iPhone 6S Review: cel mai bun telefon cu diagonală sub 5 inch al anului, cel mai comod şi tactil inovator (Video)

6.593 ori
<b>iPhone 6S Review: cel mai bun telefon cu diagonală sub 5 inch al anului, cel mai comod şi tactil inovator (Video)</b>Am testat deja iPhone 6S Plus, acesta nu e un secret şi am realizat o recenzie foarte amplă pentru acel phablet. A venit acum şi r&acirc;ndul fratelui mai mic, iPhone 6S, pe care &icirc;l disecam &icirc;n r&acirc;ndurile următoare. Terminalul a fost...

Am testat deja iPhone 6S Plus, acesta nu e un secret şi am realizat o recenzie foarte amplă pentru acel phablet. A venit acum şi rândul fratelui mai mic, iPhone 6S, pe care îl disecam în rândurile următoare. Terminalul a fost anunţat pe 9 septembrie şi are ca puncte principale de inovaţie 3D Touch şi camera de 12 megapixeli din spate.
 

Avem de-a face aici cu un iPhone de 4.7 inch, urmaşul lui iPhone 6, iar iPhone 6S costă 3.599 lei la Quickmobile.ro în varianta de 16 GB. El poate fi cumpărat şi la 4.099 lei în varianta de 64 GB sau 4.599 lei în cea de 128 GB la acelaşi retailer. Smartphone-ul vine pe argintiu, auriu, space gray şi auriu rose, iar grosimea sa este de 7.1 mm, în creştere de la 6.9 mm cât avea iPhone 6.
 

iPhone 6S

Telefonul cântăreşte 143 de grame, deci cu 14 mai mult decât iPhone 6, dar păstrează aceeaşi lungime şi lăţime, plus acelaşi format de design. De remarcat că iPhone 6S este mai subţire decât Sony Xperia Z5 Compact, rival în acelaşi segment de mărime a ecranului şi măsurând 8.9 mm în talie. Cel mai nou iPhone e fabricat din aluminiu seria 7000, mai rezistent decât materialul folosit pentru iPhone-urile de anul trecut.
 

iPhone 6S privit din fata

Handsetul e mai puţin predispus la un eventual Bendgate astfel şi are o carcasă unibody, cu un feeling solid şi premium. E drept că telefonul da senzaţia că e prea mic, pentru standardele din ziua de azi, dar există multe persoane care prefera un telefon mai mic, mai degrabă decât un phablet. Remarc şi faptul că avem muchii destul de groase ale ecranului pentru pretenţiile actuale. Există şi destul spaţiu irosit deasupra şi dedesubtul ecranului, ce e drept.

Aderența lui iPhone 6S este bună, iar utilizarea cu o singură mână se face fără probleme. În zona frontală avem la dispoziţie un difuzor pentru convorbiri, camera selfie, senzorii, dar şi butonul Home cu Touch ID integrat şi cu feedback bun. Tot în faţă e integrat noul tip de sticlă, prelucrată folosind tehnologia dual ion exchange şi fiind "cea mai rezistentă de pe piaţa" conform Apple.
 

iPhone 6S privit din spate

Se remarcă şi o uşoară curbare a panoului din sticlă spre margini. În partea din spate descoperim camera principală, care iese puţin în relief, apoi microfonul, blitzul şi decupajele din plastic pentru antene, deloc estetice. Camera e protejată cu sticlă de safir. În partea superioară nu avem vreun element de design ieşit din comun, iar jos avem jackul audio şi 2 microfoane, unul integrat în primul orificiu al grilei difuzorului. Tot aici se afla evident difuzorul şi portul Lightning.
 

iPhone 6S privit din lateral

Partea stângă a lui iPhone 6S găzduieşte butoanele de volum şi cel mute, toate cu feedback bun, iar în dreapta avem acces la butonul Power şi la slotul pentru cartela nano SIM. Telefonul oferă muchii rotunjite, care îl fac mai comod decât modelele angulare. În concluzie, acesta este un smartphone premium, comod, compact şi cu o construcţie solidă, iar nota pentru design este de 9.3 din 10.
 

Specificatii iPhone 6S

Trecem la hardware, unde ne întâmpină un display de 4.7 inch, un ecran Retina HD, cu 3D Touch şi rezoluţie de 1334 x 750 pixeli, plus procesorul Apple A9. El este produs de TSMC sau Samsung, iar noi am testat varianta de handset cu CPU Samsung. Aflaţi că Samsung realizează un A9 de 14  nm, iar TSMC de 16 nm. Acesta e un chipset dual core la 1.84 GHz, iar teoretic Samsung are variantă care consumă mai multă baterie, conform unor teste preliminare, contrazise de Apple.

Primim şi GPU PowerVR GT6700, coprocesorul de mişcare M9, 2 GB RAM LPDDR4 (iPhone 6 avea 1 GB RAM LPDDR3) şi 16, 64 sau 128 GB stocare. La bord se mai află o cameră de 12 megapixeli în spate şi frontală de 5 MP, iar pe partea de conectivitate ni se prezintă următoarele opţiuni: LTE Advanced, WiFi 802.11 a/b/g/n/ac cu MIMO, VoLTE, Bluetooth 4.2, NFC, GPS şi Glonass.
 

iPhone 6S Review

Iată cum arată şi senzorii: Touch ID, barometru, giroscop cu 3 axie, accelerometru, de proximitate, de lumină ambientala şi busola digitală. Pentru hardware iPhone 6S primeşte nota de 9.4 din 10, iar ca obiecţii avem varianta de pornire cu doar 16 GB stocare şi nu 32 GB şi rezoluţia atipică. Discutăm acum despre baterie, cu menţiunea că avem la dispoziţie o unitate Li-Ion de 1715 mAh, în vreme ce iPhone 6 punea la bătaie o baterie de 1810 mAh.
 

iPhone 6S, test baterie video playback

Pe hârtie ni se oferă 14 ore de convorbiri, 11 ore de playback video HD, 50 de ore de playback audio şi 10 zile de funcţionare în standby. La testul nostru de playback video HD în buclă, cu WiFi pornit şi luminozitate la 200 LUX am atins 12 ore şi 5 minute de playback, ceea e excelent. Depăşim iPhone 6 (11 ore şi 30 de minute), iPhone 6 Plus (12 ore) şi Galaxy S6 Edge+ (11 ore şi 9 minute), dar suntem sub Allview P6 Energy (12 ore şi 9 minute), iPhone 6S Plus (15 ore şi 8 minute) şi Lumia 1520 (17 ore).
 

iPhone 6S, timp de incarcare

Încărcarea se realizează în 2 ore şi 35 de minute, fiind deci destul de lungă în comparaţie cu cea a unui model Samsung de exemplu. Stăm totuşi mai bine decât iPhone 6S Plus (2 ore şi 57 minute), Huawei P8 (2 ore şi 47 de minute) sau Sony Xperia M5 (3 ore şi 4 minute). Există evident destule modele care se încarcă mai rapid: iPhone 6 (2 ore şi 10 minute), Galaxy S6 (1 oră şi 10 minute) sau Galaxy S6 Edge+ (1 oră şi 5 minute).
 

iPhone 6S, low power mode

La utilizare mixtă, am atins o zi, o zi şi jumătate de funcţionare cu acest model. În zona de Setări avem modul Low Power, o noutate venită cu iOS 9, care reduce frecventa procesorului, efectele vizuale, procesele din fundal şi asigură cam o oră în plus de utilizare a terminalului. În principiu performanţa unui iDevice scade cam cu 40% în acest mod.
 

Disfuzorul lui iPhone 6S

Tot aici vedem şi ce aplicaţii au consumat bateria şi în cât timp, iar nota pentru bateria lui iPhone 6S este de 9.7 din 10, ea fiind foarte bună, în afară poate de încărcare. Nu uităm de aspectul acustică, unde beneficiem de un difuzor singular jos, uşor de acoperit cu mâna în jocuri şi la vizionare video. Apple Music e playerul pe care îl folosim, fără egalizator la îndemână şi cu o secţiune My Music unde se află melodiile noastre.
 

iPhone 6S, test cu decibelmetrul

Apoi există şi For You, care oferă acces la serviciul de streaming Apple Music, plus o secţiune Radio şi Connect pentru socializare cu artişti. Experienţa acustică implică un volum ridicat, sunet clar, iar toatele notele se aud perfect. Nu există distorsionare, dar vocea devine puţin stridentă la volum maxim. Acustica e bună, dar am auzit un volum mult mai ridicat pe alte flagship-uri.
 

Castile lui iPhone 6S

Căştile sunt aceleaşi Earpods de 4 ani încoace, comode şi elegante, cu telecomanda lungă şi destul de rezistente la o sesiune lungă de jogging. Headsetul are volum ridicat, bas bun şi sunet clar, dar că de obicei pentru Earpods se aude tare în afară ce ascultaţi. La testul cu decibelmetrul am atins 81.7 dBa, ceea ce nu prea impresionează.
 

Putere volum iPhone 6S

Suntem peste Amazon Fire Phone (75.7 dBA), Xiaomi Mi 4i (72.1 dbA) şi Huawei Mate S (80.7 dBA). Ne-au întrecut însă destule terminale la acest capitol: Huawei P8 Liţe (82.9 dBA), iPhone 6 (85.2 dBA) şi iPhone 6S Plus (84.2 dBA). În zona de Setări găsim egalizatorul, cu opţiuni precum Acoustic, Bass Booster, Bass Reducer, Dance, Flat şi multe alte preseturi legate de gen muzical. Puteţi limita volumul maxim şi există şi o funcţie de Sound Check aici. Nota pentru Multimedia este de 9 din 10.
 

Display-ul lui iPhone 6S

Analizăm acum display-ul, un ecran de 4.7 inch Retina HD, cu iluminare LED şi panou IPS LCD. Rezoluţia este atipică, de 1334 x 750 pixeli, iar densitatea este de 326 PPI. Avem şi un contrast de 1400:1 şi aceeaşi diagonală şi rezoluţie că la predecesor de altfel. Apple se laudă aici cu standardul complet sRGB şi un strat oleofobic, care îşi face treaba bine pentru înlăturarea amprentelor.
 

Luminozitate ecran iPhone 6S

Aplicaţia Videos e cea folosită pentru playback video, fără opţiuni extra că subtitrări. Experienţa de vizualizare ne-a adus o luminozitate ridicată, imagini viu colorate (dar realist), fără probleme de reflectivitate şi unghiuri largi de vizualizare. Contrastul e bun şi nu au existat probleme în bătaia soarelui. Negrul nu e foarte adânc. Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la capitolul luminozitate, am atins 618 LUX, ceea ce înseamnă că avem un display destul de luminos şi peste iPhone 6S Plus (572 LUX), OnePlus 2 (465 LUX), iPhone 6 (570 LUX) şi iPhone 6 Plus (605 LUX).
 

iPhone 6S, luminozitate ecran comparat

Suntem totuşi sub Galaxy Note 5 (la soare 747 LUX), Galaxy S6 Edge (la soare 933 LUX) sau Galaxy S6 Edge+ (705 LUX). În zona de setări avem funcţia Display Zoom, cu opţiunile standard sau zoom, mărimea textului şi bolduirea textului, dacă dorim. Ecranul este excelent, dar LG G4 are culori mai realiste şi rezoluţia atipică îl trage puţin în jos.

3D Touch implică utilizarea a 96 de senzori capacitivi, care ajută la măsurarea diferitelor nivele de presiune aplicată pe ecran. Există şi un nou motoraş pentru feedback taptic, care oferă un nou tip de vibraţie ca răspuns la apăsările pe ecran cu tărie crescută. Funcţia de bază a lui 3D Touch este Peek şi Pop. Peek permite accesarea unui link sau mail prin apăsarea uşoară pe ecran (mai tare decât un tap normal), care blurează totul în jur şi oferă un preview al acelui conţinut.
 

iPhone 6S bateria

Dacă continuăm şi apăsam mai are urmează Pop, care ne duce în conţinutul în sine. Cu un swipe în sus după Peek putem vedea şi opţiuni de partajare de exemplu. Apoi putem pune în mişcare acele Live Photos prin apăsarea mai tare pe ecran, iar în homescreen-uri avem Quick Action Menus. Practic, apăsam mai tare pe iconuri pentru a declanşa o fereastră cu opţiuni lângă ele, care afişează funcţiile aplicaţiilor pe scurt.

3D Touch se foloseşte şi pentru un preview al caruselului vertical de multitasking, apăsând mai tare pe partea stângă a ecranului. Apoi folosim nouă tehnologie pentru a desena cu "peniţe" de diferite grosimi în aplicaţia Notes şi putem face selecţie de text întâi cu un tap şi tinere apăsată pentru a căuta un cuvânt şi apoi apăsând mai tare pentru a selecta. Dacă ţinem tastatura virtuală apăsată vom putea să creăm un touchpad, care ne ajută să ne mişcăm mai rapid printr-un text. Pentru display nota este de 9.5 din 10.
 

Camera lui iPhone 6S

Camera este pentru prima oară după câteva generaţii iPhone actualizată de la 8 la 12 megapixeli, iar camera selfie la 5 megapixeli. În spate se află o cameră cu senzor Sony de 1/3 inch, cu pixeli de 1.22 microni (mai mici decât ai predecesorului), fără stabilizare optică), dar cu blitz True Tone. Camera realizează panorama de până la 63 MP, are deschidere F/2.2, lentila cu 5 elemente şi filtru hibrid IR, plus BSI. În faţă se afla o cameră de 5 megapixeli, cu deschidere F/2.2, mărime a senzorului de 1/5 inch şi pixeli de 1.12 microni. Avem şi funcţie blitz pentru selfie, mărind luminozitatea ecranului la 300% pentru un flash scurt care ne iluminează faţa.
 

Camera lui iPhone 6S

Predecesorul avea o cameră frontală de doar 1.2 MP. Aplicaţia Camera se deschide rapid şi arata tipic pentru iOS, cu fonturi albe şi UI minimalist. În stânga se afla shortcutul către camera frontală, timer-ul şi opţiunea Live Photos. Ea permite realizarea unor fotografii mişcătoare, în stil G F sau Vine. Ele durează 3 secunde şi sunt practic clipuri video, realizate cu 1.5 secunde înainte să apăsăm pe butonul shutter şi cu 1.5 secunde după.
 

Filtre camera iPhone 6S

Acestea include şi audio, au frame rate de 14 FPS şi rezoluţie de 1440 x 1080 pixeli. Un Live Photo ocupa 3 sau 4 MB spaţiu stocare. Alte opţiuni includ HDR, blitz, 8 filtre în partea dreaptă a interfatei şi modurile de captură: Panorama, Square, Photo, Video, Slow Motion, Time Lapse. Galeria suporta Peek + Pop, iar experienţa de captură este excelentă, cu zoom fluid, focalizarea rapidă şi captura rapidă.
 

Mostra foto mancare iPhone 6s

Avem şi un slider pentru expunere la dispoziţie şi dacă ţinem apăsat pe ecran blocăm expunerea şi focalizarea într-un punct. În zona de Setări a terminalului găsim opţiuni că grila, rezoluţie de filmare (720p la 30 FPS, 1080p la 30 sau 60 FPS, 4K la 30 FPS şi slow motion 1080p la 120 FPS sau 720p la 240 FPS). Galeria foto a fost realizată de noi la mijloc de noiembrie, într-o zi în mare însorită.
 

Mostra foto iPhone 6S

Totuşi înainte de asta am realizat câteva cadre la interior, de tip gourmet. E vorba despre captura unor feluri de mâncare la un restaurant, cu o textură şi claritate excelentă pentru captura foto realizată la interior. Apoi am făcut şi un selfie ce a arătat la rândul său bine, iar când am dat zoom în pe un fast food cu nume amuzant am găsit şi primele urme de grain pe timp de noapte, dar calitatea imaginii a fost OK în acele condiţii.
 

Mostra foto iPhone 6S
 

La exterior am avut fotografii clare cu acel motan, cu culori realiste şi cu un 3D Touch haios. Apoi am avut câteva cadre fix la apusul soarelui, cu o calitate impresionantă la zoom pe clădirea de birouri Telekom şi o panoramă generoasă, de 16362 pixeli x 3646 pixeli. Panorama a fost foartă clară, în ciuda faptului că ultimele raze ale soarelui tocmai dispăreau.
 

Mostra foto iPhone 6S

La interior la târgul de carte Gaudeamus am avut culori şi iluminare OK şi apoi am avut un selfie cam artificial puţin. Şi iată-ne ajunşi şi la galeria pe timp de zi. Aici găsim un HDR care iluminează puţin cam prea mult imaginea, dar în general am înregistrat culori realiste, o textură plăcută a frunzelor, pe care parcă le simţim foşnind prin imagine şi păsări înfometate prinse în mişcare cu 3D Touch.
 

Mostra foto iPhone 6S

Se cam pierd detalii la zoom in, iar la o nouă porţie de selfie-uri am avut o imagine destul de clară şi textura bună a pielii, dar nu mi-a plăcut cum a arătat fundalul, ce a fost cam neclar. În general, camera principală a avut focalizare, expunere şi balans de alb fără cusur. Avem şi prim planuri cu un far roşu al acelor jucării din parc şi am creat şi efect bokeh.
 

Mostra foto iPhone 6S

Capturile landscape au arătat binişor, dar am văzut şi mult mai bine de atât dacă e să fiu sincer. A doua panoramă e foarte lată, clară şi are detalii excelente. Avem şi o serie de capturi în care ne-am jucat cu focalizarea la acea ghindă metalică, realizând capturi excelente. Aş spune că ziua această cameră e sub LG G4, Galaxy S6, S6 Edge şi iPhone 6S Plus, dar asta nu o face deloc rea. Mai degrabă rivalii sunt prea buni.
 

Mostre foto iPhone 6S

În capturile foto primim mai multe detalii decât pe iPhone 6 şi culori mai realiste, dar aspectele negative sunt faptul selfie-urile nu au fundalul foarte clar şi se pierd prea uşor detalii la zoom in. Claritatea e la fel la iPhone 6 şi 6S şi ce lipseşte pe modelul 2015 e acel gloss, acel feeling premium şi dorinţa de a imprima o fotografie în stil poster pe care o aveam la Galaxy S6 şi LG G4.
 

iPhone 6S, mostra foto low light

În condiţii low light am pus în evidenţă un blitz puternic, poate prea puternic pentru binele său. Fără blitz, capturile au fost destul de grainy, iar per total fotografiile de noapte au fost clar sub cele realizate cu LG G4. Halo-urile luminilor stradale sunt cam mari şi suntem în mare la egalitate cu iPhone 6S Plus, poate chiar puţin sub.
 

iPhone 6S mostra foto low light

Iluminarea şi culorile sunt rezonabile în low light, dar se mai poate umbla la calitatea imaginii. Blitzul strică capturile landscape, dar e util la prim planuri excelente. Selfie-urile arată foarte bine cu ecranul pe post de blitz. Suntem sub Galaxy S6 Edge şi LG G4 cu aproximativ 1%% pe timp de noapte şi identic cu iPhone 6 în condiţii nocturne, pot spune.

E foarte greu să pui una lângă alta o captură cu iPhone 6 şi 6S şi să ghiceşti care e care, ambele fiind la fel de clare. Pe partea de captură video, am început cu o filmare Full HD la 30 FPS şi 17 Mbps la apus. Aici avem o schimbare OK de expunere, claritate şi culori bune. Urmează apoi clipul Full HD la 30 FPS cu bitrate de 18 Mbps realizat în condiţii înnorate şi el nu arată prea impresionant, mai ales că e filmat la prânz.

Clipul 3 e cel slow motion cu pescăruşii, care a ieşit foarte clar, iar următorul e testul de stabilizare digitală, care e şocant de bun aş putea spune. Nu se pierde absolut deloc focalizarea când urcăm sau coborâm scări. Clipul 5 e filmat în Full HD la 60 FPS şi e foarte clar, nu are probleme cu vântul şi nu pierde focalizarea, deşi coborâm scări.
 

Clipul 6 are culori realiste, schimbare bună a expunerii, iar următorul e tot pe bază de pescăruşi, realizat la 60 FPS şi cu detalii bune la zoom în. Am filmat şi 4K, fără pierde a calităţii absolut deloc la zoom în avansat şi cu imagine şi culori perfecte. La captura video am avut culori şi expunere mai bună decât pe iPhone 6, dar aceeaşi claritate.

iPhone 6S Plus era clar superior, fiind numit de noi un handycam killer. Şi la filmare aş spune că iPhone 6S e sub Galaxy S6 sau LG G Flex 2, dar peste LG G4, care nu a impresionat la acest capitol. Pe timp de noapte am filmat cu claritate OK şi dar bitrate-ul a scăzut la 5 Mbps. Clipurile au fost în general prea întunecate pentru a distinge mare lucru, ceea ce e şocant pentru că iPhone 6 nu avea această problemă, dacă ne uităm la capturile sale nocturne.

Pentru camera nota acestui handset este de 9 din 10 şi trebuie încă o dată menţionat că iPhone 6S nu are o cameră rea, dar în afară de selfie-uri bune, stabilizare digitală, culori realiste şi claritate bună nu rupe norii faţă de rivalii flagship-uri. La editare foto avem obişnuitele opţiuni rotate şi crop, plus filtre, funcţii Color, Light şi B+W.
 

iPhone 6S nu se supraincalzeste in jocuri

În ce priveşte temperatura, am atins 36.4 grade Celsius, după ce am jucat jocul Riptide GP2 timp de 15 minute, deci telefonul nu suferă de supraîncălzire. Nota pentru temperatura este de 10 din 10. Web browserul Safari este rapid şi are funcţie de căutare în pagina, plus cerere a versiunii desktop de site, ţinând apăsat butonul Refresh.
 

Tastatura lui iPhone 6S

Tastatura virtuală e comodă, chiar şi pe diagonală mai mică decât media în acest an al phablet urilor. Pe partea de conectivitate, suntem acoperiţi cu VoLTE, LTE Advanced şi toate marile standarduri WiFi. La convorbiri volumul e excelent, semnalul bun şi claritatea foarte bună. FaceTime oferă videoconvorbiri mai clare că niciodată, iar pentru conectivitate nota este de 10 din 10.

Am trecut apoi la benchmark-uri, comparând iPhone 6S cu iPhone 6, iPhone 6S Plus şi Galaxy S6, dar şi cu OnePlus 2. Bătălia se da între un Apple A9 + 2 GB RAM, un Apple A8 + 1 GB RAM, Apple A9 + 2 GB RAM, Exynos 7420 + 3 GB RAM şi Snapdragon 810 v2.1 + 4 GB RAM. Iată cum arată rezultatele:
 

iPhone 6S benchmarks

iPhone 6S câştiga doar 2 din 9 benchmark-uri, dar asta doar pentru că iPhone 6S Plus îl întrece cu câteva puncte în teste. Faţă de iPhone 6 el câştiga 7 din 9 teste, iar performanta e fără de reproş. Nu avem lag şi rulăm orice joc fără probleme atât în acest an, cât şi încă 2 ani de acum încolo, zic eu. Riptide GP2 rulează excelent. Notă pentru benchmark-uri este de 9.5 din 10.

Trecem acum la iOS 9.1, versiunea de software a acestui smartphone. iOS 9 a primit de la noi o analiză foarte detaliată cu ocazia recenziei lui iPhone 6S Plus, astfel ca la iPhone 6S realizăm doar o scurtă recapitulare. Interfaţa rămâne la fel ca la iOS 8 şi 7, dar primim un nou font, San Francisco, care e mai elegant şi are literele mai rotunjite şi compacte.
 

iPhone 6S, iOS 9

Swipe în jos aduce în continuare ferestrele Today, cu ale sale widgeturi şi Notifications, unde vedem notificările. Cu un swipe în sus accesăm Control Center, în care se afla butoanele virtuale Quick Settings, slider-ul pentru luminozitate şi cel de volum, plus câteva shortcut-uri pentru lanterna, cameră, calculator şi Airdrop.
 

iPhone 6s Touch ID

Touch ID este acum mai rapid şi foarte precis, dar şi securizat cu o parolă din 6 cifre, ceva mai sigură decât înainte, dar nu la fel de sigură precum cea alfanumerică de pe terminalele noi Samsung. Interfaţa e fluidă, iar trecând la noutăţile lui iOS 9, Siri are acum o animaţie nouă şi Hey Siri poate fi activat doar prin vocea posesorului telefonului şi nu cu alte voci, printr-un setup special.

Hey Siri e o comandă valabilă şi când telefonul nu e pus la încărcat acum (pe iOS 8 funcţiona doar în timpul încărcării). Siri se poate activa cu feedback în aceste moduri: Always On, Ring Switch sau Hands Free. Asistentul vostru virtual poate acum găsi fotografii de la un anumit eveniment sau dintr-un anumit oraş/tara în galerie prin comandă vocală, dar şi să vă amintească de un mail, pagină web sau alte conţinuturi prin comanda "Remind me of this" când vă aflaţi în acea fereastră.

iPhone 6S Review

Siri poate actualiza statusul Facebook, face rezervări la restaurant, dicta mail-uri, spune glume şi poate chiar încerca să afle identitatea unui apelant necunoscut. Spotlight include acum Siri Suggestions, un fel de alternativa la Google Now, care vă afişează contactele şi aplicaţiile preferate. După o perioadă de utilizare ar trebui să afişeze scorurile echipelor preferate, vremea şi restaurante din zona voastră la ora prânzului sau cinei.

Spotlight face acum calcule matematice în timp real şi va permite să sunaţi un contact sau să îi dai mesaj direct din fereastră de căutare. El afişează rezultatele căutării atât de pe web, cât şi din mail-uri sau aplicaţii. Există şi ceva numit Proactive Suggest, care vă afişează hartă când plecaţi spre casă sau sugerează un contact des folosit în mail fără să solicitaţi aceste funcţii. Practic e un engine predictiv.
 

iPhone 6S Multitasking

Multitasking-ul apare acum sub formă de carusel orizontal, iar selecţia multiplă a fotografiilor se face prin apăsarea şi ţinerea apăsată a unei fotografii apoi swipe în jos. Puteţi face zoom în clipuri video în galerie, ascunde fotografii şi iOS 9 aduce şi WiFi Assist, streaming pentru muzică HiFi prin conexiune celulară şi direcţionare legată de transportul în comun în Apple Maps.

Tastatura virtuală a primit litere mari şi mici, iar Shift e acum mai clar definit. Aplicaţia Notes a evoluat mult şi are acum şi funcţia Checklist, o riglă foarte inteligent gândită, peniţe de desen variate şi opţiuni pentru bullets/body/heading. Safari are un Reading Mode evoluat cu extra opţiuni pentru fonturi şi fundaluri, iar o altă noutate este aplicaţia Apple News în iOS 9.
 

iPhone 6S Review

Apple Pay include acum carduri de fidelitate, iar iCloud Drive poate fi afişat pe homescreen. O noutate crucială este un buton Back virtual afişat în stânga sus, în anumite situaţii. Spre exemplu dacă dăm click pe un link pe Facebook şi vedem o ştire, apare butonul în stânga sus, foarte mic şi greu de apăsat şi acoperind simbolul de semnal WiFi/celular.

Setările au primit bară de căutare, iar în mail avem acum funcţia Markup pentru fotografii, cu o lupă inteligent gândită şi foarte multe opţiuni de editare foto a ataşamentului. În concluzie iOS e mai matur acum şi acesta e un update însemnat, poate mai mare decât a fost Marshmallow de exemplu. Iată cum arată şi lista de aplicaţii preinstalate:

 1. Messages
 2. Calendar
 3. Photos
 4. Camera
 5. Weather
 6. Clock
 7. Maps
 8. Videos
 9. Wallet
 10. Notes
 11. Reminders
 12. Stocks
 13. iTunes Store
 14. App Store
 15. iBooks
 16. Health
 17. Settings
 18. Facetime
 19. Calculator
 20. Podcasts
 21. Watch
 22. Game Center
 23. Compass
 24. Tips
 25. Voice Memos
 26. Contacts
 27. Find Friends
 28. Find iPhone

Nu avem bloatware la bord, iar nota pentru OS, UI şi aplicaţii este de 9.8 din 10. Şi acum hai să vedem verdictul!

Iată aspectele Pro:

 • materiale premium
 • design comod
 • baterie excelentă
 • ecran foarte luminos
 • 3D touch e viitorul
 • culori excelente ale fotografiilor
 • focalizare bună
 • stabilizare digitală excelentă la filmare
 • performanţa excelentă
 • iOS mai matur

Şi cele Contra:

 • rezoluţie atipică
 • 16 GB stocare pe modelul de pornire
 • încărcare lungă
 • fără încărcare wireless
 • acustica putea fi mai bună
 • fără acel look premium al fotografiilor specific unui flagship
 • blitz prea luminos

Iată şi notele:

 • Design: 9.3
 • Hardware: 9.4
 • Baterie: 9.7
 • Multimedia: 9
 • Display: 9.5
 • Camera: 9
 • Temperatura: 10
 • Conectivitate: 10
 • Benchmark: 9.5
 • OS, UI, aplicaţii: 9.8
 • Preţ: 7

Media acestor note este de 9.29 din 10. iPhone 6S este un telefon premium cu o baterie excelentă, iar 3D Touch e cu siguranţă viitorul, deşi suntem doar la începutul funcţionalităţii sale. Camera este de calitate, dar nu reprezintă un salt chintesenţial faţă de iPhone 6, claritatea fiind la fel. Acustica ar putea fi mai bună, iar handsetul e cam mic pentru pretenţiile unei pieţe care îngroapă tabletele prin popularitatea phablet-urilor.
 

iPhone 6S Review

În mod clar acesta e cel mai bun telefon cu ecran sub 5 inch pe care îl puteţi cumpăra, asta dacă nu sunteţi chitiţi pe Xperia Z5 Compact. Un lucru e sigur: acest model are bateria mai bună şi luminozitatea mai ridicată decât acel smartphone, pentru că ele sunt foarte greu de întrecut. Singura întrebare care rămâne e: telefon peste 5 inch sau sub? Dacă răspunsul e varianta B atunci e iPhone 6S.
 

Aflați prețul actualizat al lui iPhone 6s de pe QuickMobile.ro!
 

iPhone 6S Video Review
 

Apple iPhone 6s
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×