Huawei P20 Pro Review (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

7.103 ori
<b>Huawei P20 Pro Review</b>Huawei P20 Pro reprezintă aşa multe premiere pe piaţa smartphone, dar şi premiere Huawei că îmi e greu să le număr. Primul telefon cu camera tripla, primul telefon Huawei cu breton, primul telefon cu acel spate sidefat/cameleonic şi unul dintre puţinele..

Multimedia Huawei P20 Pro

Un upgrade faţă de celelalte Huawei P-uri, stereo la treabă

Huawei P20 Pro optează pentru ce trebuie, pentru difuzoare stereo şi de ce n-ar face-o, pentru că până şi Samsung a trecut la această abordare pe S9? Avem pe acest handset un difuzor jos şi unul sus, cel folosit şi pentru convorbiri. Împreună creează stereofonie şi vestea bună e că nu sunt uşor de acoperit cu mâna în landscape.

Avem şi funcţia Stereo+ în Setări, deşi cred că nimeni nu vrea să o dezactiveze şi să rămână mono, iar aplicaţia Music nu aduce vreun egalizator, ci doar opţiunea Dolby Atmos cu 3 moduri: Smart, Film şi Music. Acest din urmă mod poate fi reglat pe Open, Rich, Focused sau Off. Experienţa acustică a fost plăcută, datorită basului profund, al volumului crescut, dar spatele cam vibrează.

Căști Huawei P20 Pro

Chitara reverberează excelent şi vioara se aude cum trebuie. Difuzorul de sus e un pic strident şi fără aportul celui de jos se aude ciudat, în rest suntem OK. Stereofonia şi surround-ul mi-au fost pe plac. Trebuie spus şi că nu avem radio FM aici. Căştile se conectează via USB Type-C şi telefonul vine şi cu adaptor la pachet, de la USB Type-C la 3.5 mm, pentru că nu avem jack audio.

Test - Putere volum frontal (sus)

 • 1.Samsung Galaxy A3 (2017)89 (dBA)
 • 2.Motorola Moto G5 Plus88,6 (dBA)
 • +
 • 43.Huawei P20 Pro79,5 (dBA)
 • 44.Allview E3 Jump79 (dBA)
 • 45.Motorola Moto G678,6 (dBA)
 • 46.Samsung Galaxy Note 10+78,4 (dBA)
 • 47.Sony Xperia X Performance78,1 (dBA)
 • 48.Xiaomi Mi 678 (dBA)
 • 49.Apple iPhone 7 Plus77,7 (dBA)
 • 50.Apple iPhone 777,5 (dBA)
 • 51.Samsung Galaxy S10e77,5 (dBA)

Test - Putere volum frontal (jos)

 • 1.BlackBerry Passport95,2 (dBA)
 • 2.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • +
 • 109.Huawei P20 Pro85,5 (dBA)
 • 110.Samsung Galaxy A4085,5 (dBA)
 • 111.HTC Desire 81685,4 (dBA)
 • 112.Allview X3 Soul Lite85,4 (dBA)
 • 113.Huawei Nova85,4 (dBA)
 • 114.ASUS ZenFone 3 Deluxe (ZS570KL)85,4 (dBA)
 • 115.ZTE Nubia Z11 Mini85,4 (dBA)
 • 116.Samsung Galaxy S6 Edge85,3 (dBA)
 • 117.Razer Phone 285,3 (dBA)

O abordare regăsită şi la Huawei Mate 10 Pro deja. Căştile oferite la pachet sunt tot clonă de EarPods, cum sunt de ani buni de altfel la Huawei-uri. Sunt puţin rigide, au un bas şi volum OK, dar tot nu aş da EarPods pe ele. Am făcut şi testul cu decibelmetrul şi am ajuns la 85.9 dBA jos cu sample-ul acustic, deci peste Huawei Mate 10 Pro şi Huawei 10 sau Nokia 8, în acelaşi timp sub Huawei P9 Plus şi Mate 9.

Test - Putere volum multimedia

 • 1.ASUS ROG Phone107,5 (dBA)
 • 2.Nokia 8.1107,2 (dBA)
 • +
 • 63.Huawei P20 Pro98,7 (dBA)
 • 64.Allview X4 Soul Infinity Plus98,6 (dBA)
 • 65.Motorola Moto G7 Plus98,6 (dBA)
 • 66.iHunt Alien X98,6 (dBA)
 • 67.HTC U Ultra98,5 (dBA)
 • 68.Motorola Moto Z3 Play98,5 (dBA)
 • 69.Huawei Honor 8X98,4 (dBA)
 • 70.Sony Xperia 198,4 (dBA)
 • 71.Motorola One Action98,4 (dBA)

În zona de sus am ajuns la doar 79.5 dBA, peste Huawei Mate 10 Pro şi iPhone 7, dar sub Moto Z. Când am pus la treabă şi jocurile, am atins 98.7 dBA în Riptide GP Renegade, scor solid, dar nu record. Depăşim Google Pixel 2 XL, HTC U11 şi iPhone 8. Ne bate Nokia 8 şi ne mai întrece şi Galaxy Note 8. Rămânem cu stereo excelent şi basul bun.

Huawei are nevoie de căşti noi!

Cameră Huawei P20 Pro

Realizări mari pentru un Huawei, dar şi ceva bâlbe low light, culoare verde

Huawei P20 Pro a fascinat multă lume încă de când era doar un zvon, pentru simplul fapt că aducea trei camere, ceva curajos, care nu a fost încercat pe nici un flagship de până acum. La urma urmei când ai un colaborator de nădejde ca Leica prinzi aripi şi ai chef şi de experienţe.

Pentru că ne place să despicăm firul în 64, am separat fiecare detaliu despre fiecare cameră astfel:

 1. camera de 40 de megapixeli, RGB, deschidere F/1.8
 2. camera de 20 MP monocromă, deschidere F/1.6
 3. camera de 8 MP telephoto, deschidere F/2.4

Huawei P20 Pro are şi senzor de temperatură a culorii, transmiţător şi receiver laser, plus blitz. Ştie zoom optic 3X şi hibrid 5X, plus stabilizare optică (OIS pentru fiecare dintre cele 3 camere, conform disecţiilor telefonului), plus filmare Slow Motion la 960 FPS. Camera frontală are o rezoluţie de 24.8 MP, cea mai impresionantă văzută de mine pe un telefon.

Video-review Huawei P20 Pro, camera:

Aplicaţia Camera porneşte imediat, face zoom instant, focalizează rapid şi fotografiază la fel de rapid. Opţiunile sunt ultra generoase şi dacă la un moment dat Samsung şi ASUS făceau rocada drept companii cu cele mai multe opţiuni foto, acum Huawei e clar pe primul loc. Avem reglaje de culoare (Standard, Vivid, Smooth), Moving Picture (fotografie în mişcare, ca un mini clip de câteva secunde), plus reglaje de rezoluţie: 10 MP, 7 MP sau 40 MP. Bizar că nu avem şi o setare de 20 MP, deşi avem un senzor de gen. Totuşi captură de 10 MP e realizată din mai multe cadre alipite cu pixeli mai mari şi are detalii mai ample decât aţi crede.

Interfață grafică și funcții cameră Huawei P20 Pro (capturi de ecran):

Şi nici măcar nu am atins vârful icebergului opţiunilor foto. Avem aici captura RAW, Master AI (activat sau nu), 4D Predictive Focus Points şi modurile de captură: Aperture, Night, Portrait (Beauty, Artistic, Lighting). Lighting seamănă cu funcţia de pe iPhone X şi oferă opţiuni că Stage, Classic, Soft, Split şi Butterfly. Practic scoate în evidenţă subiectul uman şi estompează fundalul sau îl face negru.

Există şi un mod Pro, cu opţiuni ca balans de alb, shutter, expunere, focalizare, ISO şi metering. Iar revenim la modurile de captură, cu Monocrom, Time Lapse, Watermark, Panorama, HDR, 3D Panorama, Slow Motion., Light Painting şi Filter, dar şi Document Scan. Filmările se fac în 4K, Full HD+, Full HD la 30 sau 60 FPS şi puteţi alege între H.264 şi H.265 pentru codarea conţinuturilor.

Mostre foto pe timp de zi (outdoor):

Trecem şi la galerie, cu captura foto realizată ziua arătând foarte clar şi având o tonă de detalii. Nu 100 de kilograme, o tonă, o grămadă, o mulţime. Prindem mult, mult mai multe detalii decât orice iPhone şi ultima oară când am fost aşa surprins de detalii şi zoom era la Galaxy Note 8. Culorile sunt calibrate excelent, minus verdele când aveţi o zonă cu mult soare, el devenind ceva mai spanachiu.

Fotografie demo Zoom Huawei P20 Pro

Am dat zoom in şi până la 10X şi tot am fost mulţumit de detalii. Avem o fotografie cu un corb cu un pufulete în clonţ, care e făcută la zoom hibrid 5X şi arăta extrem de clar. Focalizarea este excelentă, cu clase întregi peste ce oferea un Huawei P9 să zicem. Unul dintre cele mai bune Bokeh-uri de pe piaţa e prezent aici, iar selfie-urile Portrait sunt egale cu iPhone X fără îndoială, scoţând subiectul în evidenţă perfect.

Mostre foto de tip selfie:

Huawei P20 Pro e cel mai bun telefon la zoom de pe piaţa acum, la 3X şi 5X. Panorama e micuţa, la 9600 x 2304 sau poate nu am găsit eu stările de rezoluţie. Selfie-urile arată mai bine decât la Galaxy S9+ şi Xperia XZ2, iar Huawei P20 Pro prinde cel mai bine ochii umani, pielea culorii şi textura părului. La aşa rezoluţie a camerei selfie, cred şi eu. Subliniez iarăşi că toate culorile arată foarte bine, minus verdele, o problemă şi la Huawei P10 Plus, Xiaomi Mi 5 şi alte câteva telefoane de-a lungul timpului.

Dynamic range-ul e perfect şi am avut şi nori din care ieşea soarele sau o scenă cu jumătate din cadru în soare şi jumătate în întuneric. HDR-ul îşi face treaba bine, egalizând zonele umbroase şi cele iluminate. Captura monocroma e la fel de artistică precum la Huawei Mate 9 Pro, Mate 10 Pro şi alte modele cu această abilitate, cu supradoză de detalii acum, mulţumită rezoluţiei ridicate.

Ce se poate spune despre Huawei P20 Pro? Că are următoarele realizări: cel mai bun zoom, cea mai bună focalizare, cele mai bune culori (minus verde). Este egal cu Galaxy S9+ în rest, egal cu iPhone X şi cu Pixel 2 XL la Bokeh, claritate, detalii şi focalizare.

Mostre foto low light:

Să vedem cum stăm şi în condiţii low light. Avem ceva blur la interior şi exterior, asta am remarcat din prima. AI-ul uneori e indecis și am pierdut și focalizarea destul de des. Sunt totuşi mulţumit de claritatea fotografiilor şi de luminozitatea lor, deşi nu lucrăm cu F/1.5 aici. Blitzul a iluminat suficient totul în jur şi nu am obiecţii la acest capitol. Zoomul rămâne excelent şi noaptea, iar gălbuiul lămpilor stradale e în grafic, nici portocaliu, nici roz.

Apropo de lumini, halourile nu sunt umflate, nu au reflexii aiurea şi nu creează dungi pe imagine, cum fac alte telefoane. E drept că Galaxy S9+ prinde fotografii mai luminoase noaptea, dar ştiţi cu ce sacrificiu, cel al "plăcerii de a savura fotografiile", acolo unde Pixel 2 XL îl bate. Uneori îi mai scăpa şi lui P20 Pro un cadru mai portocaliu, dar sunt câteva cadre care intră în top 10 all time, mai ales acea captură cu farmacia Catena în stânga.

Cel mai bun cer nocturn e un alt trofeu care îi revine lui P20 Pro. Faţă de Huawei P10 Plus e un salt cu vreo 80% şi nici măcar nu exagerez. Ceva upgrade e şi de la Huawei Mate 10 Pro aş zice, un 20% poate. Huawei P20 Pro e cel mai bun telefon Huawei la capitolul foto, fără îndoială. Practic are doar 2 defecte: nuanţa verde şi nesiguranţa AI-ului la captură uneori, cu blur şi portocaliu noaptea.

Mostre video:

Să vedem totuşi cum stăm şi la filmare, practic 50% din modul de a judeca o cameră de telefon. Filmarea Super Slow Motion e doar HD aici, nu Full HD ca la rivalii Galaxy S9+ şi Xperia XZ2, dar arată excelent totuşi. Am văzut o pisică cum îşi rumega mâncarea în super slow motion şi mi-a plăcut ce a ieşit. Plus o bicicletă în parc pedalată ultra lent.

Microfonul pare a se descurca cu muzică, vocile şi ambianţa în acelaşi timp şi camera se descurcă şi cu filmarea de ecrane. Zic asta pentru că am fost la lansarea lui God of War în România şi am prins televizoare 4K HDR, flancate de reflectoare, fum şi lumina schimbătoare, iar P20 Pro s-a descurcat bine. Focalizarea e OK, stabilizarea la interior a fost iarăşi bună la acelaşi eveniment.

La exterior am avut iarăşi un verde păcătos la acele filmări cu vaporaşul în Herăstrău. Iluminarea e OK, dar mi s-a părut că atunci când soarele e puternic apare şi ceva arsură de imagine şi nu o claritate atât de impecabilă că la rivali. Am filmat în Full HD la MP4, la 30 FPS şi 16 Mbps. Am mai filmat şi în 4K la 41 Mbps, iar albăstriul vaporaşului a fost ciudat, ireal.

La acea filmare cu biserica am avut iarăşi prea multe arsuri, claritate OK şi un zoom excelent. Testul de stabilizare a fost mai mişcat decât la Xperia XZ1 şi Xperia XZ2, dar şi faţă de Galaxy S9+. Nu mă înţelegeţi greşit, nu stabilizează rău deloc, doar că am văzut mai bine de atât. Nu avem vreun flicker ciudat sau refocalizare, măcar. Filmarea 4K e perfectă, dar şi aici culorile "tuşesc".

Am apreciat cum arată şi captura 60 FPS a obiectelor în mişcare. Zoomul a fost pus la treabă cu acea captură a unei lebede, iar camera frontală în prima fază m-a dezamăgit. La 24 MP te-ai aştepta să filmezi la mai mult de 720p. Apoi am aflat de la cineva că undeva ascunsă prin setări era şi filmarea Full HD. Secretul? Trebuie să dezactivezi modul Beauty. Chiar şi aşa, 720p-ul e foarte tremurat şi nu cred că FHD-ul aduce un mare salt.

Măcar textura pielii e OK. Suntem cu un nivel sub Galaxy S9+, Pixel 2 XL şi iPhone X şi Xperia XZ2 la filmare. E vina culorilor şi stabilizării, să o recunoaştem. Pe de altă parte faţă de ce oferea Huawei de obicei constat o îmbunătăţire. Trebuie să ştiţi un lucru: niciodată în istoria lor telefoanele Huawei nu au filmat bine, deci P20 Pro e de fapt o îmbunătăţire.

Mostre video low light:

Noaptea, am avut zoom OK, object tracking rezonabil de bun, dar şi lumini estompate, ca atunci când te freci la ochi trezit din somn. Imaginea da senzaţia că are "purici", "fulgi", pierdere de focalizare, tremurat, la primele cadre. Ulterior am avut claritate OK, dar totul a fost prea "lichid", ca şi cum imaginea curge pe ecran. Fiecare mişcare a ta, când filmezi din mers aduce o vibraţie a filmării, un tremurat.

Halourile luminilor stradale nu arata cine ştie ce şi filmarea nocturnă pare să fie a mia oară un punct slab pentru acest telefon. Când am filmat de aproape în acel cadru din piaţa din Timişoara am avut nişte lumini ceva mai OK. Aş îndrăzni să spun că sunt şi telefoane midrange care filmează mai bine noaptea, deci nu e de bun augur pentru Huawei P20 Pro.

Benchmark-uri Huawei P20 Pro

Se putea mai bine... avem şi o ușoară supraîncălzire

Telefoanele Huawei au cam avut frâna de mână trasă la performanţă în benchmark-uri, în special în Seria P. Seria Mate pe de altă parte ne-a făcut câteva surprize plăcute. La Huawei P20 Pro din start lucrurile ne fac să strâmbăm din nas, pentru că avem acelaşi procesor ca anul trecut pe Mate 10 Pro, Kirin 970. Şi nu e vreun Apple A11 să îmbătrânească frumos...

Avem şi un GPU Mali G72 MP12, care e de fapt responsabilul nemulţumirilor noastre. Primim şi 6 GB RAM şi 128 GB stocare. Terminalul nu are lag, are o interfaţă fluidă şi nu am avut niciun stutter sau freeze. Jocurile FPS arată şi rulează excelent, deşi în Destiny Warfare am avut şi ceva supraîncălzire şi jocul a dat quit, după ce am dat grafica pe Ultra. Riptide GP Renegade a rulat perect totuşi.

Samsung Galaxy Note 8Nokia 8Samsung Galaxy S9+Sony Xperia XZ2Huawei P20 Pro3DMark Sling Shot×39813929512125613DMark Sling Shot - Graphics×50924741774824823DMark Sling Shot - Physics×22572456234228823DMark Sling Shot Extreme ES 3.1×36823284451528753DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Graphics×39383624512428803DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Physics×30002472318928593DMark Sling Shot Extreme Vulkan×25283008338833243DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Graphics×26153291394336903DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Physics×2263231222702468AnTuTu v6174445179026179868171204146047AnTuTu v6 - 3D7301172092384974411831630AnTuTu v6 - CPU3890238833541554818138816AnTuTu v6 - RAM103621000211889909811959AnTuTu v6 - UX5217058099753246980763642AnTuTu v7××245859250609208812AnTuTu v7 - CPU××885028075971338AnTuTu v7 - GPU××9286110605577826AnTuTu v7 - MEM××8354883913852AnTuTu v7 - Temperature××34,5 (°C)39,7 (°C)39 (°C)AnTuTu v7 - UX××561425500645796Basemark OS II32563379325636823327Basemark OS II - Graphics61476050648079223820Basemark OS II - Memory31123243252521194211Basemark OS II - System52595625621481455917Basemark OS II - Web11181181110513441287Basemark Web192,07237,23206,42319,05218,54GFX Bench 4.0 - ALU 218001562167018031796GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.11240724,7153119601265GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 2301,71280688,71680425,6GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.0292016273543×1938GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1217810212688×1178GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1.1152111491623×630,7GFX Bench 4.0 - T-Rex335226533345×2751GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.114791726178018041602GFX Bench 4.0 - Texturing5549100245450151366801GeekBench 4 - Compute801678506178138868252GeekBench 4 - Multi-Core67306463891884976737GeekBench 4 - Single-Core20281926370523841907JetStream×65,6856,1392,0657,21Linpack - Multi-Thread664,04 (MFLOPS)1429,38 (MFLOPS)2517,41 (MFLOPS)2444,44 (MFLOPS)1775,44 (MFLOPS)Linpack - Single Thread450,72 (MFLOPS)762,12 (MFLOPS)806,09 (MFLOPS)1270,2 (MFLOPS)790,88 (MFLOPS)PCMark Work 2.052096745521280766859PCMark Work 2.0 - Data manipulation43295336530164715553PCMark Work 2.0 - Photo editing68091268758301675111334PCMark Work 2.0 - Video editing52725552499055815421PCMark Work 2.0 - Web browsing49986164551265927490PCMark Work 2.0 - Writing49366024452386125943RealPi Benchmark××4,75 (s)2,78 (s)3,99 (s)SunSpider702 (ms)683,5 (ms)1071,9 (ms)431,9 (ms)556,6 (ms)Vellamo - Browser63626673624483346510Vellamo - Metal33833444456346132746Vellamo - Multicore36794083520756685021TOTALURI212326

Trecând la benchmark-uri, în AnTuTu 6 am depăşit OnePlus 3 şi Google Pixel XL şi HTC Ultra, dar am rămas sub LG G6 şi iPhone 7, plus Xperia XZ1. iPhone 7 oameni buni, telefonul meu personal din 2016... Şi ca o menţiune sub testul 3D ne-a plasat doar pe locul 40 all time, deci GPU-ul rămâne în urmă. În AnTuTu 7 depăşim Xperia XA2 şi Moto X4, dar rămânem sub Galaxy S9+ şi Xperia XZ2.

În GeekBench 4, sub testul multi core am fost pe locul 7 all time, deci nu stăm chiar rău. Depăşim Galaxy S8, Note 8 şi Xiaomi Mi 6, dar bizarerie maximă, rămânem sub Huawei Mate 10 Pro şi Xperia XZ2, dar şi Galaxy S9+. La GPU iar plângem, în testul Slingshot 3.0, în care P20 Pro e pe locul 20. Depăşeşte LG G6 şi HTC 10, dar e sub Galaxy S7 şi S7 Edge chiar!

Test Temperatură în Benchmarks

 • 1.Xiaomi Redmi Note 4X28 (°C)
 • 2.Motorola Moto Z2 Play28,8 (°C)
 • +
 • 171.Huawei P20 Pro40 (°C)
 • 172.Samsung Galaxy S840 (°C)
 • 173.Samsung Galaxy Note 9 (Exynos 9810)40,5 (°C)
 • 174.HTC U12+40,5 (°C)
 • 175.Sony Xperia XZ240,6 (°C)
 • 176.Apple iPhone XR40,7 (°C)
 • 177.Sony Xperia XZ Premium40,7 (°C)
 • 178.Sony Xperia 541 (°C)
 • 179.Huawei Honor View 2041,2 (°C)

Test Temperatură în jocuri

 • 1.OnePlus 6T30,8 (°C)
 • 2.Samsung Galaxy S731,1 (°C)
 • +
 • 182.Huawei P20 Pro37,9 (°C)
 • 183.Samsung Galaxy S9+37,9 (°C)
 • 184.Sony Xperia XZ Premium37,9 (°C)
 • 185.Huawei P1037,9 (°C)
 • 186.Allview E3 Sign37,9 (°C)
 • 187.Allview P8 Energy38 (°C)
 • 188.Samsung Galaxy A7038,1 (°C)
 • 189.HTC 1038,1 (°C)
 • 190.HTC U11 Life38,2 (°C)

Huawei trebuie să pună mâna pe o tehnologie grafică serioasă... Nici la temperatură nu stăm mai bine, cu 40 de grade în GFXBench şi 37.9 grade în Riptide GP Renegade. Aş zice că e aproape OK, doar că în viaţa reală telefonul se cam încinge mult după 10 minute de gameplay. Şi când am folosit camera o perioadă mai lungă am avut supraîncălzire, deşi e drept că erau şi 31 de grade afară...

 • 1234
Huawei P20 Pro8,8510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×