iPhone 6 Review Mobilissimo.ro: baterie bună, acustică excelentă, ecran luminos, dar fără... "strălucire!" (Video)

9.170 ori
<b>iPhone 6 Review Mobilissimo.ro: baterie bună, acustică excelentă, ecran luminos, dar fără... "strălucire!" (Video)</b>Atunci când un iPhone se lansează, el devine de obicei un candidat instant la titlul de "telefonul anului", dar regulă a început să fie contestată în ultimii ani. iPhone 6 pare a nu schimba acest lucru, iar după ce am testat iPhone 6 Plus, phablet...

Atunci când un iPhone se lansează, el devine de obicei un candidat instant la titlul de "telefonul anului", dar regulă a început să fie contestată în ultimii ani. iPhone 6 pare a nu schimba acest lucru, iar după ce am testat iPhone 6 Plus, phablet primit în teste de la QuickMobile.ro, acum aruncăm o privire asupra lui iPhone 6, primit de la același retailer.

Terminalul a fost anunțat odată cu iPhone 6 Plus pe 9 septembrie și are un preț de 3.499 lei la QuickMobile.ro, în versiunea de 16 GB, ajungând până la 4.999 lei, pentru versiunea de 128 GB. Să trecem acum la design... unde ne întâmpină un handset cu ecran de 4.7 inch și cu un design mai elegant și mai compact decât al masivului iPhone 6 Plus. Avem de-a face cu un design premium aici, cu un telefon cu margini rotunjite și cu sticlă în zona frontală care ajunge de la o margine la alta.

iPhone 6 comparat cu iPhone 6 Plus

Produsul vine pe argintiu, auriu și space grey și măsoară 6.9 mm în grosime, mai puțin decât cei 7.1 mm ai lui iPhone 6 Plus. Telefonul cântărește 129 de grame și măsoară 138.1 mm în lungime, față de cei 123.8 mm ai lui iPhone 5s. Smartphone-ul măsoară 67 mm în lățime, față de cei 58.6 ai lui iPhone 5s și este comod de ținut în mână și mai puțin alunecos decât iPhone 6 Plus, dar în continuare destul de alunecos.

iPhone 6 pe parte de design

Handsetul e ușor de folosit cu o singură mână și nu este afectat de Bendgate, din câte știm, sau cel puțin nu atât de des și de mediatizat că phablet-ul. iPhone 6 adoptă un design metalic unibody și din păcate nu prea am apreciat acele dungi din plastic aflate în zona din spate. în zona frontală găsim un strat de sticlă protectoare, contra zgârieturilor, camera frontală, senzorii, earpiece-ul și butonul Home cu senzor Touch ID.

iPhone 6

în spate se afla camera principală, un microfon, blitzul, iar camera este scoasă puțin în relief, ca și pe iPhone 6 Plus. în stânga se afla butonul mute, plus butoanele de volum în formă de pilulă, în vreme ce în dreapta găsim butonul On/Off, mutat din partea superioară în acea zonă, plus slotul nano SIM, accesibil cu ajutorul cheiței metalice. în zona inferioară a handsetului găsim cele 6 orificii ale difuzorului, portul Lightning, jackul audio și microfonul.

Prezentare iPhone 6

Concluzia e că acest model are un design premium și că face mai puține compromisuri decât iPhone 6 Plus, dar e greu ca Apple să ne mai surprindă cu ceva în ziua de azi. Asta nu face telefonul mai puțin atractiv. Trecând la hardware, acest device vine cu un display de 4.7 inch, unul Retina HD cu iluminare LED, panou IPS LCD și rezoluție de 1334 x 750 pixeli, cu densitate de 326 PPI. iPhone 6 este dotat cu un procesor dual core 64 bit Apple A8 de 1.4 GHz, produs de către TSMC pe baza procesului de 20 nm și GPU IMG PowerVR GX6450. Acest produs vine în variante de 16, 64 sau 128 GB de stocare, dispune de 1 GB RAM, coprocesor de mișcare M8, o cameră de 8 MP în spate și una frontală de 1.2 MP. Primim și senzor de amprente Touch ID, iar pe partea de conectivitate avem WiFi 802.11 A/B/G/N/AC, Bluetooth 4.0, NFC (Apple Pay), GPS, Glonass și LTE Categoria 4.

Bateria lui iPhone 6

Mai avem la dispoziție și un accelerometru, giroscop, busola, senzor de proximitate și barometru. Bateria lui iPhone 6 este o unitate Li-Ion de 1810 mAh, care pe harței asigura 14 ore de convorbiri 3G, 11 ore de browsing WiFi sau 11 ore de playback video. La testul nostru, adică playback video HD în bucla, cu luminozitate la 50% și WiFi pornit, am ajuns la 11 ore și 30 de minute de playback, ceea ce e foarte bine. Am prins în medie cam o zi și jumătate de utilizare normală, cu apeluri, YouTube, navigare pe web și jocuri.

între timp un iPhone 6 Plus atinge 12 ore la testul nostru, iPhone 5s 11 ore, iar Galaxy S5 11 ore și 4 minute, deci nu se înregistrează vreun salt spectaculos. Stăm totuși bine, iar încărcarea durează 2 ore și 10 minute. Nu vă așteptați la opțiuni power saving, din păcate, iar acest model are în zona de setări doar o listă cu aplicațiile care consumă bateria mai mult, astfel încât să știți ce să opriți. Există și funcții că auto brightness sau auto lock, care reglează cât de cât consumul.

Difuzorul lui iPhone 6

Trecând la aspectul acustic, dacă iPhone 6 Plus a avut 8 orificii ale difuzorului, iar iPhone 6 16 orificii mai mici, ei bine iPhone 6 adopta doar 6. în ciuda acestui număr, difuzorul are un volum surprinzător de ridicat, oferă un sunet foarte clar și are un bas excelent. Vocile se aud perfect, iar personal consider difuzorul peste cel de pe iPhone 6 Plus și Galaxy S5, dar evident sub cele de pe HTC One M8.

iPhone 6 pe partea audio

Căștile au rămas aceleași EarPods pe care le știm, comode, cu volum și claritate OK, bas excelent, dar cu defectul că se aude perfect la exterior ce ascultați. Playerul muzical oferă aceeași experiență că pe iPhone 6 Plus, deci nici aici nimic nou. în zona de Setări, Music vom descoperi opțiuni că Shake to Shuffle, Sound Check sau EQ, care include opțiuni că Bass Boost, Acoustic, Flat, Jazz și multe altele. Există și o limită de volum, utilă dacă nu vreți să răniți urechile celui mic, de exemplu.

Puterea disfuzorului lui iPhone 6, in decibeli

Am testat difuzorul cu decibelmetrul și am atins 85.2 dBA, depășind iPhone 6 Plus și ai săi 83.8 dBA, dar fiind sub cei 87 dBA ai lui LG G3. în ciuda acestui test, consider terminalul drept unul cu o acustică excelentă. Trecem acum la display, unde ne întâmpină un IPS LCD cu iluminare LED, diagonală de 4.7 inch și rezoluție Retina HD, adică 1334 x 750 pixeli. Același ecran oferă o densitate a pixelilor de 326 ppi și contrast ratio de 1400:1.

Ecranul lui iPhone 6 la microscop

iPhone 6 se folosește de pixeli dual domain, care asigură unghiuri perfecte de vizualizare. Ecranul este acoperit cu un strat special rezistent la amprente și se comporta bine în bătaia soarelui, oferind și un contrast bun. De remarcat că iPhone 5s avea nuanțe de negru mai adânci, dar iPhone 6 se remarcă prin culori foarte bine calibrate și realiste. Rezoluția este o ușoară dezamăgire, deoarece ar fi putut fi măcar Full HD, ca pe iPhone 6 Plus. în rest ecranul rămâne clar, luminos și vine cu pixeli RGB Stripes.

Luminozitate ecran iPhone 6

El atinge 570 de unități LUX pe alb, ceea ce îl face foarte luminos, dar puțin sub cele 605 LUX de pe iPhone 6 Plus. Depășim totuși Galaxy S5 și ai săi 480 LUX. în zona de setări putem regla afișajul Standard/Zoom și avem și alte setări ale ecranului, dar nimic cu adevărat nou aici. și acum... camera!

Camera lui iPhone 6

în spatele lui iPhone 6 se află o cameră iSight de 8 megapixeli, cu pixeli de 1.5 microni, autofocus cu focus pixeli și deschidere F/2.2. Camera dispune de un blitz True Tone, de o lentilă cu 5 elemente, BSI și filtru Hybrid IR. Camera e protejată cu o lentilă din cristal de safir, ceea ce e logic, având în vedere cât de ieșită în relief este. Pe acest model nu avem parte de stabilizare optică cum am avut pe iPhone 6 Plus, iar camera frontală aduce cu 81% mai multă luminozitate decât predecesorii acestui handset. Aceeași cameră frontală are o deschidere F/2.2 și poate realiza captură în rafală la 10 FPS.

iPhone 6

iPhone 6 realizează fotografiile foarte rapid și focalizează rapid. Interfața este cea standard din iOS, minimalistă și simplă. în stânga să avem shortcut-ul către camera frontală, un timer, HDR, opțiuni pentru blitz, iar pe ecran avem la dispoziție un slider pentru reglare a expunerii. în dreapta găsim 8 filtre, butonul Shutter și galeria foto. Tot în acea zonă se afla modurile de captură, printre care se număra Photo, Panorama (până la 43 MP), Square, Video, Slow Mo și Time Lapse. Trecând la galeria foto propriu zisă, acest model realizează fotografii clare pe timp de zi, dar are culori mai reci decât suntem obișnuiți pe un iDevice.

Fotografie realizata cu iPhone 6

Fotografii realizate cu iPhone 6

Mostre foto și video realizate cu iPhone 6 (Galerie)

Macro-urile de toamnă (cele cu frunze) arată bine, iar telefonul a realizat și macrouri cu flori bune. Am testat și HDR-ul pe acea statuie ruginită (cu HDR, fără HDR), el fiind subtil și discret, dar bine aplicat, fără a exagera cu luminozitatea. Sincer să fiu nu simt la această cameră un salt de la iPhone 5s, la capitolul calitate cel puțin. Avantajul acestui model e că spre deosebire de foarte multe alte telefoane el generează foarte puține cadre ratate și fotografii de șters. Focalizarea este bună, expunerea și balansul de alb sunt și ele OK, iar nivelul de detaliu este în regulă, dar nu mai mult de atât. Panorama este intuitivă și foarte rapidă și nu generează artefacte la realizarea sa.

Captura foto low light cu iPhone 6

iPhone 6 generează fotografii care reduc doar puțin din zgomotul cadrelor de pe iPhone 5s. Acest handset este în aceeași ligă cu HTC One M8, dar nu și cu Galaxy S5 și Xperia Z2, care sunt superioare în mod clar. Captura nocturnă implică un blitz puțin cam prea puternic, iar fotografiile rezultate sunt cam gălbui. Zgomotul e prezent destul de mult, dar am apreciat modul în care se vede cerul noaptea la captura lui iPhone 6, ceea ce pe alte telefoane nu am remarcat. Cu toate acestea, la captura low light iPhone 6 este sub iPhone 6 Plus și asta se vede clar, dar și sub Xperia Z2 la același capitol. Măcar avem culori OK la capturile de noapte realizate cu blitzul.

în ce privește captura video, acest model realizează filmări slow mo spectaculoase în 120 FPS sau 240 FPS (720p), iar capturile video Full HD la 30 FPS sunt clare, bine iluminate și au un dynamic range bun. Imaginea e cam subsaturată, dar focalizarea este bună. Am testat până și stabilizarea, doar electronică în acest caz, dar la aceleași scări pe care am testat și iPhone 6 Plus pot spune că balansul a fost neașteptat de mic, dar totuși nu se compară cu OIS-ul excelent de pe modelul mai mare. La zoom in am fost neplăcut impresionat de scăderea de calitate a imaginii, dar nu pot spune că nu mă așteptam la acest lucru.

​

Am filmat și acel glob pământesc la 30 FPS și 60 FPS pentru a face comparația, primul clip având bitrate de 18 MBps, iar al doilea de 25 MBps. Clipul la 60 FPS arăta mai bine și pare desprins dintr-un film de acțiune și apropiat de realitatea percepută de ochiul uman. La captura video am avut parte de culori bune, realiste, dar tot reci. Rețineți și că Apple are un senzor 4:3 și din acest motiv nu are rezoluție orizontală destulă pentru captura video 4K, în cazul în care vă întrebați.

Filmarea aduce și captură audio mono, cu bitrate slab, de doar 60 Kbps. Fiindcă am vorbit de bitrate, aflați că clipul slow mo la 240 FPS are bitrate de 40 Mbps, iar cel de 120 FPS atinge 27 Mbps. Trăgând linie la capitolul filmare, pot spune că pe timp de zi se remarcă o îmbunătățire față de captură video a lui iPhone 5s, dar una destul de mică. La captura video nocturnă avem nivel OK de zgomot și pot spune că filmarea e peste calitatea lui Note 3 de exemplu.

Culorile arată OK, focalizarea este bună și nu avem probleme cu luminile filmate frontal. Totuși, ca și la iPhone 6 Plus am avut parte de reflexii pe ecran și trebuie menționat că filmarea low light e sub cea de pe iPhone 6 Plus. în concluzie cameră este egală cu cea a lui HTC One M8, doar că are zoom mai slab, dar calitatea e sub cea a lui Galaxy S5, Xperia Z2 și iPhone 6 Plus. Acest model e cu 15%-20% mai bun la capitolul foto decât iPhone 5s.

și pe acest model, ca și pe iPhone 6 Plus avem parte de noile opțiuni de editare foto din iOS 8, care includ crop, rotate, filtre, iluminare, culoare, Black + White, fiecare cu sub opțiuni. Galeria include acum o modalitate de căutare mai complexă și eficientă și o nouă secțiune, Recently Deleted, un soi de recycle bin pentru fotografii, care le păstrează 30 de zile după ce le ștergeți. Telefonul atinge o temperatură de 36.9 grade Celsius, după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci nu există o problemă cu supraîncălzirea.

Telefonul atinge o temperatură de 36.9 grade Celsius, după 15 minute de jucat Riptide GP2

în ce privește web browserul, acesta este rapid, tab-urile arata elegant, iar tastatura este comodă, are funcția QuickType, care oferă predicție și o scriere mai rapidă și precisă, învățând de la utilizator. Putem opta și pentru tastaturi third party odată cu iOS 8. Pe partea de telefonie am fost încântat de semnalul, claritatea convorbirilor și calitatea apelurilor pe acest model, spre deosebire de vocea robotică și fâșâitul de pe iPhone 6 Plus.

Benchmark-uri iPhone 6​

și video convorbirile prin FaceTime sunt acum mai bine iluminate și mai clare, exact cum a promis Apple. și acum să trecem la benchmark-uri, pentru că am comparat acest model cu flagship-urile principale ale anului. Iată rezultatele (click pe imagine pentru fișierul xls):

iPhone 6 benchmarks

în concluzie iPhone 6 câștigă 6 din cele 9 dueluri, fiind un terminal foarte puternic și având capacitatea de a rula orice joc nou, dar și neavând pic de lag în interfața. Trecând la software, v-am prezentat deja iOS 8 în recenzia lui iPhone 6 Plus și acum putem face o scurtă recapitulare. Odată cu acest OS primim un Control Center mai puțin arătos, prea minimalist, o zonă Today cu widgeturi asociate diferitelor aplicații, bannere de notificări interacționabile și posibilitatea de a atinge de două ori butonul Home pentru a coborâ iconurile din zona superioară a ecranului către voi.

Apple iPhone 6

Multitasking-ul include acum și shortcut-uri către contactele recent apelate și favorite, plus iconuri asociate aplicațiilor plasate sub thumnail-urile aplicațiilor. Spotlight include acum Wikipedia, detalii de pe web, conținuturi de pe terminal, mail-uri, aplicații și podcast-uri. Siri integrează Shazam, se activează prin comandă vocală Hey Siri atunci când telefonul e la încărcat și oferă și detalii despre filme pe baza lui Rotten Tomatoes.

iPhone 6 Touch ID

iCloud Drive este încă o noutate, care stochează și alte tipuri de date, în afară de fotografii și clipuri. Puteți integra date din calendar, remindere, notițe, date din Passbook, salvări de jocuri și multe alte fișiere. Există și funcția Family Share, care permite până la 6 utilizatori ai aceluiași card de credit, cu aprobarea tranzacțiilor de către deținătorul cardului. Avem parte și de Apple Pay via NFC, Touch ID e acum mai rapid și mai precis decât pe iPhone 5s, iar iOS 8 mai aduce și posibilitatea de a trimite un mesaj audio prin iMessage.

iPhone 6 Review

De asemenea, puteți începe o sesiune de lucru, browsing, clip video sau alte activități pe Mac și să o continuați pe terminal iOS 8 și viceversa. Pe lista de aplicații preinstalate pe acest device se află Calendar, Weather, Maps, Videos, Notes, Reminders, Stocks, Game Center, Newsstand, iTunes, App Store, iBooks, dar și Health, care concentrează detalii despre sănătatea voastră, de la glicemie și puls, la tensiune, greutate, somn, nivelul de alcool din sânge și altele. Lista se încheie cu Passbook și aflați că deja simțim nevoia unei evoluții pe iOS, care ca paradigmă principală de control și interacțiune e cam la fel ca în 2007.

Dacă ești genul de persoană care folosește peste 100 de aplicații cu siguranță te vei rătăci pe homescreen-urile tale, în ciuda organizării pe foldere. Poate că viitorul ne va aduce un UI mai inspirat...

și acum hai să emitem verdictul și să vedem întâi aspectele Pro:

 • mai user friendly decât iPhone 6 Plus
 • comod
 • fabricat din materiale premium
 • baterie bună
 • acustică excelentă
 • ecran foarte luminos
 • cameră bună, dar nu ieșită din comun
 • captură slow motion arătoasă
 • performanța crescută
 • calitate foarte bună a apelurilor

și aspectele Contra:

 • alunecos
 • camera foto nu impresionează prea mult
 • fotografii sub saturate
 • fără opțiuni power saving
 • rezoluția ecranului putea fi mai bună
 • captură low light sub așteptări
 • interfața deja nu mai este de ajuns pentru cerințele moderne
 • haos în zona foto
 • Control Center deloc arătos

iPhone 6 primește de la Mobilissimo.ro nota 9.5 din 10 pentru design, un 9.4 pentru hardware și un 9 pentru OS și UI. Nota finală este de 9.3 din 10, iar aspectele la care acest model excelează sunt bateria, acustică, luminozitatea, captura slow mo și performanță ridicată. El este puțin mai bun decât iPhone 5s, dar ecranul e probabil cea mai mare îmbunătățire. Totuși sunt aspecte la care nu poate rivaliza cu flagship-urile Android ale acestui an, printre care și camera. Le mulțumim celor de la Quickmobile.ro pentru acest produs oferit în teste.

Review iPhone 6
 

Apple iPhone 6
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×