Black Friday 2012: ce Înseamnă, de unde vine și ce presupune; Nebunia reducerilor se apropie! (Editorial)

1.913 ori
<b>Black Friday 2012: ce Înseamnă, de unde vine și ce presupune; Nebunia reducerilor se apropie! (Editorial)</b>Astăzi vedeam pe Antena 3 cum se calcă în picioare niște bătrâni pentru ajutoare in România și anticipam un val de clienți care vor proceda similar în ziua marilor reduceri de Black Friday. și nu săriți repede la concluzia "ăștia suntem ca...

Astăzi vedeam pe Antena 3 cum se calcă în picioare niște bătrâni pentru ajutoare in România și anticipam un val de clienți care vor proceda similar în ziua marilor reduceri de Black Friday. și nu săriți repede la concluzia "ăștia suntem ca națiune", deoarece o căutare rapidă pe YouTube va arata că și americanii lasă umanitatea în urmă și se calcă în picioare pentru un prăjitor de pâine la câțiva dolari. Dar haideți să vedem ce se ascunde de fapt în spatele lui Black Friday, ce înseamnă, de unde vine și ce presupune mai exact. Cineva trebuie să explice și aceasta neo-tradiție.

în primul rând Black Friday este o tradiție americană, care a început să prindă și în România de vreo 2-3 ani. Ea este asociată cu Thanksgiving, Ziua Recunoștinței, o sărbătoare care poate fi descrisă drept "mulțumirea colonizatorilor SUA că au ucis pielile roșii și le-au luat pământurile", dar asta e altă poveste. în fine, pentru că totul e sărbătoare comercială în ziua de azi, Black Friday presupune un val de ieftiniri și o perioadă frenetică de shopping cu reduceri uriașe, atât online cât și în magazine.

Black Friday este a doua zi după Ziua Recunoștinței și reprezintă tradițional începutul sezonului de cumpărături de Crăciun. în acea zi marii retaileri din SUA și mai nou din toată lumea deschid foarte devreme magazinele și oferă prețuri promoționale. Rețineți că sărbătoarea nu este una oficială, iar originea sa este în Philadelphia, unde de fapt numele Black Friday avea o conotație negativă și se referă la ambuteiajele și aglomerația de după Ziua Recunoștiinței. Utilizarea acestui nume a început pe la 1961 local și în toată SUA pe la 1975.

în fiecare an limita deschiderii magazinelor scade, astfel că după ani întregi de deschis magazine la 8 dimineața, s-a ajuns la 4 sau 5, iar anul trecut chiar la ora 00.00 pentru retaileri din SUA ca Target, Macy's si Best Buy. în 2012 există deja un protest contra inițiativei Walmart de a începe Black Friday chiar de joi, în ziua de Thanksgiving de la ora 8 seara. în fiecare an în Statele Unite se înregistrează răniți și arestări, pentru că publicul pur și simplu o ia razna în acel "shopping spree".

Se lasă cu spray cu piper, cu intervenția poliției, uși de magazine rupte și magazine vandalizate. De aceea e mai bine să ne orientăm către Cyber Thanksgiving, termen care datează din 2005 și se aplică retailerilor online și reducerilor pe care le oferă de Ziua Recunoștinței. Există și Cyber Black Friday, aplicat la noi anul trecut, cu unele picaje de site-uri din partea unor retaileri ca Altex, Domo, sau Depozitul de Calculatoare. Există apoi și Cyber Monday, o altă practică de a aștepta până ziua de luni după Black Friday, pentru reduceri și mai atractive.

Ca să vă faceți o idee ce înseamnă un weekend de reduceri, în SUA au existat 226 de milioane de cumpărători în acea perioadă de Black Friday 2011, care au cheltuit 52 de miliarde de dolari. La noi evoMAG.ro va oferi discounturi de Black Friday, cu super oferte la produse, cel mai probabil începând de la ora 00.00 pe 23 noiembrie. și eMAG și magazine precum F64 sau Koyos pregătesc reduceri similare în acea perioadă și inclusiv Domo, Altex și Flanco au planuri de acest gen. Orange România promit chiar o săptămână întreagă de reduceri, cu un Black Friday de 7 zile, în care vizitatorii Orange.ro pot cumpăra telefoane, tablete și laptopuri cu reducere până la 90%. Oferta este exclusiv online în limita stocului.

Nu știu în ce măsură va avea și Quickmobile.ro un weekend de reduceri, mai ales că în ultimele weekenduri ei au oferit deja un mini Black Friday prin seria de reduceri de weekend Quickend, cu prețuri foarte bune. înainte să înceapă năvala din 2012, vă recomand un singur lucru: moderație și nu pot decât să sper că serverele magazinelor și retailerilor vor face față afluxului. Cât despre cozi la fața locului, atenție la spray-ul de piper și puțină civilizație, vă rog! Si acum, să anticipez câteva super oferte: Samsung Galaxy S III la 1800 de lei, Nexus 7 la 900 de lei sau chiar 850 lei, HTC 8X gratuit la abonament, 400 de euro la liber. Acestea sunt doar estimari si wishful thinking!

⚡ -3% din preț pe QuickMobile dacă folosești cuponul: QUICK202

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×