Sony Xperia X Compact Review (Introducere, Design, Display)

3.302 ori
<b>Sony Xperia X Compact Review</b>Mobilissimo.ro realizează recenzia telefonului Sony Xperia X Compact, un model cu ecran de doar 4.6 inch, dar şi o super cameră, teoretic aceeaşi de 23 MP de pe Xperia XZ. Are stabilizare Steadyshot de top şi vine cu un corp butucănos, dar cu tehnologie..

Introducere

După ce am realizat recenzia lui Sony Xperia XZ, e rândul celuilalt model Sony Xperia anunţat la IFA 2016 sa ne intre in colimator şi anume Xperia X Compact. Seria Xperia Compact de la Sony e una dintre cele mai longevive în ultimii ani, supravieţuind şi după casarea seriei principale Xperia Z. Terminalul de faţă e unul dintre cele mai performante modele cu diagonală sub 5 inch, mai ales la capitolul camera şi costă 2.299 lei la Quickmobile.ro.

Aceasta poate fi considerată versiunea mai mică a lui Xperia X şi adoptă în mare aceeaşi cameră high end precum cea de pe Xperia XZ. Sony e una dintre puţinele companii care mai cred în diagonalele sub 5 inch, iar acest model cu ecran de 4.6 inch e un pariu cel puţin interesant. Disponibil pe albastru, negru sau alb el e cu siguranţă o alternativă binevenită printre mamuţii de 5.7 sau 6 inch din ziua de azi. Face totuşi si unele sacrificii, mai ales la nivel de design.

Design Sony Xperia X Compact

Fără rezistenţă la apă şi cu abundenţă de plastic (solid totuşi)

Sony Xperia X Compact e diferit de celelalte modele Sony Xperia din anul 2016, prin simplul fapt că nu e rezistent la apă, dar şi faptul că adoptă plasticul drept material principal. E vorba despre un plastic glossy şi bine închegat totuşi, cu o construcţie solidă per total.

Rezultatul e un telefon cu aspect de "cărămiduță", butucănos şi gros pentru anul 2016. El stă excelent în mâna utilizatorului, iar utilizarea cu o singură mână se face fără probleme. Nu e alunecos, are aderenâă bună şi încape în orice buzunar fără probleme. E magnet de amprente şi grăsime în faţă şi spate, iar spatele e tare ușor de zgâriat.

Dimensiunile sunt cam mari aici pentru un device cu ecran de 4.6 inch, cu o talie de 9.5 mm şi greutate de 135 grame. Suntem deci cu 0.6 mm mai "graşi" decât Xperia Z5 Compact de anul trecut, dar cu 3 grame mai uşor la cântar. Butonul Power lateral e comod, dar cel de volum e plasat puţin prea jos pentru a fi la îndemână, cum am mai văzut de altfel la Sony. Xperia X Compact are muchii uşor rotunjite, zona superioară şi inferioară plata şi da senzaţia de "jucărie bine construită", atunci când e strâns în mână.

Nu e un telefon premium ca materiale sau rezistent la apă, dar rămâne comod la utilizare şi destul de solid.

Display Sony Xperia X Compact

Luminozitate de top, saturare peste limită

Sony Xperia X Compact se prezintă relaxat şi degajat la bătălia ecranelor, luptând la o categorie mai mică decât 99% dintre telefoanele lansate în acest an. E drept că el e apropiat de iPhone 7 şi iPhone SE, o concurenţă cât se poate de dură în zona sub 5 inch, dar cumva le rezistă cu brio.

Propune un panou IPS LCD de 4.6 inch cu rezoluţie 720p şi obişnuitele tehnologii X Reality şi Triluminous, dar şi Dynamic Contrast. Avem parte şi de protecţie Gorilla Glass, iar pentru playback video folosim poate prea complexa aplicaţie Video. Ea integrează un ghid TV ce "ştie" şi canale de la noi şi face şi recomandări de meciuri, emisiuni, filme şi seriale.

Pixelii ecranului telefonului Sony Xperia X Compact, au o configuratie RGB Stripes (ecran vazul ta microscop)

Mai mult de atât, aplicaţia Video oferă şi setări audio high-end, setări legate de subtitrări sau imagine. Experienţa de vizualizare pe acest mic ecran ne-a adus o imagine bine iluminată, clară, unghiuri largi de vizualizare şi contrast bun, dar şi culori foarte suprasaturate. Nici negrul nu e prea adânc. Pixelii au aranjament RGB Stripes, iar la testul cu luxmetrul am atins 533 LUX, un rezultat excelent.

Luminozitate ecran Sony Xperia X Compact

El ne permite să depăşim modele precum Huawei Nexus 6P, HTC 10 sau Huawei P9, dar ne clasam totuşi sub iPhone 6 şi Sony Xperia XZ (nu cu mult). Setările speciale ale ecranului includ Adaptive Brightness, Smart Backlight Control şi Image Enhance, care poate face imaginea şi mai saturată prin funcţia Super Vivid sau mai naturală prin X Reality.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 47.Sony Xperia X Compact533 (LUX)
 • 48.Apple iPhone 7532 (LUX)
 • 49.Huawei P9 Plus522 (LUX)
 • 50.Samsung Galaxy S8522 (LUX)
 • 51.iHunt Hero518 (LUX)
 • 52.Vivo NEX Dual Display Edition515 (LUX)
 • 53.Sony Xperia XZ3514 (LUX)
 • 54.Samsung Galaxy Note 8513 (LUX)
 • 55.BlackView Ultra Plus510 (LUX)

Putem regla şi balansul de alb, cu slidere R/G/B, mărimea fontului şi există şi mod de utilizare cu mănuşi sau în tandem cu o husă specială Sony. Un ecran solid, căruia îi putem imputa doar coloritul excesiv.

 • 1234
Sony Xperia X Compact8,8510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×