Huawei P8 Review: sintagma de ”iPhone cu Android” nu a fost niciodată mai potrivită (Video)

10.943 ori
<b>Huawei P8 Review: sintagma de ”iPhone cu Android” nu a fost niciodată mai potrivită (Video)</b>Huawei P8 este un telefon al celor de la Huawei anunţat &icirc;n luna aprilie la Londra şi plasat la mijlocul seriei "P" de nouă generaţie, &icirc;ntre P8 Max şi P8 Liţe. Acest model &icirc;i urmează lui Ascend P7, dar renunţă la branding-ul...

Huawei P8 este un telefon al celor de la Huawei anunţat în luna aprilie la Londra şi plasat la mijlocul seriei "P" de nouă generaţie, între P8 Max şi P8 Lite. Acest model îi urmează lui Ascend P7, dar renunţă la branding-ul Ascend. Preţul terminalului este de 499 euro în versiunea de 16 GB, cea cu procesor HiSilicon Kirin 930, sau 599 euro în versiunea cu 64 GB stocare şi procesor HiSilicon Kirin 935.

Noi am testat modelul de 16 GB, iar mai multe detalii aflaţi mai jos. Smartphone-ul vine pe gri, auriu champagne sau negru şi măsoară 6.4 mm în grosime. Telefonul cântăreşte 144 de grame şi este mai subţire decât iPhone 6, care măsoară 6.9 mm în grosime. Totuşi Huawei P8 este cu 15 grame mai greu decât iPhone 6. În acelaşi timp, P8 este cu 0.1 mm mai subţire decât Huawei Ascend P7 şi cu 20 de grame mai greu.

Handsetul are o carcasă fabricată din aluminiu şi adoptă un design unibody, destul de angular şi puţin rotunjit. Textura din spate da senzaţia de nisip sau cretă şi oferă o aderență bună. Terminalul are un spate şi o zonă frontală plată şi marginile ecranului sunt înguste. Corpul lui P8 combină sticla şi metalul şi este mai lung şi mai lat decât P7.

Huawei P8 Review: sintagma de iPhone cu Android nu a fost niciodată mai potrivită (Video)

Se remarcă aici şi cele două dungi metalice pe fiecare porţiune laterală a lui P8, care strălucesc într-un mod interesant la lumină. Huawei afirmă că acest smartphone este produs folosind tehnologia nano molding, care printre altele ascunde decupajele din plastic pentru antene. Huawei P8 are în zona frontală un difuzor pentru convorbiri discret, senzori, cameră frontală şi în dreaptă un LED pentru notificări.

Spatele lui Huawei P8

În spate se află camera principală, cu bliţ dual LED, decupaje din plastic discrete şi în zona superioară regăsim microfonul şi jackul audio. Jos se află difuzoarele şi portul microUSB, dar atenţie căci deşi avem două grile de difuzoare teoretic, unul serveşte doar pentru a ascunde microfonul, iar cel din stânga e difuzorul real. În stânga nu avem nimic, iar în dreapta se afla butoanele de volum şi butonul On/Off, care e puţin cam prea mic pentru a fi comod de apăsat.

Huawei P8 din lateral

Tot în dreapta regăsim şi două slot-uri, cel superior având rol atât de slot pentru SIM, cât şi microSD, iar cel inferior fiind un slot nano SIM. Acest telefon este comod, stă bine în mâna utilizatorului şi e uşor de folosit cu o singură mână. Carcasa are un design solid şi la drept vorbind este mai arătoasă decât cea a lui HTC One M9 de exemplu. Considerăm acest model o alternativă bună la iPhone 6 mai ales că spatele său arată mai bine, iar camera nu iese în relief.

Specificatii Huawei P8

Trecând la capitolul hardware, descoperim aici un display IPS LCD de 5.2 inch, cu rezoluţie Full HD, un procesor octa core 64 bit HiSilicon Kirin 930, cu 4 core-uri Cortex A53e la 2 GHz şi 4 core-uri Cortex A53 la 1.5 GHz. Modelul de CPU Kirin 935 nu schimba foarte mult setup-ul doar că împinge frecventa maximă la 2.2 GHz. Că GPU avem un Mali T628, dacă ne luăm după informaţiile de pe web, sau un T624, dacă ne luăm după aplicaţia CPU-Z. Alte dotări includ şi 3 GB RAM, 16 sau 64 GB stocare, slot microSD cu suport de până la 128 GB, o cameră de 13 MP în spate şi o cameră frontală de 8 MP.

La testul nostru, cel de playback video HD cu WiFi pornit şi luminozitate la 50% am ajuns la 6 ore şi 55 de minute.

Pe partea de conectivitate avem LTE Categoria 6, NFS, GPS, Glonass, WiFi b/g/n, WiFi Direct, Bluetooth 4.1, microUSB, HSPA, DLNA şi radio FM. Senzorii includ G Sensor, giroscop, senzor de proximitate, de lumină ambientala, busola şi accelerometru. Bateria este una de 2680 mAh (Li-Po), un upgrade faţă de cea de 2500 mAh de pe Huawei Ascend P7. La testul nostru, cel de playback video HD cu WiFi pornit şi luminozitate la 50% am ajuns la 6 ore şi 55 de minute, ceea ce nu e prea impresionant.

În PCMark, testul de utilizare continuă, cu luminozitate la 200 LUX am atins 5 ore şi 31 de minute.

Suntem sub Amazon Fire Phone, care atinge 7 ore şi 10 minute şi peste HTC One M9, care atinge 6 ore şi 9 minute. De asemenea suntem sub Xperia E4, care ajunge la 7 ore şi 18 minute, deşi este doar un model low end. În PCMark, testul de utilizare continuă, cu luminozitate la 200 LUX am atins 5 ore şi 31 de minute, ceea ce e destul de OK. Am depăşit deci OnePlus One, cu ale sale 5 ore şi 15 minute, dar suntem sub Galaxy A5, cu ale sale 6 ore şi 51 de minute. În schimb, am depăşit LG G Flex 2, care atinge 5 ore şi 7 minute.

Încărcarea durează 2 ore şi 47 de minute

Per total bateria este doar OK, dar nu fantastică. Încărcarea durează 2 ore şi 47 de minute, destul de mult după pretenţiile anului 2015. Spre exemplu un Galaxy S6 se încarcă în o oră şi 10 minute. În zona de Setări găsim Power Save, cu funcţia Power Monitoring. Aceasta găseşte problemele de consum (consum exagerat) şi aplicaţiile care mănâncă prea multă baterie. Oferă şi sfaturi cu privire la setări de luminozitate şi conectivitate, ce pot optimiza consumul.

Apoi vine opţiunea Power Plan, cu sub opţiunile Ultra, Smart şi Normal. Ultra oferă doar funcţii de bază, precum apelare, mesagerie şi contacte, cu o interfaţă alb/negru şi luminozitate redusă. Smart auto ajustează performanta procesorului şi utilizarea reţelei, iar Normal face doar mici ajustări. Avem la dispoziţie şi o listă de aplicaţii ce au voie să ruleze în standby şi opţiunea de a dezactiva WiFi în mod sleep.

Huawei P8 pe partea audio

Trecem la acustică, unde aflăm din start că difuzorul acestui device e uşor de acoperit cu mâna în timp ce ne uităm la filme sau jucăm jocuri, din cauza modului în care ţinem mâna pe telefon. Playerul audio are o interfaţă familiară şi minimalistă, care include şi organizare în foldere şi căutare. Nu avem opţiuni speciale, precum un egalizator sau visualizer.

Căștile lui Huawei P8

Experienţa acustică implica un volum ridicat, bas bun şi claritate OK, dar la volum maxim există o uşoară distorsionare. Am remarcat şi că uneori butoanele playerului nu răspund la comenzi cum trebuie. Căştile au un corp lung din plastic şi aduc puţin cu Earpods, iar telecomanda lor e mare şi are butoane puţin cam fragile. Firul e cam uşor de încurcat, iar când vine vorba de acustica acestor căşti, am avut parte de volum ridicat, sunet clar şi izolare bună a zgomotului, dar şi bas bun. Căştile sunt comode, iar dacă activaţi modul DTS veţi primi extra bas şi un sunet mai natural. Am testat şi funcţia radio FM, care a găsit rapid posturile radio şi oferea o interfaţă arătoasă.

Putere volum Huawei P8

Am realizat şi testul cu decibelmetrul, atingând 81.2 dBA în faţă şi în spate şi fiind deci peste Huawei Honor 6, care atinge 81 dBA, dar şi peste Galaxy A5, care atinge 77.6 dBA, dar sub Galaxy S6, care ajunge la 89 dBA. Per total acustica este bună aici, în afară de acea distorsionare la volum maxim. Ecranul de 5.2 inch este acum subiect de analiză!

Ecranul lui Huawei P8

El aduce un panou IPS LCD, rezoluţie Full HD şi este produs de către JDI. Playerul video are şi el opţiune de acustica DTS şi primul lucru remarcat la P8 e că atât la jocuri, cât şi la video va rămâne mereu o margine neagră în jurul imaginii, ca şi cum ar fi decupată. Ideea e următoarea: nu tot ce e negru pe faţada lui P8 e ecran şi acele muchii nu fac parte din zona afişajului, ci au rol de a crea un efect edge to edge, de aici şi senzaţia de decupare. Telefonul oferă contrast bun, culori vii, dar şi puţină suprasaturare, luminozitate ridicată şi unghiuri largi de vizualizare.

Luminozitate ecran Huawei P8

Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins 346 LUX, fiind sub Oppo Find 7a, care atinge 354 LUX, dar peste LG G Flex 2, care atinge 266 LUX. Suntem şi sub HTC One M9, care a atins 362 LUX şi a cam dezamăgit la testul de luna trecută. Per total luminozitatea nu impresionează, de la jocuri şi filme îşi face treaba rezonabil. Putem regla şi aspecte ale ecranului în zona Settings, precum temperatura culorii (de la Cald la Rece folosind un slider), dar şi schimba mărimea şi stilul fonturilor.

Camera Lui Huawei P8

Şi acum să vorbim despre faimoasa camera de 13 megapixeli, primă cu senzor Sony RGBW. E vorba despre o cameră cu stabilizare optică aici, deschidere F/2.0 şi la bord se afla şi o cameră frontală de 8 MP. RGBW înseamnă Red Green Blue White, al patrulea pixel fiind cel alb, folosit pentru a aduna mai multă lumină. Huawei promite o luminozitate cu 32% mai mare aici la contrast înalt şi cu 78% mai puţin zgomot la culori în condiţii low light.

Camera lui Huawei P8 la microscop

Pe lângă camera avem la bord şi un procesor de imagine la nivel DSLR. Stabilizarea optică va compensa pentru vibraţii cu 1.2 grade, adică dublu faţă de iPhone 6 Plus. Interfaţa camerei este simplă şi e similară cu a lui Honor 6 şi cea din Emotion UI 3.0. Pornirea camerei nu se face foarte rapid, iar în stânga declanşăm zona de opţiuni foto, precum HDR, Watermark, Super Night, Best Photo, Panorama, All Focus, Audio Note. Zona de Setări e în continuare orientată în mod Portret, iar camera oferă opţiuni pentru rezoluţie (13 megapixeli - 4160 x 3120 pixeli în 4:3/ 10 megapixeli - 4160 x 2336 pixeli în 16:9), GPS tag, Perfect Selfie, Mute, Voice Control, Timer, Touch to Capture, Auto Smile Shot, stabilizare optică, object tracking, Burst Shoot, control asociat butoanelor de volum şi Ultra Snapshot folosind butoanele fizice.

Setari camera Huawei P8

ISO ajunge până la 1600, iar în zona Image Adjust avem opţiuni pentru expunere, saturare, contrast şi luminozitate. Perfect Selfie începe prin realizarea a 3 fotografii selfie pentru a stabili un profil de bază şi apoi veţi aplica o serie de opţiuni precum îngustarea chipului, albirea ochilor, mărirea ochilor sau albirea tenului.

Modul Super Night e probabil cel mai interesant aici, dar el necesită un trepied sau un suport stabil. Practic, de-a lungul a 30 de secunde camera îşi măreşte pe cât posibil expunerea pentru a captură cât mai multă lumină. All Focus permite captura foto cu diferite expuneri pentru a refocaliza după. În stânga interfaţei se afla shortcut-ul pentru camera frontală, iar opţiunile camerei frontale includ un slider pentru înfrumuseţare, opţiune de creştere a luminozităţii, watermark, mirror, panorama, ISO, balanţă de alb şi filmare Full HD.

Camera lui Huawei P8

Revenind la interfaţă, în dreapta se află butonul shutter, opţiunea Beauty, captura video, Time Lapse şi interfaţa funcţie Light Painting. Ea declanşează captură de tip Light Traces, care trasează dungi în spatele subiecţilor care emit lumina şi sunt capturaţi cu camera. Practic, maşinile în trecere pe strada devin brusc artistice. Această funcţie se ocupa şi de cursul apei şi de cerul înstelat, oferindu-le efecte speciale. Filtrele sunt de asemenea disponibile aici, printre care şi Valencia, Halo, Vintage, Mono sau Sentimental.

Opţiunile video include captura video Full HD cu acustica stereo, mod Beauty, object tracking, stabilizare optică şi digitală. Experienţa de captură implică o focalizare rapidă, viteză de captură foto bună, iar dacă ţinem ecranul apăsat avem două mecanisme circulare pe care le putem muta pe ecran pentru a ajusta focalizarea şi metering point-ul. Zoomul ajunge până la aproximativ 6X, iar camera prezintă şi o opţiune Auto Sharpen. Există şi un slider pentru expunere, exact ca şi cel din camera de pe iOS.

Mostra foto Huawei P8

Galeria foto realizată cu Huawei P8 a implicat capturi într-o zi însorită, dar şi noaptea. Avem peste 130 de cadre aici. Fotografiile realizate pe timpul zilei au culori realiste, dar sunt mai puţin "glossy" decât cele ale unui telefon flagship al acestui an, precum Galaxy S6 de exemplu. Se văd şi mai puţine detalii la distanţă faţă de S6, sau chiar faţă de Xperia Z2, deci pixelii totuşi contează. Totuşi camera capturează multă lumină şi ne-am şi jucat cu refocalizarea în imaginile cu flori şi cu acel semn legat de câini din parc. Nuanţele de albastru arata excelent şi cerul la rândul său e bine capturat în imagini.

Mostra foto Huawei P8

Statuia aceea din fotografii are o textură bună şi realistă, dar remarcăm şi că a scăzut mult calitatea la zoom. Macro-urile cu flori arata excelent, iar expunerea şi balansul de alb nu pun nici ele probleme. Panorama este largă, peste alte modele testate în ultima vreme, la 12736 x 2176 pixeli. Nivelul de detalii rămâne excelent până la o distanţă de 2 sau 3 metri. Nu avem nici o problemă cu soarele şi nu au existat cadre arse aici. Selfie-ul are în sfârşit şi un fundal clar şi detaliat, nu doar subiectul fotografiei.

Mostra foto Huawei P8

La umbră, fotografiile sunt clare, iar HDR-ul arată şi el bine. Totuşi, din nou la distanţă se pierde serios din calitate şi se văd limitările camerei de 13 MP. Pe timp de noapte culorile arată bine, bliţul e puternic, poate chiar prea puternic mai ales la fotografierea de aproape. Imaginile cu flori sunt clare, dar la drept vorbind captură a arătat mai întunecat decât ne imaginăm când am auzit vorbindu-se de super performanţele telefonului. Culorile arată bine şi fără bliţ, iar sursele de lumină sunt capturate OK. Super Night e probabil cea mai atractivă captura pe timp de noapte, reuşind să scoată la lumina excelent un cadru. Practic ai zice că e o fotografie realizată ziua.

Huawei P8 - Mostra foto noaptea

Totuşi la captura nocturnă suntem sub iPhone 6 Plus şi LG G Flex 2. La capitolul captură video, nu avem parte de filmare 4K, slow motion sau Fast HD. Captura se realizează la rezoluţie Full HD, în format MP4, cu frame rate de 29 FPS şi bitrate cam scăzut, de 9 sau 10 Mbps. Am avut parte de un prim clip ars şi defocalizat, apoi de un clip 2 cu o schimbare OK de expunere, acustică bună şi stabilizare slabă. Clipul 3 ne arată că atunci când dăm zoom calitatea scade, iar clipul 4 aduce calitate bună, dar fără acel "gloss" din nou al flagship-urilor anului acesta.


Clipul 5 e cel de test pentru OIS, în care telefonul s-a descurcat rezonabil, deşi nu la înălţimea lui iPhone 6 Plus. Pe timp de noapte filmarea nu impresionează fără bliţ, dar cu se vor remarca culorile arătoase, calitatea bună, dar există puţin zgomot extra care strică experienţă. Trăgând linie, la capitolul filmare acest model nu e chiar la înălţime, iar per total camera nu se ridică la nivelul unui flagship de an 2015. Cu toate acestea putem spune că multe dintre fotografii au calitatea apropiată de cea a lui iPhone 6, dar în nici un caz de Galaxy S6 sau LG G Flex 2.

Jocuri pe Huawei P8

Editarea foto aduce obişnuitele opţiuni rotate, crop, filtre, adjust, mosaic sau watermark. Am testat şi temperatura şi după 15 minute de jucat Riptide GP2 am ajuns la 35.8 grade Celsius, ceea ce înseamnă că handsetul nu se supraîncălzeşte. Browserul de pe acest device este rapid, iar tastatura virtuală are butoane de mari dimensiuni şi este comodă. Pe partea de telefonie beneficiem de un sunet clar, volum ridicat şi semnal bun. Şi acum hai să vedem cum stăm cu benchmark-urile. Am comparat Huawei P8 cu Huawei Ascend P7, cu LG G Flex 2 şi cu Allview X2 Soul Pro.

Bătălia se da între un 8 core HiSilicon Kirin 930, cu un 4 core HiSilicon Kirin 910, cu un octa core Snapdragon 810 şi un octa core 64 bit MediaTek MT6752. Iată rezultatele:

Huawei P8 Benchmarks

Huawei P8 câştiga 2 din 11 teste, dar faţă de P7 le câştigă pe toate. Terminalul nu suferă de lag şi rulează Riptide GP2 fără probleme. Să analizăm acum interfaţa şi OS-ul. Acest model rulează Android 5.0.2 cu Emotion UI 3.1 aplicat peste. Interfaţa e plată şi colorată, nu are gloss şi toate aplicaţiile sunt plasate pe homescreen, fără App Drawer. Interfaţa camerei este toată albă şi avem parte de multe cadrane şi gradaţii presărate prin interfaţa. Miezul lui Emotion UI 3.0 rămâne neschimbat aici, plus câteva nuanţe noi.

Aplicatii preinstalate pe Huawei P8

Dacă ţineţi homescreen-ul apăsat, veţi activa zona cu wallpaper-uri, widgeturi şi tranziţii, plus setări Home (loop homescreen şi încadrarea aplicaţiilor în format 4 x 5, 5 x 4 sau 5 x 5. Multitasking-ul se afişează sub formă de thumbnail-uri, cam ca în HTC Sense, doar că avem acum 4 pe ecran şi nu 9. Zona de notificări e transparentă şi afişează notificările ca un timeline transparent. Zona Quick Settings e şi ea transparentă şi include opţiunile de conectivitate. Printre Setări găsim stilurile Homescreen-ului, opţiuni că Smart Unlock sau Do Not Disturb, dar şi Speech Awareness, care va permite să găsiţi telefonul pierdut cu ajutorul comenzii vocale. Există şi Touch Plus, care implică o folie specială ce aduce butoane extra, dar şi Motion Control cu obişnuitele gesturi "flip to mute", ridicarea la ureche pentru a răspunde etc. Bară navigaţională poate fi personalizata şi există şi opţiuni legate de utilizarea cu o singură mână.

Avem la dispoziţie şi un widget special numit Suspend Button, care include butoanele virtuale pentru Android şi alte opţiuni extra, iar el "pluteşte" pe ecran. O funcţie promovată de Huawei pe P8 este interacţiunea cu ecranul folosind încheieturile degetelor. O "ciocănire" de genul realizează un screenshot şi putem să şi ţinem apăsată încheietura pe ecran şi să o mişcăm pentru a face doar o selecţie din imagine. Lista de aplicaţii preinstalate e destul de mare şi include şi bloatware.

Huawei P8

Avem aici următoarele: Email, Phone Manager, Notepad, Themes, Calendar, Files, Director Mode (vizualizaţi feed-uri video filmate cu alte telefoane şi le editaţi şi administraţi), Zinio, To Do Ist, WPS Office, Twitter, Voice Search, Weather, Calculator, Rec, Mirror, Magnifier, Backup, Update, Torch, Hi Care, Magic Tag, Games, Huawei Wear şi aplicaţiile standard Google. Cu un swipe în jos pe homescreen declanşăm bară de căutare că în iOS, iar cu un swipe în sus în lockscreen declanşăm o zonă cu controale muzicale şi shortcut-uri care lanternă, calculator şi camera. Iată şi verdictul legat de Huawei P8!

Acestea sunt aspectele Pro:

 • design premium
 • preţ atractiv
 • ecran de calitate
 • macro-uri excelente
 • modul Super Night e grozav şi face din noapte zi
 • stabilizare optică bună
 • funcţia Light Paint e binevenită
 • camera selfie foarte bună
 • interfaţa arătoasă şi minimalistă

Şi aspectele contra:

 • imaginea pare decupată din cauza spaţiului negru din jur
 • bateria nu e foarte impresionantă, ci doar OK
 • difuzorul uşor de acoperit
 • ecranul putea fi mai luminos
 • captura video putea fi la nivelul celei foto

Huawei P8 primeşte de la noi o notă de 9.2 din 10 pentru design, un 9 pentru hardware şi un 9.3 pentru OS şi UI. Nota finală este de 9.16 din 10, iar acest model are un preţ mai scăzut decât flagship-urile concurente, ieşind în evidenţă prin acest aspect. El se remarcă prin design şi selfie-uri, dar şi prin opţiunile unice ale camerei şi capacitatea de gaming şi acustică. În plus, P8 îşi asumă atributul de "iPhone cu Android" şi nu fuge de această categorisire. La urma urmei publicul țintă ce vrea un selfie phone metalic si arătos nu e departe de cel al fanilor iPhone. 

Huawei P8, prețuri actualizate, curând pe:

Huawei P8 Review
 

Huawei P8
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×