Anul 2021 este unul foarte important pentru OnePlus, fiind cel în care împlineşte 7 ani de la lansarea primului telefon. La 7 ani o fiinţă umană începe să îşi dea seama cine este, capătă sens în viaţă şi are deja formate maniere, obiceiuri, un crâmpei de personalitate. OnePlus este totuşi o companie, nu o fiinţă şi în aceşti 7 ani şi-a cimentat reputaţia de producător de flagship killere şi de brand care stă mereu aproape de fanii săi. Asta prin comunicare rapidă prin social media şi forumuri şi răspuns la orice feedback cu un update, ce vine de obicei rapid.
Apoi e chestiunea parteneriatului Hasselblad, anunţat în această lună şi asociind celor de la OnePlus un nume mare în zona optică. Până acum rivalii prinseseră parteneriate cu nume ca Zeiss, Leica şi Hasselblad însăşi fusese la un moment dat asociată cu Motorola pentru un modul foto. Acum reflectoarele sunt pe OnePlus 9 Pro, flagshipul OP pe 2021, care vine cu o cameră quad, ecran cu refresh rate mare, încărcare foarte rapidă, inclusiv wireles şi cel mai bun CPU Snapdragon. Camera ultrawide e vedeta secretă a ansamblului foto, cu a sa lentila freeform.
Avem versiunea cu 12 GB RAM şi 256 GB stocare la test şi încercam să aflăm dacă sintagma de "flagship killer" se mai poartă sau nu. Telefonul are ca preţ de pornire suma de 4599 lei pe eMAG pentru versiunea cu 8 GB RAM şi 128 GB stocare sau 909 euro pe OnePlus.com. În perioada de precomanda veţi primi şi o pereche de căşti wireless Buds Z cadou.
OnePlus 9 Pro merge în mare pe aceeaşi linie ca şi OnePlus 8T, mai ales dacă ne uităm la modulul camerei. Faţă de ce se poartă în acest moment aş putea spune că e un design discret chiar, fără ca această cameră să iasă în relief. OnePlus a scăpat şi de complexele lui IP68, având aceasta certificare, după ce ani buni CEO-ul companiei spunea că nu vrea să plătească doar pentru o certificare şi că telefoanele companiei aveau oricum o oarecare protecţie contra apei.
Video-review OnePlus 9 Pro, secțiunea Design
Disponibil pe 3 nuanţe, Morning Mist, Pine Green şi Stellar Black, telefonul ne-a sosit nouă în versiunea Morning Mist. Este argintie, iar spatele din sticla este lucios, oglindă jos şi are acea abordare Frosted/ceţoasă sus. Partea bună e că nu atrage amprente şi curburile sale se mulează pe palmă. Este un telefon solid construit, cu o rama din aluminiu şi sticlă Gorilla Glass 5 în fața, acoperită din fabrica cu o protecţie de ecran. Rama din aluminiu măsoară 2.2 mm în grosime, la care se adăugă şi curburile sticlei pentru un total de 8.7 mm în talie.
Te vei agăţa de altfel de acea rama pentru a ţine telefonul mai comod. Utilizarea cu o singură mână e destul de comodă, pentru că încă suntem la o diagonală de 6.7 inch, din care "mănâncă" şi acele curburi. Aş remarca totuşi că unghiul acestor curbe este mai puţin abrupt decât la OnePlus 8 Pro. Îmbinarea sticlei cu metal se face discret, nici nu simţi când schimbi materialul. În dreapta găsim butonul Power şi cel Mute/Silent, iar în stânga se afla butoanele de volum. Toate cu feedback excleent.
Muchiile ecranului sunt subţiri, iar în spate remarcăm imediat logo-ul Hasselblad pe cameră. Telefonul nu se simte greu în mână, e uşor de manevrat, construit din materiale premium şi comod. Cumva nu îşi asumă mari riscuri la capitolul design şi merge pe o cale bătătorită.
1 miliard de culori şi multe opţiuni pentru a le struni
Ecranele reprezintă un capitol la care OnePlus nu a stat rău niciodată, parteneriatul sau cu Samsung de obicei mergând mănuşa. Uneori îşi personaliza şi comanda panouri cu atribute unite cu denumiri bombastice ca Fluid AMOLED sau Optic AMOLED. În cazul lui OnePlus 9 Pro avem un Fluid Display 2.0, adică un AMOLED cu LTPO, o tehnologie care îi permite să oscileze între 1 Hz şi 120 Hz, pentru a economisi energie.
Video-review OnePlus 9 Pro, secțiunea Display
Afişează 1 miliard de culori, oferă suport HDR10+ şi atinge până la 1300 de nits. Dacă mă uit cu atenţie, ar putea fi fix acelaşi ecran de pe Oppo Find X3 Pro, având aceleaasi atribute. Are protecite Gorilla Glass 5, rezoluţie 3216 x 1440 pixeli şi este uşor curbat pe margini. LTPO înseamnă Low Temperature Polycristalline Oxide, o tehnologie care poate reduce consumul de energie cu până la 50%. Astfel ecranul atinge 1 Hz la vizionat poze şi citit, 24 Hz la vizionat filme şi 120 Hz la scrolling şi gaming.
Cu tehnologia Hyper Touch avem touch sampling rate de 360 Hz, care va bucura gamerii, pentru că ecranul e mai responsiv la jocuri şi oferă timpi mai buni de reacţie. Telefonul are deja un calificativ A+ de la DisplayMate, culori 10 bit, MEMC şi ajustare automată a temperaturii culorii. Aş spune că se vede cu ochiul liber superioritatea faţă de OnePlus 9. Pare unul dintre cele mai bune ecrane de pe piaţă, la bătaie cu cele Samsung. Are culori perfect reglate, care înfloresc în faţa ta pe ecran în filme şi clipuri YouTube, e foarte luminos, dar are un negru perfect adânc şi un contrast dumnezeiesc în bătaia soarelui.
Test Luminozitate ecran
1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
+
133.OnePlus 9 Pro689 (LUX)
134.Blackview BL8000 5G689 (LUX)
135.Motorola Edge 30677 (LUX)
136.Xiaomi Mi 11 Lite 4G675 (LUX)
137.OPPO Reno8 Pro667 (LUX)
138.Vivo X80 Lite666 (LUX)
139.Motorola Moto G52662 (LUX)
140.Motorola RAZR 2022660 (LUX)
141.Huawei Mate 50 Pro658 (LUX)
Unghiuri aproape infinite de vizualizare şi o imersiune completă. Pixelii au aranjament Pentile Matrix, iar la testul cu luxmetrul am ajuns la 689 LUX, depăşind Galaxy S21 Ultra 5G, Xiaomi Mi 11 şi cu mult pe iPhone 12 Pro Max (200+ LUX). OnePlus 8T e totuşi un pic mai sus, cu 696 LUX, iar OnePlus 9 e şi el cumva puţin mai luminos, în vreme ce Oppo Find X2 rămâne neclintit pe primul loc.
Cât despre setări, lucrăm aici cu un Vivid Mode plăcut privirii, cu un alb imaculat şi negru tăciune. Apoi avem modul Natural, pentru cei care vor un galben mai... galben şi apoi găsim şi zona Advanced. Aici se afla AMOLED Wide Gamut, cu nişte culori mai vii, dar şi sRGB şi Display P3, care calibrează mai realist culorile, numai bine pentru creatorii de conţinut care scot bani din content. În ultima zona din setări avem şi reglaje de culor mai calde sau reci şi nuanţe mai spre verde sau magenta (cu slidere).
Există şi funcţia Comfort Tone, care reglează culorile şi luminozitatea în funcţie de ambient, dar şi Hyper Touch, care îmbunătăţeşte răspunsul la atingeri. Bifam şi Vibrant Color Effect Pro, pentru culori mai vii, dar şi Motion Graphics Smoothing, pentru fluiditate crescută a animaţiilor. Ecran excelent!