Un studiu ANCOM ne dezvăluie ceea ce ştiam deja parţial şi anume faptul că utilizatorii serviciilor Poștei Române doresc automatizarea proceselor sale. În special când vine vorba de primire pachete. Românul a prins gustul de Easybox şi acum îl doreşte şi la Poşta Română.
Ce e drept ştiu că instituţia pregătea un serviciu pe bază de dulăpioare cu cod de unde să îţi ridici singur coletul. E clar că utilizatorul român, văzând avantajele unui Easybox îşi doreşte acum sisteme automate mai multe, mai inteligente şi utilizabile de către toţi furnizorii poştali.
Acelaşi studiu ANCOM arată şi că aproximativ o treime dintre utilizatorii de servicii poştale au mers într-un oficiu poştal în ultimele 12 luni pentru a ridica colete, aşteptând în medie 13 minute pentru a le prelua. În acelaşi timp au tot ridicat colete de la retaileri din easybox-uri. Mai aflăm că majoritatea serviciilor poştale sunt destinate primirilor şi nu expedierilor. 62% dintre cei chestionaţi nu au trimis nicio scrisoare, felicitare, document în ultimele 12 luni, iar 59% niciun colet. 81% au primit colete şi 57% au primit scrisori/vederi/felicitări.
73% dintre utilizatorii de servicii poştale au realizat cumpărături online în ultimele 12 luni, iar peste 40% au făcut asta lunar sau săptămânal. În aceste condiţii viteza de livrare este vitală pentru 8 din 10 respondenţi. Platformele digitale ca Bolt, Glovo, Tazz sau Bringo au livrat cumpărături pentru 45% dintre cumpărătorii online.
Studiul ANCOM a fost realizat în iunie 2022, folosind interviul pin telefon pe 1436 persoane de peste 16 ani, cu marjă de eroare de 2.6% (plus/ minus). Întregul studiu se găseşte aici.