Japonia încearcă să capteze energie solară din spațiu; Cum funcționează tehnologia?

1.070 ori
<b>Japonia încearcă să capteze energie solară din spațiu; Cum funcționează tehnologia?</b>Japonia și JAXA, administrația spațială a țării, se gândesc de câteva decenii cum pot face posibilă transmiterea energiei solare din spațiu, spre Pământ. Ei bine, în 2015 națiunea făcea o descoperire uriașă, reușind să transmită cu succes 1.8 kilowați

Japonia și JAXA, administrația spațială a țării, se gândesc de câteva decenii cum pot face posibilă transmiterea energiei solare din spațiu, spre Pământ. Ei bine, în 2015 națiunea făcea o descoperire uriașă, reușind să transmită cu succes 1.8 kilowați de putere, suficientă energie pentru a alimenta un fierbător electric, la mai mult de 50 de metri de un receptor wireless. Acum, Japonia vrea să ducă tehnologia cu un pas mai aproape de realitate. Detalii avem mai jos.

Conceptul din spatele proiectului nu e nou. De fapt, a fost propus de către un fizician american în 1968, iar ilustrația de mai jos prezintă cum ar funcționa. Pe atunci planul implica lansarea de panouri solare la o altitudine de 36.000 de kilometri. Cantitatea de energie solară absorbită ar fi transformată în microunde. Acestea ar fi transmise spre receptori și stații care convertesc microundele în energie electrică. 

Proiectul, condus de Naoki Shinohara, profesor la Universitatea din Kyoto, care lucrează la energia solară spațială din 2009, vrea să trimită o serie de sateliți mici pe orbită, însă. Aceștia vor încerca să transmită energia solară pe care o colectează rețelele către stații de recepție de la sol aflate la sute de kilometri distanță. 

Tehnologia este foarte interesantă întrucât aceste rețele solare orbitale reprezintă o sursă de energie regenerabilă potențial nelimitată. Panourile pot colecta energie solară indiferent de oră, iar norii nu reprezintă o amenințare. Totuși, multe țări au încercat să reproducă această idee de-a lungul timpului, inclusiv China și SUA cheltuind resurse (bani și timp) în încercarea de a duce planul la bun sfârșit.

Tehnologia e aproape SF întrucât producerea unei rețele care poate genera 1 gigawatt de putere (aproximativ producția unui reactor nuclear) ar costa aproximativ 7 miliarde de dolari în prezent. Rămâne de văzut cum va decurge planul japonezilor în timp. Testele încep în 2025.

-3% din preț pe QuickMobile.ro, cupon: QUICK202

Explorăm imprimantele HP la sediul din Pipera; Detalii despre modelele pentru 2023-2024

Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×