Nokia N9 review - design superb, OS original și un potențial foarte mare (Video)

14.846 ori
<b>Nokia N9 review - design superb, OS original și un potențial foarte mare (Video)</b>După o săptămână și un pic de distracție cu Nokia N9, a venit și momentul concluziilor... Ați văzut aici unboxingul terminalului, iar aici o metodă excelentă de a trece de la Android la MeeGo, cu sincronizarea contactelor, mailului și a...

După o săptămână și un pic de distracție cu Nokia N9, a venit și momentul concluziilor... Ați văzut aici unboxingul terminalului, iar aici o metodă excelentă de a trece de la Android la MeeGo, cu sincronizarea contactelor, mailului și a calendarului din contul Google cu telefonul N9. Ei bine, hai să vedem ce ne rezervă acest telefon care costă puțin peste 500 de euro în varianta de 16 GB.

în luna iunie am avut ocazia să pun mâna pentru prima oară pe un Nokia N9 și mi s-a părut fantastic designul sau, mai ales că device-ul nu avea rival la acea vreme. Nici în ziua de azi nu are și suntem departe de a vedea un alt smartphone perfect dreptunghiular și cu margini rountjite precum N9. Acest Nokia inovator folosește o carcasă din policarbonat, care nu atrage la fel de multe amprente precum alte handseturi și este și foarte rezistentă.

Se poate observa o ușoară asemănare între N9 și N8, dar nou-venitul este varianta mai modernă și mai rafinată a acelui telefon cu camera de 12 megapixeli. Fiind la curent cu trendurile de design ale companiei finlandeze trebuie să menționez că în urmă cu aproximativ un an a existat un sondaj în rândul fanilor, cu întrebări foarte variate despre dorintele lor la capitolul design. Studiul privea viitorul designului terminalelor Nokia, iar rezultatul a fost un concept care seamănă foarte mul cut Nokia N9. Cu alte cuvinte, N9 este rodul imaginației fanilor Nokia, plus munca designerilor săi.

Nokia N9 back

Revenind la experiența testării telefonului, aflați că acesta este foarte ușor de utilizat cu o singură mână, deși dimensiunile sale sunt respectabile. Este vorba aici despre un telefon cu grosime de 12.1 mm, greutate de 135 de grame și un ecran Clear Black AMOLED de 3.9 inchi. Ecranul este îmbinat perfect cu partea frontala a smartphone-ului, astfel că îți va fi greu să îți dai seama unde începe ecranul și unde se afla pur și simplu fațada lui N9. Acest display suporta o rezoluție de 480 x 854 pixeli, este projetat de un strat gorilla Glass și se descurcă excelent în bătaia luminii soarelui.

Nokia N9 - clear black display

Designul lui N9 este foarte curat și s-a mizat foarte mult pe lipsa butoanelor și a protuberantelor. Astfel, singurele butoane care perturba armonia sunt cele metalizate din lateral: ON/Off și cele de volum. în partea superioară sunt integrate ingenios slotul microSIM (N9 nu folosește un SIM normal) și portul microUSB. Astfel, apăsați pe lateralul părții superioare și se va deschide o clapetă care eliberează atât microSIM-ul, cât și portul microUSB. Acesta servește pentru conectarea la PC, dar și pentru încărcarea telefonului.

Nokia N9

Revenind la dotările terminalului, el vine cu 16 sau 64 GB memorie internă, 1 GB RAM, sistem audio Dolby Mobile, conectivitate HSDPA de până la 14.4 Mbps, WiFi, Bluetooth 2.1 și micro USB 2.0. Trebuie să recunosc că nu am fost prea impresionat de capacitatea audio a acestui gadget, astfel că nici difuzorul nici căștile nu mi s-a părut că se aud foarte tare, mai ales în comparație cu Nokia X7 de exemplu. Calitatea convorbirilor a fost totuși fantastică, deci nimic de reproșat aici.

Sub carcasa se ascunde un procesor TI OMAP 3630 de 1 GHz, un Cortex A8 care își face treaba excelent, chiar dacă sunt deschise în regim de multitasking câteva duzini de aplicații. Aceste procesor ajuta la rularea lui MeeGo 1.2 Harmattan, sistemul de operare de pe acest device. El este rezultatul experienței Maemo de la Nokia și Moblin de la Intel, dar viitorul acestei platforme este incert, cel puțin sub numele de MeeGo. Deocamdată am aflat că în curând OS-ul va primi o actualizare cu peste 3000 de funcții noi și buguri corectate.

Nokia N9, multitasking

Ce trebuie să aflați despre MeeGo este că el se bazează pe 3 ecrane principale: cel cu aplicațiile, cel de multitasking și cel care prezintă modalitatea de comunicare a telefonului și rețelele de socializare. în plus apăsând pe partea superioară a ecranului, acolo unde se vede nivelul bateriei, veți putea afla dacă telefonul este setat pe silențios, ce rețele sunt disponibile , dacă sunteți online pe Facebook și alte asemenea statusuri. Pentru a ieși dintr-o aplicație în MeeGo este de ajuns să faceți swipe în sus, dar acest gest poate fi schimbat cu altul dacă doriți din setările telefonului. Ar fi util să alegeți alt gest, mai ales folosind aplicația My Moves, care va permite să definiți propriile modalități de deschidere penttru aplicații.

Nokia N9, navigare intre cele 3 ecrane

în rest, aveți la dispoziție Swipe-ul lateral, iar în zona de multtiasking aveți grupate sub formă de thumbnariluri aplicațiile care rulează în acel moment. Odată ce țineți apăsat pe ecran în dreptul unei aplicații, vor apărea X-uri roșii corespunzând softurilor, ce vă vor permite să le închideți. Totuși este simplist și veți înțelege imediat cum se folosește acest sistem de operare. Au existat și momente când se simțea un ușor lag sau când se bloca puțin platforma, dar după cum am spus un update este pe drum. în cele din urmă, ecranul la care ajungeți cu swipe către dreapta este cel în care vedeți ce a mai spus lumea pe Twitter, Facebook, în SMS-uri, apeluri ratate, starea vremii, deci practic... ce mai face lumea din jurul vostru și ce se mai întâmplă în jur.

Camera lui Nokia N9

în privința camerei toate bune și frumoase, avem la dispoziție un senzor de 8 megapixeli, tehnologie Carl Zeiss Tessar, bliț dual LED, autofocus, geotagging, detectare facială, touch focus și captura video 720p la 30 fps. O mostră foto o găsiți mai jos dacă v-am făcut curioși. Aveam totuși parcă așteptări mai mari de la N9, mai ales după câte auzisem despre acest telefon și camera sa.

Mostre foto Nokia N9

Nici filmarea 720p nu a ieșit chiar spectaculos, dar nici rău... Dovada o aveți mai jos, dar nu pot să spun că acest terminal îl depășește pe Samsung Galaxy S II, spre exemplu. Avantajul este ca avem la dispozitie autofocus continuu la filmare.

în ce privește interfața playerului audio și video, există un ușor feeling de Zune aici, semn că Nokia își continuă apropierea de Microsoft. Experiența de gaming a fost reușită, atât prin Angry Birds Magic, care face uz de conectivitate NFC pentru a vă oferi extra conținuturi în apropierea altui telefon N9 sau în anumite zone ale lumii, cât și datorită lui NFS Shift, care arata și se controlează excelent. O mică obiecție am la capitolul web browsing, unde în browserul stock nu avem clasicele taburi și trebuie să ne mulțumim ca fiecare fereastră nouă să fie deschisă în zona de multitasking.

Player m93 Nokia N9

De-a lungul recenziei am testat și aplicația Fillr, un joc foarte drăguț realizat de o firmă prahoveana care a luat și premiu petnru acesta. Aplicațiile le veți procura din Nokia Store, softurile fiind listate automat după compatibilitatea lor cu N9, iar lista este rezonabilă în acest moment, deși nu prea bogată în app-uri foarte originale.

NFS Nokia N9

Mobilissimo.ro pe Nokia N9

Evident, a venit și momentul verdictului, iar acesta este unul foarte îmbucurător pentru Nokia. în sfârșit lucrurile se mișca în direcție bună, iar N9 este cel mai inovativ telefon mobil de la iPhone încoace, când vine vorba de design și asamblare hardware. MeeGo este de asemenea un sistem de operare plăcut, cu care te obișnuiești rapid, iar micile sale buguri pot fi iertate, mai ales că vor fi remediate în curând. Totuși, nu știu câte persoane vor fi gata să cheltuie peste 500 de euro pentru un terminal cu OS cu viitor incert și fără prea multe aplicații la dispoziție. Un lucru e sigur: vă veți face remarcați cu un N9 în mână și vă va face plăcere să îl utilizați. Cât despre baterie, aceasta își face treaba bine și puteți obține chiar o zi sau două de utilizare moderată a acestui smartphone. Verdictul Mobilissimo.ro este unul pozitiv și așteptam cu nerăbdare și variante de N9 cu Windows Phone 7... evident, păstrând doar designul acestui telefon, nu și specificațiile.

Review Nokia N9:

Nokia N9
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×