În vara anului 2022 ne jucam cu vivo X80 Pro și eram plăcut surprinși de performanțele flagship-ului. Iată că, mai devreme decât ne-am fi așteptat, a ajuns pe masa de teste vivo X90 Pro. Succesorul continuă să surprindă, atât prin inovație, cât și prin „curaj”. De ce? Vine cu un procesor special, fiind chiar singurul terminal cu acest CPU la interior. Este vorba despre MediaTek Dimensity 9200, competitor direct pentru Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2.
Știu, mulți vor spune că MediaTek nu se poate ridica la standardele Qualcomm, doar că producătorul de cipseturi ne-a surprins plăcut în ultimii ani, atât pe segmentul midrange, cât și în zona flagship. Lăsând totuși la o parte discuția legată de CPU-uri pentru secțiunea „Hardware”, avem aici un camera-phone pur-sânge. E suficient să privești modulul foto generos din partea din spate și inscripția „ZEISS” pentru a-ți da seama de acest lucru.
Și dacă tot vorbim de Zeiss, aflați că cele două companii aniversează 3 ani de parteneriat. În acești ani am văzut smartphone-uri cu sistem de stabilizare gimbal, cu senzori foto de top și performanțe remarcabile. Totuși, vivo X90 Pro omite stabilizarea gimbal, trecând la un sistem de stabilizare OIS. Să fie oare decizia corectă din partea companiei?
Știm totuși că parteneriatul vivo și Zeiss e solid, iar nemții nu se joacă când vine vorba de camere foto. vivo X90 Pro aduce filtre mai rafinate față de predecesor, păstrează pelicuta Zeiss T-Star, care elimină ghosting-ul și reflexiile nedorite, și aduce un corp cu personalitate. Avem muchii curbate, certificare IP68, iar în spate sloganul „Extreme Imagination” gravat într-un mod elegant.
Smartphone-ul costă 4999 lei și va concura în acest an cu camera-phone-uri de excepție precum Samsung Galaxy S23 Ultra, Xiaomi 13 Pro, OnePlus 11.
Construcție solidă, pielea din spate asigură aderență
Dacă aș elimina sigla „vivo” aflată în spatele acestui telefon, tot aș recunoaște brand-ul de la care vine. Cumva compania reușește să ofere o identitate solidă telefoanelor sale, prin materialele folosite și prin aspectul general impetuos. Unii ar spune că e un telefon masiv, doar că eu nu l-am perceput în așa fel.
Video-review vivo X90 Pro, secțiunea Design
vivo X90 Pro cântărește aproape 215 grame, la fel ca predecesorul, iar el are 9.3 mm în talie. Are parte de certificare IP68 pentru rezistență la apă și praf, sticlă în față, ramă din aluminiu și spate acoperit cu piele ecologică marmorată. Această piele conferă terminalului aderență și e plăcută la atingere.
La nivel global vine doar varianta Legend Black, dar recunosc că mi-ar fi plăcut să văd acea variantă cu piele de un roșu intens comercializată în China. Revenind la look, vivo spune că designul telefonului e inspirat de spirala lui Fibonacci. Vedem acest lucru în special în cazul modulului foto, care este amplasat pe partea stângă, inegal.
Acest modul e destul de generos în talie și îmi amintește cumva de Huawei Mate 50 Pro. Creează un loc confortabil de ținut degetul, mai ales dacă ești dreptaci, facilitând folosirea cu o singură mână. În față avem sticlă cu muchii mai curbate decât în cazul predecesorului. Nu știu dacă e un lucru bun sau rău, cert e că pe mine nu m-a deranjat în timpul meciurilor de PUBG.
Revenind în partea din spate, aici vom găsi o linie orizontală denumită Skyline care are gravat textul „Xtreme Imagination”. Ea are rolul de a delimita zonele funcționale întrucât, dacă nu v-ați dat deja seama, design-ul e împărțit pe secțiuni, pentru a evidenția modulul foto generos aflat aici. E inspirat de designul camerelor profesionale și se numește „Big Eye”. El integrează trei senzori de top Sony.
Modulul e clar generos și denotă impetuozitate. E acoperit cu sticlă rezistentă, Corning Gorilla Glass și un strat de protecție a suprafeței extrem de rezistent. Sticla lentilelor ZEISS atinge 6 pe scara Mohs de duritate minerală, terminalul fiind rezistent la cădere și zgârieturi.
Butoanele sunt comode și amplasate la îndemână, în partea dreaptă. Am folosit telefonul atât folosind husa din pachet, căt și fără aceasta. Designul e confortabil, iar pielea din spate conferă aderență sporită. Finisajele sunt de excepție și nici nu mă așteptam la ceva diferit din partea vivo.
Satisfăcător pentru binging, mod ZEISS Natural Color Display integrat
Nu e surprinzător faptul că pentru cel mai nou flagship din portofoliul său, vivo a ales un panou AMOLED de calitate. E vorba despre un display de 6.78 inch în diagonală, curbat pe margini (parcă mai subtil față de predecesor), cu rezoluție de 1260 x 2800 pixeli și densitate a pixelilor de 453 ppi. Pe hârtie, luminozitatea ajunge până la 1300 de nits.
Video-review vivo X90 Pro, secțiunea Hardware
E satisfăcător dacă îți place să te uiți pe YouTube, la filme sau seriale pe Netflix, Disney+ și alte platforme. Nu e rău nici la gaming, dar am avut nevoie de câteva minute de adaptare pentru a juca PUBG pe un telefon cu panou curbat. Ce e de menționat? Acest display e realizat dintr-un material luminescent nou, care reduce intensitatea luminii albastre. Avem PWM 2160Hz în acest caz, astfel că poți ajusta luminozitatea după bunul plac, o mulțime de trepte fiind disponibile.
Ecranul oferă HDR10+, poate reda 1,07 miliarde de culori și afișează 100% din gamutul de culoare DCI-P3. Primim și refresh rate adaptiv, iar aici se află, în premieră, opțiunea ZEISS Natural Color. Practic, în zona de setări, alături de modul implicit de afișare, găsești și această opțiune. Alături de ZEISS, vivo a calibrat acest panou pentru a reda culorile cât mai aproape de percepția ochiului uman.
Test Luminozitate ecran
1.realme GT 7 Pro2400 (LUX)
2.Google Pixel 9 Pro XL1906 (LUX)
+
60.Vivo X90 Pro913 (LUX)
61.Honor Magic V2911 (LUX)
62.Xiaomi 13 Ultra910 (LUX)
63.Motorola Edge 50 Pro910 (LUX)
64.Redmi Note 12 Pro+ 5G907 (LUX)
65.Motorola Edge 40 Neo890 (LUX)
66.realme 12 Pro+881 (LUX)
67.OPPO Reno10874 (LUX)
68.Samsung Galaxy S22+873 (LUX)
Să vedem totuși și niște teste. Pixelii au aranjament Pentile Matrix, iar la testul cu luxmetrul am ajuns la 913 LUX. Ajunge practic pe prima poziție în clasamentul nostru care conține peste 500 de telefoane mobile. Suntem peste Xiaomi 13 Pro, Samsung Galaxy S22 Ultra, S23 Ultra, dar și peste Huawei P50 Pro. Sub noi e Galaxy S22+ cu 873 LUX, respectiv OPPO Find X2, cu 872 LUX.
În zona de setări găsim o mulțime de opțiuni: Luminozitate, luminozitate adaptivă, Eye Protection, Dark Theme. Sunt și reglaje de culori, acolo unde găsim Standard, Pro, Bright, dar și noul mod ZEISS Natural Color. Avem și un slider pentru reglarea temperaturii culorii, opțiuni pentru fonturi, dar și mărime pentru afișaj. Rezoluția poate fi setată pe Full HD sau 2K, iar refresh rate-ul poate fi setat pe 60Hz, 120Hz sau adaptiv.
Chiar dacă primim noul mod ZEISS Natural Color, se află aici și Visual Enhance, opțiune care optimizează culorile și contrastul la playback video. Ecranul e excelent, atât la interior, cât și la exterior.
Te-ar putea deranja muchiile curbate, dar în acest caz e vorba doar despre adaptabilitate.