Sony Xperia XZ Review (Introducere, Design, Display)

4.775 ori
<b>Sony Xperia XZ Review</b>Mobilissimo.ro prezintă recenzia telefonului Sony Xperia XZ, flagship-ul actual Sony pentru toamna lui 2016. Acest model a fost anunţat la IFA 2016 şi se remarcă prin cameră de 23 de megapixeli cu stabilizare pe 5 axe şi triple image sensing

Introducere

E momentul pentru un review de nou flagship de toamnă, de aceasta data un model Sony care ne-a sosit uimitor de rapid. Practic la vreo 2 săptămâni după încheierea IFA 2016, unde a debutat acest model, Sony Xperia XZ a ajuns şi la noi. Terminalul poate fi uşor considerat un camera-phone, pentru că iese în evidenţă prin cameră, în vreme ce dotările sale nu sunt împinse chiar până la maxim (vezi 3 GB RAM şi ecran Full HD).

Rămâne un telefon high end totuşi, cu preţ de 644 euro la Vodafone România la liber şi cu o ofertă ce includea şi o pereche de căşti high end Sony atunci când acest model era oferit la precomand[. Putem considera terminalul un soi de Xperia X Performance puţin mai mare, care are acelaşi CPU, cantitate de RAM şi rezoluţie Full HD, dar creşte diagonala cu 0.2 inch.

Totuşi camera cea nouă rămâne punctul de interes aici, mai ales că aduce câteva mecanisme noi pentru gama Xperia. Xperia XZ vine pe albastru, negru şi pe o nuanţă specială numită "platinum".

Design Sony Xperia XZ

Familiar şi inedit, Sony îşi vede de treabă

Sony se comportă cu designul telefoanelor ca un creator de moda, pe ideea "noi facem ce vrem, facem artă". Evident arta nu e gustată de oricine, dar în cazul lui Sony Xperia XZ avem un look cu siguranţă inedit. Moştenit parţial de la Nokia N9, acest design pe bază de zona inferioară şi superioară plată şi muchii rotunjite e cu siguranţă un pas în faţă în comparaţie cu multele modele Xperia angulare.

Handsetul măsoară 8.1 mm în grosime şi cântăreşte 161 de grame, deci cu 9 grame mai greu decât Galaxy S7 şi doar cu 0.2 mm mai gros. Cumva acest model pare mai masiv decât este, poate pentru că e un device lung, greu de folosit cu o singură mână. De remarcat că are aceeaşi greutate ca HTC 10. Acest model cu ecran de 5.2 inch are o aderență bună, un buton Power comod, dar butoanele de volum sunt puţin prea jos pentru a fi comode în opinia mea.

Şi muchiile ecranului sunt destul de groase pentru pretenţiile actuale, dar şi muchia superioară şi inferioară depăşesc "dimensiunea standard". Construcţia e solidă şi telefonul e fabricat dintr-o singură bucată de metal de tip "Alkaleido" (aliaj din Aluminiu), cu un spate mat, dar şi cu un capac din plastic în zona inferioară, plus plastic lateral. Terminalul e certificat IP68, pentru rezistenţa la apă şi praf, adică poate fi scufundat până la 1.5 metri adâncime timp de 30 de minute.

Sony îşi vede de treabă şi face ce i se pare mai inspirat când vine vorba de design. Rezultatul e inedit şi interesant, poate stârni pasiuni, dar şi dizgrații deopotrivă.

Display Sony Xperia XZ

Muchii mari, reglaje multe

Sony Xperia XZ se prezintă la apel, la recensământul flagship-urilor, cu o diagonală stas, de 5.2 inch. Duse sunt vremurile ecranelor TFT, dar Sony nu trece chiar la AMOLED încă, optând pentru un panou IPS LCD Full HD de 5.2 inch. Ca de obicei denumirile fancy ca Triluminous şi X Reality sunt la posturi, pentru a defini tehnologiile oferite pe acest device.

Ecranul lui Sony Xperia XZ vazut la microscop

Avem parte şi de protecţie Gorilla Glass 4 şi folosim un player video cu o puternică latură online şi integrare a unui ghid TV, plus ce mai e nou şi viral pe YouTube. Avem şi reglaje audio pentru playback-ul video, setări legate de subtitrări, în vreme ce experienţa de vizualizare implică un negru destul de adânc pentru un IPS LCD.

Culorile sunt vii, chiar suprasaturate aș zice, iar ecranul e luminos şi oferă contrast bun, plus unghiuri largi de vizualizare. Pixelii au aranjament RGB Stripes, iar la testul cu luxmetrul am atins 611 LUX, dar luminozitatea e neuniforma. Astfel, atingem şi 573 sau 603 LUX în alte zone ale panoului. Rămânem totuşi cu o valoare de top, peste iPhone 6S Plus şi Xiaomi Mi 5, spre exemplu.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 10.Sony Xperia XZ611 (LUX)
 • 11.Sony Xperia XA1 Ultra611 (LUX)
 • 12.Sony Xperia XZ1 Compact611 (LUX)
 • 13.ASUS ROG Phone610 (LUX)
 • 14.Xiaomi Mi 6609 (LUX)
 • 15.Meizu Pro 6 Plus609 (LUX)
 • 16.Apple iPhone 6 Plus605 (LUX)
 • 17.CAT S61603 (LUX)
 • 18.Xiaomi Mi Mix 3603 (LUX)

Cei 611 LUX sunt totuşi sub OnePlus 3 şi Galaxy S6 Edge+ la soare spre exemplu. Setările sunt foarte generoase pentru ecran, inclusiv Adaptive Brightness, Smart Backlight Control şi Image Enhance. Această funcţie permite reglaje ca X Reality for Mobile (culori mai naturale) sau Super Vivid (culori şi mai saturate). Reglajele White Balance aduc 3 slidere (R, G şi B) şi apoi avem şi opţiuni de mărime a fontului, cele legate de accesorii cover, iconuri de sistem şi mod de utilizare cu mănuşi. Ecran de calitate, dar suprasaturat.

 • 1234
Sony Xperia XZ8,7710
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×