Motorola Moto X4 Review (Multimedia, Cameră, Benchmark-uri)

Autor:  | Publicat în:  Motorola  Lenovo 2.699 ori
<b>Motorola Moto X4 Review</b>Motorola a ajuns subiect de mândrie la Mobilissimo.ro. Am testat aşa multe telefoane Motorola în ultimul an că mă simt colecţionar. Cred că am testat toate telefoanele posibile, de la Moto G5 la Moto G5S Plus, Moto Z2 Play, Moto M, Moto E-uri..

Multimedia Motorola Moto X4

Doar earpiece, doar "nişte căşti" la pachet

M-am învăţat că Motorola să nu epateze excesiv la capitolul difuzoare, oferind doar earpiece-ul cu rol de difuzor pentru muzică. Cine vrea să sară de 100 dBA, o să o facă prin modulele JBL pentru Moto Z-uri sau culmea prin modelele Moto E, care au super volum.

Moto X4 vine cu un difuzor pentru convorbiri, care are şi rol de difuzor pentru muzică. Am folosit Play Music ca player, pentru că tot era preinstalat, doar că a primit un egalizator nou. Avem reglaje de bas (Extreme, punch şi altele de gen), dar şi Balanced, Treble şi Vocalizer. Cum a fost experienţa acustică? Pot să zic că terminalul nu a vibrat excesiv, volumul a fost OK, basul profund şi clar nu acoperiţi difuzorul acesta cu mâna în landscape.

Mi-a plăcut în special cum s-a auzit chitara aici. Am făcut şi un test cu decibelmetrul, evident şi aici scorurile au fost cam modeste. Cu sample-ul nostru acustic am ajuns la 79.6 dBA, care e peste iPhone 7 şi Huawei Mate 9 Pro, dar sub Moto Z2 Play şi Mate 9. În acelaşi timp, când am întors telefonul cu faţa în jos am ajuns la DOAR 64.5 dBA, foarte modest, dar de aşteptat, pentru că difuzorul e acoperit.

Test - Putere volum frontal (sus)

 • 1.Samsung Galaxy A3 (2017)89
 • 2.Motorola Moto G5 Plus88,6
 • +
 • 38.Motorola Moto X479,6
 • 39.HTC U1179,5
 • 40.Huawei P20 Pro79,5
 • 41.Allview E3 Jump79
 • 42.Motorola Moto G678,6
 • 43.Sony Xperia X Performance78,1
 • 44.Xiaomi Mi 678
 • 45.Apple iPhone 7 Plus77,7
 • 46.Apple iPhone 777,5

Test - Putere volum spate

 • 1.LeEco Le Max 295 (dBA)
 • 2.Motorola Moto G7 Plus94,5 (dBA)
 • +
 • 258.Motorola Moto Z76,2 (dBA)
 • 259.Motorola Moto G576,1 (dBA)
 • 260.Amazon Fire Phone75,7 (dBA)
 • 261.Motorola Moto Z Play74,6 (dBA)
 • 262.Allview Impera i73,6 (dBA)
 • 263.HTC Desire 10 Lifestyle73,3 (dBA)
 • 264.Sony Xperia X Performance73,3 (dBA)
 • 265.Motorola Moto Z2 Play71 (dBA)
 • 266.Motorola Moto X464,5 (dBA)

Test - Putere volum multimedia

 • 1.ASUS ROG Phone107,5
 • 2.Nokia 8.1107,2
 • +
 • 117.Motorola Moto X492,6
 • 118.Sony Xperia XZ292,5
 • 119.Samsung Galaxy S892,3
 • 120.ZTE Nubia Z11 Mini91,9
 • 121.Huawei Mate 9 PRO91,8
 • 122.Huawei P10 Lite91,7
 • 123.Motorola Moto Z2 Play91,4
 • 124.Allview X4 Soul Infinity N91,2
 • 125.Huawei P20 Lite90,9

Când ne-am jucat Riptide am ajuns la 92.6 dBA, ceea ce sigur nu e vreun record, dar a depăşit Moto Z2 Play şi Huawei P10 Lite. Moto G5 Plus e ceva mai zgomot, plus modelele Moto E testate de noi în ultima jumătate de an. Primim şi radio FM aici, iar telefonul vine la pachet cu o pereche de căşti cu fir plat, care nu se încurcă aşa uşor şi are şi o mică telecomanda inclusă. Sunt căşti din plastic, destul de comode, dar sunetul se aude cam spart, basul e mediocru, iar volumul e ridicat.

Cameră Motorola Moto X4

Câteva surprize în sfârşit şi la Moto, nu văd motivul camerei secundare

Motorola Moto X4 a intrat la noi în teste cu bănuiala că va oferi o experienţă similară cu Motorola Moto G5S Plus să zicem, poate un pic mai bună. Eram deschişi şi la surprize evident şi acestea nu au întârziat să apară.

Telefonul se prezintă cu un combo de cameră în spate care sună a ZenFone 4 şi ZenFone 5: 12 MP + 8 MP. Camera de 12 MP vine cu Dual Autofocus Pixel, tehnologie populară pe Galaxy S7 şi văzută şi pe Moto Z2 Play. Avem şi deschidere F/2.0, pixeli de 1.4 microni şi blitz dual tone. Camera secundară de 8 MP vine cu obiectiv ultra wide de 120 de grade şi deschidere F/2.2.

Nu avem stabilizare optică aici, din păcate, dar primim filmare 4K. Selfie-urile se fac cu ajutorul unei camere de 16 megapixeli, cu deschidere F/2.0 şi această cameră are propriul său blitz LED. Există şi un mod Adaptive Low Light, care face cadre speciale de 4 megapixeli, extra iluminate.

Video-review Motorola Moto X4, secțiunea cameră

Cât despre utilizarea camerei, aplicaţia Camera porneşte cam lent la drum şi va permite să faceţi trecerea între cele două camere din spate, cea normală şi cea wide angle. Viteza de focalizare e OK, dar zoomul e foarte lent. Revenind la UI şi opţiuni, avem un mod Manual, care oferă reglaje pentru balans de alb, ISO, expunere, focalizare şi shutter. Modurile de captură includ Portrait, Cutout (decupează în jurul unui subiect în stil iPhone X Portrait Lighting), Spot Color (păstrează doar o culoare într-o fotografie şi restul alb negru).

Avem şi Panorama, scanner de text, o funcţie care identifică repere, filtre şi captura slow motion. Din păcate realizarea de fotografii se face cam lent.

Trecem la galeria de fotografii realizate ziua şi am prins o zi foarte însorită, cu aproape 30 de grade temperatură. Fotografiile sunt clare, culorile sunt vii, dar captura wide angle e prea curbată, aş zice. Prim planurile cu flori sunt foarte arătoase, detaliate, clare şi culorile m-au mulţumit. HDR-ul a reglat bine discrepanţele între zonele acoperite de umbră şi cele prea iluminate de soare.

Am dat zoom pe PC la fotografii şi am descoperit că grain-ul nu apare prea uşor, deci detaliile sunt în grafic. Îmi place şi funcţia specială Cutout, care la o adică s-ar bate cu iPhone X Portrait Lighting şi funcţia similară de pe Huawei P20 Pro. Selfie-urile arată binişor şi cumva parcă fundalul lor m-a impresionat mai mult decât ele în sine.

Aş zice că suntem cam la nivel de Xperia XA2 Ultra, poate puţin peste chiar. Din păcate Bokeh-ul nu mă mulţumeşte şi cea mai bună dovadă e o fotografie cu o floare galbenă. Focalizarea e bizară, avem zone neclare ciudate, deci pas. Uneori nici faţa nu arată prea clar la selfie, de aceea am zis că sunt doar OK capturile de gen. Dacă mai sus am menţionat că zoomul pe PC e mulţumitor, când dai zoom de pe telefon pierzi detaliile repejor.

În general claritatea a fost excelentă şi nu am avut obiecţii. Panorama a avut doar dimensiuni modeste, de 8336 x 944 pixeli, dar posibil să fie vreo extra setare de reglat aici, pentru că mi se pare prea mică. Opţiunea Spot Color e doar un moft, dar nu prea mai vezi o funcţie de "extragere" a unei culori în ziua de zi. E ceva ce ar fi fost cool în 1999.

În mare aş zice că sunt impresionat de ce poate Moto X4, cu ceva rabat la selfie şi Bokeh. Îl pot pune la egalitate cu Samsung Galaxy A8 (2018) sau Xperia XA2. Posibil să fie cel mai bun telefon Moto midrange din ultimii ani, la camera cel puţin. E peste telefoanele care au "Lite" în nume, peste Moto G5S şi cam orice Xiaomi din ultima vreme. Simt că aş fi fost la fel de mulţumit şi cu o singură cameră, nu neapărat cu două.

Asta la captură de zi... Cea de noapte este surprinzător de bine iluminată şi clară, doar că halourile stâlpilor de iluminare sunt puţin cam prea mari. De claritate sunt mulţumit şi am descoperit ceva inedit. Dacă faci poze noaptea cu camera wide angle ele ies mai roşiatice şi portocalii. Dacă le faci cu camera normală se calibrează mai bine nuanţele.

Zoomul din telefon e "meh", dar detaliile au fost OK în general la captura landscape. Gălbuiul iluminării urbane a fost reglat acceptabil şi avem şi captura cu blitz OK, doar că puţin cam grainy. Iarăşi o impresie bună fată de ce ne-au arătat Moto-urile în ultima vreme noaptea. Suntem peste Huawei P Lite-uri, peste ASUS ZenFone 4 şi Huawei Mate 10 Lite.

Şi acum am ajuns la filmare. Am capturat video în format MP4, la rezoluţie Full HD, 30 FPS şi 17 Mbps. Primul lucru remarcat? Microfon bun, ambianta prinsă perfect, claritate OK. Sunt şi ceva arsuri de imagine, când bate soarele fix în florile viu colorate. Schimbarea de expunere se face natural şi fără sacadări sau trepte. Zoomul a fost excelent, în comparaţie cu fotografiile.

Focalizarea şi-a făcut treaba fără ezitări şi nici culorile nu au fost rău reglate. Filmarea 4K e la nivel de flagship şi dacă v-ar zice cineva că e filmare de Galaxy S8 aţi crede. Focalizare perfectă, iluminare, culori, microfon. Aşa da! Captură la 60 FPS începe să o dea pe refocalizare din păcate şi ceva îmi zice că aici intră în acţiune camera wide angle, simptom văzut şi la LG G6.

Avem şi un slow motion cam neclar, dar drăguţ, iar la testul de stabilizare aş zice că am stat doar OK. Da, ştiu, am pierdut focalizarea de 2-3 ori, dar pentru EIS nu stăm chiar rău. Chiar şi camera frontală poate trece testul vlogger-ului de 15 ani la început de carieră. Ştiu că imaginea e cam tremurată, dar din nou, lucrăm cu EIS nu cu OIS. Fundalul e cam ars la filmare selfie.

Se bate cu Xperia XA2 Ultra la filmare şi cu Samsung Galaxy A8 (2018). În afară de refocalizarea ce apare uneori şi arsuri are nota de trecere şi aprecierea mea. E mult peste Motorola Moto G5S şi cam toată seria Moto G. Filmarea nocturnă? Vorba lui Al Pacino în "Donni Brasco": Forget about it! Tremura, halouri mari, prea galben, mai vreţi?

Flicker la mişcare, dar zoom OK, sunt dezamăgit, după ce am bifat 3 reuşite din 4 teste. Cum nu le poţi avea pe toate, filmarea nocturnă e călcâiul lui Ahile aici.

Benchmark-uri Motorola Moto X4

Nu gafează la teste şi e bun şi de gaming

Motorola Moto X4 are unul dintre procesoarele bune ale ultimilor ani, Qualcomm Snapdragon 630, chipset octa-core la 2.2 GHz. Vine cu GPU Adreno 508 şi a fost văzut chiar şi pe telefoane midrange cu pretenţii lansate recent, ca ASUS ZenFone 5 Lite şi Nokia 6.1. Telefonul are 3 versiuni de RAM: 3, 4 sau 6 GB, dar noi o avem pe cea cu 4 GB.

Vine cu 32 sau 64 GB stocare şi slot microSD, iar la utilizarea de zi cu zi nu am resimţit vreun pic de lag. Ajută şi faptul că avem software stock şi curat, ajuns rapid la Android 8.0  Oreo. Riptide GP Renegade rulează fără probleme aici, dar şi Dead Rivals, MMORPG cu ceva pretenţii de la Gameloft. Nu e lag, nu e stutter, avem şi frame rate bun.

Huawei P10 LiteMotorola Moto X4Huawei Mate 10 LiteXiaomi Redmi 5 PlusSony Xperia XA2 Ultra3DMark Sling Shot5991374×84013213DMark Sling Shot - Graphics5111285×72012443DMark Sling Shot - Physics14961814×202616843DMark Sling Shot Extreme ES 3.1×838×4658173DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Graphics×727×3807103DMark Sling Shot Extreme ES 3.1 - Physics×1803×102417213DMark Sling Shot Extreme Vulkan×719×4236983DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Graphics×605×3445853DMark Sling Shot Extreme Vulkan - Physics×2110×21672164AnTuTu v65936759843587455234560185AnTuTu v6 - 3D88368114817449078171AnTuTu v6 - CPU2006620533206172067821643AnTuTu v6 - RAM52964894513854724799AnTuTu v6 - UX2516926302248162128825572AnTuTu v7×87985×7800088681AnTuTu v7 - CPU×38721×1264839576AnTuTu v7 - GPU×19881×3876619674AnTuTu v7 - MEM×6169×62475865AnTuTu v7 - Temperature×33 (°C)××31 (°C)AnTuTu v7 - UX×23214×2033923566Basemark OS II12681520130612411554Basemark OS II - Graphics840150484310021482Basemark OS II - Memory17661192175410001309Basemark OS II - System26263275277732163280Basemark OS II - Web663909707735916Basemark Web66,55103,4780,4296,77105,21GFX Bench 4.0 - ALU 2304,87394278,3317737,1GFX Bench 4.0 - Car Chase ES 3.1177,33498167,5198,2352GFX Bench 4.0 - Driver Overhead 21894472191,9358,5475,5GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.0489,99028469,1574,8912,1GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.12916495293,9380,4603,3GFX Bench 4.0 - Manhattan ES 3.1.1140,53183156,9192325,7GFX Bench 4.0 - T-Rex10081736924933,11722GFX Bench 4.0 - Tessellation ES 3.1366,74536351,4289,8454,1GFX Bench 4.0 - Texturing12912237129618462253GeekBench 4 - Compute26923846272931773639GeekBench 4 - Multi-Core32854156314142464202GeekBench 4 - Single-Core897840867864860JetStream×25,0230,2326,0327,68Linpack - Multi-Thread249,51 (MFLOPS)627,01 (MFLOPS)305,56 (MFLOPS)362,72 (MFLOPS)585,65 (MFLOPS)Linpack - Single Thread141,61 (MFLOPS)232,87 (MFLOPS)155,82 (MFLOPS)148,38 (MFLOPS)221,2 (MFLOPS)PCMark Work 2.044944781485848695091PCMark Work 2.0 - Data manipulation34113564365933933764PCMark Work 2.0 - Photo editing61987622740476237752PCMark Work 2.0 - Video editing47205229541651465446PCMark Work 2.0 - Web browsing46214978502452345466PCMark Work 2.0 - Writing39763534367239263939RealPi Benchmark×15,22 (s)×15,25 (s)15,17 (s)SunSpider987,8 (ms)1306,3 (ms)1017,1 (ms)1198,1 (ms)1198,4 (ms)Vellamo - Browser31642868300730632801Vellamo - Metal15491836170715711570Vellamo - Multicore25702454254523622764TOTALURI6211618

Trecem în cele din urmă şi la benchmark-uri, cu un AnTuTu 6 în care am depăşit Sony Xperia XA1 şi Huawei P10 Lite, dar am rămas sub Xperia XA2 şi Motorola Moto Z Play. În AnTuTu 6 am fost peste Nokia 6 şi sub HTC U11 Lite, în vreme ce în GeekBench 4 am depăşit ASUS ZenFone 4 şi LG G6, ambele telefoane cu pretenţii anul trecut, deci o surpriză. Suntem totuşi sub Xiaomi Mi A1 şi Samsung Galaxy A8 (2018).

Test Temperatură în Benchmarks

 • 1.Xiaomi Redmi Note 4X28 (°C)
 • 2.Motorola Moto Z2 Play28,8 (°C)
 • +
 • 51.Motorola Moto X433,9 (°C)
 • 52.iHunt Titan P11000 Pro34 (°C)
 • 53.Samsung Galaxy A9 (2018)34 (°C)
 • 54.CAT S6134 (°C)
 • 55.Motorola Moto E434 (°C)
 • 56.Huawei Mate 10 Lite34 (°C)
 • 57.Allview X4 Soul Infinity N34 (°C)
 • 58.Huawei P8 Max34 (°C)
 • 59.CUBOT Rainbow 234,1 (°C)

Test Temperatură în jocuri

 • 1.OnePlus 6T30,8 (°C)
 • 2.Samsung Galaxy S731,1 (°C)
 • +
 • 117.Motorola Moto X435,9 (°C)
 • 118.Xiaomi Mi 535,9 (°C)
 • 119.Motorola Moto G Dual SIM (2nd gen)35,9 (°C)
 • 120.Sony Xperia XZ336,1 (°C)
 • 121.Huawei Mate 9 PRO36,1 (°C)
 • 122.ZTE Nubia N136,1 (°C)
 • 123.TP-Link Neffos C5 Max36,1 (°C)
 • 124.HTC One M936,1 (°C)
 • 125.Huawei P30 Lite36,2 (°C)

Când vine vorba de destul de GPU, aflaţi că în 3DMark Slingshot 3.0 am surclasat LG V10 şi Xperia XA2 Ultra, rămânând totuşi sug LG Nexus 5X şi OnePlus 2, deci nu chiar future proof la jocuri. În principiu Moto X4 e undeva între Xperia XA1 şi Xperia XA2 ca performanţă şi îl depăşeşte pe ZenFone 4 în câteva teste. La temperatură am stat bine, cu 33.9 grade Celsius atinse în GFXBench şi 35.9 grade în Riptide GP Renegade, deci nu avem supraîncălzire.

 • 1234
Motorola Moto X48,8010
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×