Congresul SUA atacă Apple, Facebook, Amazon, Google pentru abuz de putere; Se cere destructurarea lor

2.092 ori
<b>Congresul SUA atacă Apple, Facebook, Amazon, Google pentru abuz de putere; Se cere destructurarea lor</b>Se pare că nu doar Franţa sau UE au ceva de împărţit cu giganţii tech din SUA, ci chiar autorităţile americane. Congresul SUA a condamnat abuzul de putere săvârşit de marile companii tech şi cere o reglementare

Se pare că nu doar Franţa sau UE au ceva de împărţit cu giganţii tech din SUA, ci chiar autorităţile americane. Congresul SUA a condamnat abuzul de putere săvârşit de marile companii tech şi cere o reglementare mai strictă a acestora. Unii parlamentari americani cer chiar destructurarea companiilor, prin reformarea legislaţiei pentru concurenţă.

Această veste vine după audierile ţinute pe parcursul verii, în cadrul cărora CEO precum Mark Zuckerberg, Tim Cook sau Jeff Bezos au discutat despre influenţa companiilor lor şi puterea pe care o au. Ce e clar e că se cere o reformă la nivel de "Big Four", cele 4 mari companii tech. Congresul are o problemă cu modul în care aceştia au zdrobit concurenţa prin achiziţii "killer". E şi o problemă cu sumele exorbitante cerute în anumite situaţii şi faptul că au obligat companii mici să accepte contracte cu termeni absurzi pentru a face profit.

Raportul de 449 de pagini vizează Facebook, Apple, Amazon şi Google, care şi-au împins în față serviciile în defavoarea concurenţilor şi au avut un control exagerat asupra companiilor mici. Lipsa de concurenţă la acest nivel dăunează grav inovaţiei, conform unui membru al comitetului de audieri, Val Demings. Raportul are şi o serie de recomandări de politici pe viitor. Se discută despre reguli non discriminatorii prin care companiile oferă termeni egali partenerilor lor care vând servicii şi produse prin platformele Big Four.

Se discută şi despre interzicerea unor platforme dominante de a concura în "segmente adiacente de business", unde ar avea un avantaj prea mare. Practic o firmă ca Apple şi Google poate alege "Winnerii" şi "Loserii" pe piaţă în acest moment prin mărimea lor. Congresul vrea noi definiţii pentru încălcările de reglementări antitrust, pentru a proteja nu doar consumatori, ci şi angajaţii, antreprenorii, companiile independente şi pieţele deschise.

Problema cu această comisie şi raportul e că implică membri de la ambele partide şi există dispute politice. Propunerile democraţilor nu au fost bine văzute de conservatori. Se refuză deocamdată "spargerea" companiilor în entităţi mai mici. Campania curentă aminteşte de cea antitrust contra celor de la Microsoft în anii '90, când compania a fost divizată în segmente.

În contextul scandalului Epic Games - Apple și al abuzului în App Store și Play Store poate că se vor lua totuși măsuri punitive, dincolo de clasicele amenzi. 

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×