ale artiştilor şi versuri, toate descărcabile de pe web. Experienţa acustică în sine presupune un volum ridicat, sunet clar, bas foarte bun, sunet cald şi note înalte excelente. Am apreciat şi visualizer-ul şi efectele sale, iar per total acustica e de top, ca de obicei pe un HTC.

Castile lui HTC One M9

În zona de Setări avem opţiunea HTC BoomSound with Dolby, cu modul Theater, care îmbunătăţeşte percuţiile şi creşte puţin tăria sunetului, dar şi modul Music, care oferă un sunet mai "blând". Puteţi face şi un gest cu 3 degete pe ecran pentru a trimite playback-ul media către alte terminale, precum difuzoare wireless. Căştile oferite la pachet sunt aceleaşi ca şi cele ce vin cu HTC One M8.

Putere volum HTC One M9

Ele aduc un fir plat, care nu se încurcă, o mică telecomandă, sunt comode şi au izolare bună a zgomotului. Basul este fantastic, iar căştile au volum foarte ridicat şi claritate deosebită. Primim chiar şi mai mult bas dacă activăm setările Dolby anterior menţionate. Lipsa egalizatorului rămâne în continuare o problemă pentru HTC. Funcţia radio FM aduce o recepţie precisă şi rapidă a posturilor, iar la testul cu decibelmetrul am atins 78 dBA la un test iniţial cu un sunet predefinit, care avea o tărie prea mare şi dăuna difuzoarelor, de aici şi valoarea scăzută.

Putere volum HTC One M9

Apoi la un test realizat pe melodii şi video am atins 86.9 dBA, ceea ce reprezintă o valoare ridicată, dar nu chiar atât de uriaşă pe cât ne aşteptam. Spre exemplu un BlackBerry Passport ajunge la 95.2 dBA, dar distorsionează la volum maxim. Ca reper, Galaxy S6 ajunge la 89 dBA, deci nici aici HTC One M9 nu mai e chiar rege nedisputat.

În ce priveşte ecranul, avem la dispoziţie un Super LCD 3 de 5 inch, cu rezoluţie Full HD şi acelaşi panou ca şi cel de pe HTC One M8. Beneficiem de protecţie Gorilla Glass 4 şi nu avem la dispoziţie un player video, deci trebuie să ne bazăm pe galerie. Aceasta aduce totuşi suport pentru fişiere AVI, MP4, dar vine şi cu suport WMV, MKV şi Xvid.

Display-ul lui HTC One M9

Experienţa de vizualizare implică o imagine clară şi luminoasă, culori vii, dar puţin cam suprasaturate, iar negrul nu e chiar adânc. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar comportamentul în bătaia soarelui e destul de slab. Am avut ocazia să văd HTC One M9 în bătaia soarelui lângă un Nexus 5 şi M9 e doar cu 10% mai bun la acest tip de vizualizare, ceea ce e dezamăgitor.

Luminozitate ecran HTC One M9

Tabel comparativ luminozitate display HTC One M9

Pixelii săi sunt de tip RGB Stripe, iar în ce priveşte testul cu luxmetrul, aici am atins 362 LUX, o valoare neaşteptat de mică. Şi asta mai ales pentru că HTC One M8 atinge 463 LUX, iPhone 6 570 LUX, iar Galaxy S6 473 LUX. Acest model intra la acelaşi capitol de luminozităţi dezamăgitoare ca şi LG G3 şi Xperia Z3. În zona de Setări găsim modul Glove, pentru utilizarea cu mănuşi, opţiuni pentru mărimea fontului şi Motion Launch.

Această opţiune permite activarea ecranului cu dublă apăsare din standby. Cu un swipe în stânga activăm panoul de widgeturi, iar un swipe către dreapta ne duce către BlinkFeed, direct din standby. Mai adăugăm peste aspectele menţionate mai sus şi că marginile acestui ecran nu sunt atât de subţiri pe cât o cer pretenţiile esteticii din 2015. Dacă ecranul ne-a dezamăgit, hai să vedem cum stăm cu camera.

HTC One M9 vine cu o cameră de 20 de megapixeli, cu senzor Toshiba

HTC One M9 vine cu o cameră de 20 de megapixeli, cu senzor Toshiba, pixeli de 1.12 microni, deschidere F/2.2 şi mărime a senzorului de 1/.24 inch (CMOS). Avem la bord şi o lentilă de 27.8 mm, iar această cameră vine fără stabilizare optică şi are aspect nativ de 10:7. În zona frontală se afla o cameră Ultrapixel de 4 MP, aceeaşi care era în spatele lui HTC One M8. Ea oferă deschidere F/2.0 şi o lentilă de 26.8 mm.

Functii camera HTC One M9

Interfaţa e fix ca şi cea a lui HTC One M8, dar cu opţiuni ceva mai condensate acum. Aplicaţia camera nu porneşte foarte rapid, iar focalizarea nu e nici ea foarte rapidă. Viteza de fotografiere e OK în schimb. În ce priveşte interfaţa camerei, în stânga găsim opţiunile pentru blitz, dar şi opţiunile principale. Avem aici la dispoziţie modurile de captură: Auto, Manual, Night, Portrait, HDR, Landscape, Text şi Macro.

Dacă selectam Manual, vom avea acces la balans de alb, expunere, ISO, viteza shutter şi focalizare, toate personalizabile cu slidere pe ecran. La opţiunile video regăsim captura normală, cea slow motion şi Full HD la 60 FPS. ISO ajunge până la nivelul 1600 şi putem să modificăm şi expunerea şi balansul de alb din interfaţa. În zona de Setări se afla valorile crop: 16:9, 1:1 sau 10:7, dar şi opţiunea Make Up, Auto Smile Capture şi Voice Capture. Există şi Touch Capture, fixarea focalizării pe un subiect în timpul capturii, captura continuă, review duration şi self timer.

Rezoluţia la fotografie în mod 16:9 este de 5376 x 3024, sau 4672 x 2624, sau 3808 x 2144. Opţiunile Image Adjust includ Contrast, Sharpness şi Saturation, iar revenind la aspectul captura video, putem filma în 4K sau Full HD. Lista de opţiuni se încheie cu grilă de captură, geotagging, sunet shutter şi opţiuni asociate butoanelor de volum.

Camera lui HTC One M9

În partea dreaptă a ecranului se afla butonul Shutter, cel Video şi shortcut-ul către Galerie. Tot în dreapta avem modurile de captură: Selfie (care vine cu opţiuni că Auto HDR, portrait, Timer, expunere, balans de alb, crop, beauty slider, auto selfie, voice selfie şi captura video Full HD), dar şi Panoramă, Bokeh, Photo Booth şi Split Capture.

Bokeh va permite să realizaţi o fotografie în care să focalizaţi pe subiectul din prim plan şi să bluraţi fundalul. Va trebui să capturaţi subiectul de la o distanţă de 10 cm până la 60 cm totuşi. Photo Booth realizează o serie de 4 fotografii în diferite ipostaze ale voastre, cu camera frontală, iar Split Capture combină captura camerei din spate cu cea frontală.

Mostra foto HTC One M9

HTC One M9 oferă un zoom fluid, iar dacă ţinem apăsat pe ecran activăm AE + AF Lock. Trecem acum la galerie, care include peste 200 de fotografii realizate. Capturile au fost realizate într-o zi însorită şi oferă culori realiste, dar există şi cadre arse de soare. Uneori am realizat şi fotografii ce au un inexplicabil strat de alb aplicat peste imagine. Panorama arata OK şi este destul de largă şi fără artefacte.

Mostra foto HTC One M9

Fotografiile sunt destul de clare şi au nivel bun al detaliilor, iar macro-urile cu acel tigru de jucărie au arătat bine. Am încercat şi efectul Bokeh tot pe aceeaşi jucărie şi a ieşit bine la rândul său, deşi acest efect nu inovează, fiind prezent pe terminalele mobile de ceva vreme. HDR-ul a fost pus la test şi el, iar el a avut rolul de a descreşte iluminarea exagerată la acel perete cu graffiti, funcţionând OK.

HTC One M9 macro

HTC One M9 înregistrează o pierdere a detaliilor la zoom maxim, spre deosebire de Galaxy S6 sau Nexus 6. Un alt sample HDR a fost mai dezamăgitor, exagerând cu albul nerealist. Subliniem încă o dată faptul că avem culori bune în fotografiile lui HTC One M9 şi macro-uri bune, iar trecând la selfie-uri, el arata excelent şi au detalii bune, fiind cam la egalitate cu cele realizate cu Galaxy S6 şi S6 Edge.

HTC One M9 - foto salon auto Bucuresti

Ce am listat mai sus a fost experienţa numărul 2 cu HTC One M9, într-o zi însorită. Experienţa numărul 1 a implicat Salonul Auto Bucureşti, într-o zi înnorata. Aici am avut mai ales capturi la interior, destul de multe blurate din păcate şi cu un alb inexplicabil pentru fotografiere la interior. Culorile au fost în regulă, iar glossul maşinilor pare a fi indus camera în eroare.

HTC One M9, captura foto low light

Avem apoi o serie de capturi realizate în Timişoara, cu macro-uri foarte reuşite, claritate şi calitate bună a imaginilor. La captura low light, am avut parte de o dezamăgire mare, telefonul nedescurcându-se bine cu sursele de lumină şi generând halo-uri în jurul lor. Imaginile nocturne sunt blurate, culorile spălăcite, iar la zoom se pierde detaliul foarte rău.

Focalizarea este slabă noaptea, la fel şi stabilizarea, dar şi balansul de alb şi expunerea. Aş risca să zic că HTC One M9 e sub HTC One M7 la captură nocturnă. Trecem la captura video, unde am realizat un prim clip Full HD la 27 FPS, cu bitrate de 20 Mbps. Culorile arată OK în acesta, dar stabilizarea e slabă şi vântul face captura audio neplăcută.

Am înregistrat şi un video 4K, cu bitrate de 42 Mbps, claritate bună, focalizare OK şi nivel de detaliu bun, dar şi stabilizare un pic mai OK şi culori realiste. Apoi am trecut la un clip Full HD la 60 FPS, cu bitrate de 21 Mbps şi imagine puţin cam arsă, dar un efect cinematic plăcut. Nici aici stabilizarea nu a fost bună. Clipul slow motion 720p a ieşit destul de bine, iar testul de stabilizare ne-a demonstrat din nou că acest model nu doar vine fără OIS, ci are şi stabilizare digitală slabă.

iPhone 6 de exemplu nu are OIS, dar are stabilizare electronică digitală excelentă. La clipul cu automobilele de la SAB avem acustica bună, dar expunere slabă şi apare pixelarea atunci când dăm zoom pe automobile. Captură video de noapte duce frame rate-ul la 19 FPS şi sunt momente în care captura pare VGA şi nu Full HD. Iluminarea e slab capturată, nivelul de detaliu e scăzut, dar focalizarea şi acustica sunt OK.

Trebuie să recunoaştem cu părere de rău că acesta este flagship-ul cu cea mai slabă camera din ultimii ani şi nu ne putem explica această întâmplare. O punem pe seama unui bug software, care va fi remediat de o actualizare în curând. Poate să fie şi o problemă de fabricaţie totuşi. În afară de macro-uri, câteva capturi pe timp de zi şi o interfaţă plăcută, camera nu impresionează şi nu se comportă ca un senzor de 20 MP din 2015.

Măcar la capitolul selfie nu avem obiecţii, fiind la egalitate cu Galaxy S6. În recenzia video v-am prezentat în acţiune şi Zoe, care creează rapid un rezumat al capturilor voastre în zona superioară a galeriei şi poate fi folosit pentru a face o selecţie cu cele mai bune cadre. Veţi putea alege tema muzicală, filtrul şi conţinuturile folosite, inclusiv fotografii şi video.

HTC One M9 Review

Nouă aplicaţie Themes va permite să transformaţi orice fotografie în temă pentru HTC One M9, extrăgând culorile şi nuanţele de bază ale cadrului şi creând iconuri şi o temă specială. Veţi putea şi urcă tema voastră în magazinul HTC specializat pe teme. Dacă nu vă place rezultatul final, puteţi modifica pe rând texturi, culori, iconuri, sunete, fonturi şi folosi template-uri.

Editorul foto oferit aici e foarte amplu, incluzând numeroase filtre şi tool-uri, funcţia Red Eye Remove, efecte, forme, elemente 3D şi multe altele. Trecem acum la performanţă, începând cu temperatura. În prima fază prototipul lui HTC One M9 de la MWC 2015 se supraîncălzea, închizându-se când am rulat un benchmark pe el. Apoi câţiva testeri din Olanda au ajuns la temperatura de 55 de grade Celsius cu HTC One M9.

HTC One M9 si supraincalzirea

Când m-am aflat la evenimentul de lansare HTC One M9 din România telefonul se încinsese destul de serios şi acolo. Ei bine, după implementarea de thermal throttling, problemele par a se fi rezolvat. Astfel, după ce am jucat 15 minute din jocul Riptide GP2 pe terminal, temperatura a ajuns la 36.1 grade Celsius, ceea ce e OK. Ce nu e OK e că atunci când am rulat benchmark-ul BaseMark X, cam una din trei daţi acesta se bloca şi ducea temperatura aproape la 50 de grade Celsius.

HTC One M9 se supraincalzeste

În plus, în mod bizar telefonul tinde să se încingă la o utilizare îndelungată a camerei. În ce priveşte web browsing-ul, folosim Chrome aici, cu o viteză nu foarte impresionantă. Tastatura de pe M9 nu prea e comodă şi mi se pare că butoanele nu au fost spaţiate bine, iar tastatura ocupă prea mult din ecran. Puteţi folosi totuşi o metodă în gen Swype şi schimbă tastatură.

Pe partea de telefonie avem un volum gigantic şi chiar când aveţi o convorbire normală, e ca şi cum persoana cu care vorbiţi e pe speaker. Semnalul este bun, avem la dispoziţie funcţia Speed Dial şi sunetul este foarte clar. Avem şi o funcţie specială, care face butoanele numerice mai mari. Iată-ne ajunşi la benchmark-uri, unde am comparat HTC One M9 cu HTC One M8, Galaxy S6 şi LG G Flex 2.

Iată rezultatele:

Rezultate benchmark HTC One M9

HTC One M9 câştiga doar 2 din cele 11 bătălii şi doar 7 din 11 în faţa lui HTC One M8. Remarcăm totuşi viteza sa foarte ridicată de download şi upload via WiFi. Evident, terminalul nu suferă de lag şi rulează perfect jocurile cu grafică 3D, inclusiv Riptide GP2 şi Star Wars Rebels Recon. Pe partea de OS şi UI avem la dispoziţie ca de obicei un HTC Sense foarte arătos.

HTC One M9 - 3D Mark

E vorba aici despre HTC Sense 7.0 care rulează aplicat peste Android 5.0.2 Lollipop. Noutatea principală este aici Sense Home, un fel de widget care ocupa o porţiune importanta dintr-un homescreen şi aranjează automat aplicaţiile în funcţie de oră, loc şi preferinţele voastre. Astfel, veţi avea alte aplicaţii la îndemână dacă sunteţi acasă, la muncă sau afară şi altele în funcţie de oră la care folosiţi telefonul.

HTC One M9 - HTC Sense 7

Rearanjarea lor se petrece pe măsură ce telefonul va învăţa obiceiurile. Am fi impresionaţi de acest lucru dacă Motorola nu oferea ceva similar cu 2-3 ani în urmă. BlinkFeed e la posturi, drept un homescreen care agrega ştiri din diferite surse, dar şi feed-uri de socializare. Acum BlinkFeed va oferi şi sugestii de locuri unde puteţi lua prânzul de exemplu, dacă telefonul detectează că aţi plecat de la muncă şi e ora prânzului.

Sugestiile apar în lockscreen. O altă noutate o reprezintă Themes, acele teme cu magazin dedicat, foarte multe posibilităţi de personalizare şi funcţia ce va permite să vă creaţi singur tema. Nici un alt producător de telefoane nu mai oferă atât de multe opţiuni de personalizare a lookului. Multitasking-ul oferă în continuare o selecţie de 9 mici thumbnail-uri şi posibilitatea de pinning, adică să menţineţi o aplicaţie blocată pe ecran orice aţi face.

HTC One M9 - HTC Sense 7

HTC Sense 7.0 vine cu mici schimbări de fonturi, iconuri şi culori, în ton cu Material Design. BlinkFeed nu s-a schimbat foarte mult şi are în continuare tile-uri compacte şi o bună organizare a informaţiei. Zoe afişează la rândul său conţinuturi în BlinkFeed, având şi acea latură de socializare. Zona dropdown include acum notificări, plus cards de la Google Now şi Quick Settings, într-un mecanism dropdown în 2 etape.

Zona de setări e minimalistă şi bine organizată, cu funcţii pentru acea telecomandă HTC Mini+, multe opţiuni de personalizare (schimbare de launcher, de wallpaper, butoane navigaţionale, culori, sonerii şi altele. Zona de Setări include şi o bară de căutare şi un colorit dual în zona header, în stil Lollipop. Lista de aplicaţii permite personalizarea grilei în format 3x4 sau 4x5. Scrolling-ul se face vertical printre aplicaţii şi nu orizontal, că la mai toate modelele cu Android la bord.

HTC One M9 review

Puteţi "ciupi" ecranul Home pentru a vedea widgeturile, remarcându-se aici cele arătoase asociate aplicaţiei Weather. În privinţa aplicaţiilor preinstalate, enumeram aici următoarele: Mail, Calendar, Zoe (care include acum şi funcţii de socializare, comentarii, share către Facebook şi Twitter, comentarii, Favorites şi altele), Cloudex (permite vizualizarea de fotografii şi video salvate online în galerie, folosind soluţii cloud), KKBox, suita Google, Facebook, Car Mode, Chrome şi Scribble.

HTC One M9 Review: cu siguranţă nu The One! (Video)

Scribble este o aplicaţie cu care veţi desena, scrie de mână, face caricaturi sau desena la repezeală pe o felicitare. Puteţi include stickere, fotografii şi multe alte conţinuturi media. Lista de aplicaţii continua cu Polaris Office 5, File Manager, Skype, Dr Eye, Calculator, Weather, Voice Rec, Dot View, HTC Community, YouTube, Clean Master, Fun Fit (cu o interfaţă bizară şi funcţii de fitness), News + Weather, Peel Smart Remote (ghid TV şi telecomanda TV via infraroşu). Per total pot spune că acest model oferă bloatware, 40% dintre aplicaţiile de aici nefiind foarte utile.

Totuşi rămâne marea bilă albă a personalizării interfaţei şi a lookului arătos. Şi acum marele moment al verdictului!

Iată aspectele Pro ale lui HTC One M9:

 • materiale premium, construcţie solidă, design elegant
 • aderență bună
 • difuzoare de calitate
 • căşti excelente
 • camera selfie fără cusur
 • macro-uri bune
 • numeroase opţiuni de editare foto
 • multe opţiuni de personalizare a interfaţei
 • interfaţă arătoasă
 • volum uriaş la apeluri telefonice

Şi aspectele Contra:

 • preţ prea mare pentru ce oferă
 • fără stabilizare optică
 • masiv şi gros
 • baterie sub aşteptări
 • fără egalizator
 • fără player video
 • ecran neimpresionant
 • camera principală e sub aşteptări pentru o unitate cu senzor de 20 MP
 • captură nocturnă foarte slabă
 • fotografii arse ziua
 • se poate încălzi la captura foto şi unele benchmark-uri
 • benchmark-uri neimpresionante
 • bloatware

HTC One M9 primeşte de la noi un 9.1 pentru design, un 7.3 pentru hardware şi un 9.5 pentru OS şi UI. Nota finală este de 8.63 din 10, o notă atipică pentru un flagship, care de obicei primesc peste 9. La drept vorbind, la ora actuală aţi fi mai câştigaţi dacă veţi cumpăra un HTC One M8. M8 are o cameră destul de bună, chiar şi în condiţii low light, faţă de M9, iar dacă ascultaţi cu atenţie difuzoarele sale, are volum mai ridicat decât M9.

Bateria e mai bună, ecranul e mai luminos, deci numai plusuri pentru M8. În plus, M8 a primit recent şi Themes şi Sense Home, deci şi la capitolul software e fix ca M9. Speram doar că bug-urile de cameră de pe M9 să se rezolve la un moment dat. Totuşi rămâne faptul ca M9 are un design premium, uşor modificat faţă de M8, o cameră selfie clar mai bună şi procesor mai performant.

Din păcate nu putem spune un selling point clar aici, care să facă M9 o achiziţie sigură. Le mulţumim celor de la Quickmobile pentru telefonul oferit în teste şi îl găsiţi la acest retailer la preţul de 3.179 lei.

Prețul actualizat al lui HTC One M9 îl puteți afla de aici.

HTC One M9 Review
 

HTC One M9
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×