Sony Xperia XA1 Ultra Review (Introducere, Design, Display)

2.742 ori
<b>Sony Xperia XA1 Ultra Review</b>Citesc săptămânal câte un articol care spune că tabletele sunt doomed și că le îngroapă smartphone-urile. Nimic mai adevărat, când vezi un terminal precum acest Sony Xperia XA1 Ultra, cu al sau ecran de 6 inch. E un înlocuitor perfect de tabletă de 7 inch

Introducere

Citesc săptămânal câte un articol care spune că tabletele sunt doomed și că le îngroapă smartphone-urile. Nimic mai adevărat, când vezi un terminal precum acest Sony Xperia XA1 Ultra, cu al său ecran de 6 inch. E un înlocuitor perfect de tabletă de 7 inch și un device cu care suntem familiarizați de la primul hands-on la MWC 2017.

Variantă mai mare de Xperia XA1, pe care îl avem la rândul său în teste, acest terminal propune un ecran de 6 inch edge to edge, dotări high mid-range și o cameră ce are promisiunea unor dotări de flagship. Se mizează foarte mult și pe performanță la nivel de captură selfie via stabilizare optică și toate acestea la sub 2.000 de lei în oferta Quickmobile.ro.

Disponibil pe alb, auriu, negru acest telefon ar putea fi vital pentru cei care au de călătorit ore bune cu CFR-ul și nu vor să aibă pe cap o tabletă uriașă. Să vedem în ce măsură satisface marele XA1 Ultra pretențiile unui globetrotter.

Design Sony Xperia XA1 Ultra

Phablet-urile de 6 inch sunt rareori aşa comode

Ideea unui telefon de 6 inch parcă e exploatată tot mai rar, deşi culmea producătorii de tablete se plâng ca fix terminalele de gen le mănâncă pâinea cu gem. În fine, de la Nexus 6 încoace cred că am mai testat maxim 2-3 telefoane de gen, deci mai rar aşa ceva. Xperia XA1 Ultra merge pe ideea unui corp îngust, pentru extra comoditate.

Terminalul vine cu spate acoperit cu policarbonat soft touch, muchii metalice şi un confort rezonabil pentru un gigant de gen. Primim şi un ecran edge to edge pe lateral, în bună tradiţie a seriei Xperia XA şi cu destul loc sus şi jos încât să ne amplasăm degetele la vizualizare landscape sau gaming. Aş zice că aderența e bună şi că butoanele sunt comode, dar parcă o idee cam mici totuşi.

Sony Xperia XA1 Ultra are eleganţă şi clasă, deşi nu face abuz de materiale premium. Vine cu ecran 2.5D şi are o talie de 8.1 mm, nu chiar rea pentru un model de 6 inch. Ca reper Nexus 6 avea 10.1  mm "la curea" şi cântărea 184 de grame. Terminalul Sony de faţă cântăreşte 188 de grame, adică fix cât iPhone 7 Plus, care e totuşi un device cu ecran de 5.5 inch, deci nu stăm rău.

În ciuda laudelor aduse şi a utilizării comode în landscape, acest phablet nu e pentru oricine şi trebuie încercat înainte de a fi cumpărat. Poate înlocui cu brio o tabletă de 7 inch şi e mai uşor de ţinut în geantă/ghiozdan/poșetă.

Display Sony Xperia XA1 Ultra

Bifează tot ce îi trebuie şi chiar mai mult

Parcă a venit de nicăieri Sony Xperia XA1 Ultra şi luminozitatea sa deosebită. E drept că ne aşteptam la ceva bun, dar parcă nu chiar la rezultate aşa bune. Pe hârtie povestea e următoare: panou de 6 inch IPS LCD Full HD, de tip 2.5D.

Ecranul lui Sony Xperia XA1 Ultra vazut la microscop

Ca player video am folosit generosul Video de la Sony, cu multe opţiuni la pachet legate de acustica şi reglaje pentru ecran. Experienţa de vizualizare ne-a adus o luminozitate excelentă, negru destul de adânc pentru un IPS LCD şi culori un pic reci, dar reglabile din software. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar contrastul e mai degrabă OK, chiar şi în soarele acelei zile pe care o ştim cu toţii de la final de iunie, când au fost 44 de grade.

Luminozitate ecran Sony Xperia XA1 Ultra

La microscop ni s-au dezvăluit pixeli RGB Stripes, iar la testul cu luxmetrul a venit şi marea surpriză despre care scriam mai sus. Astfel, phablet-ul a atins 611 unităţi LUX, un rezultat uriaş, cum nu am mai văzut de multă vreme. În ziua de azi rar mai sar telefoanele peste 500 LUX, chiar şi flagship-urile. Este un rezultat de top 10, sau chiar top 5 aş spune.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 11.Sony Xperia XA1 Ultra611 (LUX)
 • 12.Sony Xperia XZ1 Compact611 (LUX)
 • 13.ASUS ROG Phone610 (LUX)
 • 14.Xiaomi Mi 6609 (LUX)
 • 15.Meizu Pro 6 Plus609 (LUX)
 • 16.Apple iPhone 6 Plus605 (LUX)
 • 17.CAT S61603 (LUX)
 • 18.Xiaomi Mi Mix 3603 (LUX)
 • 19.OnePlus 6597 (LUX)

Suntem la egalitate cu Xperia XZ şi peste Google Pixel XL, iPhone 7 şi Huawei P10. Rămânem sub OnePlus 3 şi iPhone 6S, dar doar cu puţin. Setările ecranului sunt clasice, precum luminozitate, standard şi adaptiva, Smart Backlight şi Image Enhance. Această din urmă opţiune aduce selecţiile Super Vivid Mode şi pur şi simplu activarea lui Image Enhance.

Avem şi balans de alb, cu reglaje R, G şi B (slidere), mărimea fontului, a itemurilor de pe ecran şi selecţii pentru iconuri de sistem. Un ecran excelent pentru vizionarea video.

 • 1234
Sony Xperia XA1 Ultra8,6510
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×