iPhone 5s Review: Touch ID inovează, calitatea audio/video impecabilă, iOS 7 nu convinge (Video)

Autor:  | Publicat în:  Apple 12.904 ori
<b>iPhone 5s Review: Touch ID inovează, calitatea audio/video impecabilă, iOS 7 nu convinge (Video)</b>A venit și acel moment al anului în care ne oprim ceasurile, lăsăm la o parte orice activitate și privim review-urile de iPhone, în acest caz iPhone 5s. Evident, telefonul a ajuns și la Mobilissimo.ro, de această dată mulțumită PCCommerce.ro,...

A venit și acel moment al anului în care ne oprim ceasurile, lăsăm la o parte orice activitate și privim review-urile de iPhone, în acest caz iPhone 5s. Evident, telefonul a ajuns și la Mobilissimo.ro, de această dată mulțumită PCCommerce.ro, care vinde handsetul la prețul de 4.045 lei. în următoarele rânduri veți afla impresiile noastre despre telefon.

în primul rând la nivel de design iPhone 5s e identic cu predecesorul său, având aceeași grosime și greutate: 7.6 mm și 112 grame. Se remarcă din start schimbările: butonul Home este acum adâncit și integrează un sensor Touch ID, semnalat sub forma unui inel în jurul butonului. în partea din spate observăm și prezența unui bliț dual LED acum, iar în rest handsetul arata exact ca iPhone 5.

Specificatii iPhone 5s

Avem de-a face cu o carcasă din aluminiu, care nu se încinge foarte tare după o utilizare îndelungată, iar telefonul oferă o senzație premium, dată de combinația de metal și sticlă. El stă bine în mâna utilizatorului și poate fi folosit foarte ușor cu o singură mână. Butonul Home da o ușoară senzație de fragilitate acum, fiind ușor adâncit, iar terminalul, fiind fabricat din aluminiu e ușor predispus la zgârieturi.

Acum că am aflat că designul lui iPhone 5s nu aduce o evoluție semnificativă față de iPhone 5, hai să continuăm cu recenzia acestui terminal. La capitolul hardware descoperim la interior un procesor Apple A7 dual core de  1.3 GHz, cu arhitectură 64 bit pe 28 nm și core-uri Cyclone (produs de Samsung). La interior avem și un GPU PowerVR G6430 quad core, care suporta OpenGL 3.0 și DirectX10.

iPhone 5s Review: Touch ID inovează, calitatea audio/video impecabilă, iOS 7 nu convinge (Video)

Terminalul folosește 1 GB RAM LPDDR3 și integrează un display IPS LCD cu iluminare LED și diagonală de 4 inch, plus rezoluție de 1136 x 640 pixeli. Ecranul are protecție Gorilla Glass și un strat oleofobic aplicat peste. iPhone 5s vine în variante de 16, 32 și 64 GB și la capitolul conectivitate suporta GPRS, EDGE, HSDPA cu viteza de 42 Mbps și 4G LTE, plus WiFi dual bând și Bluetooth 4.0.

iPhone 5s camera de 8MP

iPhone 5s integrează o cameră de 8 MP în spate cu bliț dual LED și o cameră frontală de 1.2 MP. Dotările sale includ și accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, busola, GPS și Glonass. în plus, Apple a integrat aici și un coprocesor, M7, care primește date de la accelerometru, giroscop și busola și le procesează pentru a se adapta la contextul în care se afla handsetul.
​

TouchID iPhone 5s

în ce privește TouchID, senzorul pentru amprente de pe acest smartphone măsoară 170 de microni în grosime și oferă o rezoluție de 500 ppi pentru amprente. Acesta este un senzor capacitiv integrat sub butonul Home și este acoperit cu un strat din cristal de safir. Datele legate de amprente sunt stocate în cadrul SoC-ului Apple A7 (o memorie specială) și nu în memoria internă. Folosind senzorul biometric veți putea debloca telefonul sau să faceți achiziții în App Store sau iTunes.

în ce privește bateria, iPhone 5s integrează o unitate Li-Polymer de 1560 mAh, deci cu capacitate sporită față de cea de 1440 mAh de anul trecut. Pe hârtie bateria asigura 250 de ore de funcționare în standby, 10 ore de convorbiri sau 10 ore de browsing 3G. La testele noastre, bateria a atins 11 ore de playback video HD cu luminozitate 50%. Cu utilizare intensă am atins în jur de 8 ore, dar stând pe handset încontinuu.

Gameing pe iPhone 5s

Sau am jucat 4 ore de Infinity Blade III, care duc bateria de la 100% aproape de zero. Bateria se încarcă în 2 ore și în general veți utiliza telefonul o zi și seara vă vor mai rămâne 10 sau 20% pentru ziua următoare, ceea ce nu e chiar rău. și acum să trecem la zona multimedia!

Pe partea audio avem aceeași experiență acustică ca și în cazul lui iPhone 5. Asta înseamnă că avem parte de un difuzor cu volum ridicat, dar evident nu peste cel de pe HTC One, de exemplu. Căștile Earpods stau bine în urechea utilizatorului, se aud excelent și au un bas fantastic, care va face să uitați că Beats Audio au existat vreodată. și difuzoarele au volum ridicat, bas bun și spre deosebire de iPhone 5, acum carcasa handsetului nu mai vibrează în partea inferioară la volum maxim.

iPhone 5s pe partea audio

Vocea se aude clar și este caldă, iar experiența audio e de calitate. Avem la dispoziție un nou player audio, cu interfața minimalista, care nu prea impresionează. Apple a inclus și funcția iTunes Radio în iOS 7, dar doar pentru SUA deocamdată, sau chiar și în România dacă aveți cont de SUA. Trecând la ecran și experiența video, aici avem la dispoziție un display de 4 inch cu aspect 16:9, panou IPS LCD și rezoluție de 1136 x 640 pixeli. Ecranul este identic cu cel de pe iPhone 5 și oferă o acuratețe bună a culorilor, unghiuri largi de vizualizare și se comporta bine în bătaia soarelui.

Displayul lui iPhone 5s

Culorile sale sar în ochi dacă pot spune astfel și asta datorită unui panou subțire al ecranului. Am folosit și instrumentele de test pe acest display și am atins 420 de unități LUX, față de cele 500 ale lui HTC One și cu mult peste cele 206 ale lui Galaxy S4. Pe negru am obținut zero unități LUX, ceea ce e excelent. La microscop am putut vedea că pixelii afișați pe ecran sunt de tip RGB Stripe.

în cele din urmă trebuie să aflați că acest display asigura un contrast foarte bun. Trecând la cameră, avem de-a face cu un senzor de 8 megapixeli cu mărime de 1/3 inch. Mărimea pixelilor este de 1.5 microni în cazul acestei camere, față de cei 2 microni de pe HTC One. Lungimea focală este de 4.12 mm, iar deschiderea este F/2.2. Fotografiile realizate cu iPhone 5s au o rezoluție de 3264 x 2448, iar camera nu vine cu stabilizare optică precum handseturile Pureview, ci doar stabilizare electronică.

Camera lui iPhone 5s

Remarcați și în video review că avem parte de o captură foarte rapidă, cu zero shutter delay. Apple a inclus pe terminal și o captură în rafală la 10 FPS, cu posibilitatea de realizare a până la 999 fotografii în mod burst. Camera integrează un bliț dual LED True Tone, care include două LED-uri, unul cu lumina caldă și unul cu lumina rece. Rezultatul fotografierii cu bliț îl reprezintă fotografii ce au culori naturale, cum e cazul acelor machete și figurine pe care le puteți vedea pe ecran.

în interfața minimalistă a camerei avem acces la opțiuni precum HDR, blitz, slow mo, video, foto, square pentru o captură în format pătrat și panoramă. Există și o serie de efecte, dar ele sunt chiar mai neinspirate decât cele din Instagram. în mod bizar interfața afișează opțiunile camerei în portrait, chiar și când țineți telefonul în landscape. Fotografiile HDR arată bine, deși tind să fie ușor prea iluminate.

Fotografii realizate cu iPhone 5s

în condițiile în care faceți fotografii în plin soare, iPhone 5s tinde să ardă fotografiile, cum au pățit acei trandafiri, care în loc să fie roșii sunt de un roz bombon imposibil de reprodus în viața reală. Panorama funcționează foarte rapid, dar doar în portrait, dintr-un motiv sau altul, iar funcția slow mo este cea de care m-am îndrăgostit în acest review, pentru că e amuzantă și personalizabilă.

Puteți alege ce zonă a clipului filmat HD la 120 FPS să fie cea slow motion, după cum am făcut eu cu acei cai din parc sau cu pisica. Restul capturii video se realizează în Full HD la 30 FPS, cu rezultatul un fișier MP4 cu bitrate de 16.4 Mbps. Calitatea la zoom a acestei camere e foarte bună atunci când filmăm, dovada fiind acel clip cu statuia.

Am rămas dezamăgit de modul în care iPhone 5s face fotografii și filmează noaptea, mai ales că Apple promisese o revoluție în această zonă. Fotografiile au mult zgomot, iar din filmările nocturne nu se distinge mare lucru, iar sursele de lumină sunt estompate. Dacă ziua iPhone 5s se bate de la egal cu Galaxy S4 și uneori e mai bun decât HTC One, noaptea nu îi poate pune probleme unui Pureview sau HTC One.

Am realizat și câteva benchmark-uri pe acest telefon, printre care și faimosul 3DMark. A fost nevoie să folosim o versiune Unlimited și Extreme de 3DMark, deoarece scorul lui iPhone 5s era prea mare pentru versiunea standard. Astfel, în 3DMark Extreme am atins 9091 de puncte, iar în Unlimited 13.702 puncte. și asta în vreme ce Galaxy S4 atinge 9951 puncte și HTC One 10.600.

iPhone 5s Benchmarks​

în BrowserMark 2.0 am obținut un scor uriaș de 3578 de puncte, cu 1000 mai mult decât orice alt terminal testat de mine vreodată. în Geekbench 3 am atins în testul single core 1410 puncte, deci dublul scorului lui iPhone 5, iar în cel multicore 2563 puncte, în vreme ce iPhone 5 obținea 130, iar Galaxy S4 1800. în GFXBench 2.7 T rex am atins 25 FPS cu iPhone 5s, în vreme ce HTC One și Galaxy S4 obțin 15 FPS.

în cele din urmă în Sunspider am obținut 473 ms, iar mai puțin înseamnă mai bine. Galaxy S4 a obținut 1200 de puncte, iar iPhone 5 707. Am testat și temperatura acestui telefon, care a atins 37 de grade după 15 minute de Infinity Blade 3 și 31 de grade după 15 minute de playback video YouTube, ceea ce nu e deloc rău pentru acest handset din aluminiu.

Recenzie Apple iPhone 5s

Nu puteam neglija calitatea convorbirilor de pe acest telefon, care are parte de 3 microfoane și o anulare excelentă a zgomotului de fond. Am observat și că semnalul tinde să crească atunci când efectuăm un apel și am vorbit și cu persoane de la aeroport fără să avem probleme cu zgomotul de fond. Problema e că nu am apreciat deloc modul în care arata dialerul, deloc atractiv pe acest device. Nu ca pe HTC One ar arăta mai bine...

și acum să trecem la review-ul lui iOS 7!

Această platformă a sosit pe 18 septembrie sub formă de update pe terminalele compatibile și e preinstalat pe iPhone 5s. El oferă un multitasking care afișează aplicațiile deschise sub formă de lanț de preview-uri ce apare după apăsarea dublă a butonului Home. Cu un swipe în sus veți închide o aplicație, dar adevărata schimbare la acest iOS e la nivel de design și de feeling și nu de funcții. Veți vedea noi iconuri, noi efecte și tranziții, noi gradienți de culoare și aveți chiar și noi sonerii la dispoziție.

iOS 7 Control Center accesat prin swipe de jos În sus

Apple a descoperit wallpaper-urile dinamice și oferă acum două modalități de accesa notificări și toggle-uri. Acestea din urmă le găsiți într-un Control Center accesat prin swipe de jos în sus. Va fi declanșată în acest caz o fereastră specială care adopta culoarea din fundal și oferă shortcut-uri către funcții că lanterna, calculator, cronometru și cameră, plus AirDrop, o altă funcție nouă în iOS 7 și o serie de toggle-uri de conectivitate, blocare a rotirii ecranului sau Do Not Disturb. în aceeași fereastră se afla controlul luminozității și al playerului audio.

iPhone 5s Siri

șiri vine acum cu voce masculină și are ca surse de informație Twitter, Wikipedia și Bing, printre altele. Siri a ieșit din beta, este acum mai rapid și mai minimalist în interfață. Safari a primit și el un nou design, cu taburi 3D ce arată bine, dar și o serie de opțiuni în partea inferioară care arată ca în 1998. Vestea bună e că bara de adrese poate fi folosită și pentru căutări, iar atunci când începeți să faceți scroll în pagină opțiunile de jos și bara de adrese se micșorează, respectiv dispar, pentru mai mult loc de browsing pe ecran.

iPhone 5s Review

Galeria primește și ea un design nou și o funcție Streams, care va permite să partajați clipuri și poze cu persoane ce au acces la stream. Ele pot posta comentarii, fotografii și să interacționeze cu conținuturile voastre. iTunes Radio vine și el inclus în iOS 7 și e un soi de rival pentru Pandora. Apoi ajungem la Notification Center, zona unde găsiți notificările din aplicații, vremea, lista de lucruri de făcut din calendar și apeluri ratate sau mențiuni pe Twitter, printre altele.

iOS 7 Notification Center

Atât Control Center, cât și Notification Center pot fi accesate din lockscreen. App Store a primit un look mai curat și mai simplu, iar iOS 7 aduce o cantitate enormă de setări, unele care îi pot chiar altera funcționarea. Puteți schimba nuanțele folosite în acest OS, fonturile, animațiile și o parte din design dacă doriți, ba chiar să inversați culorile.

Pret iPhone 5s

Acum puteți crea foldere cu un număr teoretic nelimitat de aplicații, deci nu va mai fi nevoie să aveți 4 foldere cu jocuri pe ecran, spre exemplu. Per total iOS 7 nu merită saltul dacă aveți un terminal cu iOS 6 (părere personală), dar am fost obligați să îl folosim pe iPhone 5s deoarece e preinstalat. El se simte mai degrabă ca un regres decât ca un progres, cel puțin din punct de vedere al designului. Lista de aplicații preinstalate pe iPhone 5s include obișnuitele Calendar, Weather, Clock, Notes pentru luat notițe rapid, Reminders, Stocks și un Game Center cu design nou și mult mai modern decât precedentul. Avem și un Newstand pentru citit și descărcat ziare și reviste digitale, plus PassBook și Compass, care include acum și boloboc.

și acum a venit marele moment în care tragem concluziile cu privire la telefon.

Iată aspectele Pro:

 • design premium
 • nu se încinge după utilizare îndelungată
 • calitate audio deosebită, căști excelente
 • captură video de calitate, păstrează calitatea la zoom
 • mod slow mo distractiv
 • panorama rapidă
 • calitatea a convorbirilor foarte bună
 • baterie superioară celei de pe iPhone 5
 • viteza excelentă și benchmark-uri fantastice
 • TouchID

și aspectele Contra:

 • prețul ridicat
 • mărimea ecranului (doar 4 inch în anul 2013 e puțin)
 • funcțiile limitate ale camerei + efecte puține și inutile
 • prea puține îmbunătățiri față de iPhone 5
 • iOS 7 nu este un OS reușit
 • butonul Home adâncit nu se simte la fel de comod la atingere, pare fragil
 • camera nu impresionează
 • interfața camerei are opțiuni în mod portrait, deși e utilizată în landscape

iPhone 5s primește de la Mobilissimo.ro nota 9.7 din 10 pentru design, 9 pentru hardware și 8 pentru OS și UI, pentru un total de 8.9 din 10. Mai multe motive pentru nota găsiți în editorialul meu de aici.

Le mulțumim celor de la PCCommerce.ro pentru că ne-au oferit telefonul în teste și aflați că prețul sau a scăzut deja la cote mult mai accesibile, ajungând la aproximativ 4000 de lei.

Per total nu am fost prea impresionați de acest handset, din păcate pentru Apple.

PREȚ ACTUALIZAT:

iPhone 5s Review
 

Apple iPhone 5s
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×