După ce am testat Samsung Ativ S, primul telefon Windows Phone 8 anunțat anul trecut, iată că am testat și HTC 8X aka HTC Windows Phone 8X, primul flagship HTC cu Windows Phone 8. Terminalul a fost primit în teste de la QuickMobile.ro, care îl vinde la prețul de 2.299 lei, în variante de culoare albastră și neagră. Acest model a fost anunțat în luna septembrie și lansat în noiembrie. Hai să vedem ce ne rezervă vârful de gama HTC cu WP8.
în primul rând trebuie menționat că am apreciat foarte mult acest design, preferându-l chiar lui HTC One X. HTC 8X măsoară 10.1 mm în grosime, cântărește 130 de grame și are marginile ușor în pantă, stând excelent în mâna utilizatorului. Handset-ul are o carcasă din policarbonat, design unibody și are difuzorul din spate excelent plasat, astfel încât și dacă smartphone-ul se afla pe o suprafață plană, el se aude excelent. De remarcat și faptul că acest HTC nu are slot microSD și bateria să nu poate fi înlăturată.
Pentru a accesa slotul microSIM am folosit cheiță care vină la pachet cu device-ul. O obiecție avem la capitolul butoane, care sunt prea mici și prea compacte pentru a fi găsite prin simplul pipăit. Partea din spate oferă un feeling plăcut în mâna utilizatorului, simțindu-se precum catifeaua, dacă îmi permiteți să exagerez puțin. Sub ecranul de 4.3 inch se afla cele 3 butoane capacitive deja clasice pentru un model Windows Phone, iar în partea frontală sus avem camera pentru videoconvorbiri și un earpiece de mari dimensiuni.
Trecând la aspectul hardware, HTC 8X oferă utilizatorului un procesor Qualcomm MSM8960 Snapdragon dual core de 1.5 GHz, cu GPU Adreno 225. Ecranul lui HTC 8X este un S-LCD2, cu rezoluție de 720 x 1280 pixeli, iar diagonală este de 4.3 inch. Display-ul e protejat de tehnologie Gorilla Glass 2 și acest telefon mai vine cu Beats Audio, 16 GB memorie internă, 1 GB RAM, conectivitate LTE, HSPA+, WiFi dual bând, Bluetooth 3.1 și NFC. Camera din spate este una de 8 megapixeli, cu autofocus, bliț LED, geotagging, touch focus, captura video 1080p la 30 fps și autofocus continuu.
Cea frontală implică un senzor de 2.1 megapixeli și suporta captura full HD la rândul său. în cele din urmă, acest model WP8 oferă și un accelerometru, senzor de proximitate, busola, GPS, Glonass, dar nu are radio FM. Bateria lui HTC 8X este o unitate Li-Ion de 1800 mAh, care oferă 11 ore de convorbiri, sau 6 ore de web browsing sau 6 ore de video playback. în standby acest model rezista 60 de ore, iar cu o utilizare normală atingeți o zi de funcționare.
în ce privește testul multimedia, tehnologia Beats Audio își face treaba bine și terminalul are un bas excelent, volum foarte bun și căști care se aud excelent și izolează perfect zgomotul exterior. Ce nu mi-a plăcut este că aceste căști nu stau chiar bine în ureche, fiind puțin cam mari. încă o dată regret lipsa unui egalizator în playerul din Windows Phone 8, o doleanță pe care o repet la fiecare review. Pe partea de video, remarcăm la playback unghiuri de vizualizare nu chiara atât de bune, dar și o luminozitate excelentă, comportament OK în bătaia soarelui și culori care ar putea fi puțin mai vii, trebuie să recunosc.
în ce privește cameră, senzorul de 8 megapixeli este încadrat de un inel din aluminiu prelucrat. Dacă vreți o comparație, camera cu tehnologie ImageChip e destul de aproape de cea de pe HTC One S, dar nu chiar la nivelul aceleia. Avem parte de senzor BSI, lentilă wide angle și captura video realizată cu bitrate de 20 Mbps De remarcat și faptul că atunci când faceți captura vide noaptea, cei 30 fps ajung la 15, iar în condiții de luminozitate scăzută camera nu se comportă prea bine și nici reglajul automat al luminozitații nu este unul foarte bun.
Personal mi-au plăcut fotografiile realizate cu camera sa, mai ales ziua, iar clipul video ar avea nevoie de puțin lucru la luminozitate.
​
în ce privește performanță, am încercat și câteva benchmark-uri pe acest model Windows Phone. în BrowserMark am obținut 1608 puncte, în condițiile în care cel mai mare punctaj e de peste 4000. Totuși, browserul IE 10 Mobile impresionează în testul SunSpider, unde am scos 916 ms, mai bine decât iPhone 5 și ale sale 927 ms (mai puțin înseamnă mai bine). în AnTuTu HTC 8X obține 12.000 puncte, față de HTC One S care obține 7069 și ASUS PadFone, care obține 7000 puncte. Am ales aceste modele pentru că au tot procesoare dual core Snapdragon.
în cele din urmă, stăm bine și față de HTC One X, care scotea primăvara trecută la testele noastre 11.000 de puncte. HTC 8X oferă convorbiri de calitate, cu volum excelent și izolare bună a zgomotului de fond. De socializare se ocupă People Hub, unde puteți integra fluxul de statusuri din Facebook, dar și tweeturile prietenilor voștri. Aplicațiile le descărcați din Windows Phone Store, care are și o secțiune specială HTC. Veți putea crea și un Room special în People Hub, pentru cei apropiați, care vor împărți mesaje, un calendar și notițe.
HTC Windows Phone 8X vine și cu o zonă specială HTC, care include vremea, prezentată în formatul clasic pe care îl știm din HTC Sense, plus câteva știri și cotarea acțiunilor la bursă. De playback video și audio se ocupă Xbox Music/Video, fără egalizator, dar cu o interfață prietenoasă și arătoasă, bazată pe swipe orizontal. Avem și Kids Corner, pentru a activa controlul parental și a permite accesul copilului la un profil de utilizare care exclude câteva aplicații, melodii și clipuri video din memoria telefonului.
HTC mai oferă câteva aplicații la pachet cu acest handset, cum ar fi un convertor, un editor foto și o aplicație de tip lanterna. De Maps se ocupă Bing, îmbunătățit cu aportul tehnologiei Nokia, dar în continuare fără modalitate de afișare în landscape și fără puncte de reper și de interes pentru România. V-am prezentat și SkyDrive în video review și în continuare îl consider inferior lui DropBox, din cauza interfeței învechite care amintește de Windows 95.
în ce privește partea de lucru și productivitate, aici intră în acțiune Office, în varianta sa pentru mobil, acum cu aplicația OneNote separată. Atașamentele email de tip document se deschid automat în Office, iar editarea de tabele și slide-uri PowerPoint se realizează foarte intuitiv. Puteți colabora cu alți utilizatori care se afla pe PC sau tableta și lucra asupra acelorași fișiere ca și ei, colaborând la un proiect. și acum hai să vedem care sunt aspectele pro și contra achiziționării acestui device.
Iată aspectele pozitive:
- design plăcut și atractiv
- calitate audio excelentă și volum bun
- camera OK, mai ales la fotografiere, undeva aproape de HTC One S
- calitate bună a convorbirilor
- fără pic de lag
- hardware suficient de bun
- luminozitate excelentă
- tehnologie Beats Audio
și aspectele negative:
- prețul nu foarte mic
- lipsa de egalizator audio
- lipsa de slot microSD
- butoanele incomode
- se putea mai bine la capitolul baterie
- fără un sistem propriu zis de notificări în WP8
în concluzie, îi acordăm lui HTC 8X o notă de 9.5 pentru design, 9 pentru hardware și 7.5 pentru sistem de operare și interfața, pentru un total de 8.66 din 10. Le mulțumim celor de la QuickMobile pentru device-ul oferit în teste și rețineți că acesta este cel mai bun HTC cu Windows Phone al momentului, iar dacă doriți neapărat o achiziție, vă recomand să așteptați până ajunge prețul în jurul valorii de 1999 lei.