LG AKA Review: telefonul ochios e doar un midrange îmbătrânit prematur, cu cameră bună (Video)

3.167 ori
<b>LG AKA Review: telefonul ochios e doar un midrange îmbătrânit prematur, cu cameră bună (Video)</b>LG AKA este unul dintre cele mai originale handset-uri testate la Mobilissimo.ro &icirc;n anul 2015 şi ca atare am avut la test două modele de acest tip, cel galben şi cel albastru. Ele sunt primite de la Quickmobile.ro, retailerul v&acirc;nz&acirc;nd...

LG AKA este unul dintre cele mai originale handset-uri testate la Mobilissimo.ro în anul 2015 şi ca atare am avut la test două modele de acest tip, cel galben şi cel albastru. Ele sunt primite de la Quickmobile.ro, retailerul vânzând acest produs la preţul de 1299 lei. Avem de-a face aici cu un smartphone lansat iniţial în Coreea de Sud anul trecut şi apoi lansat în Europa în luna mai a acestui an.

Acesta este un telefon cu ochi şi personalitate, după cum veţi afla în următoarele rânduri. El vine în 4 versiuni: alb, albastru, galben sau roz şi măsoară 9.9 mm în grosime. Greutatea sa este de 135 de grame, iar handsetul este puţin cam mare pentru un model cu ecran de 5 inch. LG AKA e fabricat din plastic şi carcasa sa tinde să scârţâie destul de mult, cam la fiecare atingere ce e drept.

LG AKA

Handsetul are o textură punctată în spate şi da senzaţia că e mai uşor decât e de fapt. Telefonul e uşor de utilizat cu o singură mână şi are o aderență bună. AKA vine la pachet cu câte o mascotă, în funcţie de versiunea de culoare disponibilă. Astfel, varianta galbenă vine cu Eggy, care e mereu îndrăgostit, cea albastră vine cu Soul, care e un papiţoi petrecăreţ şi care iubeşte muzica, în vreme ce varianta roz vine cu YoYo, o creatură grăsuna care e mereu la dietă şi arată ca o pisică roz.

LG AKA Review

În cele din urmă varianta albă e definită de Wooky, o creatură nebunatică albă, pasionată de sporturi extreme. Aceste personalităţi se reflectă şi în ochii afişaţi în zona superioară a ecranului. Aceşti ochi sunt activaţi de o clapetă externă din plastic, ce ocupa 3/4 din zona frontală a handsetului. Avantajul clapetei care alunecă perfect peste ecran e că îl şi protejează pe acesta de zgârieturi.

LG AKA

LG încurajează şi ataşarea de abţibilduri pe clapetă, incluzând şi unele cu inscripţia YOLO în pachet. Acest capac este glossy şi strălucitor, dar e fabricat din plastic destul de solid. Terminalul are în zona frontală un difuzor pentru convorbiri, de mici dimensiuni, camera selfie, senzori şi LED-ul pentru status. Faţada e glossy, magnet de amprente şi are margini mari ale ecranului.

Spatele telefonului LG AKA

LG AKA are un spate care scârţâie la atingere, iar în spate se afla şi camera principală, mecanismul de autofocus laser, blitzul LED şi butoanele fizice On/Off şi cele de volum, toate cu feedback bun. Capacul spate e uşor de înlăturat, iar astfel accesăm bateria, slotul microSIM şi cel microSD. În zona superioară se află jackul audio şi microfonul, în vreme ce în zona inferioară descoperim difuzoarele (de fapt 2 grile şi un difuzor ascuns după una şi un microfon după cealaltă) şi porul microUSB.

În stânga se afla un orificiu pentru lanyard, în vreme ce în dreaptă nu avem nimic. Designul este destul de rotunjit, comod şi cu o abordare standard, dar nu putem trece peste scârţâit. Apreciem totuşi clapeta, cu rol de divertisment şi protecţie.

LG AKA din lateral

În ce priveşte hardware-ul, acest smartphone oferă un ecran IPS de 5 inch, cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli şi procesor quad core Snapdragon 400 Cortex A7 de 1.2 GHz. LG pune la bătaie aici şi GPU Adreno 305, 1.5 GB RAM, 16 GB stocare, slot microSD cu suport pentru până la 32 GB, o cameră principală de 8 MP, cu autofocus laser şi o cameră frontală de 2.1 MP.

Handsetul oferă şi opţiuni destul de variate de conectivitate: LTE Cat 4, WiFi a/b/g/n, GPS, Glonass, Bluetooth 4.0, NFC şi microUSB 2.0. AKA mai include şi accelerometru, senzor de proximitate şi o baterie Li-Ion de 2460 mAh, care pe hârtie asigura 270 de ore de funcţionare în standby, sau 8 ore şi 20 de minute de convorbire.

LG AKA test baterie video playback

La testul nostru, de playback video HD, cu WiFi pornit şi luminozitate la 50%, în loop am atins 9 ore şi 19 minute, ceea ce e foarte bine pentru un midranger fără pretenţii. Terminalul depăşeşte chiar şi faimosul OnePlus One, care atinge 8 ore şi 54 de minute de playback, dar şi pe LG G4, care atinge 8 ore şi 55 de minute sau pe Galaxy A5, cu ale sale 9 ore.

LG AKA test baterie PCMark

Suntem totuşi sub HTC One M8, care ajunge la 10 ore şi 15 minute. La testul PCMark, cel care simulează utilizarea continuă, am atins 6 ore şi 22 de minute, iarăşi un rezultat bun. Suntem astfel peste LG G4, care atinge 5 ore şi 19 minute şi peste Huawei P8, care ajunge la 5 ore şi 31 de minute. Totuşi AKA e sub Galaxy S6, cu ale sale 7 ore şi 6 minute.

Test incarcare baterie LG AKA

Timpul de încărcare nu e la fel de impresionant că restul, cu 2 ore şi 8 minute necesare aici. Stăm mai bine decât HTC One M9 (2 ore şi 20), dar mai prost decât LG G Flex 2, care are nevoie de o oră şi 47 minute pentru a fi complet încărcat. Per total o baterie foarte bună pentru un midranger, iar în zona de Setări avem opţiunile Power Saver, unele destul de standard.

Putem alege procentajul de baterie la care să pornească funcţia Power Save, ce să dezactivăm (auto sync, Bluetooth, WiFi, reducere luminozitate şi altele), deci nu avem prea multe opţiuni de economisire a bateriei. În ce priveşte acustica, LG AKA  pune la bătaie un singur difuzor în zona inferioară şi are un player similar ca UI cu cel de pe LG G3.

Interfata LG AKA

Interfaţa e minimalistă şi avem şi o funcţie la dispoziţie, care caută automat videoclip pentru fiecare melodie. În zona de Setări se afla Sleep Timer, care va permite să puneţi playerul să se închidă automat după o anumită perioadă. Există şi efecte audio, precum un egalizator (doar pentru căşti) şi reglaje pentru viteza de playback şi pitch-ul melodiei.

LG AKA pe partea audio

Playerul oferă suport FLAC şi WAV, iar experienţa acustică implica volum ridicat, sunet clar, bas OK şi un sunet clar. Căştile sunt unele standard, din plastic, cu fir care se încurcă uşor şi nu prea sunt comode, tinzând să cadă din ureche. Totuşi ele oferă un bas bun, sunet clar şi volum ridicat. Egalizatorul care se activează în cazul utilizării căştilor vine cu opţiuni că Bass Boost, Normal, Treble Boost sau Vocal Boost.

Putere volum LG AKA

Avem şi 7 canale de personalizare a experienţei acustice la dispoziţie aici şi nu există radio FM aparent. Am realizat şi testul cu decibelmetrul, atingând 86.4 dBA la difuzorul de jos, ceea ce este bine, mai ales că depăşim LG G Flex 2, care atinge 82.9 dBa, dar şi iPhone 6 Plus şi ai săi 83.8 dBa. Suntem totuşi sub Galax S6, care atinge 89 dBA.

În zona de Setări avem diferite profiluri pentru volum, Quiet Mode, setări pentru sonerii, tipuri de vibraţie şi efecte acustice (diferite pentru fiecare telefon AKA în funcţie de culoare) pentru screen lock, cover etc. Tragem linie la acustică într-o notă pozitivă şi ajungem la ecran. LG AKA vine cu un display IPS LCD de 5 inch, cu rezoluţie de 1280 x 720 pixeli şi densitate a pixelilor de 294 PPI.

Luminozitate ecran LG AKA

Playerul sau video este Galeria foto, care oferă suport Q Slide şi reglaje pentru aspect raţio şi subtitrări. Ea suportă şi pinch to zoom. Experienţa vizuală e uşor suprasaturată, dar imaginea e luminoasă, contrastul nu e rău, iar unghiurile de vizualizare sunt largi. Negrul e rezonabil de adânc aici, iar pixelii sunt de tip RGB Stripe. La testul cu luxmetrul am atins 350 LUX pe acest model, adică OK pentru un midrange.

Luminozitate ecran LG AKA

Suntem peste LG G Flex 2 şi ai săi 266 LUX, dar şi puţin peste Huawei P8 şi ai săi 346 LUX, sau ZenFone 2 cu 323 LUX. Am văzut totuşi şi mai bine la midrangere, precum 424 LUX la Wiko Rainbow. În zona de Setări avem următoarele opţiuni pentru display: Homescreen (Home sau Easy Home), Theme, Lockscreen, reglaje pentru butoanele touch virtuale, tip şi mărime de font, luminozitate, notificări LED, Smart Screen, efect Screen Off.

Camera lui LG AKA

Per total un ecran bun pentru un telefon midrange şi acum analizăm camera. LG AKA vine cu o cameră principală de 8 megapixeli în spate, cu focalizare laser (ajută la captura low light) şi blitz LED şi o cameră frontală de 2.1 MP. Interfaţa este aceeaşi ca şi cea a lui LG G3, oferind doar opţiunile de bază pentru captura. Pornirea camerei nu e foarte rapidă, iar în stânga ecranului avem opţiunile pentru blitz, shortcut către camera frontală şi modurile de captură (Auto/Panoramă).

Camera lui LG AKA

În zona de Setări avem parte de HDR (On/Off/Auto) şi opţiuni legate de rezoluţie (8 MP - 3264 x 2448 pixeli, 6 MP, 5 MP etc). Captură video se realizează la rezoluţie Full HD sau HD şi există şi comandă vocală aici, plus timer şi grila. În dreapta interfatei avem butonul shutter foto şi video, shortcutul către galerie şi butonul Back. Zoomul merge până la la 4X şi este foarte fluid.

Focalizarea este rapidă, dar realizarea fotografiilor nu este rapidă. Camera frontală, odată activată aduce şi un slider pentru înfrumuseţarea subiectului. Galeria pe care am realizat-o include fotografii ce datează de la finalul lunii iunie, într-o zi însorită. Camera se descurcă OK în plin soare şi reuşeşte să scadă iluminarea exagerată prin HDR.

Mostra foto LG AKA

Imaginile sunt clare şi bine iluminate, iar culorile sunt realiste în fotografii. Trebuie să recunosc şi că avem parte de capturi mai puţin arse decât mă aşteptam. Chiar la zoom în claritatea rămâne bună, precum în acel cadru cu lebede. Panorama este destul de lată, la o rezoluţie de 15936 x 1664 pixeli şi a fost realizată destul de rapid.

LG AKA mostra foto HDR

LG AKA se descurcă OK şi cu soarele în faţă şi avem şi un HDR reuşit cu acel robinet metalic. Culorile rămân vii şi realiste, iar expunerea, balansul de alb şi focalizarea sunt la rândul lor bune. Prin planurile au ieşit detaliate şi clare, ca şi capturile landscape. Evident avem şi macro-uri cu flori, foarte arătoase şi ne-am jucat cu focalizarea, reuşind să creăm efecte similare cu Bokeh, chiar şi în lipsa acestei opţiuni.

LG AKA mostra foto

Am remarcat şi că nuanţele de albastru şi galben arata foarte bine aici. Roşul arată doar OK în schimb. Aş spune că această camera se poate bate cu senzori de 13 MP fără probleme şi chiar cu un Galaxy S4 şi iPhone 5. Pentru un midrange LG AKA stă bine la fotografiere şi nu am avut parte de nici măcar o captură blurată. PE partea video captura se desfăşoară la rezoluţie Full HD, în format MP4, la 29 FPS şi cu 17 Mbps bitrate.

Avem parte de un prim clip cu o schimbare bună a expunerii, acustica şi ea bună şi o rezoluţie care pare mai mică decât Full HD, având în vedere calitatea. Al doilea clip e ceva mai clar, cu nivel OK de detaliu la zoom, dar mici probleme de acustica la vânt. Culorile arată bine. Al treilea clip oferă o acustică bună, pierdere de focalizare, dar şi culori realiste. În cele din urmă, clipul 4 are o focalizare OK şi expunere bună şi până şi stabilizarea e ceva mai bună.

LG AKA nu se supraincalzeste

Aş spune că filmarea e per total în regulă pentru un telefon midrange şi camera nu e chiar departe de modele ce emiteau oarecare pretenţii în 2013 sau 2012. Editarea se face cu opţiunile stock din KitKat, iar în ce priveşte performanţă, terminalul atinge 38.4 grade Celsius după 15 minute de jucat Riptide GP2, deci nu se supraîncălzeşte.

LG AKA in jocuri

Browserul web nu e foarte rapid, dar nici extrem de lent, iar în ce priveşte tastatura, ea nu e prea bine spaţiata, ci e mai degrabă îngustă. Pe partea de telefonie avem la dispoziţie funcţii că Speed Dial, One Hand Use, dar şi un volum ridicat, sunet clar şi chiar puţină anulare a zgomotului de fond. La capitolul benchmark, am comparat LG AKA cu Wiko Rainbow şi Sony Xperia E4G.

Acesta e un duel între un procesor quad core Snapdragon 400 din 2013, cu un procesor MediaTek MT6582 şi un quad core MediaTek MT6732. AKA are 512 MB RAM în plus faţă de rivalii de aici. Iată rezultatele:

LG AKA benchmarks

LG AKA nu stă prea bine la aceste teste, câştigând doar 2 din cele 11 benchmark-uri, deşi rivalii săi sunt teoretic mai slabi. Există şi puţin lag aici, mai ales atunci când avem mai multe aplicaţii deschise simultan şi imediat după boot. Totuşi rulăm Riptide GP2 fără probleme pe acest device. Că OS avem la dispoziţie aici Android 4.4.2 KitKat, cu o interfaţă în stilul celei de pe LG G3.

LG AKA interfata

Ea este plată şi colorată, dar nu foarte glossy. Iconurile arată fistichiu. Pentru multitasking avem o serie de thumbnail-uri, că la HTC Sense şi la modelele Huawei noi, iar widgeturile nu sunt foarte variate şi le combină pe cele stock cu cele tipice LG. Dacă ţinem un icon apăsat îi putem schimba pictogramă. În zona dropdown avem o aglomeraţie şi o îmbâcseală neplăcută, mai ales pe un ecran de 5 inch.

Recenzie LG AKA

Avem aglomerate în acelaşi loc shortcut-uri Quick Settings, notificări, 2 slidere pentru luminozitate, plus aplicaţiile Q Slide. Cu Quick Memo+ luăm notiţe direct pe homescreen, după cum probabil ştiţi deja. În zona de Setări nu avem opţiuni neobişnuite, poate în afară de Pointer Speed, utilizare cu o singură mână, asocierea unor funcţii butoanelor de volum din spate (deschidere cameră, Quick Memo), Security, Guest Mode şi control prin gesturi (flip to mute, dublu ţap pentru a activă ecranul).

LG AKA

Există şi Smart Cleaning, pentru a elibera memoria. Şi am ajuns şi la Factorul AKA aici. Puteţi schimba capacul spate pentru a schimba personalitatea telefonului, fiecare culoare aducând şi altă pereche de ochi unii încruntaţi, alţii larg deschişi şi alţii visători. Veţi apăsa pe acei ochi de pe ecran pentru a-i activă, veţi scutura telefonul pentru a face ochii ameţiţi şi veţi acoperi ochii şi apoi să îi descoperiţi pentru un mic joc de v-aţi ascunselea.

LG AKA

Atunci când conectaţi căştile şi personajul de pe ecran îşi pune căşti, iar când telefonul e pus la încărcat, zona ochilor îşi schimbă culoarea în roşu/portocaliu/albastru/verde. În funcţie de vreme, ochii aceia pot arăta aburi sau o broboană de sudoare. Dacă tragem uşor de clapeta de plastic în jos vedem un artwork unic în funcţie de personaj şi o zonă cu notificări.

LG AKA Review

Zona superioară a ecranului va afişa nu doar ochii, ci şi apeluri telefonice, playerul muzical şi alarma dacă e cazul. Fiecare personaj AKA parte de un widget special numit Come In And. El include o funcţie ce permite integrarea personajelor Soul, Yoyo, Eggy sau Wooky în fotografii şi selfie-uri, printr-o funcţie AR, dar şi shortcut-uri către un serial de desene animate pe YouTube cu aceste personaje.

LG AKA

Puteţi scana şi jucăriile pe care nu le aveţi pentru a le avea în versiunea AR la îndemână. Fiecare personaj are un widget propriu, astfel că Soul bea o bere şi intră într-un stâlp în animaţia din widget, iar Eggy dansează cu un trandafir între dinţi. Telefonul, că orice LG modern vine cu funcţia Clip Tray, care va permite să păstraţi fotografii, numere de telefon, linkuri şi clipuri video la îndemână pentru alipirea la documente sau integrarea în mail-uri.

LG AKA Review: telefonul ochios e doar un midrange îmbătrânit prematur, cu cameră bună (Video)

Pe lista de aplicaţii preinstalate se afla suita Google, Calculator, Calendar, Chrome, File Manager, Maps, QuickMemo, Remote Call, LG Smartworld (nu are versiune localizată în România), Tasks, ThinkFree Viewer, Update Center, Voice Rec, Weather şi YouTube. De remarcat că AKA nu are prea mult bloatware. Şi acum hai să vedem verdictul!

Iată aspectele Pro:

 • capacul protejează ecranul
 • telefonul e comod
 • baterie foarte bună pentru un midrange
 • difuzor cu volum ridicat
 • ecran luminos
 • camera de calitate la captura foto
 • "personalitatea" handsetului, prin acei ochi jucăuşi

Şi cele Contra:

 • carcasa scârţâie
 • zona de notificări e aglomerată
 • preţ ridicat pentru ce oferă handsetul
 • procesor vechi
 • rulează KitKat şi nu Lollipop

LG AKA primeşte nota 8.3 din 10 pentru design, un 8.7 pentru hardware şi un 9 pentru OS şi UI. Nota finală este de 8.66 din 10, iar popularitatea acestui model se bazează mai degrabă pe marketing, decât pe dotări. Pentru copii e drăguţ şi pentru cei care doresc un terminal inedit. Preţul e totuşi un minus de remarcat aici şi mă aştept la noi funcţii AKA pe viitor.

Le mulţumim celor de la Quickmobile.ro pentru produsul primit în teste, care costă 1299 lei.

LG AKA Review

LG AKA
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×