Ieri, pe 12 decembrie cercetătorii de la Laboratorul Naţional Lawrence Livermore au anunţat o realizare tehnologică deosebită, poate chiar realizarea secolului. Au reuşit un test de fuziune nucleară, care a produs mai multă energie decât a consumat în proces.
Totul s-a produs la un reactor experimental cu fuziune nucleară. Este prima dată când cercetătorii reuşesc să producă mai multă energie într-o reacție de fuziune, similară cu cea produsă în Soare, decât energia consumată în cadrul procesului. E un pas în faţă în obţinerea unei surse de energie fără carbon.
Reacţia respectivă a produs un câştig net de energie de aproape 120% şi s-a întâmplat în ultimele 2 săptămâni. Fuziunea nucleară ar putea fi sursa de energie a viitorului, deoarece nu generează aşa multe reziduuri şi nici gaze cu efect de seră. Atenţie, fuziunea e diferită de fisiune, tehnologia folosită în acest moment în centralele nucleare.
În acel caz sunt sparte legăturile dintre nucleele atomice grele, pentru a genera energie. Deocamdată energia generată poate fierbe 10 ceainice, deci trebuie replicat procesul la scară mult mai mare. Se lucrează aici cu magneţi gigantici şi plasmă cu temperatura de 150 de milioane de grade Celsius.
Şi Marea Britanie are un proiect similar, generând o cantitate impresionantă de energie anul trecut, dar doar pentru 5 secunde. Mai multe detalii tehnice puteți afla de aici.