Windows RT review - doi pași În față, dar și unul Înapoi (Video)

2.475 ori
<b>Windows RT review - doi pași În față, dar și unul Înapoi (Video)</b>Sunt sigur că ați aruncat o privire asupra review-ului tabletei ASUS Vivo Tab RT, mai ales dacă sunteți cititori fideli. Aceasta a fost prima tabletă Win RT de la Mobilissimo.ro din ceea ce urmează a fi o serie lungă de device-uri cu acest OS la...

Sunt sigur că ați aruncat o privire asupra review-ului tabletei ASUS Vivo Tab RT, mai ales dacă sunteți cititori fideli. Aceasta a fost prima tabletă Win RT de la Mobilissimo.ro din ceea ce urmează a fi o serie lungă de device-uri cu acest OS la bord. Ei bine, dacă pe partea de hardware am făcut o analiză detaliată, haideți să disecăm și Windows RT, pentru a ne lămuri o dată pentru totdeauna care sunt diferențele dintre acest OS și Windows 8, Windows Phone și Windows 7.

în primul rând Windows RT este o platformă Microsoft pentru terminale cu procesoare ARM și nu x86. Acesta nu este Windows 8, ci doar o platformă care folosește o interfață comună cu acesta, ele având în spate arhitecturi diferite și orientări diferite, cu accentul pe terminale mobile la RT. Win RT rulează ușor și pe un smartphone, în teorie. Ce trebuie menționat din start este că terminalele cu procesoare ARM au avantajul de a fi mai subțiri și de a avea o durată de viață a bateriei mai bună decât suratele cu CPU x86. și asta pentru că Win RT administrează bateria mai bine și poate atinge chiar săptămâni de funcționare în standby, printr-o tehnologie specifică platformei.

Primul lucru care se observă la Windows RT este interfața Metro UI, care între și-a schimbat numele în Modern UI din cauza amenințării cu un proces de către lanțul de magazine Metro. Ideea este simplă: utilizatorul are la dispoziție o serie de pătrățele dinamice și colorate dispuse într-o bandă scrollabilă orizontal. Aceste pătratele poartă numele de tile-uri și au apărut odată cu Windows Phone 7. Tile-urile vor afișa preview-uri ale conținuturilor lor, fie că e vorba de o zi de naștere la calendar, câteva fotografii la hubul People sau un număr de actualizări la aplicația Store. Tile-urile se pot muta oriunde pe ecran, există posibilitatea de zoom, dar și de a transforma în tile prin “pin to start” cam orice, de la o pagină web, la un contact sau o aplicație care va place.

Microsoft Windows RT

Pentru a naviga în interfața Modern UI veți folosi gesturi swipe variate, care implică marginile ecranului. Rețineți că aceste gesturi sunt bazate pe touch controllerul tabletei, care măsoară poziția de start și viteza mișcării swipe pentru a interpreta gestul. Astfel există 4 mișcări swipe de care vă folosiți. Dacă faceți swipe din stânga veți activa sistemul de multitasking. Prin swipe simplu din stânga treceți de la o aplicație la alta în mod full screen, în vreme ce un swipe scurt va aduce într-o bară laterală stânga aplicațiile aflate în multitasking, sub formă de thumbnail-uri.

Există și varianta unui swipe mediu din stânga, care alipește două aplicații ce rulează simultan, una primind o porțiune mai mare de ecran și cealaltă o porțiune mai mică, dar tot funcțională. Spre exemplu Skype poate fi plasat în acea porțiune mică și poate fi folosit pentru videoconvorbiri în vreme ce navigați pe web sau faceți altă activitate. Cu un swipe din dreapta ecranului veți declanșa bară de Charms, care include un mecanism de căutare, setări și o secțiune Devices, o zonă Share și un buton Start care declanșează interfața Modern UI și va duce la zona de tile-uri oriunde v-ați afla.

Pentru a naviga În interfața Modern UI veți folosi gesturi swipe variate, care implică marginile ecranului.

în ce privește căutarea, ea se transformă în căutare locală în funcție de aplicația în care sunteți. Astfel căutarea din Charm devine căutare de clipuri YouTube în aplicația dedicată sau de căutare de aplicații în Store. Zona de Setări declanșată din Charm ocupa o parte mică din ecran și este foarte discretă, fiind foarte ușor să modificați luminozitatea, volumul audio sau să umblați la setările de conectivitate. Evident puteți ajunge și într-o zonă cu setări mai ample, inclusiv unele dedicate lookului sistemului de operare, opțiuni legate de securitate și multe altele.

Revenind la gesturi swipe, dacă faceți swipe de jos în sus veți declanșa o zonă de opțiuni în fiecare aplicație. Imaginați-vă că această mișcare de swipe are rolul butonului Menu din Android. Apoi vine un Swipe scurt de sus în jos, care funcționează în Internet Explorer 10 pentru a declanșa zona de taburi. și în fine ultimul gest este cel de swipe de sus până jos, care închide aplicația precum o făcea micul X din colțul softurilor din Windows până acum.

și dacă vreți un secret din spatele lui Windows RT, ei bine deși la prime vedere pare copleșitor faptul că puteți porni foarte multe aplicații simultan, Windows RT le administrează foarte bine. Există posibilitatea de a pune aplicațiile pe pauză în fundal și ele vor fi descărcate din memorie, eliberând-o astfel și se administrează excelent resursele în acest mode. Observați și că există un tile Desktop, care va duce în modul cu același nume, practic o porțiune din experiența Windows 7, dar fără aplicații x86.

Windows RT mod desktop clasic.

Nu există nici buton Start aici, după cum se observă. în modul desktop aplicațiile x86 nu funcționează, dar avem vești bune: titluri celebre precum Halo 4 vor sosi și pe ARM și acesta e doar începutul. Android va avea de furcă dacă jocurile de top de pe PC vor primi și versiuni ARM/Win RT. Din păcate aflați și că dezvoltatorii nu vor crea aplicații pentru modul Desktop din Windows RT și nu puteți instala nici aplicații third party, deci sincer mi se pare inutil acest mod Desktop.

Foldere in Windows RT

Ce văd util la el este modalitatea de administrare în foldere a conținuturilor și fișierelor de tot felul, plus accesarea pachetului Office în mod de lucru normal. și fiindcă tot am vorbit de aplicații, pe acestea le descărcați din Windows Store, care e organizat orizontal, într-un mod foarte curat și intuitiv. Aplicațiile sunt listate că mici etichete dreptunghiulare colorate și sincer să fiu nu prea mă atragă acest look. și încă o dată despre desktop: el aduce și un Control Panel full, dacă nu vă ajung opțiunile standard din RT.

Avem un IE 10 În mod RT

Observați și că există două versiuni de Internet Explorer 10 disponibile aici, ceea ce ne induce puțin în eroare. Avem un IE 10 în mod RT cu bară de adrese jos și un look ce aduce cu Windows Phone și un IE 10 desktop, care arată așa cum v-ați obișnuit și pe PC. Preferăm prima versiune în mod clar, cu taburi în partea superioară și cu o viteză impresionantă. V-am prezentat și clientul de mail, cu o organizare pe 3 coloane, calendarul, organizat pe bază de scroll orizontal și Hubul People, care în veți integra Twitter, Facebook, Gmail, cont Live.com și toate acestea cu actualizări de status și detalii ale contactelor voastre la îndemână.

Windows RT

Apoi avem funcțiile multimedia: muzică, video și jocuri, toate pe bază de Xbox Music, Xbox Video și Xbox Games. Ideea este aceeași: integrarea de servicii care vând conținuturi (jocuri, muzică, filme/seriale) cu acele conținuturi pe care le stocați deja pe device. Playerul este total schimbat față de orice vă puteți imagina, de la Winamp la Windows Media Player și VLC. Mi se pare foarte inedit acel timeline cu care treceți prin melodie sau film și interfața de playback e foarte, foarte curată și bine organizată. Mecanismul de navigare în melodie seamănă cu o virgulă și este un aspect cu adevărat inedit.

Camera are și ea o interfață simplă și curată

Camera are și ea o interfață simplă și curată și toate opțiunile sunt înghesuite în dreapta, fără a ocupa spațiu inutil pe ecran. V-am prezentat și tastatura virtuală standard pe OS, dar și o variantă thumb typing, cu numpad în centru și posibilitatea de a scrie de mâna cu recunoaștere a scrisului de acest gen.

Avem și o veste bună: toți marii viruși de pe X86 au dispărut, deoarece ei nu sunt suportați pe Windows RT. Microsoft promite că vor exista 100.000 de aplicații până în ianuarie și sperăm că se va ține de promisiune. Rețineți și că Windows RT NU se instalează, ci doar se cumpără preinstalat pe device, cu Office 2013 la pachet. V-am prezentat și aplicația YouTube, poate prea simplă pentru binele său propriu și aplicația Tweetro, client de Twitter cu interfața Modern UI. Acest client oferă și un preview al unui articol menționat într-un tweet de exemplu și vă permiteți să deschideți articolul într-o fereastră ce ocupa 2/3 din ecran.

Windows RT NU se instalează, ci doar se cumpără preinstalat pe device, cu Office 2013 la pachet.

Ajungem și la productivitate, de care se ocupă Office 2013, prin Word, Excel, PowerPoint și OneNote. Word, Excel și PowerPoint sunt exact așa cum le-am lăsat la ultima versiune, cu opțiunile clasice, poate puțin cam greu de apăsat cu un deget gros. O mențiune specială merită aici mecanismul de selectare, copy și paște care funcționează excelent și e foarte intuitiv, depășind rivalii Android și iOS. A dispărut OutLook din pachetul Office, dar sincer să fiu nu îi ducem lipsă. în schimb avem acum OneNote la dispoziție, care ne permite să sincronizăm notițele pe care le luăm între PC, telefon Windows Phone și tableta Windows RT.

Imaginați-vă că faceți o poză, scrieți ceva lângă ea și apoi creați rapid un tabel și scrieți un document. Ei bine ele se sincronizează în timp real și apar colegului de la birou pe PC sau altui coleg plecat în altă țară pe Windows Phone. Cam asta încearcă să facă și Google Docs/Drive...

Nu pot încheia acest review fără să menționez un aspect: timpii de deschidere ai aplicațiilor pe Win RT sunt prea mari, inacceptabil de mari uneori, deci trebuie să se rezolve cumva această problemă. Personal consider că dacă se renunța la zona Desktop, se fluidizează deschiderea aplicațiilor și se crește numărul lor, atunci platforma va fi un hit. Până atunci rămâne un OS de nota 8, dar cu foarte mult potențial. Pentru început eu zic că Microsoft stă foarte bine și aș da la schimb oricând experiența de tableta iOS și Android pentru Windows RT, deoarece îi simt potențialul soluției Microsoft.

Video review Windows RT
 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×