UPDATE: Revenim cu o completare asupra articolului inițial, referitoare la modalitatea prin care această acțiune de salvare a fost posibilă. Trebuie precizat faptul că alarma inițiată prin centrul Garmin SUA a fost dată de pe un smartwatch Garmin, care a avut rol de trigger, fiind nevoie și de un dispozitiv dedicat precum Garmin inReach Mini 2 și de un abonament prin satelit pentru ca acțiunea de notificare să aibă loc.
Ceasul de sine stătător nu poate trimite asemenea mesaje inReach, fără a avea un aparat inReach și un abonament. Pe pagina oficială Garmin de Facebook s-a făcut această clarificare și aflăm totodată mai multe detalii despre dispozitivul compact de comunicare folosit în proces. Un inReach Mini 2 te ajută să ții legătura chiar și atunci când ești în afara rețelei, având acoperire globală prin satelit.
În caz de urgență poți trimite un mesaj interactiv SOS către centrul Garmin de coordonare, fix cum s-a întâmplat și în cazul turiștilor germani care au întâmpinat ieri probleme. Cu InReach Mini ai și sistem de stabilire a rutei TracBack pentru a găsi drumul înapoi dacă te pierzi, iar autonomia oferită este de 14 zile. Mai ai nevoie și de abonament inReach, cu preț de 19.99 euro pe lună sau 14.99 euro/lunar dacă alegi planul pe 12 luni, asta în cazul abonamentului Consumator - Safety.
Mai sunt și abonamente Consumator: Recreation, Consumator: Expedition, Pro: Basic, Pro: Advanced, sau Pro: Unlimited. Cu acest trio de produse (smartwatch, dispozitiv de comunicare și abonament) pasionații de expediții pot trimite asemenea alerte SOS care le salvează viețile, astfel că în final investiția este în siguranță și protecție.
Ca fapt divers, aș aminiti și colaborarea dintre Google și Garmin prin care se va aduce mesagerie prin satelit pe Android despre care am scris aici, semn că vom avea funcționalități de acest tip și pe smartphone-uri curând.
ARTICOL INIȚIAL:
Garmin România are o informaţie inedită astăzi pentru noi şi anume ca sistemul său SOS a ajutat excursionişti care au avut probleme în zona lacului Podu Giurgului. Despre ce e vorba aflaţi mai jos.
Am avut în ultimele 24 de ore prima alarmare prin ceas Garmin. E vorba despre un grup de 12 tineri germani, care au campat aseară la lacul Podu Giurgului. Una dintre fetele din grup îşi sucise glezna şi a crezut că poate continua drumul, dar nu era aşa. Alarma a fost iniţiată prin centrul Garmin SUA.
Alarma a fost iniţiată prin centrul Garmin SUA, via satelit de pe un dispozitiv Garmin. De ce satelit? Deoarece zona nu are acoperire GSM. Tânăra a ajuns la UPU la bordul unui elicopter SMURD POA Brașov. Grupul îşi poate continua drumul, urmând să o recupereze pe tânăra de 20 de ani ulterior.
Iată şi postarea Garmin de pe Facebook, care explica cum merge sistemul:
"Când declanşezi un semnal SOS de pe un dispozitiv Garmin cu tehnologia inReach, echipa noastră dedicată este disponibilă să răspundă solicitării 24 de ore zi, 7 zile pe săptămână, printr-o reţea de sateliţi cu 100% acoperire globală."
Iată şi o descriere a tehnologiei Garmin InReach de pe site-ul oficial:
"Cu tehnologia prin satelit inReach de la Garmin şi abonamentul prin satelit, puteţi rămâne la curent la nivel global. Puteţi să trimiteţi şi să primiţi mesaje, să navigaţi pe traseul dvs., să monitorizaţi şi să vă partajaţi călătoria şi, dacă este necesar, să declanşaţi un SOS pentru a primi asistenţă de urgenţă de la un centru de monitorizare globală 24 de ore pe zi, 7 zile pe săptămână, printr-o reţea de sateliţi cu 100% acoperire globală."
Mai multe detalii aveţi aici.