Review Nokia Lumia 800 - Design de Nokia N9, Mango cu soluții GPS noi și succes prematur (Video)

16.437 ori
<b>Review Nokia Lumia 800 - Design de Nokia N9, Mango cu soluții GPS noi și succes prematur (Video)</b>Nokia Lumia 800 este primul device cu Windows Phone de la Nokia, unul anunțat în cadrul Nokia World 2011, împreună cu modelul Lumia 710. Ei bine, acum Lumia 800 a ajuns pe masa noastră de teste, prin intermediul celor de la QuickMobile, care vând...

Nokia Lumia 800 este primul device cu Windows Phone de la Nokia, unul anunțat în cadrul Nokia World 2011, împreună cu modelul Lumia 710. Ei bine, acum Lumia 800 a ajuns pe masa noastră de teste, prin intermediul celor de la QuickMobile, care vând telefonul la prețul de 2.099 lei. Terminalul ne-a făcut o impresie bună încă din primul moment, ca și Nokia N9, doar au același design, nu-i așa? Totuși, nu stă totul în design în ziua de azi, iar experiența software și prețul sunt aspecte cruciale de luat în calcul.

Nokia Lumia 800 este practic un N9 cu alt OS și câteva modificări de ordin estetic, cum ar fi adăugarea unui buton pentru camera și micșorarea diagonalei ecranului de la 3.9 la 3.7 inch, pentru a face loc butoanelor capacitive specifice platformei Windows Phone. Terminalul se bazează pe o cartelă microSIM, iar singurele sale porturi se afla în partea superioară: cel audio de 3.5 mm, cel microUSB, ascuns sub un capac discret și locașul microSIM, de asemenea cu un capac ingenios plasat. Telefonul vine și cu un buton special pentru cameră, plasat în partea dreaptă, imediat sub butonul On/OFF și cele de volum. De remarcat și faptul că aceste butoane au un feeling fragil și fac un zgomot cam neplăcut și care lasă impresia de material ieftin la apăsare.

Porturi Nokia Lumia 800

Bateria lui Lumia 800 nu se poate înlătura, exact ca la N9, deși la un moment dat mi-am dorit ca acest lucru să se poată, deoarece smartphone-ul se blocase. Aparent există o combinație de butoane (On/OFF + volum jos) pentru a reseta handsetul, dacă aveți probleme de acest gen. Mai există și o combinație de butoane pentru a reseta complet (factory reset) device-ul, dar să sperăm că nu veți avea nevoie de așa ceva. în ce privește designul lui Lumia 800, primul Nokia cu Windows Phone Mango măsoară 12.1 mm în grosime, cântărește 142 de grame și vine cu un display touch de 3.7 inchi, bazat pe tehnologie ClearBlack AMOLED și cu o rezoluție de 480 x 800 pixeli. în plus, acest display este protejat de tehnologia Gorilla Glass. Telefonul adopta un format unibody și are o carcasă fabricată din policarbonat.

La interiorul acestui handset se afla un procesor Qualcomm Snapdragon single core de 1.4 GHz, plus un GPU Adreno 205, care face față în mod rezonabil gaming-ului mobil. Nokia Lumia 800 nu folosește un slot pentru carduri microSD, deci trebuie să vă mulțumiți cu cei 16 GB memorie internă, cărora li se adaugă și 512 MB RAM pentru a rula lin aplicațiile. în ce privește conectivitatea, avem la dispoziție HSDPA de 14.4 Mbps, WiFi și Bluetooth 2.1. Bateria acestui device este un Li-Ion de 1450 mAh, care asigură 13 ore de convorbiri 2G și până la 55 de ore playback audio. în regim de utilizare normală spre intensă veți obține cam 2 zile de funcționare de la acest prim Windows Phone de la Nokia.

Interfata Metro a lui Nokia Lumia 800

în ce privește software-ul, aș fi dorit ca Nokia să își fi lăsat amprenta asupra lui Windows Phone Mango, dar se pare că acest lucru nu s-a putut, deoarece finlandezii s-au alăturat prea târziu partenerilor Microsoft. De abia în următorul Windows Phone vom simți o prezență mai puternică a companiei nordice la capitolul software. Ce este totuși personalizat este aspectul de servicii de navigare, în care avem la dispoziție Nokia Drive și Nokia Maps. în plus, putem folosi și total inutilul Nokia Music, care cumva este integrat cu Zune, dar într-un mod inutil și care mai rău încurca utilizatorul. în rest, despre Mango OS știți tot ce este de știut din recenzia lui HTC Titan, în care am luat contact prima oară cu acest sistem de operare. Acum ținând apăsat pe butonul capacitiv Back puteți declanșa meniul de multitasking, care are doar rol decorativ, sincer să fiu. La ce bun să privești aplicațiile care rulează simultan și sunt într-un stadiu de suspendare, dacă nu le poți închide pe toate sau măcar una câte una apăsând un X roșu ca la MeeGo? Microsoft mai are lucrat la acest capitol și nu înțeleg de ce lăudătorii lui Windows Phone mereu sar peste aspectul de multitasking, de parcă nu ar exista...

Nokia Drive pe Nokia Lumia 800

Mai rețineți și că handsetul vine fără suport DivX și Xvid, astfel că trebuie să vă bazați pe Zune, softul instalat pe PC desktop pentru a vă converti fișierele video într-un format care să fie acceptat de playerul Zune de pe telefon. Că player audio/multimedia Zune mi se pare o soluție OK și nu am nimic de obiectat, în afară modului în care dăm melodia înainte/înapoi pe telefonul Nokia Lumia 800: trebuie să ținem apăsat butonul de fast forward sau rewind și nu putem sări în orice punct al melodiei dorim, ceea ce este un mare minus. și fiindcă tot am vorbit de muzică, singurul difuzor al acestui smartphone, cel din partea inferioară se comportă destul de bine, melodiile se aud clar, iar căștile au la rândul lor un comportament OK.

Difuzor Nokia Lumia 800

Nokia Drive este un aspect inovator pe acest telefon, el oferind posibilitatea de navigare offline, cel puțin teoretic, deoarece vi se va cere conexiune la Internet încă de când intrați în aplicație. Partea bună e că puteți descărca hărțile pe țări sau regiuni, pentru a le avea stocate pe terminal și au mai fi nevoie să faceți download-uri mari atunci când călătoriți și secătuiți abonamentul date. Spre exemplu, harta României ocupa 81 de mega, în vremea ce întreaga cartografiere a Statelor Unite depășește 1 GB. Puteți descărca și diferite pachete de ghidare vocală în diferite limbi, dacă doriți. în Nokia Drive puteți vizualiza harta simplist, fie în mod 2D sau 3D și aveți și opțiunea landmark pentru puncte de reper.

Nokia Maps pe Nokia Lumia 800

Nokia Maps este deja opțiunea cunoscută și de pe telefoanele Symbian, dar cu grafică modificată special pentru Windows Phone. Sincer, nu înțeleg de ce trebuie să avem 3 servicii navigaționale pe un singur telefon: Nokia Maps, Nokia Drive și Bing Maps... Poate că toate 3 integrate într-o singură aplicație ar fi făcut o treabă mai bună. La cum cum nu înțeleg ce rost mai are Bing Music, când există Shazam și ce rost are Nokia Music cu funcția Gigs inutilă în România, când există Zune. Trecând la aspectul cameră, avem aici la dispoziție un senzor de 8 megapixeli, care la prima vedere este același ca și cel de pe N9. Lucrurile nu stau chiar așa, mai ales la capitolul filmare, unde Lumia 800 oferă bitrate dublu față de N9, adică 15 Mbps. Iată o mostră de captură video 720p la 30 fps:

Camera de 8 megapixeli a acestui Windows Phone vine cu tehnologie Carl Zeiss, autofocus, bliț dual ELD, geotagging și nu are aportul unei camere secundare. Iată și o mostră foto, dacă sunteți curioși:

Mostre Foto Nokia Lumia 800

în rest, nu sunt foarte multe de spus despre acest telefon, care nu iese în evidență față de alte modele Windows Phone decât prin design. Serviciile sale navigaționale nu mă impresionează și nu mă cuceresc așa ușor, iar camera acestui smartphone este cu adevărat foarte bună, dar nu se compară totuși cu cea de pe Galaxy Note, iPhone 4S sau Samsung Galaxy S II. Nici browserul web nu prea m-a impresionat și parcă îi auzeam pe inginerii software de la Microsoft zicând "hai să fim noi mai altfel să punem bară de căutare/adrese jos în browser". Total incomod și inutil și incomodă este și tastatura virtuală de pe acest device, cu care vă veți obișnui destul de greu. Ce este bun la Windows Phone este integrarea serviciilor de socializare Facebook și Twitter în Hubul People. Astfel, dacă doriți să sunați pe cineva, de exemplu, puteți vedea ce făcea această persoană înainte de a o suna, prin fluxul informațional de pe Twitter și Facebook.

Camera Lui Nokia Lumia 800

Rețineți că Nokia Lumia 800 se vinde ca pâinea caldă în Franța și Marea Britanie și asta datorită unui marketing agresiv al Microsoft și Nokia. Sunt în joc sute de milioane de euro, iar asta implică zgârie-nori acoperiți cu tile-uri Windows Phone sau console Xbox 360 date gratuit cu telefonul în Marea Britanie. Cele două companii ar face orice de dragul promovării. Asta nu poate masca faptul că acest device este, cel puțin pentru mine o dezamăgire. Windows Phone 7 este departe de un OS matur și nu pot decât să sper că actualizarea sa vă sosi rapid. Telefonul în varianta de bază este unul excelent și l-am apreciat în formă N9, dar Lumia 800... nu prea. Alegerea rămâne a utilizatorului, dar trebuie să recunosc că nu înțeleg de ce ai vrea să cheltui 2100 de lei pe un Nokia Lumia 800 care face exact aceleași lucruri pe care le face și LG Optimus 7 din buzunarul meu la prețul de 700 de lei. și dacă am fost acuzați la Nokia N9 că am lăudat prea mult telefonul în review, aceasta este cea mai bună dovadă că de fapt suntem obiectivi, fiind capabili să identificăm și ce este rău la un device precum Lumia 800.

  • Puteți cumpăra telefonul de la QuickMobile.ro la prețul de 2,099 lei.

Review Nokia Lumia 800:

Nokia Lumia 800
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×