Karbonn Sparkle-V Review & Concurs: surpriza indiană cu Android One, cameră atractivă, UI fluid (Video)

3.595 ori
<b>Karbonn Sparkle-V Review & Concurs: surpriza indiană cu Android One, cameră atractivă, UI fluid (Video)</b>Telefonul Karbonn Sparkle-V reprezintă două premiere la Mobilissimo.ro: primul telefon produs de o companie din India pe care îl testăm, dar și primul model Android One. Anunțat în septembrie 2014, acest device vă este oferit la un concurs, ale...

Telefonul Karbonn Sparkle-V reprezintă două premiere la Mobilissimo.ro: primul telefon produs de o companie din India pe care îl testăm, dar și primul model Android One. Anunțat în septembrie 2014, acest device vă este oferit la un concurs, ale cărui reguli le aflați la final de articol. Terminalul dual SIM a ajuns în România pe final de an și ne-a fost oferit în teste de către Karbonn Mobile România, cărora le mulțumim.

Handsetul costă 499 lei la eMAG.ro și vine cu o carcasă din plastic de culoare roșu aprins. El oferă o aderență bună și este ușor de utilizat cu o singură mână. Zona frontală e magnet de amprente, iar telefonul e destul de gros, măsurând 10 mm în talie. El cântărește 138 de grame, este ușor rotunjit și are o porțiune irosită sub display, acolo unde tradițional se află butoanele capacitive.

Karbonn Sparkle-V Review

Tot în zona frontală găsim un earpiece original, cu forma rotundă, camera frontală, senzorii și LED-ul de notificări. în spate se află camera principală, blitzul și difuzorul, iar dacă înlăturăm capacul roșu, sub el găsim două slot-uri microSIM, unul microSD și bateria. în zona superioară se află jackul audio, iar jos portul microUSB și microfonul. în stânga nu avem nimic, iar în dreapta regăsim butonul On/Off și cele de volum, cu feedback bun.

Karbonn Sparkle-V dual SIM

Per total designul este OK pentru prețul acestui model. El amintește de un device Wiko sau Lumia 520/530 ca abordare de design. Trecând la hardware, Karbonn Sparkle-V propune un display de 4.5 inch, un IPS LCD cu rezoluție de 480 x 854 pixeli, iar la interior găsim un procesor quad core Cortex A7 de 1.3 GHz, un Mediatek MT6582. Avem la dispoziție și GPU Mali 400 MP2, 4 GB stocare, 1 GB RAM, slot microSD cu suport pentru până la 32 GB, o cameră principală de 5 MP și una frontală de 2 MP. Pe partea de conectivitate, avem la dispoziție WiFi, GPS, Bluetooth 4.0, două slot-uri SIM, GPRS/EDGE, radio FM și microUSB 2.0.

Bateria lui Karbonn Sparkle V

în plus, Sparkle-V aduce și accelerometru, senzor de proximitate, G sensor și giroscop. Terminalul dispune de o baterie Li-Po de 1700 mAh, care pe hârtie asigura 8 ore de convorbiri sau 160 de ore de funcționare în standby. La testul nostru, adică playback video HD în bucla, cu luminozitate la 50% și WiFi pornit am atins 6 ore și 3 minute de playback, ceea ce e bine. încărcarea durează 2 ore și 40 de minute și telefonul nu afișează procentul bateriei în bară status.

Remarcăm și lipsa modurilor power saving aici și încă o dată, bateria își face treaba OK. Să vedem acum ce ne aduce aspectul acustică. Aflați că acest model din India nu oferă un volum prea ridicat, dar sunetul este clar și toate notele se aud bine. Basul este OK și există o ușoară acoperire a sunetului pe o suprafață plată. în zona de setări avem un egalizator stock, iar playerul muzical folosit este Google Play Music.

Karbonn Sparkle-V - partea audio

Pentru prețul acestui model, experiența sa audio e destul de bună, iar trecând la căști, ele vine cu un fir rezistent, o telecomandă mare și sunet clar și volum destul de bun. Basul nu prea este bun la aceste căști și există și un ușor ecou. Avem la dispoziție și funcția radio FM, iar la testul cu decibelmetrul, am atins 81 dBA în spate și 80 dBA în zona frontală, ceea ce nu e foarte impresionant.

Putere volum Karbonn Sparkle-V

Un model oarecum similar, Wiko Rainbow atinge 87 dBA, de exemplu. La capitolul display, Karbonn Sparkle-V utilizează un IPS LCD de 4.5 inch, cu rezoluție de 480 x 854 pixeli și acest ecran da senzația că are o folie de protecție deja aplicată, deși primim una și la pachet. Nu avem un video player preinstalat, deci vom folosi aplicația Photos. Ecranul are luminozitate destul de bună, dar culorile sunt un pic spălăcite. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar contrastul este OK.

In cazul lui Karbonn Sparcle-V cu luxmetrul am atins 303 LUX

Pixelii sunt de tip RGB Stripe, iar la testul cu luxmetrul am atins 303 LUX, o luminozitate moderată. Totuși, nu suntem departe de modele cu pretenții ca LG G3 și ai săi 343 LUX sau Xperia Z2, cu 366 LUX. Ecranul este adecvat prețului și suficient pentru un utilizator casual de jocuri și privitor la filme. Nu avem setări speciale pentru ecran sau pentru acustică pe acest device.

Camera lui Karbonn Sparkle-V

în ce privește camera, acest model Karbonn se prezintă cu un senzor principal de 5 MP, cu autofocus și blitz LED, iar telefonul realizează capturi doar în prezența unui card microSD, neavând destul memorie internă. Am folosit cea mai nouă versiune a aplicației Google Camera, preinstalată pe acest model. Focalizarea lui Sparkle-V nu e foarte rapidă și nici realizarea fotografiilor.

Setari camera Karbonn Sparkle-V

Interfața include opțiuni ca Photo Sphere, Panorama, Lens Blur, Camera și Video în stânga ecranului, în vreme ce în dreapta avem Settings. Printre ele se număra rezoluția, cu 5 megapixeli în 5:3, 4.9 MP în 4:3 sau 3.7 MP în 16:9. Putem selecta și rezoluția de captură video (720p, 1080p sau 480p) și alege dacă panoramă și Photo Sphere să aibă rezoluție ridicată, normală sau scăzută.

și calitatea lui Lens Blur poate fi setată pe Normal sau Low. Opțiunile avansate includ expunerea manuală sau auto. în dreapta ecranului, fără a da swipe inițial găsim shortcut către camera frontală, opțiuni ale blitzului, HDR, grila foto și timer. Camera are un zoom rapid și hai să trecem acum la galerie, pentru a vedea cum au arătat fotografiile realizate pe timp de zi.

Fotografii realizate cu Karbonn Sparcle V

Menționez din start că aceste fotografii au fost realizate pe timp de viscol și în aceste condiții au ieșit surprinzător de bune imaginile. Culorile arată bine și fotografiile macro au fost destul de reușite, spre exemplu. A existat a pierdere a focalizării uneori, ce-i drept, iar dacă tot am menționat focalizarea, Lens Blur ne permite să refocalizăm cadrele apăsând pe prim plan sau fundal după realizarea a doua capturi.

Fotografii facute cu Karbonn Sparkle-V

Galerie cu fotografii realizate de Karbonn Sparkle-V

HDR-ul tinde să ardă puțin imaginile, probabil afectat de albul extrem al zăpezii și am apreciat la fotografii atât expunerea, cât și balansul de alb și contrastul. Având în vedere prețul și vremea, pot spune că această cameră de 5 MP s-a comportat mai degrabă ca una de 8 MP și este o surpriză plăcută. Am testat pe rând și opțiunile de expunere, ele ajutând mult captura în condiții low light.

Chiar și nivelul de detaliu este bun aici, iar panorama arată și ea bine și se realizează rapid. Pe partea de captură video, am primit înregistrare în format MP4, cu o acustică nu prea bună, dar cu o calitate bună a imaginii și culori OK. Există o pierdere a focalizării care se petrece cam des, dar expunerea și balansul de alb nu au probleme. Până și calitatea la zoom in se păstrează la un nivel acceptabil.

Ca și fotografierea, captura video e impresionantă pentru o cameră de 5 MP, iar mostrele realizate de noi sunt Full HD la 30 FPS și au bitrate de 16 Mbps. Per total, camera e cea mai mare surpriză plăcută de pe acest telefon Karbonn. în ce privește editarea foto, avem la dispoziție opțiuni precum Auto, Crop, Rotate, Looks, Tune Image, filtre și rame variate.

Am testat și temperatura handsetului, ajungând la 40.6 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2

Am testat și temperatura handsetului, ajungând la 40.6 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci telefonul nu suferă de supraîncălzire. în ce privește web browserul, îl avem pe Chrome la posturi, de obicei cu viteză rezonabilă, dar la momentul înregistrării recenziei video, a decis că pagina noastră să se încarce lent, din păcate.

Karbonn Sparkle-V benchmarks

Tastatura este comodă și bine spațiata, suportând și swipe între litere pentru a compune rapid un cuvânt. în ce privește telefonia, Karbonn Sparkle-V oferă suport 3G pe ambele SIM-uri și aduce o calitate OK a convorbirilor, semnal bun și volum destul de ridicat. Nu putem uita de benchmark-uri, unde am comparat acest model cu HTC Desire 310, Evolio Neos și Allview V1 Viper E.

Toate cele 4 telefoane au 1 GB RAM (în afară de HTC) și toate au display de 4.5 inch. în plus toate au procesoare quad core MediaTek MT6582, în afară de Evolio, care adopta un model mai modest de CPU. Hai să vedem rezultatele:

 Karbonn Sparkle-VHTC Desire 310Evolio NeosAllview V1 Viper E
Quadrant4419596831527279
AnTuTu19336172151269118490
NenaMark62.3 FPSX38.8 FPS55.1 FPS
Vellamo1739198310091766
3DMark3244319840233240
GeekBench 3363/1174354/1182276/877352/1187
GFX0,2 FPS4.2 FPSX4.2 FPS
Browsermark984X4311008
Sunspider1567127715061352
Speedtest22/20 MbpsX22/22 Mbps20/22 Mbps
Preț499 lei499 lei479 lei549 lei

Karbonn Sparkle-V câștiga 2 dueluri din 10, dar stă mai bine decât oricare dintre cei 3 rivali la capitolul fluiditate a interfaței, fiind mai bine optimizat decât restul. El nu are pic de lag și rulează fără probleme jocul benchmark Riptide GP2. Ca OS avem aici Android 4.4.4 în versiunea total stock, cu Lollipop promis că va sosi în curând pe acest device.

Karbonn Sparkle V rulează fără probleme jocul benchmark Riptide GP2

Cele mai noi aplicații stock Google sunt prezente aici, de la Gmail și Google+, la Calendar și Maps. Android One este un program Google în parteneriat cu producători hardware, adresat țărilor în curs de dezvoltare. Ideea este de a oferi telefoane cu software stock și actualizări prompte, dar și cele mai noi funcții Android la bord. Google se ocupă și de actualizările de securitate, iar în primul val de modele, partenerii din India au fost de bază pentru Google (Micromax, Spice, Karbonn).

Sparkle-V va primi actualizări prompte la Android timp de 2 ani de la lansarea sa, el fiind în rând cu modelele Nexus la acest capitol. Avem parte pe handset de un homescreen Google Now, widgeturi stock, multitasking cu swipe ca de obicei și notificări quick settings în zona dropdown de asemenea stock. Există și suport OK Google pentru căutări vocale rapide și interfața e foarte fluidă.

Karbonn Sparkle-V Review & Concurs: surpriza indiană cu Android One, cameră atractivă, UI fluid (Video)​

Trecând la lista de aplicații preinstalate, nu găsim aici prea mult bloatware. Astfel, Karbonn Sparkle-V vine cu Calendar, Drive, Gmail, Google+, Keep, Hangouts, Maps, Money Control, News+Weather, OLX, suita Play, Quick Office, Saavn (aplicație muzicală din India), Snapdeal (retailer India) și Google Translate. Cam atât despre acest device și hai să vedem acum concluziile!

Iată aspectele Pro:

 • preț accesibil
 • baterie OK
 • camera foarte bună pentru 5 megapixeli
 • display OK
 • interfața fluidă
 • un Android nou timp de 2 ani
 • software stock

și aspectele Contra:

 • acustica ar putea fi mai bună
 • luminozitatea putea fi mai ridicată
 • ecranul e magnet de amprente
 • memorie internă de doar 4GB

Karbonn Sparkle-V primește de la Mobilissimo.ro nota de 8.8 pentru design, un 9.3 pentru hardware și un 9.7 pentru OS și UI. Nota finală este de 9.26 din 10, acesta fiind un telefon excelent pentru prețul de sub 500 de lei. El este rapid, are interfața fluidă, camera surprinzător de bună și bateria OK pentru gama să de preț. Hai să vedem acum cum puteți câștiga acest produs!

Iată regulile concursului.

 • Like la pagina de Facebook Karbonn Mobile România
 • Postați un comentariu la articolul de unboxing/review (NU pe YouTube) cu răspuns la întrebarea "Considerați că Android One e un avantaj pentru Karbonn Sparkle-V? De ce?".
 • Dați share public pe contul vostru de Facebook personal la articolul de unbox/review

Cele 3 capturi sunt trimise la adresa concurs@mobilissimo.ro, cu subiect "Concurs Karbonn Sparkle-V", plus nume real, număr telefon și adresa. Tragerea la sorți va avea loc prin random.org la data de 18 ianuarie la ora 21. Multă baftă! [FORUM]

UPDATE: rezultatul extragerii îl puteți afla de aici.

Puteți afla prețul actualizat al lui Karbonn Sparkle-V aici.

Review Karbonn Sparkle-V
 

Karbonn Sparkle-V
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×