Vedem săptămânal câte o ştire legată de un Apple Watch care a mai salvat o viaţă, în general prin detecţia fibrilaţiei atriale sau a unei persoane care a avut o căzătură serioasă. Acum aflăm şi că aceste ceasuri inteligente, nu doar Apple Watch-urile vor avea un rol vital în predicţia bolii Parkinson pe viitor.
Ceasurile inteligente au crescut enorm în ultima jumătate de deceniu şi au pus presiune inclusiv pe producătorii elveţieni de ceasuri analogice să se adapteze la trend. După o perioadă de aparenta stagnare şi gravitare în jurul designului şi aplicaţiilor de pe telefon, ceasurile au început să tot integreze funcţii de fitness şi sănătate, care mai de care mai avansate.
Acum aflăm că un studiu realizat de UK Dementia Research Institute de la Universitatea din Cardiff arată că purtabilele pot ajuta la predicţia bolilor neurologice degenerative. Folosind inteligența artificială şi analizând date de la peste 100.000 de utilizator de smartwatch, oamenii de ştiinţă au reuşit să prezică modul în care va evolua boala Parkinson cu până la 7 ani înainte de apariţia sa.
Cheia predicţiei stă într-un element simplu: viteza mişcărilor participanţilor la studiu într-o saptamană în intervalul 2013-2016. Studiul a fost publicat în jurnalul Nature Medicine şi subliniază că se pot face teste pe un eşantion foarte larg de populaţie folosind ceasurile. 30% din populaţia Marii Britanii spre exemplu deţine un smartwatch.
Parkinson reprezintă o degenerare progresivă a neuronilor pe o perioadă întinsă de timp. Simptomele includ tremur involuntar, mişcări lente şi muşchi blocaţi. Se diagnosticheaza târziu de obicei, când nu se mai poate ţine sub control. Trebuie să ştiţi că studiul din UK a implicat nu mai puţin de 500.000 de persoane.