Review iPhone 5: un iPhone 4S mai mare, cu o cameră excelentă, greutate fantastică, unele mici neajunsuri (Video)

6.350 ori
<b>Review iPhone 5: un iPhone 4S mai mare, cu o cameră excelentă, greutate fantastică, unele mici neajunsuri (Video)</b>iPhone 5 este genul acela de super telefon care ar obține nota 10 dacă nu ar avea câteva defecte mici, dar mult mediatizate și pe bună dreptate. Despre acest terminal s-a scris foarte mult și uneori în termeni foarte critici, dar unu lucru este...

iPhone 5 este genul acela de super telefon care ar obține nota 10 dacă nu ar avea câteva defecte mici, dar mult mediatizate și pe bună dreptate. Despre acest terminal s-a scris foarte mult și uneori în termeni foarte critici, dar unu lucru este sigur: avem de-a face aici cu un candidat foarte serios la titlul de telefonul anului 2012. Lansat în luna septembrie, acest model a avut parte de un preview detaliat la Mobilissimo.ro și acum a venit și momentul marelui review. Acest model ne-a fost oferit în teste de către Quickmobile.ro, iar prețul sau pornește de la 3.299 lei pentru versiunea de 16 GB.

La prețul de 3.699 lei găsiți versiunea de 32 GB, în vreme ce modelul de 64 GB costă 4.299 lei. iPhone 5 este disponibil pe alb și negru și a avut parte de câteva scandaluri până acum legate de elemente de design. Se pare că versiunea neagră a telefonului are parte de o zonă laterală care se cojește, lașând să se vadă strălucirea metalului sub vopsea. Noi am testat versiunea albă, care se zvonește că ar lăsa să se întrevadă iluminarea sub carcasa, dar nu am avut această problemă. și apoi e aspectul haloului mov al pozelor, pe care îl putem confirma, dar să fim serioși, cine face poze cu soarele în față?!

iPhone 5

Trecând la aspecte de design iPhone 5 este extrem de ușor și are un centru de greutate foarte bine gândit, astfel că nu vei putea spune care parte a terminalului e mai grea. Handsetul cântărește doar 112 grame, are o diagonală de 4 inch a ecranului și aceleași margini pătrățoase celebre de la iPhone 4 încoace. Acest model este cu 20% mai ușor decât iPhone 4S și măsoară doar 7.6 mm în grosime, ceea ce e foarte subțire, dar nu mai subțire decât Motorola Droid RAZR de 7.1 mm în 2011. Noul telefon este și cu aproape un centimetru mai lung, pentru a face loc noului ecran.

Noul iPhone se remarcă și prin ușurință de utilizare cu o singură mână și dacă vreți o comparație rapidă de mărimi, iPhone 4S avea 9.3 mm în talie, asta pentru a realiza ce sacrificii de design s-au făcut pentru a scădea grosimea cu aproape 2 mm. Carcasa din aluminiu se simte excelent în mâna utilizatorului și nu are probleme cu transpirația palmelor și nu se încinge nici după 2 ore de jucat NFS Most Wanted. și aderența sa este excelentă. Fațada handsetului este din sticlă, iar antenele le găsim lateral, trăsătura clasică pe iPhone.

Recenzie iPhone 5

Avem parte și de puțin death grip la capitolul WiFi, dacă apucăm telefonul de partea superioară. în partea frontală mai găsim și butonul Home, care răspunde bine la apăsare, plus o cameră frontală Facetime HD. Jackul audio a fost mutat de sus jos de această dată și tot jos găsim și noul port Lightning și difuzoarele stereo. Aflați că acest model are nevoie de un Nano SIM pentru a porni, iar trecând la hardware, dotările sale includ un display IPS TFT de 4 inch cu iluminare LED și rezoluție de 640 x 1136 pixeli, cu densitate a pixelilor de 326 ppi și protecție Gorilla Glass.

iPhone 5 vine cu 16, 32 sau 64 GB memorie internă, 1 GB RAM, conectivitate LTE, WiFi, Bluetooth 4.0 și un procesor Apple A6 dual core de 1.2 GHz, plus GPU Power VR SGX543MP3 3 core. Camera este una de 8 megapixeli cu bliț LED, captura video 1080p la 30 fps și protecție din cristal de safir. în partea frontală se afla o cameră de 1.2 megapixeli, iar lista de dotări include și un accelerometru, giroscop, busola digitală, senzor de proximitate, GPS, Glonass și o baterie Litiu Polymer de 1440 mAh, care oferă o durată de viață bună.

iPhone 5 vine cu 16, 32 sau 64 GB memorie internă, 1 GB RAM, conectivitate LTE, WiFi, Bluetooth 4.0 și un procesor Apple A6 dual core de 1.2 GHz, plus GPU Power VR SGX543MP3 3 core

Astfel, în 2 ore de poze și video realizate în parc cu camera telefonului am pierdut doar 20%, în vreme ce în 3-4 ore de jucat NFS am pierdut 60% din baterie, ceea ce eu zic că e foarte bine. Adăugăm câteva zeci de minute de convorbiri, browsing web și ascultat muzica și avem o zi întrega de utilizare. Puteți prinde 2 zile ușor cu acest telefon dacă îi administrați bine bateria. și acum să trecem la multimedia!

în privința playback-ului video numai de bine, mai ales că avem acum aspect rațio 16:9 la ecran, comportament bun în bătaia soarelui, un negru adânc pe ecran și unghiuri excelente de vizualizare. Contrastul este excelent, iar culorile sunt foarte vii. Pe partea de sonorizare suntem dezamăgiți de faptul că partea din spate a telefonului vibrează la volum maxim și per total difuzoarele își fac treaba bine, când vine vorba de playback (bas, claritate), dar parcă totuși preferam căștile Earpods.

Camera lui iPhone 5

Telefonul dispune și de 3 microfoane care permit anularea excelentă a zgomotului de fond și realizarea de convorbiri foarte clare. Căștile Earpods au cel mai bun bas auzit vreodată până acum pe un terminal mobil, au o izolare excelentă și stau foarte bine în ureche. Aspectul meu preferat la iPhone 5, dacă ar fi să aleg unul ar fi camera sa de 8 megapixeli. Mostrele foto de mai jos vorbesc de la sine și nici cele video nu sunt de lepădat. Focalizarea este excelentă și foarte rapidă. E aproape greu să faci o poză proastă cu acest iPhone...

Mostre foto iPhone 5

Camera dispune de HDR și de modalitate de captură Panorama, care poate genera chiar imagini cu rezoluții uriașe, de 11.000 x 2500 pixeli de exemplu. Putem realiza și captura foto și video simultan și deși Apple saturează culorile ca de obicei prin intermediul camerei sale, parcă nu mai exagerează cu saturarea chiar atât de mult. Camera are parte de un bliț puternic, senzor cu backside illumination și un disc din cristal de safir de 6 mm care protejează părțile vitale ale senzorului. Avem și o lentilă cu 5 elemente și F/2.4, iar viteză acestei camere este probabil atuul său principal, împreună cu calitatea imaginilor realizate.

Există și efectul de halou mov, care apare atunci când îndreptați telefonul spre soare, dar nu direct, ci cu colțul device-ului. Problema nu pare una software și o veți rezolva dacă învățați să faceți fotografii. Una din regulile de bază ale fotografiei este să NU ai soarele în față... și gata problema cu haloul, rezolvată! Trecem acum la benchmark-uri, pentru a vedea cât de bun e iPhone 5 față de Galaxy s III și alți rivali.

Testând iPhone 5 în Browsermark am obținut 89.000 de puncte în Chrome și 194.000 de puncte în Safari, acest din urmă rezultat fiind cel mai mare obținut vreodată la Mobilissimo.ro pe orice device testat. în Sunspider 0.9.1 am obținut 927 ms, în condițiile în care Galaxy S III obține 1400 ms și HTC One S 1500 ms, iar mai puțin înseamnă mai bine în acest caz. în GLBenchmark 2.5 am obținut un rezultat mai bun decât LG Optimus G, de exemplu, un etalon de performanță în universul Android în acest moment.

iPhone 5 În Browsermark am obținut 89.000 de puncte În Chrome și 194.000 de puncte În Safari

Doar în GeekBench și-a găsit nașul iPhone 5, care a scos 1642 puncte, față de 1700 puncte Galaxy S III, în vreme ce iPhone 4S obține 633 puncte, iar iPad 2 759 puncte. Calitatea convorbirilor este excelentă și în video review v-am oferit o trecere în revistă a funcțiilor noului iPhone, inclusiv Calendar, galerie și chiar și Apple Maps pe care l-am detaliat în preview. Se remarca aici faptul că Maps a primit mai multe puncte de reper și faptul că funcția Flyover 3D arata foarte bine, cel puțin în țările în care este disponibilă.

Ne-am oprit și asupra funcției PassBook, adusă odată cu iOS 6.0 și care adună împreună cârduri, cupoane, bilete și tichete de tot soiul, evident digitale. în Newsstand găsim publicații, ziare și reviste care arată bine pe micuțul ecran de 4 inch, în vreme ce App Store continua să nu mă impresioneze la capitolul design și mai ales la organizare. în acest moment dacă mă întrebați pe mine Windows Phone Marketplace arata mai bine și decât App Store de la Apple și decât Play Store de la Google. în zona de setări ne-am oprit asupra lui Do Not Disturb, noua funcție din iOS 6.0, care va permite să nu fiți deranjanți de notificări, apeluri sau SMS-uri în anumite intervale de timp sau atunci când activați opțiunea.

Review iPhone 5

De remarcat și lookul aplicației YouTube, care arată ca și versiunea sa modernă Android. V-am prezentat și aspecte de socializare, cu Twitter și Facebook integrat în mod omniprezent pe terminal, de la galerie la calendar și zona de notificări. Multitasking-ul se realizează în continuare prin dublă apăsare a butonului Home și swipe în dreapta și în stânga, iar dacă țineți apăsată o aplicație în regim de multitasking, vor apărea simbolurile roșii care vă permit să opriți procesele/aplicațiile.

Zona de notificări include acum informații despre bursă, vreme, oferă posibilitatea de a poșta pe Twitter și Facebook și include și cele mai noi notificări de la aplicații, tweeturi care vă menționează, apeluri sau mailuri ratate. Tastatura virtuală a lui iPhone 5 este comodă, iar browserul Safari este foarte, foarte rapid și odată cu iOS 6.0 permite sincronizarea tab-urilor sale prin iCloud. Astfel, deschideți o pagină pe iPhone și continuați să o citiți și pe iPad, de exemplu. Tot iOS 6.0 aduce în Safari funcția de offline reading pentru site-uri.

iPhone 5 Tastatura

V-am prezentat și un inedit duel dintre Siri, în noua sa versiune și Google Voice Search, proaspăt lansat în App Store. Acesta din urmă este în mod clar mai rapid, mai prietenos ca voce, mai precis când vine vorba de căutare și mai localizat, deoarece este în stare să ne arate taxiuri sau cinematografe din România. în schimb, șiri permite postarea pe Facebook prin dictare, dictarea unui email sau deschiderea de aplicații prin comandă vocală. După cum ați văzut și în review mi-am exprimat indignarea cu privire la lipsa de dinamism a ecranului lui iPhone 5.

Android are widgeturi și wallpaper-uri live, Windows Phone are live tiles, în vreme ce iOS are doar iconuri neclintite care ne anunță că "se întâmplă ceva" prin afișarea unor cifre. Cine câștigă aici la zona de estetică? Rivalii! în iOS putem face drag and drop cu iconuri unele peste altele pentru a crea foldere și acum putem șterge chiar o aplicație apăsând acel X din colțul iconului sau. iOS 6.0 mai aduce și Photostream partajat pe toate terminalele voastre, navigare turn by turn, care se descurcă rezonabil în Apple Maps, funcția Panoramă și video chat Facetime în 3G.

iPhone 5 review Mobilissimo.ro

Există și funcția de răspundere la apeluri cu un mesaj predefinit de genul "te sun mai târziu" și iOS 6.0 aduce și o metodă mai ușoară de lucru cu atașamentele la mail. Ce este deranjant la iOS 6.0? Printre altele faptul că notificările acoperă partea de sus a ecranului atunci când sunteți anunțați legat de un mesaj sau o aplicație și aveți nevoie de acea zonă a ecranului. Hai să vedem acum aspecte pro și contra pentru acest telefon!

Iată ce am apreciat la iPhone 5:

 • camera fantastică, calitate foto și video excelentă
 • design atractiv, telefonul este foarte ușor
 • durata de viață a bateriei este bună, atingeți și 2 zile
 • interfața fluidă
 • calitate video, calitate a ecranului
 • calitate a convorbirilor și a muzicii ascultate la căști
 • procesor grafic fantastic, dovada NFS Most Wanted
 • ușor de utilizat cu o singură mână

și ce defecte are acest model:

 • haloul mov al camerei
 • ușor alunecos în mână, fiind foarte ușor
 • se murdărește prea ușor varianta albă
 • spatele vibrează când ascultați muzică la maxim
 • iOS 6.0 nu da senzația de update major
 • șiri este inferior rivalilor săi
 • Apple Maps e plin de probleme

Trăgând linie, iPhone 5 primește nota 9.7 pentru design, 9.9 pentru hardware și 8.5 pentru sistemul de operare și interfața, pentru un total de 9.36 din 10 de la Mobilissimo.ro. Acesta este cel mai bun telefon cu iOS pe care îl puteți cumpăra, dar la utilizarea zilnică nu se simte un salt enorm de la iPhone 4S, sincer să fiu. Ecranul mai mare este principala îmbunătățire, în vreme ce cameră bună era prezentă și la iPhone 4S și viteza de funcționare este cam aceeași. Mulțumim celor de la Quickmobile.ro pentru acest iPhone 5 oferit în teste și nu pot decât să mă întreb cât de ușor va fi iPhone 6, având în vedere că acest model se simte extrem de "light" în mâna utilizatorului.

Review iPhone 5
 

Apple iPhone 5
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×