Nokia Lumia 1020 Review: cel mai bun cameraphone din 2013, ecran atractiv, baterie neimpresionantă (Video)

7.332 ori
<b>Nokia Lumia 1020 Review: cel mai bun cameraphone din 2013, ecran atractiv, baterie neimpresionantă (Video)</b>Nokia Lumia 1020 este un cameraphone Pureview lansat în această vară, iar el vine cu un senzor de 41 de megapixeli. Terminalul costă 2.999 lei la evoMAG.ro și este cel mai puternic handset, la capitolul captură de imagine, la ora actuală, iar...

Nokia Lumia 1020 este un cameraphone Pureview lansat în această vară, iar el vine cu un senzor de 41 de megapixeli. Terminalul costă 2.946 lei la evoMAG.ro și este cel mai puternic handset, la capitolul captură de imagine, la ora actuală, iar Mobilissimo.ro vi-l prezintă într-o recenzie amănunțită.

Ca design, acest model vine cu un format similar cu cel al lui Lumia 920, doar că Lumia 1020 este puțin mai ușor, la 158 de grame. El măsoară 10.4 mm în grosime și se remarcă prin cameră protuberanta, pe care se sprijină telefonul atunci când stă pe o suprafață plată. De remarcat aici calitatea construcției și soliditatea sa, plus avantajul unui design mat. Ne încântă că am scăpat în sfârșit de finisajul glossy și carcasa alunecoasă.

Nokia Lumia 1020 Review

Designul este unul de tip unibody, iar materialul folosit este policarbonatul. Nokia Lumia 1020 este un telefon cu aderență bună, dar foarte lat, astfel că uneori e greu să ajungi cu degetele la marginile ecranului, atunci când folosești cameraphone-ul cu o singură mână. Butoanele fizice se află pe partea dreaptă, iar în partea superioară descoperim slotul microSIM și jackul audio, plus un microfon.

Specificatii Nokia Lumia 1020

Jos se află difuzorul, portul microUSB și un orificiu pentru agățătoare. Mai menționez și faptul că în zona frontală sticla este uniformă, de la o margine la alta, iar acest telefon a fost protejat contra amprentelor și murdăririi cu grăsime și alte substanțe. Pe lângă policarbonat avem parte și de aluminiu, sub formă de butoane fizice și modul de cameră.

Trecând la hardware, acest Lumia este dotat cu un display de 4.5 inch, un PureMotion HD+ ClearBlack AMOLED cu 16 milioane de culori și rezoluție de 1280 x 768 pixeli, plus protecție Gorilla Glass 3. Procesorul este unul dual core Snapdragon S4 Pro de 1.5 GHz, iar ca GPU avem un Adreno 225. Terminalul încorporează 32 GB memorie internă, 2 GB RAM, iar pe partea de conectivitate beneficiem de quad band GSM/GPRS/EDGE, HSDPA de 42 Mbps, 4G LTE, WiFi dual band, GPS, Glonass, microUSB și Bluetooth 3.0, plus NFC.

Recenzie Nokia Lumia 1020

în ce privește camera, în spate se află o unitate de 41 de megapixeli Pureview cu blitz Xenon și LED, iar în față se pune la dispoziție o cameră de 1.3 MP. Telefonul suporta încărcare wireless, anulare activă a zgomotului de fond și vine și cu accelerometru, giroscop, senzor de proximitate, busola digitală și radio FM. Bateria sa este o unitate de 2000 mAh, care pe hârtie asigura 22 ore de convorbiri. La testele noastre, am prins cam jumătate de zi de funcționare.

Astfel, 6 ore de standby și 4 poze au însemnat 8% din baterie, 2 ore și 20 de minute de playback YouTube cu luminozitate medie au însemnat 40%, iar 20 de minute de gaming au însemnat 10% din baterie. Per total, bateria asigura 6 ore de playback video HD, ceea ce e destul de slab. Lumia 1020 se încarcă în o oră și 30 de minute, dar aveți și opțiunea Battery Save la dispoziție, care mai crește durata de viață cu 1-2 ore.

Nokia Lumia 1020 pe partea audio

Trecând la experiența multimedia, am apreciat căștile comode, ușor înclinate pentru a sta mai bine în ureche și identice cu cele de pe Nokia Lumia 920. Veți accesa în zona de setări și opțiuni că Dolby sau Egalizator, iar trecând la experiența propriu zisa, am apreciat basul puternic și volumul ridicat, deși la volum maxim sunetul se aude ușor "spart".

în schimb căștile sunt excelente și se pot bate de la egal cu Apple EarPods. în continuare Windows Phone 8 ne dezavantajează pe partea de playback audio, deoarece ne obligă să ținem apăsat fast forward sau rewind pentru a derula o melodie.

Nokia Lumia 1020 dispaly la microscop pe albNokia Lumia 1020 dispaly la microscop pe negru

în ce privește experiența video, culorile sunt vii, negrul este adânc, iar în zona de setări avem lizibilitatea în bătaia soarelui și profiluri de culoare personalizabile (temperatură și saturare). Ecranul suportă și input cu mănuși pe mâinile utilizatorului, iar el oferă unghiuri de vizualizare largi. La testele noastre am atins 395 de unități LUX, deci stăm OK la capitolul luminozitate, depășind Galaxy S4 cu peste 100 de puncte. Acest display e de tip Pentile Matrix și sincer să fiu nu am fost prea impresionat de cum se comportă ecranul în bătaia soarelui, dar în rest avem un ecran excelent.

Camera lui Nokia Lumia 1020

și în sfârșit iată-ne la motivul pentru care citiți acest review: camera. Camera de 41 de megapixeli vine cu lentilă Carl Zeiss de 26 mm, cu deschidere F/2.2, stabilizare optică a imaginii, obiectiv cu 6 elemente, bliț LED și Xenon și senzor de 1/1.5 inch. Pixelii sunt de 1.12 microni, iar camera are în spate tehnologia Pureview.

Nokia Lumia 1020

Nokia Lumia 1020 realizează două fotografii, una de 38 de megapixeli (34 MP pentru wide) și una de 5 megapixeli, cu oversampling și zoom lossless. Camera folosește 5 lentile de plastic și una din sticlă. Stabilizarea optică se realizează cu ajutorul unor mici motoare și a giroscopului, compensând mișcarea terminalului. în ce privește interfața camerei, avem acces la setări că ISO, Scene, expunere și balans de alb. Funcțiile speciale ale camerei se afla în zona Lenses, iar printre ele se număra Panorama, Cinemagraph și multe altele, pe care le puteți descărca de pe web.

Avem la dispoziție și aplicația Nokia Pro Cam, cu numeroase setări foto personalizabile. Ele sunt afișate pe ecran sub formă de slidere și permit reglarea balansului de alb, a focalizării manuale, nivelul ISO de până la 3200, viteza shutter-ului, de până la 1/16.000 și expunerea. Puteți ajusta în timp real aceste setări, iar trecând la cealaltă aplicație specială a camerei, Smart Cam realizează capturi în rafală și va permite apoi să vă "jucați" cu rezultatele.

Mostre foto Nokia Lumia 1020

Puteți alege cea mai bună captură, adăugă blur la mișcare, șterge subiecți în mișcare sau crea o mulți captura care să simbolizeze mișcarea subiectului. în ce privește fotografierea obișnuită, capturile de zile arată bine, sunt detaliate și clare, dar remarcăm o ușoară suprasaturare, mai ales la obiectele colorate aflate în bătaia soarelui. Vedeți și în pozele cu zoom cât de multe detalii surprinde cameră, deci o mare bilă albă la acest capitol.

Nokia Lumia 1020 Zoom

Nokia Lumia 1020 Zoom

Nokia Lumia 1020 Zoom

Camera lui Nokia Lumia 1020

​

Camera lui Lumia 1020 la interior

Nu avem un mod HDR, dar avem opțiunea automatic bracketing, care face 3 sau 5 capturi cu expuneri diferite și ne permite să alegem rezultatul ideal.  Pozele făcute ziua arata foarte bine și sunt detaliate, culorile sunt destul de realiste, exceptând trandafirii în bătaia soarelui și claritatea și nivelul de detaliu sunt fantastice. Trecând la captura video, puteți filma în 1080p cu zoom 4x sau 720p cu zoom 6x. Avem la dispoziție două microfoane și tehnologie Rich Recording, testată de noi la un concert. Piesele au sunat excelent, chiar și când decibelii au trecut de pragul decentei.

Nokia Lumia 1020 camera

Nokia Lumia 1020 camera

Captură de noapte cu acest device a fost foarte bună pe partea foto, în vreme ce clipurile video au suferit puțin de noise. Blițul ne-a permis să realizăm capturi nocturne foarte arătoase, chiar și în beznă. Cu Nokia Creative putem edita capturile, după cum vedeți în video review, iar trăgând linie la aspectul Cameră, aceasta este fantastică, dacă omitem suprasaturarea și captura video de noapte.

Nokia Lumia 1020 la concert

La capturile de la concert am remarcat cât de clară rămâne imaginea chiar și după câteva zoomuri către subiecții în mișcare pe scenă. 
​

Nokia Lumia 1020 Review

Web browserul este rapid, iar ecranul e destul de clar încât să putem citi textul și fără prea mult pinch to zoom. Acest terminal atinge o temperatură de 31.8 grade Celsius după 10 minute de playback video Full HD, iar în privința benchmark-urilor, am decis să îl comparăm pe Lumia 1020 cu Lumia 920 și Lumia 925. în AnTuTu am atins 12.204 puncte, depășind ambii rivali cu câteva sute de puncte, în vreme ce în BrowserMark 2.0 am fost sub ei, cu 1597 puncte, depășiți cam cu câteva zeci de puncte.

în SunSpider am atins 911 puncte, iar mai puțin înseamnă mai bine aici, deci am depășit modelul Lumia 920, care a atins 918 puncte. în WP Bench scorul atins a fost de 223 puncte, peste cele 216 puncte de pe Lumia 925, dar sub cele 227 de pe Lumia 920. Acest handset rulează Windows Phone 8 în varianta Amber, care aduce radio FM, funcția Glance și noi camera  Lens. Glance e o funcție similară cu cea Samsung care va permite să vedeți oră și câteva informații de pe device pe ecran, chiar și în standby.

Nokia Lumia 1020 Review: cel mai bun cameraphone din 2013, ecran atractiv, baterie neimpresionantă (Video)

în privința convorbirilor, acest terminal se aude excelent, are volum ridicat și o anulare a zgomotului de fond perfectă, datorită microfonului dual. Pe partea de software, Nokia pune la bătaie aplicațiile navigaționale Here Drive+ și Here Maps, primă cu hărți offline și ghidare vocală pe viață, plus alerte de viteză. Here Maps oferă opțiuni pentru transportul în comun, un soi de funcție de augmented reality numită Live Sight și o serie de puncte de reper în zona voastră, fie că e vorba de magazine, cinematografe, restaurantele sau altele.

Pret Nokia Lumia 1020

Am apreciat foarte mult aplicația Here Transit, care oferă un ghid excelent pentru transportul în comun, pe toate liniile din București, spre exemplu, fie că e vorba de tramvai, mașinile RATB sau metrou. PhotoBeamer o altă aplicație de pe acest device, care permite "proiectarea" unei imagini pe un alt device, după cum se vede în video.

Trecând la verdicte, acest terminal are următoarele aspecte Pro:

 • carcasa mata arătoasă
 • aderenta bună
 • camera fantastică
 • numeroase opțiuni și aplicații unice pe Windows Phone
 • calitate audio foarte bună
 • ecran cu luminozitate bună, unghiuri bune și culori vii
 • încărcare wireless
 • aspectul cool al culorilor fistichii și designului inedit
 • captură audio foarte bună la concerte
 • captură foto excelentă la zoom

și aspecte negative:

 • ecran de mici dimensiuni pentru un așa corp
 • volumul audio la maxim face difuzoarele să se audă "spart"
 • uneori apare lag-ul la utilizarea opțiunilor complexe ale camerei
 • protuberanta camerei e ușor inestetica
 • încă nu avem un sistem eficient de notificări pe WP8
 • baterie slabă

Nokia Lumia 1020 primește nota 9.3 din 10 pentru design, 9 pentru hardware și 8 pentru un OS imatur încă. Nota finală este de 8.76 din 10 și rotunjim la 9 pentru această cameră unică pe piață la ora actuală. Din punct personal de vedere consider că Nokia Lumia 1020 e un telefon excelent pentru a-l folosi la eveniment, concerte, lansări pentru presă, concedii și cam oriunde ai nevoie să pozezi, filmezi și să scrii ceva rapid pe Twitter și Facebook.

Prețuri Actualizate:

Nokia Lumia 1020 Review

Nokia Lumia 1020
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×