Sony Xperia XA1 Review (Introducere, Design, Display)

5.491 ori
<b>Sony Xperia XA1 Review</b>Sony Xperia XA1 Ultra a fost deja testat de noi şi a fost găsit drept o unealtă excelentă de vlogging şi de savurat filme din mers. De aceea am trecut cu interes sporit şi la versiunea sa mai mică, Xperia XA1. Aceasta a debutat la MWC 2017, a început să..

Introducere

Sony Xperia XA1 Ultra a fost deja testat de noi şi a fost găsit drept o unealtă excelentă de vlogging şi de savurat filme din mers. De aceea am trecut cu interes sporit şi la versiunea sa mai mică, Xperia XA1. Aceasta a debutat la MWC 2017, a început să fie vândută în primele zile de vară şi este urmaşul unuia dintre cele mai arătoase telefoane midrange Sony, Xperia XA. Și camera a fost un reper în zona mid-range.

Sony promite că oferă aici un telefon cu ecran edge to edge şi cameră de flagship, ceea ce cu siguranţă intrigă orice consumator. Xperia XA1 costă 1.249 lei la eMAG.ro, 1.179 lei la evoMAG.ro sau 1.208 lei la Quickmobile.ro. Acest handset vine pe negru, auriu, alb sau roz şi renunţă la rezistenţa la apă şi scanner de amprente, dar păstrează angularitatea specifică seriei Xperia.

Hai să vedem ce alte elemente tradiţionale ale seriei au mai fost incluse!

Design Sony Xperia XA1

Îngust, edge to edge, unic şi plăcut

Sony nu o să renunţe niciodată la angularitate, nici dacă de mâine ar fi o lege ca toate telefoanele să fie în formă de OZN. Timp de multe generaţii, telefoanele Xperia au insistat pe dreptunghiuri, unghiuri drepte şi angularitate. Doar că acum lucrurile încep să ia o întorsătură elegantă.

Sony a ajuns să fie o gură de oxigen în marea de telefoane ce au curburi laterale. Xperia XA1 are un ecran de 5 inch şi teoretic ar fi un telefon compact, doar că este un terminal foarte lung. Cu toate acestea e şi foarte îngust, dar e comod şi are butoane laterale ergonomice, chiar dacă sunt cam mici. Măsoară 8 mm în grosime şi cântăreşte 143 de grame.

Ca o comparaţie, Xperia XA măsoară 7.9 mm în grosime şi cântăreşte 137 de grame, deci nou venitul e puţin mai gros şi mai greu. Tipic pentru un Xperia XA, muchiile ecranului sunt foarte înguste, cel puţin cele laterale. Sus şi jos sunt intenţionat mai groase, pentru a putea ţine mai comod terminalul în landscape la gaming şi playback video.

Construcţia e solidă, iar combinaţia de policarbonat şi metal e reuşită. Aderenţa e excelentă şi lookul e plăcut privirii. Spatele e cam uşor de zgâriat şi uneori atrage şi grăsimea cam uşor. Am apreciat totuşi uşurinţa cu care poţi accesa slot-urile din stânga, cu acel capac şi tray-urile la îndemână. Un design numai bun pentru fanii Sony şi cei care nu mai vor rotunjimi. Păcat de lipsa de rezistentă la apa.

Display Sony Xperia XA1

Arată bine la jocuri şi video, asta e tot ce contează

Nu m-aş fi supărat dacă Xperia XA1 aducea un ecran Full HD în locul unui HD, mai ales că în ziua de azi am cam început să ne aşteptăm la 1080p şi pe midrangere. Totuşi rămânem doar la 720p în cazul lui XA1. E vorba despre un IPS LCD 16:9, care reuşeşte să arate foarte bine.

Display-ul lui Sony Xperia XA1 vazut la microscop

Are şi protecţie Gorilla Glass, iar muchiile înguste ajuta la imersivitate la vizionarea video. Experienţa de vizionare s-a soldat cu claritate bună, luminozitate ridicată, unghiuri largi de vizualizare şi culorile au fost excelent calibrate, undeva la graniţa dintre vivacitatea AMOLED şi realismul sRGB IPS LCD. Nici contrastul nu e rău deloc.

Luminozitate ecran Sony Xperia XA1

Pixelii au aranjament RGB Stripes, iar la testul de luminozitate am atins 472 unităţi LUX, ceea ce e bine, după cum e bun orice rezultat peste 400 LUX cam la orice midranger şi unele flagship-uri. Totuşi mai are până la luminozitatea fantastică de 611 LUX de pe Xperia XA1 Ultra. Cert e că Sony Xperia XA1 a depăşit Moto G5 şi Huawei P10 Lite, dar a rămas sub Huawei P9 Lite (2017) şi Sony Xperia X Compact.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 106.Sony Xperia XA1472 (LUX)
 • 107.Xiaomi Mi A1472 (LUX)
 • 108.Motorola Moto G7 Plus472 (LUX)
 • 109.Sony Xperia 1472 (LUX)
 • 110.Samsung Galaxy A20e472 (LUX)
 • 111.Allview X2 Soul Pro471 (LUX)
 • 112.Allview P8 Energy471 (LUX)
 • 113.Allview X4 Soul Style471 (LUX)
 • 114.Samsung Galaxy A80469 (LUX)

Setările ecranului au de-a face cu luminozitatea, luminozitatea adaptivă şi avem şi funcţii că Smart Backlight Control, Image Enhance cel clasic şi sliderele RGB. Avem şi un Super Vivid Mode în zona Enhance, pe lângă opţiunea clasică de Image Enhance. Primul mod face culorile mai vii, iar al doilea face experiența video şi cea a jocurilor ideală.

Mai putem regla şi mărimea fontului şi a itemurilor de pe ecran. Un ecran de calitate, dar nu ar fi stricat un Full HD totuşi...

 • 1234
Sony Xperia XA18,8410
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×