Sony Xperia E4g Review: un veritabil Xperia E4 killer şi un model low end excelent (Video)

4.169 ori
<b>Sony Xperia E4g Review: un veritabil Xperia E4 killer şi un model low end excelent (Video)</b>De obicei un smartphone low end poate fi satisfăcător şi at&acirc;t, dar uneori terminalele de genul &icirc;şi depăşesc condiţia şi surprind plăcut. Este şi cazul lui Sony Xperia E4g care deşi e un produs bun, ne lasă cu o &icirc;ntrebare...

De obicei un smartphone low end poate fi satisfăcător şi atât, dar uneori terminalele de genul îşi depăşesc condiţia şi surprind plăcut. Este şi cazul lui Sony Xperia E4g care deşi e un produs bun, ne lasă cu o întrebare negativă pentru Sony: oare ce rost a mai avut lansarea lui Xperia E4 cu câteva zile înainte de E4g, acel model fiind inferior faţă de E4g în toate privinţele??

În fine, Xperia E4g a fost anunţat la începutul anului şi lansat în aprilie 2015, iar preţul practicat în Europa este de 129 de euro. Avem de-a face cu un Xperia low end aici, un model de buget cu un design ce implică o carcasă din plastic, cu textură soft touch în zona din spate. Spre deosebire de Xperia E4, acest model nu dă senzaţia de ieftin sau fragil.

Sony Xperia E4g comparat cu Xperia E4

Aderența este bună, iar utilizarea cu o singură mână se face fără probleme. Avem la dispoziţie şi o diagonală mai mică decât pe Xperia E4 şi anume 4.7 inch faţă de 5 inch. Handsetul măsoară 10.8 mm în grosime, faţă de cei 10.5 mm ai lui E4 şi cântăreşte 135 de grame, în vreme ce E4 avea 144 grame. În concluzie, noul venit e mai gros, dar mai uşor.

Sony Xperia E4g din spate

În plus e şi cu 3 mm mai îngust. Capacul spate e tot de tip wraparound, că la al meu Lumia 520, apărând şi marginile handsetului. Sub carcasă se află slot-urile microSD şi microSIM, dar şi o baterie neînlăturabilă. Construcţia e solidă, iar în zona frontală găsim camera selfie şi LED-ul pentru notificări, în vreme ce lateral avem butoanele fizice destul de comode, iar în spate se află camera principală, bliţul, un microfon şi difuzorul.

Sony Xperia E4g din lateral

O amplasare ciudată este cea a portului microUSB lateral. Carcasa e rotunjită şi reprezintă o evoluţie faţă de Xperia E4 în toate privinţele. Reţineţi şi că acest model nu e rezistent la apă. Pe partea de hardware, ne întâmpină un CPU quad core Cortex A53, de 1.5 GHz, un MediaTek MT6752, conform lui CPU-Z, deşi Sony afirmă pe site-ul sau că e vorba despre MT6732.

În fine, saltul e clar, acesta fiind un CPU din 2014, faţă de cel de pe Xperia E4, datând din 2013. Avem parte şi de salt la capitolul GPU. Terminalul vine şi cu 8 GB stocare, din care 4.7 GB liberi, slot microSD şi 1 GB RAM. Având în vedere noul format de recenzie pentru terminalele low end, trecem la bechenduri acum. Handsetul atinge 10250 puncte în Quadrant, peste E4 cu 2000 de puncte şi depăşind şi modele ca Leagoo Lead 1 şi Karbonn Titanium S6.

Sony Xperia E4g AnTuTu

În AnTuTu atingem 32753 puncte, un scor excelent pentru un low end, depăşind chiar şi Galaxy A5, HTC One M7, HTC Deşire 820 sau BlackBerry Passport, care are 3 GB RAM. Xperia E4 atingea doar 18.000 de puncte. În 3DMark avem un scor de 5030 puncte în testul Ice Storm Extreme, fiind peste Galaxy A5 şi Karbonn Sparkle V, dar şi mai mult decât dublând scorul lui Xperia E4.

În GeekBench 3 avem un scor de 726/2167 single core/multi core pentru E4g, în vreme ce E4 atingea 351/1174. Suntem şi peste HTC One M7 şi Galaxy A5, iar per total rezultatele sunt excelente. Avem mai puţin lag la deschiderea aplicaţiilor pe acest model, o problemă pe E4. Jocurile rulează fără cusur, iar interfaţa e fluidă aici. Nu avem supraîncălzire, iar în Riptide GP2, după 15 minute de gaming am atins doar 33.3 grade maxim, deci telefonul rămâne rece.

Bateria lui Sony Xperia E4g

În ce priveşte bateria, Xperia E4g aduce o unitate Li-Ion de 2300 mAh, aceeaşi ca şi cea de pe Xperia E4, doar că acum ni se promit pe hârtie 64 de ore de playback muzical în loc de 48 ore. La testul nostru de playback video HD am atins 8 ore şi 40 de minute cu acest model, ceea ce e excelent şi depăşim Xperia E4 cu o oră şi 22 de minute.

Sony Xperia E4g comarativ baterie

Am depăşit şi telefoane cu pedigree că Galaxy Note 4 (8 ore şi 30 de minute), Amazon Fire Phone (7 ore şi 10 minute) sau HTC Deşire 820 (7 ore şi 13 minute). Încărcarea lui Xperia E4g durează 3 ore şi 34 de minute, cu 10 minute mai puţin decât pe E4, dar totuşi o durată destul de mare. În zona Settings găsim opţiunile Stamina, care dezactivează conexiunea date când ecranul nu e pornit şi limitează performanta hardware pentru a economisi energie.

Sony Xperia E4g pe partea audio

Ultra Stamina oferă până la o săptămână de funcţionare cu o încărcare a terminalului şi promisiunea celor de la Sony de a oferi 2 zile de funcţionare cu acest handset e pe deplin realizată. În ce priveşte acustica, acest handset pune la bătaie faimosul player Walkman, cu o interfaţă arătoasă şi funcţii trademark precum Clear Audio+, un egalizator cu 5 canale, xLOUD şi Clear Phase. Avem parte şi de surround la căşti, iar experienţa acustică la difuzor implică un volum ridicat, sunet clar şi bas OK.

Putere volum Sony Xperia E4g

Nu mai avem acel sunet înfundat când telefonul e pe o suprafaţă plată, că la Xperia E4 şi primim şi un visualizer arătos. Există totuşi puţină distorsionare la volum maxim. Căştile oferite la pachet au o telecomandă mare, fir care se încurcă uşor şi nu stau foarte comod în ureche. Avem parte de un sunet clar, volum ridicat, bas bun şi calitate bună.

Putere volum Sony Xperia E4g

Am folosit şi decibelmetrul pentru a măsura performanţele acustice acestui device şi am atins un foarte bun 86 dBA în faţă şi 86.5 dBA în spate. Xperia E4 atinge 80.9 dBA şi suntem aproape de terminale cu pretenţii că HTC One M9 şi ale sale 86.9 dBA sau peste iPhone 6 Plus, cu 83.8 dBA. Avem parte şi de radio FM cu RDS şi acum să trecem la aspectul video.

Ecran Sony Xperia E4g

Xperia E4g include un ecran de 4.7 inch, cu rezoluţie de 960 x 540 pixeli, un IPS LCD care se comportă mai bine în bătaia soarelui decât ecranul lui E4. Contrastul este mai bun şi avem parte de pixeli RGB Stripe, în vreme ce experienţă de vizualizare implica o imagine luminoasă, culori realiste, unghiuri largi de vizualizare şi imagine clară.

La testul cu luxmetrul am atins 424 LUX

La testul cu luxmetrul am atins 424 LUX, peste cei 217 LUX de pe E4. Am depăşit şi OnePlus One, cu ai săi 404 LUX, HTC Desire 820 cu 393 LUX sau HTC One M9, cu 362 LUX. În concluzie avem un ecran excelent, iar în zona de setări putem regla balansul de alb şi activă funcţia Smart Backlight. În ce priveşte cameră, avem parte de un senzor de 5 MP în spate şi unul frontal de 2 MP.

Camera lui Sony Xperia E4g

Camera principală oferă zoom 4x, HDR şi stabilizare digitală, dar şi multiple opţiuni, inclusiv unele de realitate augmentată, setări manuale, balans de alb, HDR şi multe, multe scene. Zoomul e mai fluid decât pe E4. Ne oprim asupra a câteva fotografii, precum cea landscape, care include copaci destul de bluraţi, dar şi o uşoară pierdere de detalii. Avem totuşi parte de culori realiste şi iluminare OK.

Mostre foto Sony Xperia E4g

Faţă de Xperia E4, care avea 15% sau 20% din fotografii blurate sau mişcate, Xperia E4g are maxim 10%. Captură macro arată excelent şi aproape că nu îţi vine să crezi că e realizată cu un handset low end. Culorile arată bine, fundalul e blurat pentru a scoate în evidenţă floarea, deci avem un macro excelent, mai ales pentru o cameră de 5 MP.

Mostra foto Sony Xperia E4g

Panorama este lată şi are o rezoluţie de 4912 x 1080, culorile arătând bine, dar imaginea fiind uşor curbată. Nivelul de detalii este destul de bun şi nu avem probleme cu soarele în faţă. Am testat şi shutter-ul camerei, care are o viteză excelentă şi poate prinde în aer picăturile de apă ale unei fântâni. Camera nu are probleme cu cadrele în mişcare, cum e spre exemplu acel glob pământesc care arată mai bine pe Xperia E4g decât pe Xperia E4.

Mostra foto Sony Xperia E4g

O galerie cu mostre foto găsiți aici!

Am apreciat şi iluminarea şi textura apei. Am avut şi o captură cu flori, cu detalii bune, culori excelente şi expunere bună. Nu există ardere la soare, în ciuda faptului că era o zi foarte însorită. Pe partea video, am filmat în format MP4, la rezoluţie Full HD şi frame rate de 30 FPS, dar şi bitrate de 17 Mbps. Stabilizarea rămâne slabă, dar expunerea este OK şi culorile arată bine. Avem şi acustică bună, dar există motion blur, cel puţin la prima captură.

Am capturat şi acea fântână, cu pierdere de focalizare, acustica iar bună şi iluminare OK. Captură video e marginal mai bună decât pe Xperia E4. Apreciem totuşi captura audio odată cu cea video. Putem spune că avem totuşi o cameră solidă de model low end aici, care ar face o figură bună şi în segmentul midrange. Pe partea de conectivitate avem 4G LTE, WiFi, NFC, GPS, Bluetooth 4.1 şi convorbiri clare, semnal bun şi volum ridicat la convorbiri.

Sony Xperia E4g Review

Telefonul poate atinge viteze maxime de download de 150 Mbps. La web browsing ne stă la dispoziţie Chrome şi acest browser e mai rapid pe E4g decât era pe E4. Tastatura e mai degrabă înghesuită, decât comodă aici. Pe partea de software, terminalul rulează Android 4.4.4 şi vine cu butoane virtuale pentru Android, o interfaţă personalizata de Sony, care combină transparentă cu nişte culori vii şi o abordare plată, dar şi meniuri laterale compartimentate clasic.

Întreaga paradigmă de UI e în concordanţă cu restul de produse Sony, de la tablete la console PlayStation. Aplicaţiile media, că Walkman, Album şi Video merg pe transparentă şi pe tile-uri, dar şi meniurile din zona stânga. Avem parte şi de widgeturi unice, multitasking cu aplicaţii ce plutesc pe ecran minimizate în plus faţă de cele standard, dar şi teme arătoase.

Sony Xperia E4g Review: un veritabil Xperia E4 killer şi un model low end excelent (Video)

Aplicaţiile pot fi aranjate după cele mai folosite, cele instalate de noi sau alfabetic, iar pe lista avem Social Life, un fel de Flipboard/BlinkFeed, Track ID, un precursor pentru Shazam, AVG că antivirus şi Office Suite pentru productivitate. Există şi Garmin pentru navigare. Nu avem prea mult bloatware, ceea ce e bine. Şi acum să trecem la verdict!

Iată aspectele Pro:

 • preţ accesibil
 • ecran luminos
 • acustică foarte bună
 • textura plăcută
 • LTE la preţ de buget
 • benchmark-uri bune, GPU bun
 • baterie excelentă
 • carcasă solidă

Şi cele Contra:

 • încărcare îndelungată
 • filmarea putea fi mai bună
 • lansat în aprilie 2015 şi totuşi fără Lollipop
 • nu înţelegem rostul diagonalei mai mici decât pe Xperia E4...

Xperia E4g primeşte de la Mobilissimo.ro nota 9.1 din 10 pentru design, un 9.5 pentru hardware şi un 9 pentru OS şi UI. Nota finală este de 9.2 din 10 şi acesta este un veritabil Lumia killer, dar şi un Xperia E4 Killer din păcate pentru Sony. Terminalul este excelent pentru tineri, are o baterie ce chiar atinge 2 zile cum a promis Sony şi un ecran şi acustică foarte bune.

Sony Xperia E4g Review

Adăugăm şi LTE la pachet şi un design OK şi avem un telefon de buget excelent, pe care vi-l recomandăm pentru cumpărăturile de pe perioada verii!

Pentru moment Sony Xperia E4g nu e lansat comercial în România, dar puteți verifica statusul acestui telefon, accesând aceste căutări în eMAG sau Compari.ro.

Sony Xperia E4g Review

Sony Xperia E4g
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×