UE dă în sfârşit o lege pentru a legisla AI-ul; "AI Act" intră în faza finală legislativă

636 ori
<b>UE dă în sfârşit o lege pentru a legisla AI-ul; "AI Act" intră în faza finală legislativă</b>UE pare a se fi mişcat mai rapid decât SUA sau țări din Asia când vine vorba despre AI şi a reuşit să creeze un draft de lege. Este cea mai închegată tentativă de a reglementa acest domeniu în momentul de faţă iar ţinta sa este de a reduce

UE pare a se fi mişcat mai rapid decât SUA sau țări din Asia când vine vorba despre AI şi a reuşit să creeze un draft de lege. Este cea mai închegată tentativă de a reglementa acest domeniu în momentul de faţă iar ţinta sa este de a reduce efectele nocive ale inteligenţei artificiale.

Asta vine pe fondul faptului că recent Sam Altman, fondatorul Open AI şi părintele Chat GPT a spus recent că nu doarme noaptea când se gândeşte la consecinţele existenţei acestui chabot. Aflaţi că pe 14 iunie 2023 Parlamentul European a aprobat la Strasbourg cu 499 de voturi pentru şi 28 împotriva, 93 de abţineri, raportul legat de AI Act.

Aceasta este o propunere de lege pentru "stabilirea unor norme armonizate privind inteligența artificială". Acesta poate fi un potenţial model pentru creatorii de politici din Asia şi SUA, citat ca precedent. AI Act pune restricţii cu privire la cele mai riscante utilizări ale AI-ului. Sunt menţionate cazuri ca recunoaştere facială, preluarea de date personale de către ChatGPT plus multe altele.

O versiune finală a legii va trece de abia în a doua parte a anului. UE şi cele 27 de naţiuni componente au dezbătut pe acest subiect deja de 2 ani şi au accelerat procesul odată cu apariţia lui ChatGPT anul trecut. Sunt multe probleme cu AI-ul, de la fake news scăpat de sub control, la drepturi de autor, utilizarea sa în medicină, avocatură, mediu universitar pentru lucrări de licenţă. Nici nu mai intrăm în zona de AI generativ şi producţie de text, imagini şi video.

Cine primeşte bani pentru un scenariu genial de film scris de un chatbot? Ce se întâmplă cu podcasturi şi piese făcute de AI puse pe Spotify? Cum poate o persoană care a creat conţinut cu un chatbot îl dă drept producţie proprie şi face profit? Astfel de legi sunt necesare pentru a răspunde la astfel de întrebări.

Legea include şi interdicţii legate de sisteme poliţieneşti de recunoaştere, recunoaştere a emoţiilor la muncă, extragerea datelor şi crearea de baze de date cu persoane. 

⚡ -3% din preț pe QuickMobile.ro dacă folosești cuponul: QUICK202
Acest site folosește cookies. Prin navigarea pe acest site, vă exprimați acordul asupra folosirii cookie-urilor. Citește mai mult×