S-a mai discutat în trecut despre bateria celor de la Nio. Ea ar conține două tipuri de celule distincte, care ar asigura complementar diferite sarcini. Un tip de celule se află în stare solidă, iar celălalt într-unul convențional. Nio a vorbit totuși despre o nouă tehnologie în materie de baterii, un model ce conține un singur tip de celule al căror electrolit nu e complet solid. Nio a ales să numească această baterie „semisolidă”, corect din punct de vedere tehnic. Mai jos avem detalii.
Noua baterie Nio intră acum în fază de producție în serie și va putea fi cumpărată de șoferi în următoarea perioadă. Noua generație de baterii destinate automobilelor electrice a fost dezvoltată de către Nio alături de Welion. Apare în compoziția sa o folie cu gel semilichid care, aparent, aduce putere mai mare atât la încărcare, cât și la descărcare, adică alimentarea electromotoarelor din baterii.
Anodul are silicon și grafit în compoziție, iar catodul are o concentrație mai mare de nichel în el, ultimul material ajutând bateria să aibă o densitate energetică mai mare. Totodată, atât catodul, cât și anodul au în compoziție litiu. Aceste celule de baterii au densitate energetică de 360 Wh/kg la nivel de celulă și 260 Wh/kg la nivel de carcasă.
Bateria are 150 kWh de capacitate de stocare și cântărește 676 de kilograme, ceea ce indică o densitate finală un pi mai mică decât 260 Wh/kg. Avem o baterie finală care are nevoie de 4.5 kg greutate pentru stocarea a 1 kWh, ceea ce e simțitor mai bine decât mult alte mașini electrice. Ca exemplu avem BYD, care are o baterie LFP de 135.5 kWh care cântărește 903 kilograme.
Cu o capacitate de 150 kWh, noua baterie ar oferi în jur de 1000 km ca autonomie. Nio are și un sistem automatizat de schimb al bateriilor la stații specializate, unde intri cu mașina și primești altă baterie încărcată. În prezent Nio are baterii de 75 sau 100 kWh pentru toate modelele. Acum va fi adăugată o baterie de 150 kWh care va fi oferită tuturor, dar la o suprataxă, cu ideea că o vei lua atunci când ai nevoie de călătorii mai lungi.
Cât despre „sănătatea bateriei”, Nio promite 3000 de cicluri de viață, ceea ce ar însemna 3.000.000 km parcurși. Conform PiataAutoMD, chiar și la o autonomie medie de 700 km dacă o calculăm, cele 3000 de cicluri s-ar traduce lejer în peste 2.000.000 de kilometri.