Sony Xperia XZ2 Review (Introducere, Design, Display)

4.144 ori
<b>Sony Xperia XZ2 Review</b>Sony Xperia XZ2 este aici şi recenzia e gata. Prea repede? Prea devreme? Xperia XZ1 a fost prea bun, atunci când a apărut anul trecut, fiind telefonul meu preferat în 2017 (la nivel personal), când vine vorba de cameră. Am fost suspicios când a venit Xper

Introducere

Sony Xperia XZ2 este aici şi recenzia e gata. Prea repede? Prea devreme? Xperia XZ1 a fost prea bun, atunci când a apărut anul trecut, fiind telefonul meu preferat în 2017, când vine vorba de cameră. Am fost suspicios când a venit Xperia XZ2 cu promisiunea că e mai bun, dar am ţinut "al treilea ochi" deschis şi am deschis larg şi urechile pentru o acustică specială.

Flagship-ul de faţă a fost anunţat la MWC 2018, a început să fie vândut chiar în această lună şi aduce noutăţi în universul Xperia. E vorba despre aspectul 18:9, sticlă din spate, mutarea camerei şi a scannerului de amprente, plus un super bonus. La bază telefonul costă 3.499 lei la retaileri că evoMAG.ro, eMAG.ro sau Cel.ro, iar un bonus important este oferirea la pachet a căştilor Sony WH 1000XM2, care ar costa 350 de euro separat.

Subliniez, căştile sunt moka, gratis, free şi sunt GENIALE, după cum o să aflaţi imediat. Telefonul vine pe negru, argintiu sau verde şi are cel mai polarizant design de început de 2018. În randări arată de "booooo!", dar în realitate începe să îţi placă, după ce treci prin etapa de negare, de "meh seamănă cu HTC U11" şi apoi în etapa a treia începi să îl apreciezi.

Hai să vedem ce poate!

Design Sony Xperia XZ2

Trebuie atins pentru a fi apreciat

Am fost foarte rar păcălit de designul telefoanelor până acum. Cred că la HTC ChaCha şi la Nokia N9 am mai păţit asta... Mă refer să arate în randări într-un fel (nu prea plăcut), iar în realitate să fie cuceritoare. Li se alătura Sony Xperia XZ2, probabil cel mai criticat design de la MWC 2018 de către cititorii Mobilissimo.ro (cel puţin pe grupul Facebook). Chiar şi între redactori părerile au fost împărţite: mie nu îmi plăcea, lui Ervin îi place şi tot aşa.

E clar faptul că Sony a vrut musai să schimbe ceva faţă de designul din generaţiile trecute. Acum avem un corp din sticlă (sticlă curbată în spate şi faţă), plus metal (ramă solidă). Aduce mai mult cu un HTC U11 decât cu un Sony Xperia XZ1 şi în realitate e mult mai arătos decât în randări/fotografii. Partea din spate e bombată şi deşi probabil vă aşteptaţi să fie super alunecos în mână, aderenţa a fost de fapt excelentă.

Pe de altă parte şi dacă aveţi o masă înclinată cu 0.001 grade telefonul va aluneca ca şi cum ar fi uns cu unt. Se şi învârte pe acel bombeu din spate pe masă ca un titirez, cum s-a văzut la unboxing. E cu siguranţă destul de masiv, cu talia sa de 11.1 mm şi greutatea de 198 de grame, foarte mult la diagonală de 5.7 inchi. Ca o comparaţie Xperia XZ1 măsoară 7.4 mm în grosime şi cântăreşte 155 de grame, iar Galaxy S9 măsoară 8.5 mm în talie şi cântăreşte 163 de grame.

Rezistă la apă şi praf, având certificare IP68, iar Gorilla Glass se ocupă de protecţie la zgârieturi în faţă şi spate. Design polarizant cu siguranţă şi celor care strâmbă din nas le recomand să se lase convertiţi ca mine, punând măcar o dată mâna pe telefon... O să fie convinşi după.

Căști Sony WH-1000XM2

Display Sony Xperia XZ2

HDR, 18:9, imersiv, tot ce trebuie

Sony nu a schimbat doar formatul de design în 2018, ci şi formatul de ecran, trecând la aproape obligatoriul 18:9. Putea fi mai rău, putea fi 19:9 cu breton... În cazul lui XZ2, pe hârtie totul sună clasic: panou de 5.7 inch  IPS LCD, Full HD+ (2160 x 1080 pixeli) şi avem şi HDR şi protecţie Gorilla Glass 5.

Ecranul lui Sony Xperia XZ2 vazut la microscop

Tehnologiile Triluminous şi X-Reality sunt la posturi. Experienţa de vizualizare m-a făcut să mă simt că mă uit la un OLED mai degrabă decât la un IPS LCD. Negrul a fost foarte adânc, pentru un IPS, iar luminozitatea a fost ridicată. Imersivitatea e OK, nu ca la S9+, dar e bună. Contrastul a fost excelent şi în soarele entuziast de martie sau aprilie. Unghiurile de vizualizare sunt largi, iar negrul adânc se vede în bară pe care sunt butoanele virtual de navigare de jos.

La testul cu microscopul am văzut pixeli în aranjament RGB Stripes, iar la testul cu luxmetrul ama tins 580 LUX, un scor excelent şi peste iPhone 8, Xperia XZ1 (553 LUX) şi Galaxy Note 8. Sony Xperia XZ2 rămâne sub Sony Xperia XZ1 Compact şi Xiaomi Mi 6. Setările sunt destul de generoase pentru display: luminozitate, inclusiv cea adaptivă, Smart Backlight Control şi Night Light, cu slider la pachet.

Test Luminozitate ecran

 • 1.Apple iPhone XS Max788 (LUX)
 • 2.Apple iPhone X764 (LUX)
 • +
 • 26.Sony Xperia XZ2580 (LUX)
 • 27.Sony Xperia X Performance575 (LUX)
 • 28.OnePlus 6T575 (LUX)
 • 29.Apple iPhone 6s Plus573 (LUX)
 • 30.Motorola Moto G6 Plus573 (LUX)
 • 31.Apple iPhone 6570 (LUX)
 • 32.Evolio Onyx564 (LUX)
 • 33.Google Pixel XL558 (LUX)
 • 34.Apple iPhone 8558 (LUX)

Avem şi posibilitatea de a dezactiva inputul tactil când ecranul e în standby, iar reglajele de Gama a Culorii şi Contrast sunt Pro, Standard şi Super Vivid. Putem umbla şi la balans de alb, cu slidere R, G şi B şi mai avem şi Video Image Enhance, care pune la treabă tehnologia X-Reality şi face imaginea mai vie. Încheiem cu opţiuni pentru mărimea fontului, a itemurilor de pe ecran, utilizarea cu o singură mână şi Ambient Display, plus mod de utilizare cu mănuşi.

Un ecran excelent!

 • 1234
Sony Xperia XZ29,0710
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×