Cu ceva timp în urmă vă informam că reprezentanți oficiali ai SUA, UE, Marea Britanie și China se vor întâlni pentru a discuta despre siguranța inteligenței artificiale. Summit-ul e organizat de guvernul britanic, iar azi aflăm prin intermediul Biziday că încă din prima zi UE și aproximativ 30 de țări au semnat așa-numita „Declarație de la Bletchley”. S-a ajuns la concluzia că AI-ul prezintă „un risc potențial catastrofal pentru omenire”, însă reprezentanții regiunilor menționate s-au angajat să lucreze în comun pentru a atenua aceste riscuri. Mai jos avem detalii.
Conform declarației:
„Există un potențial de vătămare gravă, chiar catastrofală, deliberată sau neintenționată, care derivă din cele mai semnificative capacități ale acestor modele de inteligență articială.”
Prim-ministrul britanic Rishi Sunak a calificat această declarație drept „o realizare de referință, prin care cele mai mari puteri ale lunii se pun de acord asupra urgenței de a înțelege riscurile pe care le implică inteligența artificială”. Totodată, el spune că pentru prima dată avem țări care sunt de acord că trebuie sa analizăm colectiv riscurile din jurul AI „de frontieră”.
Așa-zisa inteligența artificială „de frontieră” se referă la sisteme avansate despre care unii experți cred că ar putea deveni mai inteligente decât oamenii în anumite sarcini. În timp aceste AI-uri pot căpăta abilități potențial periculoase. A fost prezent la acest summit și miliardarul Elon Musk care a declarat:
„Pentru prima dată, avem o situație în care există ceva care va fi mult mai deștept decât cel mai deștept om. Nu este clar pentru mine că putem controla un astfel de lucru.”
Nu e totuși clar cum ar arăta un set global de reglementări privind AI sau cine va trebui să le elaboreze. Administrația Biden a impus în această săptămână dezvoltatorilor să creeze standarde de siguranță și să se consulte periodic în acest sens cu guvernul, urmărind protejarea vieții private și evitarea discriminării de către algoritmi.
Pe de altă parte, Uniunea Europeană lucrează la proiectul de reglementare a modului în care poate fi dezvoltată inteligența artificială din 2021. Negocierile pentru reglementarea AI-ului sunt în impas, o rezoluție fiind mai probabilă în decembrie sau cel târziu anul viitor. Vor mai avea loc summituri similare cu cel din UK în Coreea de Sud, peste șase luni, și în Franța, peste un an.