Review Nokia Asha 303 - preț accesibil, Angry Birds, QWERTY și touch laolaltă (Video)

Autor:  | Publicat în:  Nokia 10.682 ori
<b>Review Nokia Asha 303 - preț accesibil, Angry Birds, QWERTY și touch laolaltă (Video)</b>Odată cu intenția Nokia de a cuceri "următorul miliard de utilizatori" a venit și un trend de a crea telefoane low end care să vină cu funcții de smartphone. Astfel, să nu fiți surprinși dacă un telefon low end S40 are acum procesor de 1 GHz...

Odată cu intenția Nokia de a cuceri "următorul miliard de utilizatori" a venit și un trend de a crea telefoane low end care să vină cu funcții de smartphone. Astfel, să nu fiți surprinși dacă un telefon low end S40 are acum procesor de 1 GHz și posibilitate de socializare via Facebook... Este și cazul lui Nokia Asha 303, unul dintre cele 4 terminale Asha anunțate de finlandezi în toamnă anului trecut la Nokia World 2011. Acest model ne-a fost oferit în teste de către QuickMobile.ro, care îl vinde la prețul de 649 lei.

Avem de-a face cu un handset touch and type cu tastatură QWERTY cu 4 rânduri și cu un design care amintește mai degrabă de un device mid-end, decât de unul low-end. Telefonul măsoară 13.9 mm în grosime, adică mai mult decât dublu față de cel mai subțire smartphone din lume și cântărește doar 99 de grame, deci este foarte ușor. Nokia Asha 303 este promovat cu ajutorul lui Angry Birds, de aceea vine cu un abțibild cu faimosul joc lipit peste ecran. Primiți și 15 nivele gratuite ale jocului preinstalat pe device, dar pentru restul trebuie descărcată aplicația full, contra cost.

Nokia Asha 303 - tastatura qwerty

Revenind la design, handsetul ni se prezintă cu obișnuitele porturi audio, microUSB, cel pentru alimentare, un slot microSD, 2 butoane de volum și un buton de blocare a ecranului. Sub ecran se află 4 butoane fizice, două pentru apelare și respingerea apelurilor, unul pentru funcția muzicală și unul pentru mesaje. Acest model ASha folosește un display touch de 2.6 inch, cu rezoluție de 320 x 240 pixeli, deci nu prea impresionant, dar măcar răspunde bine la comenzi. Telefonul vine la pachet cu un card microSD de 2 GB, iar dotările sale mai includ și 256 MB ROM, 128 MB RAM, un procesor de 1 GHz, conectivitate HSDPA de până la 10.1 Mbps, WiFi și Bluetooth 2.1. Telefonul vine fără GPS și va folosi triangularea releelor de telefonie pentru localizarea utilizatorului.

Nokia Asha 303 spate

Nokia Asha 303 si mascota mobilissimo

Avem pe acest device și radio stereo FM și o cameră de 3.2 megapixeli cu focus fix și detectare facială, dar fără bliț și cu suport pentru captură video VGA la 15 fps. Nu vă așteptați la performanțe prea mari de la cameră, inclusă mai mult de dragul de a mai fi bifată o funcție necesară. Mai jos aveți o mostră foto și video, iar cea foto este decentă, nimic mai mult.

Mostre foto si video Nokia Asha 303

Nokia Asha 303 folosește o baterie Li-Ion de 1300 mAh, care asigură 8 ore de convorbiri și o zi sau chiar două de utilizare. Telefonul operează în rețele quad bând GSM/GPRS/EDGE și pentaband 3G, iar calitatea convorbirilor este foarte bună pe acest terminal. Nici difuzorul principal din spate nu e de lepădat, după cum se aude și în recenzia video, volumul său fiind ridicat și melodiile auzindu-se clar și fără probleme cu basul. Playback-ul video este rezonabil, în măsura în care poate fi pe un ecran atât de mic.

Nokia Asha 303 - difuzor spate

Trecând la funcționalitatea software, handsetul vine fără un OS consacrat, bazându-se totuși pe platforma S40, care ne oferă un ecran principal plin de widgeturi personalizabile. Nu aveți la dispoziție homescreen-uri între care să faceți swipe, iar dacă faceți totuși acest gest, swipe va fi asociat cu intrarea în aplicații sau în altă zonă a telefonului, precum galeria foto. Printre widgeturile pe care le puteți plasa pe ecranul principal se număra contacte favorite, dată și ora, funcția de socializare oferită de Nokia, setările sau calendarul, de exemplu.

Nokia Asha 303 - partea frontala

Iconurile din S40 îmi amintesc ușor de cele din Symbian Anna și se vede clar că și modelele low end de la Nokia evoluează încet dar sigur, în pas cu cele high end. Nokia Asha 303 nu dispune de senzor de proximitate, dar vine cu suport DivX și Xvid, în cazul în care vă întrebați. Telefonul nu dispune nici de multitasking, astfel că de îndată ce porniți o funcție/aplicație, o veți opri doar părăsind-o sau apăsând pe butonul End Call pentru a o închide.

Funcția de socializare de pe acest handset low end își face treaba excelent și nu cred că am fost vreodată mai mulțumit de un telefon din această gamă, când vine vorba de socializare. Facebook și Twitter sunt prezentate într-o interfață simplistă, care pune zona în care puteți posta un status nou la îndemână (în partea superioară a ecranului) și afișează update-urile de status într-o formă prescurtată. Vă mai puteți autentifica și în Orkut și Flickr, dacă doriți. și emailul este ușor de verificat și puteți răspunde imediat la mailuri folosind funcția asociată de pe acest terminal. Obișnuitele utilitare sunt și ele prezențe, de la calendar la cronometru, notițe, lista de cumpărături, convertor de unități, dicționar și altele.

Nokia Asha 303 - browser

Putem crea și foldere dacă dorim și accesă o multitudine de setări. Apăsând în partea superioară a ecranului putem schimba profilul telefonului, setându-l pe Silențios, Tare sau alte opțiuni. și felul în care arată meniul Home poate fi personalizat folosind unul dintre shortcut-urile din partea inferioară a ecranului. Trecând la browser, acesta este noul Nokia Browser, care comprimă datele pentru a economisi abonamentul utilizatorului. El afișează o variantă de bază pentru fiecare site și cu un țap pe ecran puteți mări textul și ajunge în zona site-ului pe care doriți să o vedeți. Avem și YouTube la dispoziție, într-o variantă care deși este inclusă în browser arată mai bine decât pe Symbian 3 de exemplu.

Că aplicații am testat pe acest device Angry Birds, evident cu un pic de lag în gameplay și cu o ușoară întârziere a sunetului față de imagine. în plus, sunetul pare mai degrabă unul MIDI decât un format mai răsărit. Am testat și un joc cu mașini, unul cu grafică neglijabilă pe care îl vedeți în recenzia video și care îmi amintește de mijlocul anilor 90. Alte aplicații interesante sunt cea care ne învață despre problemele climei și naturii și care vine cu handsetul la pachet. O vedeți de asemenea în recenzia video, împreună cu un software pentru cei pasionați de chitară, la pachet cu metronom, lista de acorduri, poziții pe grif și altele.

Per total Nokia Asha 303 oferă tot ce oferă un smartphone dar într-un ambalaj modest și fără pretenții și un design care nu inspiră deloc senzația de telefon ieftin și cu funcții modeste. Iată ce am apreciat la acest telefon:

 • nu arată ca un telefon ieftin și low end
 • tastatură QWERTY comodă
 • volumul difuzorului ridicat
 • calitatea convorbirilor bună
 • durata de viață a bateriei bună
 • serviciile de socializare funcționează OK chiar și pe ecranul mic
 • S40 personalizabil cu widgeturi

și dacă mă întrebați ce nu prea am apreciat la acest model, mă voi gândi la următoarele:

 • lagul ocazional, mai ales în aplicații
 • unele aplicații instalate din Nokia Store nu funcționează
 • camera care putea fi totuși puțin mai bună, în ciuda faptului că Asha 303 este un low end
 • lipsa GPS-ului
 • bateria putea dura totuși mai mult și putea fi mai mare, profitând de grosimea handsetului
 • Preț Nokia Asha 303: 649 lei (QuickMobile.ro)

Review Nokia Asha 303:
 

Nokia Asha 303
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×